Hoppa! Geert Wilders knalt in nieuwste peilingen keihard naar tweede plek achter de VVD

Geen categoriesep 24 2019, 15:00
Zojuist verschenen: een nieuwe peiling van EenVandaag waaruit blijkt dat de groei van de PvdA af te vlakken en Geert Wilders het bijzonder goed doet. De resultaten laten zien dat de 'partij van de roos' één zetel moet inleveren. Verder zien we een herkenbaar patroon zoals in de peilingen van Maurice de Hond: de PVV blijft zetels winnen. Het verlies van FVD lijkt tot staande gebracht.
Fans van Geert Wilders zullen in hun vuistje kunnen knijpen over de toch wel onverwachte comeback van de PVV. De partij is in de peilingen van EenVandaag namelijk gewoon tweede van het land! De stijging van de PVV gaat echter wel ten koste van Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet staat op een schamele 11 zetels in de peilingen. Dat is nog steeds een goede score voor een jonge partij, maar is niets in vergelijking met de 27 zetels een halfjaar eerder.
Verder zien we dat de Partij van de Arbeid juist één zetel verliest in de peilingen van EenVandaag. Dit staat in contrast met de resultaten van de peilingen van Maurice de Hond, waar de PvdA juist sterk is gegroeid en meer zetels pakt dan de 13 in deze peiling.
Dat er tussen de peilingen verschillen worden gevonden is natuurlijk logisch. De steekproeftrekking is beperkt en in veel gevallen gaat het om enkele duizenden mensen. Dat betekent echter niet dat de peilingen 'nep' zijn, zoals weleens wordt gesuggereerd. Wel is er sprake van statistische variantie in de resultaten. Maar als je alle peilingen van het moment naast elkaar legt, dan zie je toch wel overeenkomende patronen, iets dat de betrouwbaarheid van onze peilingen onderschrijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten