Lerarentekort: kleuters in Randstad mogelijk pas met 5 jaar naar basisschool

Basisscholen in de vijf grote steden houden rekening met een noodscenario. Zij gaan ervan uit dat door het lerarentekort kleuters pas op hun 5de naar de basisschool kunnen! Dat meldt Het Parool.

Mede door het feit dat de leerplicht pas geldt vanaf 5 jaar is het goed mogelijk dat kleuters langer op de kinderopvang moeten blijven vanwege het aanhoudend lerarentekort. Dit bericht fungeert dan ook meer als een waarschuwing voor de politiek dat het binnenkort echt flink mis kan gaan.

Er wordt gesproken over ‘lapmiddelen’ als onbevoegde leraren voor de klas te laten staan, klassen naar huis sturen en zelfs van een vierdaagse schoolweek. Het is overduidelijk dat er snel rigoureuze actie moet worden ondernomen want het tekort groeit alleen maar!

Naast het tekort is er ook het probleem van verstikkende regelgeving die het lastig (of zelfs onmogelijk) maakt voor schoolbesturen om met de huidige situatie om te gaan. Ton Groot Zwaaftink, voorzitter van het college van bestuur van de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO) zegt:

“In andere landen krijgen kinderen veel minder uren les en toch behalen ze dezelfde onderwijsresultaten. Daar moeten we van leren.”

Nu klinkt dat op zich interessant. Maar wanneer er even later in het artikel gesproken wordt over het schrappen van vakken en ploegendiensten voor leerkrachten, dan pakt dat denk ik vrij snel zeer slecht uit.

Een kwestie van meer geld naar onderwijs is niet het volledige antwoord. Voor een groot deel heeft het ook te maken met de manier waarop een leraar geacht wordt zijn vak uit te voeren, wat nogal een bureaucratische hel kan zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Politiek Profeet

  Wie wil er tegenwoordig voor een klas staan met 15 verschillende nationaliteiten en waarvan er slechts 4 kinderen Nederlands kunnen spreken?
  Wie heeft er zin in om met ouders om te moeten gaan die je verrot schelden in een apentaaltje en je fysiek mangelen?
  Met een directie die wegkijkt, meeheult met een multi-cultidroomwereldje,deugmensje speelt en jou als leerkracht in de steek laat?

 2. meneer cactus

  “” onbevoegde leraren “”

  Leuke term om instroom te beperken. U geeft fijn les. De leerlingen waarderen uw inbreng maar u mist papiertje a en b dus hier nemen we afscheid.

  Om vervolgens krokodillen tranen te huilen dat er onvoldoende leraren zijn. Selectieve linkse verontwaardiging

  1. Korporaal Monty

   Als ik de reactie van Politiek Profeet lees is de oorzaak toch heel anders.

 3. Agios

  Het gedonder is begonnen met de Mammoetwet van Cals. Scholen werden fabrieken en kinderen door de anti-autoritaire opvoeding onhandelbaar. Vaders werden door moeders aangemoedigd de leerkrach op zijn bek te slaan en de meester/bovenmeester werd een schuw mens. Straffen werden afgewaardeerd tot een aai over het tere wangetje en een ‘foei’ met een glimlach. De ‘vrijmaking’ in de hippie tijd heeft alle autoriteit weggemaaid. Dank je wel goedmensen. Jullie opvoeding deugt van geen kanten. Daarom roep ik al heel lang dat links het probleem is. Het dogma links heeft zoveel kapot gemaakt….

 4. Mars020

  Er is geen blanke te vinden, die in Amsterdam voor de klas wil staan. De hele dag tussen krijsende kansparels zitten en na je werk mag je het hangtuig op straat aanschouwen. Je kunt nergens je auto parkeren en als je een plekje hebt gevonden, kost het je een dagloon. een woning vinden is ook een probleem, want je krijgt geen hypotheek en huren is te duur. Goedkopere huurwoningen gaan allemaal naar kansparels en dobberapen toe, dus de kans is gereduceerd tot 0. Verder is het een gevaarlijk beroep, want is 020 accepteren de ouders van kansparels geen commentaar op hun koters. Doe je dat wel, dan wachten ze je buiten de school met een grote groep op en wordt je ritueel geslacht.

 5. Morgan4321

  5 jaar? Vroeger gingen we pas met 6 naar de basisschol, dat heette toen nog de 1e klas. Daarvoor was er de (toen gelukkig niet verplichte) kleuterschool.

 6. plakband

  Stelling in het artikel.
  “In andere landen krijgen kinderen veel minder uren les en toch behalen ze dezelfde onderwijsresultaten. Daar moeten we van leren.”
  Klopt als een bus, zo was het hier vroeger ook.
  Nu worden kinderen in NL vooral volgepompt met klimaathysterie, racisme, diversiteit, nivellering, privacy, mobieltjes, emancipatie, de-EuropeseUnie-is-goed, groendenken, druksgeneugten, gedogen, gescheiden ouders en eenrichtingstolerantie. Voor nuttige vakken is geen tijd meer.
  Maakt niet uit. In de politiek kun je met deze indoctrinatie veel persoonlijk gewin behalen. Ons vertrouwde Nederland gaat echter hard naar de kloten.

  1. C.A.Barstow

   @plakband:

   +1

   Heel goed en scherp gezien en verwoord.

   1. plakband

    @Barstow: schreinend recent voorbeeld van de gevolgen van deze linkse opleidingen zijn de bestuurders van het Afval Energie Bedrijf Amsterdam. Toen de bedrijfsmatige puinhoop een hoogtepunt bereikte verdwenen deze links opgeleide bestuurders met hun staart tussen de benen.
    En naar goed links gebruik, een dikke envelop met geld in de hand.

 7. EU kok

  Wij van rechts ………………, doen totaal niets aan het lerarentekort.
  Wij van rechts wijzen naar links dat zij het niet oplossen.
  Waar zitten al die linkse leerkrachten als je ze nodig hebt.

  1. meneer cactus

   Wie is wij van rechts linkse nitwit ?

  2. Mars020

   Er is geen lerarentekort, maar een kanspareloverschot. Los dat eerst op en er zijn weer genoeg leraren te vinden.

 8. C.A.Barstow

  Dit bericht is natuurlijk niet volledig,
  er hoort te staan, ”er is een tekort aan linkse leraren!”
  Ons onderwijs wordt namelijk al jaren verpest en verziekt door smerig links
  en wij hebben het, dom als dat we zijn, niet eens in de gaten.

  1. Trude Herr

   Dan kunt u nagaan wanneer u over “wij” praat hoe erg het met u is gesteld. Dat komt nooit meer goed.

   1. meneer cactus

    nee dat klopt , links heeft iedereen die niet links is zoveel complexen aangepraat dat geen zieledoktor er meer wat aan veranderen kan.

    minder minder minder

 9. Jack Flash

  Bij de linkse ziekte hoort nou eenmaal allergie voor autoriteit en discipline.

 10. Wim Vreeswijk

  Daar zullen tweeverdieners niet blij mee zijn.

 11. Jumping

  De mislukking van de eeuw Rutte.

  Niets lukt, het leenstelsel / onderwijzers / vierjarige gewoon weer bij Opa en Oma thuis.
  ENZ ENZ.

  Wat een rampenkabinetten, onder Rutte.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 12. Bes Tolen

  Het lerarentekort wordt veroorzaakt door de massa immigratie en de vele kleine klassen, die er zijn van hooguit negen leerlingen. Dat gaat in alle gevallen om vreemdelingen maar dat slokt wel duizenden leerkrachten op. De remedie is politici en vakbondsleiders voor straf naar de gevangenis omdat ze al jaren vals voorlichten en de immigratie dadelijk stop zetten. Duidelijk? Begrepen?

 13. Bolkestein

  Omvolking doet wat met de geestesgesteldheid. Marokkanen zijn vijf tot zeven keer zo vaak schizofreen dan Nederlanders. Van omvolking wordt een land met Marokkanen dus meer schizofreen. Importeer domheid en je krijgt domheid.

  Eén op de acht Amsterdammers licht verstandelijk beperkt

  Ongeveer één op de acht Amsterdammers is licht verstandelijk beperkt. Zij hebben een IQ tussen de 70 en 85. Volgens De Telegraaf blijkt dat uit een inventarisatie van burgemeester Van der Laan. Dit naar aanleiding van de plannen van het kabinet om de AWBZ-zorg te beperken.

  Redactie 07-07-12, 11:54 Laatste update: 31-08-16, 04:43 Bron: De Telegraaf

  Als deze plannen doorgaan, kunnen de verstandelijk beperkten geen aanspraak meer maken op deze Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Van der Laan vreest dat veel van deze mensen, bij gebrek aan zorg, het verkeerde pad opgaan. Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak naïef en makkelijk te beïnvloeden. Juist daarin zou het gevaar schuilen.

  Als de aanspraak op zorg verdwijnt, zal de omgeving van deze mensen de zorgtaken op zich moeten gaan nemen. Bij het wegvallen van de AWBZ vallen jongere verstandelijk beperkten straks onder de reguliere jeugdzorg ‘maar die is niet toegerust op specialistische begeleiding die deze jongeren nodig hebben’, aldus de burgemeester.

  In totaal zijn er in Amsterdam maar liefst 104.000 inwoners met een IQ tussen de 70 en 85, aldus De Telegraaf.

  1. Dik

   Inderdaad, bovendien bestaan de randsteden voor meer dan 50% uit niet westerse allochtonen, de natte droom voor de aandoenlijke en zijn supporters.

  2. Mars020

   Dat is ook de reden, dat linkse trollen zo gek zijn op kansparels. Ze zijn achterlijk, dus vallen de trollen minder op. In het land der blinden is Eenoog koning.

 14. Vit

  Dat komt omdat de vader en moeder ook vaak oom en tante zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.