Peilingen! Verlies Forum voor Democratie tot staande gebracht, vertrouwen in Thierry Baudet (-5) wel geschaad

Maurice de Hond (Peil.nl) liet ons deze week weten hoe de vlag erbij hangt voor de diverse fracties in de Tweede Kamer. De top drie blijft ongewijzigd met VVD, PvdA en FVD. Wel zijn er significante verschuivingen te zien in het vertrouwen van kiezers in de fractievoorzitters van de partijen. Zo is het vertrouwen in Thierry Baudet (FVD) hard gedaald. 

Peiling van 1 september 2019

De peilingen van 1 september 2019 door Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van 1 september 2019 door Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Wanneer we naar de bovenstaande tabel kijken dan valt natuurlijk op dat zich deze week geen verschuivingen hebben voorgedaan in het electorale landschap, althans volgens de peiling van Maurice de Hond. De cijfers zijn volgens De Hong gebaseerd op onderzoek onder ruim 7.000 deelnemers in twee weken tijd.De politiek lijkt met de uitslag van de huidige peiling veel op die van 2013.

VVD en PvdA staan namelijk old skool bovenaan en Forum voor Democratie volgt als derde partij na de wekenlange aderlating, die de rellen tussen Baudet en Otten hebben veroorzaakt. Verder is het opvallend dat het CDA weer beter begint te presteren. De partij lijkt voorlopig over het dieptepunt heen en won afgelopen weken al weer wat zetels. Er is nu nog maar weinig nodig en het CDA neemt de derde plek van FVD over.

Het vertrouwen van kiezers in de fractievoorzitters van de diverse partijen is niet evenmin wezenlijk verandert tijdens het zomerreces. Gert-Jan Segers (CU) voert nog steeds de ranglijst aan met Dijkhoff (VVD) en Asscher (PvdA) in de achtervolging.

Zoals op de onderstaande tabel te zien is, is het vertrouwen in Thierry Baudet sterk gedaald. In september 2018 behaalde Baudet nog de 12e plek en één jaar later is terug bij af: de 11e plaats. Opvallend is vooral de daling van plek 7 naar 12 in de periode mei – augustus 2019.

Vertrouwen van kiezers in de fractievoorzitters

Het vertrouwen van de kiezers in de diverse fractievoorzitters van politieke partijen. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Het vertrouwen van de kiezers in de diverse fractievoorzitters van politieke partijen. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

“Het vertrouwen komt te voet en gaat te paard” en de bovenstaande tabel bewijst hoe waar dat spreekwoord is. Nadat de kiezers de amateuristische werkwijze van Baudet hebben gezien aangaande Otten en Theo Hiddema daar nog even overheen ging zakte Baudet deze week weg in het electorale moeras.

Echter is niets zo veranderlijk als de politiek. Zo is het vertrouwen van kiezers in premier Mark Rutte zeer wisselvallig en staat de premier soms hoog in de ranking om vervolgens na een impopulair besluit een aantal plaatsen te dalen. Kiezers zijn genadeloos, maar veranderen overduidelijk ook weer snel van mening. Wat dat betreft is er dus nog voldoende kans voor Baudet om ook weer te stijgen in de ranking.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. santiago

  Wel een lekker veilig gevoel dat de VVD ondanks alle schandalen toch zijn 27 zetels behoudt.
  Mooi he, zo’n democratie. Iedereen mag kiezen en stemmen wat hij wil en de VVD blijft de grootste.

  1. Deathspank

   Komt een recessie aan, gekoppelt aan de negatieve rente van de ECB, zou dat nog wel eens zeer negatieve gevolgen kunnen gaan hebben voor Rutte. Daar bovenop komt nog het klimaat akkoord wat steeds meer zichtbaar wordt in ons landschap en voelbaar wordt in onze portemonaie. Voorlopig zijn we nog niet in 2021!

  2. M de ruyter

   Er is maar in 3 perioden in de geschiedenis democratie geweest, bij de oude Grieken een poosje in Rome en nu in de westerse wereld de laatste 150 jaar.
   Bovendien werkt democratie alleen bij een homogene bevolking die min of meer dezelfde cultuur hebben.
   Een republiek is al beter.
   Monarchie is niet voor niets sinds mensenheugenis hét systeem.

  3. Vit

   Teveel mensen scheppen er een masochistisch genoegen in besodemieterd te worden blijkbaar.

   1. Deathspank

    Besodemieterd komt van het bijbelse Sodom en Gomorra en is precies waar we terecht komen!

  4. Korporaal Monty

   Komt omdat Bea de touwtjes strak in handen heeft toch santiago?
   Peilingen en stemmen alleen voor de bühne.

   Dan doen ze het in de Verenigde Staten toch een stuk beter met de verkiezen daar.

   Een president gekozen door het volk voor het volk.

   1. I.W.A.B

    @Korporaal Monty
    “Een president gekozen door het volk voor het volk.”
    Het kiessysteem heeft Trump president gemaakt
    Clinton had 3 miljoen stemmen meer dan Trump

    1. meneer cactus

     niet zo slim van clinton om zich te laten naaien door haar eigen systeem. Had ze iets meer haar best moeten doen om meerdere districten te overtuigen 🙂 🙂 🙂 blijft slikken voor anti trump volk . het prolongeren doet misschien wel meer pijn . 🙂 🙂

    2. DidiMadloba

     Het ingewikkelde systeem met kiesmannen dient als veiligheidsventiel om te voorkomen dat idioten per ongeluk president kunnen worden. Maar dat heeft dus gefaald.

 2. santiago

  Deze foto is wel beter.

 3. Watcher

  Site FvD

  Interview met Paul Cliteur: FVD klaar voor het nieuwe jaar!

  Niet te geloven wat een gebral van die Cliteur.

  1. Vit

   Slimme jongen die Cliteur.

   1. M de ruyter

    Ik hoorde pas op BNR dat ondanks al het politieke gekrakeel dat hoe mensen stemmen al 70 jaar stabiel is, grofweg 30/30/30 verdeling links, midden en rechts.

    1. DidiMadloba

     Alleen is de definitie van “links” radicaal veranderd. Wijlen mijn vader noemde de PvdA de Partij van de Afgunst, die rijken (zoals mijn vader) via de belastingen een poot wilde uitdraaien om arbeiders rijker te maken. “Spreiding van kennis, macht en inkomen”.
     Tegenwoordig ben je (althans op deze site) al links als je niet wil beamen dat moslims doodeng zijn en Nederland wordt overspoeld door migranten uit Arabië die elke vrouw pakken die ze tegen komen.

    2. Mezzadra

     Dat is correct, de ruyter, en ook een belangrijke waarheid: het electoraat verschuift niet fundamenteel op het continuüm links-rechts.

     Helaas is er wel sprake naar een beweging naar extreem-links en extreem-rechts waardoor het fatsoenlijke en professionele politieke centrum is verzwakt.
     Voorlopig leidt dat niet tot onbestuurbaarheid, integendeel, dit land wordt op dit moment beter bestuurd dan in vorige decennia.

   2. santiago

    haha. Wordt er ook dik voor betaald.

  2. meneer cactus

   die slappe one liners en off topic geouweh o e r van jouw trekt volle zalen blinde

  3. Kleptomaantje

   @watcher ach is u jaloers?
   U een riool huistrol
   Paul Cliteur een vooraanstaand filosoof en rechtsgeleerde.
   Ziet u de verschillen?

   1. DidiMadloba

    Als oud-leerling van prof. Cliteur kan ik u vertellen dat Cliteur helemaal geen vooraanstaand rechtsgeleerde is. Zijn hoofdtaak is om eerstejaars colleges “encyclopedie” te verzorgen, waarin ze een overzicht krijgen van het vak. Die colleges zijn slecht, want Cliteur misbruikt dit podium om zijn politieke ideeën uit te venten, die nogal eens haaks staan op “de heersende leer”. Maar eerstejaars colleges zijn er niet voor om afwijkende ideeën te verkondigen. Verder is filosofie een hobby van Cliteur, zodat hij die er te pas en te onpas bij sleept.

    1. Vit

     Volgens mij was jij vooringenomen en zodoende heb je niet echt opgelet, kan gebeuren als je al geïndoctrineerd bent.

 4. Tman

  Men hoort inmiddels weinig over Jetten en Klaver,dat is géén toeval!
  Tot 2021 mag “links” geen averij oplopen,een prolongatie van de huidige regeringssamenstelling is het heilige doel en mag niet in gevaar komen!
  Rutte3 gaat ervan uit dat het alweer gaat lukken,na een wederom linkse overwinning gaan de burgers een EU genadeklap krijgen mbt klimaatdoelstellingen en vreemdelingenbeleid.
  Precies die coalitie meerderheid van links,moeten Baudet en Wilders zien af te wenden en te blokkeren,het kiesvee is de sleutel!

  1. Watcher

   Alleen een staatsgreep met steun van het leger kan dat voorkomen.
   Nog een lange weg te gaan voor lavendel B en blondie W.

   1. meneer cactus

    nee hoor blinde , een doorzettende chaos in de gelukszoekers industrie en een onbetaalbaar krankzinninge energietransitie zijn voldoende smaakmakers voor een omslag. Immers 2 onderwerpen die de autochtone bevolking dwingen om uit de vuilnisbak te vreten zoals jij dat graag omschrijft mafklapper

  2. Korporaal Monty

   “moeten Baudet en Wilders zien af te wenden en te blokkeren,het kiesvee is de sleutel!”

   Beloof ze gouden bergen en overtuig ze dat jij de enige bent die dit waar kan maken.
   En een gemeenschappelijke zondebok zou perfect zijn.

   1. meneer cactus

    we hebben er al twee dus gaan ook hier de goede kant op

 5. meneer cactus

  ik denk dat het vertrouwen hangt op de mensen om de lijsttrekker heen. meneer baudet geniet weinig vertrouwen denk ik

 6. Anti Idioten

  Zowel linkse als rechtse partijen kunnen geen stabiele indruk op het volk houden…iedereen weer terug naar links-midden en rechts-midden VVD/PvdA/CDA

  1. meneer cactus

   en wat links midden gebracht heeft kan iedereen bewonderen. Je bent volledig ontoerekeningsvatbaar als je nu nog links midden stemt. De vvd is linkser dan de pvda in regerings verantwoordelijkheid dus feitelijk spreek je over links en extreem links en is het midden totaal verlaten.

  2. Willemm

   Precies. Nederland is een mooi en succesvol land, en ik zie dus ook geen reden om dat allemaal overhoop te gooien met extremisme en populisme.

   1. meneer cactus

    erg succesvol met de linkse indoctrinatie waardoor voedselbanken uit hun jasje klappen , schuldsanering de werkdruk niet aankan en bijna 6.000.000 mensen afhankelijk zijn voor hun dagelijkse brood op tafel van de maandelijkse toeslagen zorg en huurtoeslag. Het links populisme wenst geen kritiek op zijn krankzinnige beleid op energie en gelukszoekers en nivelleringsbeleid. Het linkse woord is immers absoluut.

    Om met een linkse lijken pikker zijn eigen woorden te spreken , dit land kan zoveel beter

   2. Deathspank

    Kan je voorbeelden geven van het extremisme in Nederland dat jij bedoelt?

    Wikipedia
    Populisme (van het Latijnse populus, “volk”) is een manier van politiek bedrijven, waarin de centrale tegenstelling die tussen “het volk” en “de elite” is, en waarbij de populist de kant van “het volk” kiest.

    Kan je aangeven wat er zo erg is aan populisme?

 7. DidiMadloba

  Alle vertrouwen in Baudet is misplaatst

  1. Vit

   Wies DidiMadloba ook alweer.

  2. meneer cactus

   Alle vertrouwen in DidiMadloba is misplaatst

   1. DidiMadloba

    Nee maar, een ouderwetse jij-bak!

 8. lekkerzeiken

  Bij gebrek aan beter stem ik gewoon weer op FvD. Het is overal wel wat. De VVD krijgt sowieso nooit meer mijn stem; ik heb geen poten meer over die uitgedraaid kunnen worden. PVV stemmen is enkel een anti-stem zonder enig oplossingsvermogen. Ik geef FvD en Thierry daarom ondanks al het gedoe nog steeds mijn vertrouwen.

  Ok doei

  1. Mezzadra

   “Bij gebrek aan beter stem ik gewoon weer op FvD. Het is overal wel wat.”

   Houd maar dapper vol, en in de tussentijd kun je lekker blijven zeiken.

  2. santiago

   Doei.

 9. Heinz

  @Teunis, zoals een reaguurder eerder opmerkte is Mark Rutte Minister President. Ik heb dit voor de zekerheid maar even nagetrokken. Geen premier. In Duitsland is dat Bondskanselier, een andere titel sinds 1867

  1. Mezzadra

   @Heinz,

   Dat is niet juist, in Nederland is premier synoniem met de begrippen Minister-President, Eerste Minister of Minister van Algemene Zaken.

   h**ps://nl.wikipedia.org/wiki/Premier_(regeringsleider)

   1. Heinz

    Ik ben afgegaan op de omschrijving zoals die er staat bij een Constitutionele Monarchie.
    Maar dat neemt niet weg, dat wij ons kunnen prijzen met Rutte in binnen en buitenland en uiteraard Europa.

    1. Mezzadra

     Daarover zijn we het in elk geval eens, Heinz.

     Rutten behoort tot de beste regeringsleiders die ons land ooit heeft gekend. Een briljante staatsman.

     1. Kretoloog

      Noem Rutte maar briljante staatsman. Hij moet zich met leugens en louche vriendjes staande houden. Maar we kennen Lao Rien Tse Noppen als een psychopaat, er ontbreken van schakeltjes in zijn bovenkamer waardoor hij onsamenhangende onzin uitkraamt en zich hier inmiddels met meer dan 30 namen heeft gepresenteerd.

      De man is hoognodig toe aan professionele hulp. Maar die bezuiniging op de GGZ (met dank aan de ‘briljante staatsman’), dat nekt hem nu volledig.

 10. Heinz

  Thierry heeft zijn kaarten al uit handen gegeven. Hij komt niet meer in het spel. Zijn belangrijkste troef, Otten, gaf speelde hij onnodig weg.

  1. meneer cactus

   je glazen bol vertoont ernstige barsten waardoor de functionaliteit afneemt

   1. Heinz

    Ik kan er nog steeds mee uit de voeten. Een bol blijft een bol tot hij uit elkaar valt.

    1. Deathspank

     Door de scheuren ontstaat er een prisma werking waardoor de aardstralen naar links worden afgebogen. De quanta hebben hierdoor niet genoeg energie om het quark gluon plasma te agiteren. Daar de glazen bol werkt op basis van de deharmonisatie van dit plasma neemt de werking wel degelijk af!

     1. Siemien

      Dat was daarvoor al zichtbaar hoor DS

 11. Agios

  Bij alle rottigheid die we dagelijks als kennisgeving krijgen aangereikt, kunnen we tot maar e e n conclusie komen. Nederland is zo rot als een mispel geworden en dat komt door een hardnekkig probleem. Dat probleem heet ‘links’.

 12. Robert75

  En weer een statenlid overgestapt naar Otten.

  Gaat lekker zo

  omroepwest.nl/nieuws/3894058/FVD-Statenlid-Persenaire-stapt-over-naar-nieuwe-partij-Otten

  1. toetssteen

   @Robert
   Hoe meer ik hierover lees hoe erger de smerige reuk in mijn neus wordt. Dit lijkt wel een vooropgezet spel.
   Ik stem niet FvdV, ik hou het bij de PVV.

   1. Mezzadra

    Goed plan, Toetssteen, met de PVV gaat het ook hartstikke goed.

    🙂

 13. Siemien

  Links gepeupel hoor, vandaag een peiling waarbij en dat is echt waar, het (kuch) vertrouwen in leugenclown Rutte was gestegen

 14. Abraham50

  Het blijft een krappe meerderheid: VVD, PvdA, CDA en GroenLinks

 15. Saskia Haan

  Tot stilstand gebracht? Bij een vandaag weer 7 zetels eraf, blijft over 11 zetels..wat een klap voor dat grote deel dat niet wil worden omgevolkt

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.