Goed Brexitnieuws! D66 wil aanvragen tweede paspoort in het Verenigd Koninkrijk mogelijk maken

Geen categoriesep 22 2019, 8:15
Voor Nederlanders die een beetje moe worden van de lange aanhoudende strijd tussen Londen en Brussel is er eindelijk eens goed nieuws. Als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt kunnen Nederlanders straks een tweede nationaliteit aanvragen. Op dit moment zijn Nederlanders nog verplicht hun nationaliteit op te geven als zij een paspoort van een ander land aanvragen. Maar anderen mogen dus wel andere nationaliteiten naast de Nederlandse bezitten.
Met het voorstel van Rob Jettens D66 wordt het binnenkort mogelijk dat Nederlanders n.a.v. de Brexit een Engelse pas kunnen aanvragen. Dit is natuurlijk geweldig, want hierdoor heb je recht op het wonen in meerdere landen en is de toegang tot het Verenigd Koninkrijk verzekerd: een paspoort krijg je niet alleen zomaar, maar verlies je ook niet zo snel.
De VVD, GroenLinks, PvdA en 50Plus zouden volgens NOS Teletekst voor het voorstel stemmen. Dat zijn dus de partijen die de Nederlandse burger enige bewegingsvrijheid gunnen. In tegenstelling tot personen van andere nationaliteiten -die regelmatig twee paspoorten kunnen bezitten- kunnen de Nederlanders dat niet.
Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in, mits Rob Jetten zijn zin krijgt. Voor bijvoorbeeld Turkse-Nederlanders betekent dit een kans op zelfs nog een derde pas: een Turkse, Nederlandse én Britse. Paspoorten zijn enorm veel waard en het binnenhalen van een Brexit-paspoort is helemaal geen gek idee. Het biedt ook allerlei mogelijkheden die je niet hebt zonder. Hierdoor is internationaal woon- en werkverkeer veel eenvoudiger. Maar voor Nederlanders was dit vooralsnog niet mogelijk.
Gelukkig komt daar binnenkort verandering in als D66 tenminste haar zin krijgt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten