Grutjes! Steeds meer vrouwen in economische topposities, maar slechts 8,5% van het totaal

Het aantal vrouwen aan de top neem toe. Dat is de suggestie van de NOS vandaag met het artikel “aandeel vrouwen in bestuur grote bedrijven gestegen”. Het klopt deze keer 100%: het aandeel van vrouwen in topposities bij beursgenoteerde bedrijven is gestegen van 5,7% naar 8,5% aldus de Female Board Index 2019. Met andere woorden: het aantal vrouwen als CEO is nog altijd erg laag. 

Overigens schijnt er een trend te zijn naar meer vrouwen in topposities, maar vooralsnog zijn het er nog erg weinig.

Want laten we even realistisch zijn, met een aandeel van 8,5% is het aandeel van vrouwen gewoon erg laag. Dat is een feit, maar wat men daar van vindt -de opinie- is een andere discussie. Dat vrouwen een beperkt aandeel hebben bij grote beursgenoteerde bedrijven hangt wellicht samen met het feit dat vrouwen vaker worden ontslagen dan mannen, maar zeker weten we het niet.

Wereldwijd gezien is het aantal vrouwen aan de top ook erg laag. De Forbes 500-ranking laat zien dat slechts 24 CEO’s van de 500-bedrijven van het vrouwelijke geslacht zijn. Wat verklaart dit verschil precies? Een studie uitgevoerd door Corinne Post, zij moet het wel weten, liet zien dat vrouwen in leiderschapsposities vooral floreren wanneer er wordt gewerkt in diverse teams ook zijn vrouwen beter in multitasking.

Bij topbedrijven zie je echter veel standaardisatie in alle lagen van de organisaties vanwege argumenten voor economische efficiëntie. Het is wellicht ook om die reden dat vrouwen bij de grote beursgenoteerde bedrijven zo’n klein deel van de taart opeten. Dat er echter een trend gaande is om meer vrouwen dezelfde kansen te bieden en mensen zich bewust worden van groepspreferentie is eveneens interessant.

In ieder geval is de stijging van het aandeel van vrouwen in topposities een significante stap vooruit. Statistisch gezien dan.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. toetssteen

  Mijn schoondochters werken in de it niks problemen.

  1. Confucius

   Die Jet is volgens mij met een neger getrouwd.
   Die maakt alle soorten van discriminatie dagelijks mee.

 2. Siemien

  Wat een geouweho*r dit, in de zorg 98% vrouw, in de bouw 5%

  1. Dik

   Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er in de top (wetenschap en topfuncties) meer mannen verblijven omdat mannen statisch een hoger IQ hebben dan vrouwen. Mannen kunnen dan weer geen kinderen baren.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Het uitpoepen van een kind ijst veel hogere intelligentie dan een man tot zijn beschikking heeft

    1. meneer cactus

     uitpoepen klinkt niet als een intelligente bezigheid muts

     1. Confucius

      En ijst moet zijn vereist.
      Inderdaad meneer cactus, een ongeletterde mongool.

    2. Siemien

     Getuige de reactie van moffensmoel ASS hebt ik geen twijfel dat vrouwen een lager IQ hebben

     1. Mezzadra

      “hebt ik geen twijfel dat vrouwen een lager IQ hebben”

      Met het IQ van Siemien zit het wel snor.

      🙂

     2. Siemien

      Inderdaad ik heb een snor en zonder T

    3. RvdBe

     Kijk, als je het uitpoepen van een kind al een intelligent hoogstandje vind begrijp je ook waarom er zo weinig vrouwen in de topfuncties zitten.
     En nu weer terug naar de keuken!

   2. Mezzadra

    “omdat mannen statisch een hoger IQ hebben dan vrouwen.”

    Met het IQ van Dik zit het wel snor.

    🙂

   3. Rosasolis

    @Dik. Wat een onzin van u! Vrouwen krijgen hogere universiteit eind-examen resultaten dan mannen. Dagelijks lezen wij op pagina 2 van Trouw, over vrouwen in ons land, en ook international, die top functies hebben gekregen. Er is geen enkele bewijs dat mannen zouden “een hoger IQ dan vrouwen hebben”! Behalve uit de onzinnig, mond van pseudo-intellectuele guru T. Baudet, die dit onzin twee keer vertelde aan zijn grotendeels mannen FvD sekte.

 3. Augustus

  En hoeveel vrouwen zijn dakloos of werken als putjesschepper t.o.v. mannen?

 4. Riesmog

  Nieuws van gisteren! Gaap.

  In UK staat het parlement bijkans in de fik en helemaal niets hierover, zelfs geen opinie! Wat vindt DDS ervan, wat vinden de reaguurders hiervan?

  Mijn grote vriend was er gisteren ook al niet helemaal bij..
  xxx.bbc.com/news/technology-49578400

  En nu hoopt Boris op verkiezingen, met 30% pak je in de UK zomaar de meerderheid, zou de blunderde Labour hier aan meewerken of pakken ze de macht, samen met de dissidenten over en krijgen we weer een nieuwe premier?

 5. meneer cactus

  vrouwen willen graag part time werken. Aan een part time CEO heeft geen enkel bedrijf behoefte.

  Ze mogen ook ook in de ploegendienst komen als ze gelijkwaardig werk leveren. Helaas hoor je dan in de nachtdienst ” maar dat kan ik niet , ik ben een meisje “

 6. RvdBe

  Vrouwen zijn minder geschikt voor zowel fysieke als mentaal zware banen.
  Als ze dan iemand de schuld willen geven moeten ze bij god zijn.

 7. Anne Sophe Schillersdorf

  Ik zou mezelf wel in toppositie kunnen zien

  1. Dik

   Natte scheet, inderdaad.

  2. meneer cactus

   toppositie van slap l*llen ongehinderd door kennis in een breikransje zal de top zijn voor jouw begrijpertje.

  3. Original NL

   Als 2e viool in de jostiband??

 8. Bes Tolen

  Bussemaker was minister van onderwijs. Allen niet boven wijs. Ze had een hekel aan haar vader omdat die in Indonesië had gewerkt en trok daar vergaande conclusies uit. daar zal ik dus niet verder op in gaan maar één gevolg wil ik wel noemen. Jaarlijks moeten de studenten autoctone afkomst door haar besluit in totaal één miljard euro extra betalen voor hun studie. Die één miljard moet dan besteed worden aan meer buitenlandse studenten. Dat is de werkelijke reden. Nu maken die PvdA en consorten er natuurlijk straks iets anders van. Wat hoort is minder buitenlandse studenten en één miljard minder door de Nederlanders te betalen. Maar als die jaarlijkse één miljard euro er voor de studenten af gaat, zal het, daar kun je je kop bij wijze van spreken op verwedden, de politiek om niet meer buitenlandse studenten hier te laten studeren niet veranderen. Dus wordt het extra belasting voor de belastingplichtigen. Bussemaker vond trouwens dat er minder echte Nederlandse studenten moesten komen. Het lijkt er op, dat ze zich wil wreken op de bevolking hier. Dat idee blijft hangen zo lang ze niet het tegendeel aantoont. Rare gefrustreerde vrouw. Jammer. Overigens wil minister Kaag er nog eens 8800 Afrikaanse studenten per jaar er bij. Helemaal fout m.i. Weg met die fixaties van de politiek voor de Nederlandse bevolking onrendabele ministers.
  twee nationaliteiten en dan nog één van een niet westers ”land” zou ook niet moeten kunnen.

 9. Bes Tolen

  moet zijn: ”de politiek om meer buitenlanders hier te laten studeren” in plaats van ”om niet meer”.

 10. Drollevanger

  Persoonlijk hoeven voor mij niet meer vrouwen op toppositie,s.
  Dat komt niet omdat ik denk dat vrouwen de capaciteiten voor zo,n positie niet hebben, maar ze hebben er meestal geen tijd voor.
  Opvoeden van je kinderen is ook in de dierenwereld voor de meer ontwikkelde dieren een zeer intensieve tijd. Een berenmoeder bv is daar minstens 3 jaar mee bezig. Anders sneuvelen de kleine beertjes later in hun strijd om het bestaan. Oorwurmen hetzelfde laken een pak. Kortom, alle meer ontwikkelde dieren die zich niet via hun instinkt ontwikkelen, steken enorm veel tijd in de opvoeding van hun nageslacht.
  Met mensen hetzelfde, en omdat vrouwen het beste zijn in opvoedende taken, is een goede mensenvrouw minstens 1/4 van haar leven bezig met opvoeden.
  Als we dan ook nog 1/4 van haar tijd indelen als jeugdige, wordt de helft van een vrouwenleven in beslag genomen door haar lerende jeugd en de goede opvoeding van haar kinderen.
  Het lijkt gezien de trammelant in de grote steden, dat er nog al wat mankeert aan de tegenwoordige opvoeding van de jeugd.

  1. Rosasolis

   @drollevanger. Als u een getrouwde man ben, dan heb ik veel medelijden voor uw vrouw,
   die niet meer voor u is dan een domme wezen, dat kinderen voor u baart, en niets
   verder moet doen dan de kinderen verzorgen. Hopelijk dat zij wakker wordt en je verlaat en het verder zoekt om haar leven verder te zetten dan alleen maar menselijke fok-dier te zijn.

 11. plakband

  Zou mooi zijn, veel vrouwen in de top van het bedrijfsleven.
  Net zoiets als vrouwelijke rechters.
  Kun je een artikel niet betalen dan hoeft dat niet.
  Dan betaal je de volgende keer iets meer.
  Het vertrouwen in de consument is onbegrensd.
  Dat is veel prettiger dan vervelende incassoprocedures.

 12. Rosasolis

  Hoe meer vrouwen in hoge functies komen, hoe beter. Vrouwen zijn meer gewillig om samen met collega’s samen te werken, om onze westerse man-vrouw maatschappij op te bouwen. Dit is hard nodig in onze harde corrupte wereld.
  Top vrouwen zoeken voor oplossingen van problemen op het werk, terwijl vele mannen denken dat alleen zij het weten. Top vrouwen hebben meestal veel geduld met het overleggen met andere collega’s, (mannen en vrouwen), terwijl sommige mannen zijn corrupt, (#mee too is eindelijk een bekende feit), en andere mannen zijn op van de zenuwen, en niet samen met collega’s kunnen of willen samenwerken. En jaloers zijn op rustige, hard-werkende trouwe briljante vrouwen in top posities. Jammer is het dat vele onontwikkelde mannen realiseren niet dat wij nu in de 21ste eeuw leven, waarvan vrouwen meer dan ooit van tevoren je partner moet zijn, met gelijke waarden, plichten,
  en kansen in het werk en het maatschappij…voor mannen en vrouwen.
  Het is nu afgelopen zijn met het vernederen van hoog-opgeleide vrouwen omdat enkele zielige mannetjes jaloers zijn. Twee voorbeelden kan ik geven van vordering. Ik heb enkele jaren geleden een gesprek met een oudere man gehad die mij vertelde dat
  Koningin Wilhelmina een “man-wijf” was, nadat ik hem wilde delen mijn bewondering over de uitspraken van de koningin op radio oranje. Hij zei dat de tak van vrouwen is alleen kinderen te baren, de was doen, en te koken…En toen ik vroeg van hij dacht van zijn hoog-opgeleide dochter die door ging als operatie kunde professor voor hart-patienten.
  Toen klapte dit lieve vader dicht. Hij is heel trots op zijn dochter, (zonder kinderen) die levens van hart-patienten op de operatie tafels nog steeds weet te redden.
  Tweede voorbeeld: in mijn vaak muziek komen er gelukkig steeds mee vrouwelijke
  dirigenten. Het Kon. Concertgebouw Orkest heeft na het vertrek van D. Gatti wegens
  misbruik en onderdrukking van vrouwen, al lang geen vaste dirigent meer, alleen af en toe een gast-dirigent. Maar Nederland krijgt nu twee grote vrouwelijke dirigenten.
  Een zeer bekende dirigente uit Amerika wordt vaste dirigent van onze Radio Filharmonische Orkest en ook een vrouw wordt de dirigent van het oude Residentie
  Orkest van Den Haag. Nog meer bewijs van onze man-vrouw samen werken en steunen maatschappij. Een wijze oude dame heeft mij ooit verteld dat ik niet zomaar zou moeten gaan trouwen, om mijn vele jaren van onderwijs en examen en diploma’s
  te vergeten…om niets anders te doen dan kinderen te gaan baren als hoofd doel van mijn leven. (Jeshua), Jezus heeft tijdens tijdens zijn laatste gesprek een belangrijke boodschaap gegeven aan vrouwen; jullie kinderloze vrouwen hebben een belangrijke taak: om onze evangelie (onderwijs) door te zetten. En ik heb gehoord van een kennis die een vreselijke bevalling heeft meegemaakt: wordt zwanger ALLEEN ALS JIJ DAT WIL. En als je dat niet wil, moet je man je beslissing respecteren, als hij werkelijk van je houd en waardeert. Er is in ons land geen wet dat vrouwen MOETEN zwanger worden en kinderen gaan baren! Wij intelligente vrouwen hebben veel meer te doen in onze leven dan alleen te gaan nog meer kinderen produceren. Onze planeet Aarde is zwaar overbevolkt.

 13. Drollevanger

  Omdat vrouwen al eeuwenlang de zeer verantwoordelijke functie van opvoedster en verzamelaarster vervulden, zijn ze slechter in samenwerking dan hun man, die als jager op groot wild wel verplicht was om met zijn maten samen te werken. Anders overleefde hij die gevaarlijke jachtpartijen niet.
  Daarom kunnen vrouwen uitstekend de eenmens zaak van een huishouden runnen, maar loopt het vaak fout als het op samenwerking in groter verband gaat.
  Vrouwen maken vaak veel meer ruzie in groter verband. Zie bv de programma,s als de rijdende rechter. Daar lopen de vrouwen altijd vooraan in de strijd, met de grootste bek en stoken hun mannen op.

  1. Rosasolis

   @Drollevanger. Bent u soms een vrouwen-hater? De wereld’s grootste bekken zijn van mannen. Zoals Trump, en Johnson. Fijn is het dat in ons land de meeste politieke partijen veel vrouwen in de hoogste functies hebben.

   1. Lampje

    Feiten heeft niets met haat te maken, dus ook weer zo’n verkeerde vrouwelijke interpretatie, slaap lekker.

 14. Lampje

  De mannen hebben er meer dan 100.000 jaar over gedaan om een fatsoenlijke maatschappij op te bouwen, hierbij zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Het ging met vallen en opstaan en nu denken vrouwen dat na 50 jaar emancipatie (wa is da?) ze het beter weten, jammer dat ze stemrecht hebben gekregen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.