Filmpje! Premier Mark Rutte zegt 'tsssss' en 'blegh' tegen PVV'er vanwege grap over 'dameskransje'

Geen categoriesep 04 2019, 18:45
Premier Mark Rutte (VVD) is vandaag ogenschijnlijk met een verkeerd been uit bed gestapt. Nadat Kamerlid Raymond de Roon (PVV) kritiek uitte op de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Rutte reageerde op de vraag met een 'tssss' en trok vervolgens de moralistisch laars aan: 'dit is ongepast'.
De premier reageerde met zuchten en steunen op het woord 'dameskransje', geuit door de PVV'er in de Tweede Kamer. Rutte voegde aan zijn emotionele response toe dat hij "normaal gesproken wel van een grapje is" maar dit keer niet. Volgens Rutte was de opmerking van De Roon "ongepast" en voegde hij er een "tsss" en "blegh" aan toe.
Daarbij vergat de premier echter de vraag van de PVV'er fatsoenlijk te beantwoorden, namelijk of de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie eigenlijk wel voldoende competent is voor haar werk. Gezien de problemen waarmee Von der Leyen te kampen had bij het Duitse ministerie van Defensie was de vraag van De Roon niet vreemd: het is geheel terecht dat volksvertegenwoordigers vragen stellen over de competenties van EU-bestuurders. Zeker als de democratische legitimiteit van zo'n bestuurder flinterdun is.
De clash tussen De Roon en Rutte laat zien dat de toon in sommige gevallen belangrijker is dan de inhoud en dat een gesprek al vrij snel op een zijspoor geraakt als één van de hypergevoelige gesprekspartners een emotionele response laat zien, zoals Rutte vandaag in de Tweede Kamer. Maar vindt hij Von der Leyen nu wel of niet geschikt? Waarschijnlijk wel. Zo liet Rutte eerder weten behoorlijk content te zijn over de Duitse.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten