De Volkskrant vraagt zich af: ‘Heeft de vriendelijke wijkagent zijn langste tijd gehad?’ Ja!

Geweld tegen politieagenten neemt al jaren toe. Daar moet wat aan gebeuren. Mishandeling van een Rotterdamse agent door een bruiloftgast laait de discussie over stroomstootwapens weer op. Gaat dat helpen? Heel simpel: ja.

Met zinnen als dit:

“‘Nederlanders lijken een korter lontje te hebben gekregen’, constateert Ruud Verkuijlen, bij de politie verantwoordelijk voor het programma dat agressie tegen politieambtenaren tegen moet gaan.”

dit;

“‘Het lastige’, zegt Van der Torre, ‘is dat de agressie een gevolg is van maatschappelijke ontwikkelingen. Daar heb je als politie niet veel invloed op. Het is iets waarop je moet reageren.’”

en een toename in het aantal vrij rondlopende ‘verwarde personen’ als vermeende oorzaken, ga je het probleem natuurlijk niet goed weten te duiden. We hebben in Nederland simpelweg te maken met een agressieve groep die actief de politie uitdaagt en stoer wordt gevonden als men ermee op de vuist gaat. Dat heeft te maken met een subcultuur die geweld verheerlijkt. Daar zit een stuk gebrekkige opvoeding in, waardoor kinderen op straat worden opgevoed. En daar zit ook een stuk vermeend slachtofferschap in.

Wie de situaties uit het artikel leest en de CBS-cijfers bekijkt, ziet vrijwel direct dat die toegenomen agressie uit een vrij specifieke hoek komt. Die groep(en) ga je niet met een net gesprek de-escaleren. Die moet je zonder pardon keihard aanpakken, helemaal in de gevallen waar de situatie snel kan veranderen in een kwestie van leven of dood.

In eerdere artikelen vroeg ik het mij ook al af, maar volgens mij hebben landen als Portugal en Spanje niet eenzelfde soort probleem. Dat zijn namelijk landen waar de politie wél autoriteit uitstraalt en een reputatie heeft van ‘eerst meppen, dan vragen’. Wat mij betreft is dat in Nederland (helaas) ook nodig.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. meneer cactus

  Een wijkagent met charisma en een no nonsens mentalteit is wat de volksbuurten nodig hebben. Niet een meisje van net 30 vers uit mama’s nest

  1. Kristalix

   No nonsens wijkagent? Ik dacht meer een peleton moboele eenheid die flink los ramt op niet Nederlands straat tuig. Toeterturken en scootermarokjes hun eigen kapstok in rossen.

   Daar denk ik nou aan.

   1. hans-e-pans

    Waar ik woon, een gemiddeld groot dorp aan de rand van de Veluwe, daar hebben wij de bewoners in de wijk en de wijken eromheen ook een wijkagent, deze wijkagent heb ik nog nooit gezien.

    Misschien dat deze wijkagent en zijn college wijkagenten in de buitengebieden snelheidscontrole’s moeten verrichten of iets van dien aard, ik zou het niet weten.

    Je ziet hier zowiezo vrijwel nooit een agent of agenten, horen doe je ze wel regelmatig met zo’n sirene die roept “ik kom te laat, ik kom te laat”.

 2. C.A.Barstow

  Jazeker!

  Vervang hem door een agent die bij drie keer waarschuwen dan wel bij bedreiging gelijk raak schiet.
  Ik zou wat graag de Amerikaanse agent in onze straten zien opereren!
  De knoet moet erop en wel snoeihard, het gaat met dit land nu al volkomen de verkeerde kant op, met dat aan het smerig linkse gespuis dat ons land in zijn greep houd.

 3. Jack Flash

  “Nederlanders met een kort lontje” Aldus de Volkskrant.1 op de 10 hooguit is Nederlander.En dan ben ik nog voorzichtig.

  1. Sprookjesfiguur

   Jack,

   Je bedoelt 3 van de 4.

   1. Trude Herr

    4 van de 3 is aannemelijker bij ons. En toch eengemoedelijke samenleving.

    1. Sprookjesfiguur

     Trude,

     4 van de 3… ?

     Dus 4 van de 3 Nederlanders..? Okay, weer wat geleerd 🙂

     Maar fijn dat jij in een gemoedelijke samenleving leeft.
     Helaas geldt dat niet voor iedereen. Daarom zou ik de vrijheid moeten hebben om dit te kunnen zeggen, en er wat mee te kunnen doen. Helaas mag dat niet van de wereldburgers. Die denken dat elk land van iedereen is, en dit met geweld te mogen bestrijden.

     1. Mycase

      Ze zit achter het hek vandaar he hahaha

 4. Fortiori

  Bij een gele hesjes demonstratie moet de politie zich terughoudend opstellen tegen de rampokkende demonstranten. Bij een vreedzame trouwstoet is het no mercy met bruiloftsgasten.

  1. meneer cactus

   de nuances zijn weer ver te zoeken in je linkse brein. Je wordt kennelijk graag voor je donderr gereden door een nationalistische turk uit een bruidstoet

  2. Kleptomaantje

   @fiotiori pfffffrrt pfffffrrt en weer scheetje uit je toetsenbordje..

 5. RvdBe

  Het ligt niet alleen aan de politie, maar in hoofdzaak aan justitie/politiek.
  Deze willen en durven niet in te grijpen vanwege hun correct linkse opvoeding en schoolgang.

 6. merlot

  De softe, feminiene aanpak van links heeft alleen maar geleid tot meer agressie, meer kleine criminaliteit, meer verhuftering en meer segregatie.

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 7. NoDoubt

  Na drie misdrijven, levenslang. Het antwoord op links die zogenaamd niets wil zien en dan keihard roepen dat het populisme is. En de miljarden om deze bende op te ruimen gaat over de portemonnee van de hardwerkende NLer

  1. meneer cactus

   geen levenslang maar beter enkeltje naar de tweede nationaliteit. Waarom moet de Nederlander de kosten dragen ?

 8. Jumping

  Dit Nederland, is een keiverrot land geworden.

  Je moet gewoon, de waarheid onder ogen durven te zien.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 9. Mycase

  Durven beweren dat Nederlanders een korter lontje hebben gekregen .
  Je moet maar lef hebben …

  1. Deathspank

   Zie CBS!
   h**ps://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/47/criminaliteit

 10. Jack Flash

  Aldus de volkskrant.Ik bedoelde “Nederlanders” tussen aanhalingstekens bij mijn eerder bericht om misverstanden te voorkomen.

 11. Kristalix

  Ja want een wijkagent is zijn leven niet zeker.
  Halalsema is de dader hiervan. Islamisering toegestaan door deze volslagen debiel.

  Rondje Amsterdam iemand?

 12. Brennivin

  Misschien willen een aantal politici en politie’managers’ eens een tijdje stage lopen in Singapore? Daar hebben dienders ‘kort lontje’. Grote bek? Dacht het niet, ze slaan je gelijk op je flikker met een cane (riet). Kauwgum uitspugen? Dikke boete. Vervelend doen en niet luisteren? Ga je de cel in. Als je er daarna uit komt mag je van geluk spreken dat je nog kunt lopen. Het resultaat is dat het er verschrikkelijk schoon is en het de veiligste land ter wereld is om rond te lopen.

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Nederland is inmiddels een grote stinkende wond geworden door dat jarenlange slappe ‘gedoogbeleid’ en die ‘lieve’ wijkagenten die thee drinken en iftars bezoeken. Eerst de slappe jongen uithangen en nou janken om tazers omdat ze een loopje met ze nemen…

 13. Heras

  Nu agenten ook de pineut zijn, gaat de regering nadenken. Wauw.
  De ned. bevolking is al jaren lang de pineut.
  Inbraak, berovingen, scheldpartijen, intimidaties; alles kon, alleen maar omdat er niet opgetreden wordt.
  Van mijn part, grijpt het leger in. Rammen mensen, dat is de taal die dit tuig begrijpt.

 14. tonna

  “Nederlanders lijken een korter lontje te hebben gekregen”
  Oplossing?
  Méér blauw op straat!
  Maar bij de selectie procedures van politiepersoneel,naast de gebruikelijke eisen alsook de nadruk leggen op,persoonlijke moed en fysieke weerbaarheid!
  Bij calamiteiten agenten inzetten met kloten+ een nog korter lontje,dat helpt óók!

 15. Jv

  @Wout; “Nederlanders lijken een korter lontje te hebben gekregen’, constateert Ruud Verkuijlen, bij de politie verantwoordelijk voor het programma dat agressie tegen politieambtenaren tegen moet gaan.”

  Pardon? Wilt u dit schuim van de bevolking geen Nederlanders noemen?
  Deze lui willen alleen de Nederlandse lusten, maar niet de lasten.
  Wetten en regels tellen niet bij dit tuig! Dus als je het over Nederlanders hebt, wil ik kort zijn; ECHTE Nederlanders doen dit niet, dus hou aub op om dit tuig te vergelijken met ons Nederlandse mensen!
  Het is toch niet te geloven dat dit tuig vergeleken wordt met Nederlanders, terwijl alleen dat gajes een kort lontje hebben, maar nu wordt ook ik beticht van een kort lontje. Discriminatie van de echte Nederlander?

 16. Parajack

  Aardige wijkagenten hebben hun beste tijd helaas gehad. Die worden alleen maar voor hun kop geslagen en de wijken uit gejonast. Neen, een stevig koppel bullebakken met tasers en honden, zal meer resultaat hebben en onze brave burger dus beter beschermen tegen al die griezels met hun dure kleertjes, sieraden en dikke auto’s die de boel momenteel terroriseren!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.