Kiezersvertrouwen in premier Mark Rutte (VVD) weer toegenomen

Geen categoriesep 01 2019, 10:55
Het vertrouwen van kiezers in premier Mark Rutte (VVD) is de afgelopen maanden toegenomen, zo suggereert de meest recente peiling van Maurice de Hond (Peil.nl). Het vertrouwen in de premier schokt regelmatig wanneer hij negatief in het nieuws komt, zoals in de discussie over het afschaffen van dividendbelasting. Echter stijgt hij nu weer in de vertrouwen-ranking.

Vertrouwen van kiezers in premier Mark Rutte

[caption id="attachment_233971" align="aligncenter" width="831"]Het vertrouwen van kiezers in premier <a href=Mark Rutte, afgezet tegen de tijd en kiezersgroep. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl" width="831" height="150" /> Het vertrouwen van kiezers in premier Mark Rutte, afgezet tegen de tijd en kiezersgroep. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Zoals we op de bovenstaande matrix zien schokte het vertrouwen in premier Rutte in september 2018 hevig. Waar het vertrouwen enkele maanden eerder nog gemiddeld was daar daalde het vertrouwen in Rutte erg snel in de aanloop- en de afhandeling van Prinsjesdag 2018.
Destijds was er veel gedoe rondom de dividendbelastingen en ook de koopkrachtramingen. Ook werden er bijvoorbeeld fouten gemaakt door bewindslieden van Rutte 3 waardoor ook Rutte minder werd vertrouwd.
Echter zit Rutte weer in de lift en is hij gestabiliseerd op het niveau van april 2018. De VVD-premier kan de stijging danken aan een aantal zaken. Ten eerste natuurlijk het reces, dat zorgt voor een soort van 'reset', en het gunnen van tweede kansen. Ten tweede werd het pensioenakkoord als een succesje van Rutte bejubeld, waardoor kiezers hem mogelijk meer vertrouwen. Ten slotte is er nog de afname in economische groei, waardoor burgers zich mogelijk méér bewust zijn van de nette staat waarin de Rijksbegroting zich verkeert dankzij, jawel: Mark Rutte.
En natuurlijk doet Rutte het economisch gezien helemaal niet zó slecht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten