Pieter Omtzigt vraagt het onmogelijke van de Europese Centrale Bank

De Tweede Kamer heeft onder aanvoering van het  CDA een motie bestendigd waarin het de ECB oproept tot standaardisering van rentestanden. Het verhaal gaat daarmee de boeken in als ‘het lachertje van Pieter Omtzigt’.

We zien niet vaak dergelijke brieven vanuit de Tweede Kamer naar de Europese Centrale Bank. En vooral de aanzet van Pieter Omzigt is hier te benoemen als initiatiefnemer van de motie. In ieder geval zal men in Frankfurt met de wenkbrauwen gaan fronzen als ze de tekst lezen. Volgens de motie zou het niet moeten uitmaken of mensen geld opzij zetten voor hun pensioen via een pensioenfonds of via een spaarrekening.

“constaterende dat er plannen liggen voor tiering van rentes, waardoor banken effectief een hogere – lees: minder negatieve – rente krijgen wanneer zij geld stallen bij de ECB, maar dat deze plannen niet voorzien in deze mogelijkheid voor pensioenfondsen en pensioenverzekeraars; spreekt uit dat er onder neutraal monetair beleid geen verschil mag zijn in compensatie van mensen die via een bankrekening voor een pensioen sparen en mensen die via een pensioenfonds sparen voor hun pensioen”

De motie is leuk, maar zal bij ‘overige’ op de agenda belanden in Frankfurt. Verder is het de vraag of het wenselijk is dat niet banken, maar ook andere financiële instellingen voor goedkoop kapitaal of ‘hogere rendementen’ kunnen aankloppen bij de ECB. Het is niet zo dat de economie groeit wanneer de directeuren van de ECB op een aantal knoppen drukken, daar is veel meer voor nodig.

Los daarvan is het vreemd om de methode van pensioensopbouw, via een spaarrekening-account, een pensioenfonds of beleggersportfolio, los te zien van de uitkomsten van de verschillende activiteiten. Iemand zou het geld bijvoorbeeld  in contanten kunnen bewaren in een matras, gouden baren in een kluis, wijn of vastgoedpandjes.

Het doel (pensioensopbouw) kan daarbij dus gescheiden zijn van de methode, logisch dat de uitkomsten dus ook verschillend zullen zijn. En dat verzekeraars en pensioenfondsen dus ook geen banken zijn. Maar in de motie Omtzigt zien we hierin geen onderscheid:

“spreekt uit dat er onder neutraal monetair beleid geen verschil mag zijn in compensatie van mensen die via een bankrekening voor een pensioen sparen en mensen die via een pensioenfonds sparen voor hun pensioen”

Het is nu wachten op een eventuele reactie vanuit de ECB.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. meneer cactus

  Draghi en de ECB heeft een dubbele agenda namelijk de schuldenlast van de maffiastaat Italie

  1. Seneca

   @cactus
   dat denk ik niet! ECB weet donders goed dat het € project ten dode is opgeschreven en doet er alles, maar dan ook alles aan, om de catastrofe zolang mogelijk uit te stellen. als de € klapt en het gebeurt sneller dan u denkt en de beslissing hieromtrent zal in een weekend genomen worden – zodat het publiek niet bij hun bankrekening kunnen komen – afgezien van pin transacties
   de paniek en de ontregeling hiervan zijn met geen pen te beschrijven maar zowel het vorstenpaar als het kabinet en leden der 2e K met gezinsleden, zullen dan naar veiliger oorden vertrokken zijn. het volk mag en zal het opknappen maar dat geeft ook de gelegenheid om de vuige lieden onder ons, met pek en veren, het land uit te zetten.

   1. meneer cactus

    @seneca

    Slechts een collectieve opstand van de leiders van de lidstaten kunnen het ECB besluit blokkeren. De euro zal niet klappen als geheel echter als de rente 1 % stijgt stijgt de italiaanse staatsschuld met 24 miljard per jaar. Italie zal klappen , zo ook Spanje , zo ook Griekenland. Er zal dan gekozen moeten worden om collectief de boel te repareren of die landen uitzetten.

    Reparatie met te weinig netto betalers (de UK is inmiddels vertrokken) is geen optie omdat de schuld te groot zal blijken. De geldpersen gaan aan en uw eurotje daalt in waarde tov de yen en de dollar maar verder niets.

    Netto gaat eender welk pad we lopen een vermogen kostten. We moeten dus direct stoppen met de parlementaire EU en landen autonoom met 1 munt verder laten gaan. Elk land moet dan de eigen broek ophouden en afrekenen bij de ECB via zijn centrale bank.

  2. hans-e-pans

   Tevens het (be)roven van de door Nederlanders tijdens hardwerken opgespaarde pensioentegoeden.

   Mocht er dan na enige tijd nog geld over zijn dan zal de Nederlandse elite dat geld alsnog ter beschikking stellen aan de ECB.

 2. Jv

  Wat een top politicus is die Omzigt toch!
  Deze man doet al geruime tijd werkelijk wat voor Nederland en zijn volk!
  Van de rest hoor je niets dan alleen het gelik van het elkaar konten likken en slijmen met de moslims, tuig, rand-debielen, verkrachters en het zich scharen achter het OM om vooral maar te zorgen dat Wilders sowieso berecht wordt ook al is dat met list, bedrog en leugens beladen!

  1. Dik

   Dat is exact de reden waarom Omzigt zo snel mogelijk moet overstappen naar FvD!

  2. Kretoloog

   Aanvankelijk was ik ook zeer geporteerd van Omtzigt. Maar dat is nu wel over. De man is een ADHD-politicus: hij rent overal achteraan. Maar pakt nooit door. En als het op stemmen aankomt, doet hij braaf mee met de coalitie. Zo stemde Omtzigt dus voor die dwaze klimaatplannen. En voor het verdrag van Marrakesh.

   1. plakband

    @Kretoloog: en zo is het.
    Dit is zijn zoveelste schijn(heilige) manoeuvre.

    Mij lijkt dat alle politici van het partijkartel een contract hebben getekend.
    De regering (de Rutte-kliek) mag absoluut niet vallen.
    Dat betekent: alles goedkeuren wat de partijtop wil.
    Dan ben je verzekerd van een 2e Kamerzetel.
    Daarna sta automatisch op de wachtlijst voor een dure functie.
    Bv: 1e kamerlid, burgemeester, CvdK, EU-parlementarier, adviseur van de minister, enz

 3. Siemien

  Het is een schande wat die Dragi wil doen, mensen die keihard hebben gewerkt voor hun pensioen worden genaaid waar ze bij staan.

  1. Sprookjesfiguur

   Siem,

   Meer dan de helft van de pensioengerechtigden, hebben massaal voor Europa gestemd. Helaas voor diegene die dat niet heeft gedaan, maar zelfs nu zijn de pro Europese stemmers in de meerderheid. Je krijgt wat je stemt.

   1. Siemien

    Inderdaad de welbekende deksel op de neus

  2. NoDoubt

   Het heeft niets met Draghi te maken omdat hij de rente voor heel EU berekent. Doordat het heel slecht gaat in EU gaat de rente omlaag (economische stimulans) . Normaal als het economisch goed gaat gaat de rente omhoog om inflatie tegen te gaan. Nederlandse economie ging goed maar niet in EU. Wij moeten uit de EU en dat heeft Baudet vóór de verkiezingen gezegd. Zijn we ook van de kosten van de ‘vluchtelingen’ af 427.000 per vluchteling. Zijn we ook van het betalen aan de EU af. Win-win situatie.

   1. Mezzadra

    De Britse regering heeft gisteren nog even doorgerekend hoe voordelig een no-deal Brexit is.

    ht*ps://www.theguardian.com/politics/2019/sep/11/operation-yellowhammer-fears-no-deal-brexit-chaos-forced-to-publish-secret-papers

    1. Bender

     Gelukkig maakte Nigel Farage gehakt van dit bericht komende van de pro EU the Guardian, allemaal bangmakerij van die EU fascisten.

     1. Mezzadra

      Het betreft een rapport van de Britse regering.

     2. Bender

      Ja en? Is het dan ineens waar?

     3. Mezzadra

      Het komt in elk geval niet van de ‘EU-fascisten’ .

    2. EmC2

     Is ook omdat VK er zelf een zooitje van maakt, je kan ook uit de EU maar wel in de douane unie EU blijven als bv Zwitserland of Noorwegen.

     Had je veel minder problemen gehad.

     Zit beetje geopolitiek tussen van VS.

 4. plakband

  Dit is symboolpolitiek in optima forma.

 5. joey

  Boris Johnson zet niet voor de grap ,alles op alles om een Brexit te bewerkstelligen!
  Hij wilt het Britse volk vrijwaren van directe betrokkenheid en failliet bij de val van de EU,een totale instorting van de EU is nabij!
  Ondanks de kunstmatige lage rente gaan de potverterende EU misbruikers het niet redden,de bodemloze geldput is binnenkort niet meer,maar wel een volle put met waardeloos geworden € valuta!
  Na de val zeggen de politici:`jammer,het is mislukt’.
  Maar de Europese burger is straatarm!

  1. Jumping

   Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land.

   De omvolking ligt op schema en is bijna voltooid.
   De Gelukszoekers gaan verder met het leeg vreten van de uitkeringen ruif.

   Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

   1. Mezzadra

    “De omvolking ligt op schema en is bijna voltooid.”

    Wat een verdriet, allemaal.

  2. Meriadoc Brandebok

   @joey

   Johnson staat momenteel met de rug tegen de muur..

   1. joey

    meria
    Het kan nog álle kanten op!

    1. Crassus

     Het vertrouwen dat de Brexit realiteit wordt neemt steeds verder af. Dat kunt u aflezen op de ontwikkeling van het Engelse Pond op de valutamarkt. Een oplopende koers geeft aan dat men er niet gerust op is dat de Brexit een gelopen race is.Johnson weet dat ook, vandaar zijn krampachtige actie om het ö te schorsen voor 5 weken.
     Ongrondwettelijk noemden de Schotten het. Onthoud: Beurzen en markten lopen altijd vooruit op de gebeurtenis.

     1. Crassus

      Ö = parlement

     2. meneer cactus

      Het vertrouwen dat de Brexit realiteit wordt neemt steeds verder toe. Dat kunt u afleiden uit berichten die men verspreid waarin men tekorten voorspelt van levensmiddelen en medicijnen.

      Dat het geen gelopen race moge duidelijk daar heeft niemand een glazen bol voor nodig echter de gijzeling van de britten door de EU krijgt ooit een staartje. Deze maffia praktijken worden niet gewaardeerd noch op de beurzen noch door de burgers

 6. Duckday

  Stem gewoon PVV of FvD daarna snel NL exit
  Wat heeft de EU en Euro nu bijgedragen aan welvaart Voorspoed in Nederland voor de NORMALE man vrouw in dit land wat is de gewone inwoner er nu beter op geworden
  We worden overspoeld met anders denkende die maar graaien uit de pot en ook voor rang krijgen van de weg kwijt Nederlandse politiek en rechtelijke macht

 7. DidiMadloba

  De economie stagneert dank zij de onrust die idioten als Boris J. en Donald T. creëren. Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

  En Wilders? Ach nee, die prutst maar wat in de marge.

 8. Bolkestein

  De kredietcrisis ontstond ooit door een teveel aan schulden. Leg mij uit dat de oplossing ligt in schulden op schulden maken.

  Ondertussen betalen de spaarders en gepensioneerden in Nederland het prijskaartje van goedkoop geld uit kunnen blijven landen aan de zuidelijke schuldenlanden. Dan zijn we dus gewoon een transfer unie. Geen wonder dat een Nexit steeds meer opteerbaar wordt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.