Peilingen! Geert Wilders profiteert van monsterverlies FVD (-7): nu derde partij van het land

wilders capitol hill
Foto: Wilders houdt een speech voor het Amerikaanse parlement in Washington DC. Bron: Screenshot CAIR / YouTube.

Zojuist zijn de peilingen van IPSOS gepubliceerd op de website van EenVandaag en we zien daarin hevige electorale verschuivingen. Voornamelijk het verlies van Forum voor Democratie (FVD) valt op. De partij staat nu op 11 zetels. Eenzelfde beeld liet de peiling van Maurice de Hond eerder deze week ook al zien.

Peiling van 3 september 2019 (IPSOS)

 1. VVD: 33 (+1)
 2. CDA: 16 (+1)
 3. PVV: 15 (+4)
 4. GL: 14 (-2)
 5. PvdA: 14
 6. D66: 13
 7. FvD: 11 (-7)
 8. SP: 9 (+1)
 9. PvdD: 8 (+2)
 10. CU: 7
 11. 50PLUS: 5 (-1)
 12. SGP: 3
 13. DENK: 2 (+1)

Als we kijken naar de uitslag van de IPSOS telling, dan zien we het dramatische verlies van Forum voor Democratie direct terug in de gegevens. Volgens de uitspraken, gedaan door partijleider Baudet tijdens het evenement in Zaandam 2 september j.l., is er echter weinig aan de hand en wil de partij “weer vooruit kijken”.

Dat “vooruit kijken” is ook wel noodzakelijk want ondertussen is de partij gedaald van 22 zetels in mei 2019 naar 11 zetels in de peilingen. De PVV van Geert Wilders profiteert dankzij het gerommel bij de renaissancevloot en pakt gewoon vier zetels op FVD. Daarmee staat Wilders op een nette derde plek.

Ook de VVD en CDA profiteren met elk één zetel extra winst sinds de vorige peiling. De Partij voor de Dieren van Marianne Thieme doet het ook goed momenteel. De partij had van de zomer ook problemen toen een Tweede Kamerlid (Van Kooten) op dubieuze wijze uit de fractie stapte, maar de kiezer gunt Thieme het vertrouwen. Het probleem bij de PvdD escaleerde namelijk nauwelijks waardoor de partij nu is gegroeid naar 8 (!) zetels.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

64 reacties

 1.   

  Wilders en FvD samen goed voor 26 zetels.
  Rechts Nederland groeit gestaag.

  1.   

   Het waren er 29 voor de peiling…. Je kunt ook overal een draai aan geven he…

 2.   

  De communicerende rechts-populistische vaten FvD en PVV zijn politiek niet bijzonder relevant. Vechtende kabouters aan de zijlijn. Meer dan amusement levert het niet op.

  Wel is de doorgaande groei van de VVD relevant en daarmee de toenemende kans dat Rutte ook de premier van het volgende Kabinet zal zijn.

  Mooi.

  1.   

   @Mezzadra: Ook de groei van de VVD is niet bijzonder relevant. Europa, Klimaat, ECB en negatieve rente, koolstofbeleid het speelt Rutte niet in de kaart. Zoals zo vaak zijn jou onderbuik gevoelens van ondergeschikt belang, de verkiezing zijn pas 2021.

   1.   

    type: koolstofbeleid = stikstofbeleid

   2.   

    Het bijzondere is dat de VVD, ondanks het klimaatbeleid, populair blijft. Dit duidt op bestuurlijk vertrouwen van de kiezer.

    1.   

     Vertrouwen zal hard achteruit gaan, bij kassa ging het gisteren (02-09-2019) over de nieuwste deuginstallaties. Waar mensen vaak voor 10.000 euro of meer schade lijden, regelmatig in de kou zitten of backup generatoren moet gebruiken die op diesel lopen. Verder is er niemand te vinden die heet onderhoud kan of wil doen en is de energie rekening ook nog eens meer dan 2x zo duur. Vertrouwen neemt snel af!

     1.   

      Natuurlijk, Death, de peilingen geven dat heel duidelijk aan.

      :)

   3.   

    Gelukkig pas in 2021. De regering heeft nog 2 prinsjesdagen om het volk nog veel beter te stemmen…. Rutte IV komt er absoluut aan! Geteld bij het zelfopheffend vermogen van FvD…. Er komen gouden tijden aan! Boris Johnson die zich stukbijt op de Engelse democratie… Mark my words. We will be out of de EU on 31th of october with or without deal. Daarvoor stampen we ongewillige leden de partij uit..etc…Leggen het parlement lam….Maar ja…..De EU vertraagd niks… Ze hoeven niks te doen… De Engelsen struikelen zelf over van alles……

  2.   

   Kijken of je het nog zo amusant vind als je pensioen wordt opgesoupeerd door zuid europa, of 1 van je familieleden iets wordt aan gedaan door zo,n door links alom geprezen kansparel.

 3.   

  Jensen heeft op zijn website ( Jensen nl) een podcast over Geert Wilders.

  Het is dus een podcast met video .

 4.   

  De PVV is vrij stabiel en heeft consequent dezelfde boodschap. Kritisch op de islam en op de illegale massa immigratie. En ook op de EU.

  Ondanks alle pogingen van het politieke en media establishment om de PVV onderuit te halen staat de PVV nog steeds sterk met dezelfde boodschap.

 5.   

  Met deze peiling is een links kabinet onmogelijk. Een rechtskabinet lukt wel. Met VDD (33), PVV (15) FvD (11) en het CDA (16). Samen 75, dat is krap maar gedoogsteun van SGP (3) is verzekerd.

  Dus even duimen dat die narcistische egotripper Hugo de Jonge geen lijsttrekker worden bij de christen-democraten. Dan nog liever Mona Keizer, die sluit tenminste geen enkele partij van samenwerking uit.

  1.   

   “VDD (33), PVV (15)”

   Maar Wilders heeft aangegeven niet met de VVD te willen samenwerken als Rutte de leider blijft.

   Ben benieuwd naar hun onderhandelingen.

   1.   

    Geert legt in zijn eentje een cordon sanitair rond de VVD. Dan niet mopperen als andere partijen hém bij voorbaat uitsluiten.

 6.   

  Sinds de donatie-acties gestart zijn, wordt Wilders weer de hemel ingeprezen.

  1.   

   Een 70+ plasje.

   1.   

    Tijd om uw rondje langs de toiletten te maken?
    Keurig uw schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren.
    Is alles weer Dick voor mekaar.

   2.   

    Tis meer nadruppelen Dik!!

  2.   

   Onze huistrol en EU Gifmenger is ook weer bezig met reclame maken voor de Groene Khmer.

   1.   

    Ik, reclame maken voor de Groene Khmer?
    .
    Gelukkig hebben we al buskruit en het wiel.

    1.   

     Quote…Gelukkig hebben we al buskruit en het wiel….
     Een onzinnige reaktie van onze eu debiel!

     1.   

      Gelukkig ligt het voor lange termijn vast op het internet. Als de artsen er ooit om vragen kunnen ze zo de duur en de ernst van de aandoenig vaststellen!

 7.   

  Dat Thierry er een potje van heeft gemaakt is nu wel duidelijk

  1.   

   Rutte heeft er al zolang een potje van gemaakt, maar met zijn Teflon laagje schijnen alle leugens en regeringsblunders en aftreden door zijn clubgenoten door zeer uiteenlopende oorzaken deze partij niet te deren…..ziek dit masochistische kuddevolk

   1.   

    De schuld ligt bij het volk.

    :)

    1.   

     De aandoenlijke heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

   2.   

    Of je bent een egoistische amoebe…..

 8.   

  Ipsos heeft in de peilingen ALTIJD een negatief resultaat voor rechtse partijen. Voorts vraag ik mij af wie, wat, waar, welke en hoe gepeild wordt door IPSOS.
  Is dit peilbureau waar Gijs Rademakers werkt? Deze Gijs is niet bepaald objectief!

 9.   

  Ik vind het mooi om te zien hoe de Partij voor de Dieren als kleine splinter partij is begonnen maar dat er sinds hun bestaan een duidelijke trend te zien is hoe deze partij aan het groeien is. Waar andere partijen steeds schommelen is de partij van mevrouw Thieme als enige is een consistente lift. Mooi om te zien. Straks kunnen andere partijen niet langer over een “sekte” spreken en moeten ze hun serieus nemen. Mevrouw Thieme heeft ook een geweldige prestatie geleverd en heeft beslist meer invloed dan je denkt

  1.   

   Bij de beesten af.

  2.   

   Mezzadra’s 2e nick is het geheel met zichzelf eens..hoestmogelijk.

  3.   

   Is dat die mevrouw met die ouwe ameikaanse auto getrouwd met die jagerman ? Ja die kun je echt vertrouwen , die staat ergens voor :
   :) :)

 10.   

  Hopelijk zakt dit kabinet voor 2021 zo door het ijs met het klimaatbeleid en het immigratiebeleid dat het zo de de spuigaten uitloopt dat iedereen massaal Wilders stemt…..Wie weet.

  1.   

   Jack blijft tegen beter weten in hopen op een premierschap van malle Geurt.

   1.   

    En de DDS trol blijft zijn linkse dogma’s hier ongehinderd deponeren..hij voelt zich onaantastbaar met zijn vpn.

   2.   

    De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

 11.   

  Dat heeft Wilders wel verdient nu er een politiek proces tegen hem wordt gevoerd. Vind echt niet alles correct wat hij roept maar dit proces toont aan dat we zijn afgegleden tot bananenrepubliek.

 12.   

  In dit keiverotte Nederland is de media volledig Links.

  Manipulatie en Leugens, zijn alledaagse begrippen, in het Linkse Demoniserende Rutte kartel.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1.   

   @Jumping
   Kunt u ook eens een keer een bijdrage posten met argumenten en niet steeds het zelfde riedeltje herhalen vol van……….

   1.   

    En waar blijven jouw argumenten fan?
    Zeuren naar anderen en zelf niks toevoegen dus kan wel merken dat je vol zit met…..

   2.   

    henk43 eerst een vraag, hoeveel namen gebruik jij per week.??

    En henk het streelt mij, dat jij mijn inbreng tot je neemt.

    Deze zin is deze maal de Y-Catcher.

    Manipulatie en Leugens zijn alledaagse begrippen, in het Linkse Demoniserende Rutte kartel.

 13.   

  Wilders en Baudet dragen de zelfde denkbeelden. Afschuwelijke denkbeelden als je het mij vraagt maar je hebt ook een groot verschil. Baudet een lichtgewicht die helemaal geen benul heeft van politiek en eigenlijk ook nog eens te dom is om te poepen. Hij heeft de uitstraling van een tweedehands autoverkoper die je niet eens als oppas voor je kinderen zou toevertrouwen Wilders is een strateeg die ik als uiterst intelligent acht, hij heeft een grote toewijding voor zijn achterban en staat dichtbij het volk in zoverre dat hij heel goed doorheeft wat er binnen de samenleving leeft.

  1.   

   Mezzadra’s 2e nick is het geheel met zichzelf eens..hoestmogelijk.

  2.   

   Dat ligt er maar aan welke denkbeelden je bekijkt. Op sociaal gebied is Wilders veel linkser dan FVD… die laatste is echt een yuppen- en ballen-partij

   1.   

    PVV is socialer dan de FvD. Daarmee lijkt het meer op een nationaal-socialistische partij

    1.   

     Natte scheet

  3.   

   Maar dat is het hem nou juist Anne soppende schillenboer, NIEMAND VRAAGT IETS AAN JOU EN ZAL DAT OOK NOOIT DOEN.

   Op het gebied van licht ben jij een natte kaars in het donker…

  4.   

   @ASS Dat Baudet dom is ben ik niet met u eens.Hij doet domme dingen maar dit komt m.i. voort uit zijn grenzeloze egotripperij. Nieuwsuur had gisteravond een heel interessante bijdrage waaruit duidelijk bleek dat de ruzie met Otten uit dit narcisme van hem kwam.Voor Wilders heb ik meer waardering ik zal nooit op hem stemmen maar je weet wel wat je aan hem hebt en hij heeft de opinie over het pamperen van immigranten wel beinvloed.Ik ben het ook met hem eens dat de wet Plasterk m.b.t.de boerka gehandhaafd moet worden. Nogmaals ik zal nooit op hem stemmen hij is mij veel te radicaal maar waardeer wel dat hij duidelijk is waarin Baudet faalt denk hierbij b.v. aan de Nexit(voor mij zou dat een ramp zijn) @ Jumping Ik post alleen onder de naam henk 43

 14.   

  Gelukkig de VVD blijft aan de top. Lekker.

  1.   

   Ja..we willen lachebekje niet missen.
   Ben benieuwd of het nl stemvee ook nog lacht na lastenverzwaring nr zoveel…onee voor de verkiezingen nog even de slogan 1000 euro voor iedereen herhalen en de 35 zetels zijn weer binnen!!

 15.   

  Aldus een van de DDS trollen..dan laten de andere trollen met hun schijnheilige rotsmoelen niet lang op zich wachten..
  Doneren om zulke lui hier te faciliteren?? Nein Danke!!

  1.   

   Bedoelt voor watcher….

  2.   

   +1

 16.   

  Het is echt opvallend hoe zovelen die de VVD verafschuwen zoveel vertrouwen plaatsen in FvD, een partij die het economisch beleid van de VVD puur heeft afgeschreven

 17.   

  Kan iemand mij uitleggen hoe je de pvv rechts verklaard terwijl het partijprogramma op vele punten net zo links is als vvd en pvda. Sterker nog , vvd en pvda scoren continu goedkoop door overname van partijpunten van de pvv. Ingediende moties worden afgewezen , bijgeschaafd , opnieuw ingediend en aangenomen. De essentie is er dan uitgesloopt en er rest een stukje symboolpolitiek waarvan linkse populisten dan meteen roepen dat ze de wet niet gaan handhaven.

  Omdat de pvv een duidelijk standpunt op islamitische gelukszoekers inneemt is het nog geen rechtse partij. Ik snap werkelijk niet dat linkse populisten niets beters hebben dan de pvv af te schrijven op dit punt. Europa krijgt nu al de rekening van islamisering door door de gelukszoekers. De pvv heeft daarmee een eerlijk en uniek geluid en zal hierop incasseren omdat de islamisering en positieve discriminatie van deze gelukszoekers steeds verder doorgevoerd wordt. De charlatan Baudet met zijn uitgebreide cv draait ook als een drol in de pot om de standpunten heen zodat er slechts 1 alternatief is .

  Waarom links populisten de pvv niet eerlijk willen behandelen en met hun uitspraken ervoor zorgen dat een partijleider al jarenlang 24-7 zwaar beveiligd moet worden in een land wat hun een democratie noemen is mij een raadsel.

  Ik mag hopen dat de opkomst percentages flink gaan stijgen zodat de verkiezingen representatief worden als uitslag van een land. De politiek zou zijn ogen uit zijn kop moeten schamen voor de geringe interesse in verkiezingen.

  ik zeg minder minder minder islamisering en EU, go Geert go , je bent de enige oprechte politicus die begrijpt wat er speelt in de maatschappij en die zijn rug recht houd.

 18.   

  Ik ben benieuwd of de krimp van Baudet betekent dat DDS weer alle ballen op Geert gaat zetten. Recent was hij hier nog zo’n beetje bij het grof vuil gezet.

 19.   

  Die instabiliteit is ook niet goed een land.

 20.   

  Het feit, dat zowel het FvD als de PVV geen verantwoording hoeven af te leggen, maakt ze politieke bewegingen in de marge.
  Vergelijkbaar met de AfD in Duitsland; het electoraat komt daar ook voornamelijk uit de grote groep niet-stemmers.
  Deze mensen zijn niet politiek geïnteresseerd en zijn derhalve overal tegen.

 21.   

  VVD = 33………???
  Lijkt mij ongeloofwaardig.
  Hoe doen ze dat?
  Welke manipulaties worden gebruikt?

  1.   

   Marija denkt zoals veel onnozele reaguurders hier: als de peilingen tegenvallen voor guurrechts zijn ze gemanipuleerd.

   1.   

    Mezzadra denkt, hoe meer allochtonen, des te meer kindjes.. lekkerrr… zieke hond

   2.   

    De aandoenlijke, gewoon even zijn reacties aanhalen:

    De heer Oudshoorn heeft gelijk als hij zegt dat ik warme gevoelens koester jegens kleine kinderen.
    ~Mezzadra~

    1.   

     Dik houdt niet van kleine kinderen, laat staan dat hij er warme gevoelens voor zou kunnen ontwikkelen.

     Tragisch.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!