Peilingen! Verlies Forum voor Democratie tot staande gebracht, vertrouwen in Thierry Baudet (-5) wel geschaad

Peilingen! Verlies Forum voor Democratie tot staande gebracht, vertrouwen in Thierry Baudet (-5) wel geschaad

Maurice de Hond (Peil.nl) liet ons deze week weten hoe de vlag erbij hangt voor de diverse fracties in de Tweede Kamer. De top drie blijft ongewijzigd met VVD, PvdA en FVD. Wel zijn er significante verschuivingen te zien in het vertrouwen van kiezers in de fractievoorzitters van de partijen. Zo is het vertrouwen in Thierry Baudet (FVD) hard gedaald.

Peiling van 1 september 2019

[caption id="attachment_233960" align="aligncenter" width="646"]De peilingen van 1 september 2019 door Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl De peilingen van 1 september 2019 door Maurice de Hond. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Wanneer we naar de bovenstaande tabel kijken dan valt natuurlijk op dat zich deze week geen verschuivingen hebben voorgedaan in het electorale landschap, althans volgens de peiling van Maurice de Hond. De cijfers zijn volgens De Hong gebaseerd op onderzoek onder ruim 7.000 deelnemers in twee weken tijd.De politiek lijkt met de uitslag van de huidige peiling veel op die van 2013.

VVD en PvdA staan namelijk old skool bovenaan en Forum voor Democratie volgt als derde partij na de wekenlange aderlating, die de rellen tussen Baudet en Otten hebben veroorzaakt. Verder is het opvallend dat het CDA weer beter begint te presteren. De partij lijkt voorlopig over het dieptepunt heen en won afgelopen weken al weer wat zetels. Er is nu nog maar weinig nodig en het CDA neemt de derde plek van FVD over.

Het vertrouwen van kiezers in de fractievoorzitters van de diverse partijen is niet evenmin wezenlijk verandert tijdens het zomerreces. Gert-Jan Segers (CU) voert nog steeds de ranglijst aan met Dijkhoff (VVD) en Asscher (PvdA) in de achtervolging.

Zoals op de onderstaande tabel te zien is, is het vertrouwen in Thierry Baudet sterk gedaald. In september 2018 behaalde Baudet nog de 12e plek en één jaar later is terug bij af: de 11e plaats. Opvallend is vooral de daling van plek 7 naar 12 in de periode mei - augustus 2019.

Vertrouwen van kiezers in de fractievoorzitters

[caption id="attachment_233959" align="aligncenter" width="587"]Het vertrouwen van de kiezers in de diverse fractievoorzitters van politieke partijen. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Het vertrouwen van de kiezers in de diverse fractievoorzitters van politieke partijen. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

"Het vertrouwen komt te voet en gaat te paard" en de bovenstaande tabel bewijst hoe waar dat spreekwoord is. Nadat de kiezers de amateuristische werkwijze van Baudet hebben gezien aangaande Otten en Theo Hiddema daar nog even overheen ging zakte Baudet deze week weg in het electorale moeras.

Echter is niets zo veranderlijk als de politiek. Zo is het vertrouwen van kiezers in premier Mark Rutte zeer wisselvallig en staat de premier soms hoog in de ranking om vervolgens na een impopulair besluit een aantal plaatsen te dalen. Kiezers zijn genadeloos, maar veranderen overduidelijk ook weer snel van mening. Wat dat betreft is er dus nog voldoende kans voor Baudet om ook weer te stijgen in de ranking.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer