Discussie over Gouden Eeuw – Rutte: ‘Wat een onzin!’

Na afloop van zijn wekelijkse persconferentie werd premier Rutte gevraagd wat hij vond van het plan van Museum Amsterdam om de term ‘Gouden Eeuw’ in de ban te doen. Rutte: “Wat een onzin! Daar kan ik helemaal niks mee.”

Zowel Mark Rutte als minister Grapperhaus vinden het volkomen belachelijk dat die term door het museum in de ban wordt gedaan. Beide heren erkennen dat er misstanden hebben plaatsgevonden in die tijd, maar begrijpen ook dat het een eeuw is waar Nederland als natie groot is geworden. Rutte noemt het zelfs “een prachtige term.”

En geef ze eens ongelijk? Men moet eens kappen met dit sleutelen aan de geschiedenis of de manier waarop wij dit presenteren aan onze burgers. Niemand wil weer slavenhandel, iedereen weet dat dat verkeerd was en ‘Gouden Eeuw’ verheerlijkt dat ook niet. Het enige wat fratsen als dit doen, is de boel flink opstoken. Een soort gratis reclame voor Museum Amsterdam.

De minister-president grijpt het gebakkelei over de term echter wel aan voor een leuke soundbyte en zegt: “Maar laten we onze energie vooral steken in het creëren van een nieuwe Gouden Eeuw.” Maar helaas is het 2019 dus is het een kwestie van tijd voor er één of andere debiel denkt dat hij de West-Indische Compagnie opnieuw wil oprichten.

Maar goed, laten we de term vooral blijven gebruiken en absoluut niet naar Museum Amsterdam gaan. Laat ze maar barsten met hun goedkope publiciteitsstunt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Jack Flash

  Dat kan Rutte wel lekker roepen maar als het erop aankomt heult hij weer lekker met links mee.Rutte,je blijft een jahals.

  1. hans-e-pans

   Dit zegt/roept Mark R. alleen voor de buhne en niets anders, we weten zo langzamerhand wel hoe deze windvaan/jakhals/lachebek met alle winden meewaait.

   Hoewel veel kiesgerechtigden daar toch heel anders over denken, gezien het aantal dat ook bij de vorige en volgende verkiezingen weer op Mark R. de VVD dus zal stemmen.

 2. J.Rademaker

  Einde subsidie dus.

 3. Jack Flash

  jakhals

 4. van Urk

  De Gouden eeuw is namelijk als breedzinnige woord ook geen term voor slavernij. Het is het succesverhaal van Nederlandse innovatie na de donkere middeleeuwen waarbij veel Nederlanders stierven aan de zwarte dood en honger.

 5. EU kok

  Is het probleem dat ene museum dat de naam ongepast vindt of de media die het opblazen en de politici die ermee trachten te scoren?

  1. van Urk

   Het is dat museum die de boel opblaast. Die moet zich gewoon gaan houden aan de officiele historische benamingen van onze geschiedenis. We moeten een gebeurtenis wel een plaats kunnen gaan geven in onze geschiedenisles.

  2. ZiggyStardust

   Dat ene museum wordt in stand gehouden middels subsidies. Een beetje vreemd dat ze wel het geld, maar niet de algemene mening van de Nederlander willen over deze periode in de geschiedenis. Een ander geluid, andere financiering lijkt mij. Het was de gouden eeuw voor Nederland, en zoals van Urk al aan gaf de herrijzenis uit de de duistere eeuwen. We hebben veel te danken als Nederland en iedereen! die hier nu woont aan die tijd. Dat er ook misstanden hebben plaatsgevonden is ook duidelijk en mag wat mij betreft niet onderbelicht blijven. Het was de gouden eeuw voor Nederland. En een naamsverandering verandert daar helemaal niets aan. Hooguit creeer je een vorm van geschiedvervalsing.

   1. EU kok

    Quote : de algemene mening van de Nederlander willen over deze periode in de geschiedenis.
    .
    Ziggy is weer eens uit zijn graf gekomen om hier zijn mening te verkondigen
    Wil iedereen brood, vissen en wijn uit zijn buurt houden, je weet maar nooit.
    U vertegenwoordigt levend of dood, uw eigen mening , niet die van de Nederlanders.
    En nu weer snel je graf in, pratend lijk.

    1. meneer cactus

     cockje , trek de ritssluiting eens dicht , mafklapper

    2. Seneca

     @eu kok
     zeer inhoudelijke reactie. zelden zo’n intellectueel hoogstaand bericht van deze kok gelezen. het links intellect druipt er vanaf. links is achterlijk, achterhaald, dictatoriaal, armoede bevorderend en als toppunt, hartstikke stom.

     1. EU kok

      Seniele Seneca.
      Wat voor hond heeft u nu: een Duitse, een Mechelse of een Joodse herder?

     2. meneer cactus

      een koker spaniel. Onhandelbaar beest

    3. Zozo

     Als je niets anders kunt dan vuilspuiten is dat voor mij gebrek aan woorden. Levend of dood. Ik moet weer hartelijk lachen om je debiele uitspraken die nergens op lijken. En weer niets over het onderwerp. Stuk onbenul

   2. Korporaal Monty

    “Het was de gouden eeuw voor Nederland.”

    Klopt, en daar mogen best trots op zijn. Echter zijn er ook mensen trots op de misstanden, dat begrijp ik niet.

    Toen voor Nederland de Gouden Eeuw aanbrak. Brak voor veel mensen in de wereld een duister periode aan.
    Gelijk de middeleeuwen waar wij uitkwamen.

    1. M de ruyter

     Nee hoor, de westerse wereld met haar uitvindingen ,instituties en cultuur zijn een enorme zegen voor mensheid gebleken! Ja er waren en zijn misstanden. Maar het westen was en is nog steeds een ernorme katalysator voor positieve verandering wereldwijd!
     Kijk hoeveel mensen wereldwijd elk jaar uit extreme armoede gehaald worden door mechanisatie en kapitalisme.
     Of wou je zeggen dat je terug wil naar de indianenstam en de grashutten van de savanne?!!

    2. M de ruyter

     Jij bedoeld een periode waarin mensen in grashutten elkaar gevangen namen en aan de hoogste bieder op de slavenmarkt verkochten aan de hoogste bieder voor een handvol kralen?

    3. M de ruyter

     Waarom worden mijn reacties niet geplaatst dds? Is er alleen plaats voor liberale al dan niet anti of pro moslim en klassiek links /rechts verhaal of anti/Pro europa? Dit is dus ook gewoon een gecontroleerde echokamer. Geen ruimte voor andere geluiden. Dus uiteindelijk ook gewoon het mainstream verhaal. Ik ben weg hier. Toedeledokie en veel plezier met de trollen

     1. Dik

      Reacties worden wel/niet geplaatst aan de hand van woordcensuur.

      Zo komen ̲̲p̲̲e̲̲d̲̲o̲̲,̲̲ ̲̲d̲̲r̲̲u̲̲g̲̲s̲̲,̲̲ en ̲̲s̲̲e̲̲x̲̲ niet door de test.

  3. Zozo

   Och jongetje, breek de waarden van de Nederlandse samenleving maar af. Het is maar een museum. Als het maar een museum is, wat heeft het dan voor waarde. Spreken ze dan voor heel Nederland? Trouwens, schrijf eens wat beter Nederlands, oetlul.

 6. Siemien

  Nederlanders zijn mietjes aan het worden

  1. Jynx

   Mee eenso

  2. Jv

   Siemen; volledig terechte opmerking.
   Vooral de kerels zijn zo verwijft en lamlendig geworden dat ze denken dat ze een k.t ipv een l.l tussen de benen hebben. Zo gedragen ze zich wel.
   Waar zijn de Jantjes gebleven die in de provo jaren goed wisten hoe je dat linkse tuig van de dam veegde.
   Dat zou nu ook goed uitkomen door dat pro Palestijnse tuig in het riool te dumpen.
   Wat mij betreft zouden alle Nederlanders met een VOC mentaliteit en een hart voor de gouden eeuw, deze stad ihv moeten mijden als de pest.
   Mij zien ze er nooit meer…. ik heb geen behoefte om in en tussen dat fanatieke moslim tuig en een stel uitgeprocedeerde krakers die terstond in een roeibootje de zee opgestuurd zouden moeten worden.
   Strondziek wordt je zo langzamerhand van die linkse rotzooi!

   1. Siemien

    vanavond bij dwdd ( de wereld draait door) Baudet tegenover jawel een moslim en linksgespuis, Baudet maakte gehakt van die gasten..

    1. Matthew

     Racistische opmerkingen als deze is vaak een gevolg van een laag IQ en gebrek aan diversiteit in de vriendenkring tijdens het opgroeien. Als je jezelf hierin herkent, wie de schoen past…

     1. meneer cactus

      waar ziet u racistische opmerkingen ? sommige idioten vinden zwarte piet ook racistisch dus ik begrijp het niet meer allemaal.

      laten over een laag iq maar niet beginnen bij zoveel generaliseren , komt u boven uw schoenmaat ?

     2. M de ruyter

      Racisme is natuurlijk en zit in de mens. Los of het goed of fout is. Zo heb jij een antipathie tegen laag IQ en eenheid. Mensen neigen nou eenmaal naar de eigen groep, ook als je hoogopgeleid en links bent. Jullie gaan ook niet tussen moslims wonen..

     3. Siemien

      “is vaak een gevolg van”

      Dus Matthew’s mening presenteert Matthew als feit, daarnaast is diversiteit een hype en getuigt het van een laag IQ als je vindt dat gebrek aan diversiteit er toe lijdt dat men daar racistische opmerkingen van gaat maken..

     4. merlot

      “Matthew”…de zoveelste linkse hondelul die hier z’n onwelriekende plasje komt doen of de zoveelste nick van een oude trol?

      Wie zal het zeggen?

      Ik denk, op basis van z’n lulpraatjes, dat het hier gaat om een jong ventje, tot op het BOT geindoctrineerd door de linkse kerk, die nog meent wat hij zegt ook, maar geen enkel besef heeft van de harde realiteit.

      Een typisch sneeuwvlokje dus.

     5. Mezzadra

      De heftige reacties op de beschaafde bijdragen van Matthew ondersteunen de juistheid van zijn observaties: alleen racisten zullen dit een onaangename waarheid vinden.

     6. meneer cactus

      we weten dat je je verheven voelt boven mensen tarrel. Kijkend naar de rol moet ik je toch meegeven dat jij je vreselijk vergist .

      ik spoel even door goodbye tarrel

 7. Jumping

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Hij lult en liegt als een echte VVD er.

  Rutte heeft mijn bedrijfspensioen aan Brussel geschonken, dus zijn woord is gelijk aan 100% leugens.

 8. RvdBe

  Rutte doet weer eens zn stoere taal act, om vervolgens jaknikkend mee te gaan met de rooie hordes.

 9. Roughwood

  Ach ja, in Amsterdam natuurlijk! Waar anders? Phnom Penh aan de Amstel. Onder afbraakbestuur en wanbeleid van de Groene Khmer. Stad der (extreem)linkse opperdeugers, lijdend aan chronische ecorexia en een spastisch ‘weg met de NL’se geschiedenis- en cultuur’ syndroom. Evenals hun landelijke medebestuurders, -politici en meelopers besmet met een arrogant en alwetend zwakzinnig toontje waarmee ze van alles en nog wat (willen) verbieden en door uw en mijn strot duwen. Die onze wetgeving eenvoudigweg niet handhaven en dat nog met trots uitventen ook. Ik heb nou niet echt het idee dat die enorme bende welke reeds door deze drammende policor betweters, gespeend van ook maar enige vorm van zelfreflectie, is en nog gaat worden veroorzaakt, door henzelf gaat worden opgeruimd. Of denkt u nu werkelijk van wel?

 10. Cycle25

  Nee, hij kan wel wat met de biljoenen paleisjes op de Zuidas. Daarmee vergeleken is zelfs de VOC een wassen neus.

 11. merlot

  Dit soort musea worden geleid door linkse mafklappers.

  Dat is allang bekend.

  …de lange mars door de instituties…

  1. van Urk

   Correctie: linkse mafklappers met allochtone werknemers die met onze geschiedenis willen gaan bemoeien. Dan krijg je dit soort praktijken. Alsof die surrogaat Nederlanders zelf wel een schoon verleden hebben. Hebben de Turken de genocide op Armeense bevolking al erkend? Tuurlijk niet. het is ook een volk dat trots is op hun land en hun geschiedenis.

   1. Korporaal Monty

    “Alsof die surrogaat Nederlanders zelf wel een schoon verleden hebben”

    Hoe moeilijk is het dan voor Nederlanders om te erkennen dat wij ook geen schoon verleden hebben?

    Vertel waarop je trots bent op de Gouden Eeuw en op wat.
    Maar durf ook te zeggen waarop je niet trots bent in die periode.

    I.p.v. te roepen ik ben ‘trots op de Gouden Eeuw’, net als Wilders en Baudet.
    Zonder dit te onderbouwen.

 12. Drollevanger

  Weet iemand een tijdperk in de geschiedenis van de aarde, dat er geen misstanden plaatsvonden.
  Toch zijn wij als mensen redelijk succesvol.

 13. Drollevanger

  De gouden eeuw was voor de Republiek een tijd dat de echt schone kunsten bloeiden, hun wetenschap in onze landen steeg tot ongekende hoogten. nieuwe scheepsvormen naast rechtsystemen ontstonden. Geleerden uit heel Europa stroomden naar de Republiek en verbeterden onze genen, zelfs vorsten uit verre landen doorliepen hier hun stage,(tsaar Peter de Grote van Rusland, verbleef als scheepstimmerman een half jaar op onze scheepswerven)
  Ook onze rundveestapel snoepte van de voordelen bestaande uit veetransporten voor proviand voor de schepen.(Vanuit verre streken werd vee voor d scheepsransoenen aangevoerd waaruit onze boeren de beste exemplaren voor de fok plukten)
  Een geweldige prestatie voor de krap 1 miljoen bewoners van een aantal veenmoerassen.
  Daarom mogen we als Nederlander best trots zijn op onze voorouders.

 14. Drollevanger

  Als iemand uit een mislukte regio mij uitscheld voor racist, facist, of boze witte man, doet mij dat niks meer. Eigenlijk ben ik daar wel trots op. Ik heb als boze blanke man in ieder geval een voorgeslacht dat er iets toe doet. Wij zijn niet zomaar uit een boom geklommen. Mogelijk waren mij voorouders figuren als Hugo de Groot, Floris de vijfde, Michiel de Ruiter, of Grote Pier.
  Misschien zaten mijn overgrootouders wel bij de enigen ooit op aarde, die de wereldwijde slavenhandel stopten. Toch wel dapper en menslievend van die mensen

  1. M de ruyter

   Er zit bij bepaalde groepen zo’n diepe rancune en onzekerheid over de “eigen” groep dat ze dat op een andere groep projecteren, Dat moet natuurlijk aan iemand anders liggen, en misschien is het ook gedeeltelijk wel zo.(en geografische omstandigheden)
   Maar in deze tijd zijn er geen excuses meer, je ziet ook dat bepaalde gebieden en landen in Afrika ook als een speer gaan. Om dan maar naar het verleden te blijven wijzen is misplaatst slachtofferschap. Je ziet het in Amerika heel mooi, immigranten uit Ethiopië en Kenia en Nigeria knallen gewoon! 2e generatie en allemaal docters en universitair geschoold!
   Terwijl Afro Amerikanen maar niet van de grond schijnen te komen en in “ghettocultuur” blijven hangen.. Joe Rogan heeft daar een mooi item over gemaakt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.