Minister Van Engelshoven gaat buitenlandse studenten weren

Minister Van Engelshoven, normaal zo pro-diversiteit, is de groei van buitenlandse studenten helemaal zat en gaat dit terugdringen. Volgens haar schiet het nu namelijk door. Dat meldt de NOS.

Op zich heeft ze wel een punt natuurlijk, want buitenlandse studenten blijken een behoorlijke cash cow voor universiteiten en hogescholen te zijn. Daarom gaat Van Engelshoven een wet introduceren die onderwijsinstellingen verplicht om aan te tonen dat onderwijs in een andere taal dan Nederlands een meerwaarde heeft.

Echt een heel duidelijke mening over dit fenomeen heeft ze echter ook weer niet. Zo noemt ze de internationalisering van het hoger onderwijs ‘een groot goed’. Waar het echter op neerkomt is dat Nederlandse onderwijsinstellingen grof geld verdienen aan deze studenten en ze met alle opgedane kennis weer terug laat keren naar hun eigen land. De Nederlandse maatschappij wordt daar niet beter van, alleen de onderwijsinstellingen en de buitenlandse student. En dat terwijl in Nederland dagelijks discussies voorbijkomen over de huidige kwaliteit van het onderwijs. Hetzelfde onderwijs dat dus wel geld verdient aan die studenten…

Al met al is Van Engelshoven (dit keer) op de goede weg. Ze wil in de wet namelijk ook op laten nemen dat buitenlandse studenten worden geholpen om hun Nederlandse uitdrukkingsvaardigheid te oefenen. Dát zou een mooie ontwikkeling zijn, want daar heeft Nederland mogelijk nog wat aan, in plaats van enkel en alleen de onderwijsinstellingen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Sprookjesfiguur

  “De Nederlandse maatschappij wordt daar niet beter van”

  Logisch. Een omstreden uitspraak wordt nieuw leven in geblazen;

  Eigen volk eerst.

  Dit zou de overheid altijd moeten hanteren.

 2. Sans Rancune

  Buitenlandse studenten nemen ook weer nieuwe inspirerende ideeen en gezichtspunten mee bij hun studie in Nederland. Broodnodig, anders verzanden wij in een lethargie wanneer wij alles bij het oude willen houden.

  1. meneer cactus

   wat een bull shit , buitenlandse studenten moeten gewoon de rekening van hun studie betalen en anders in eigen land gaan studeren. We kunnen geen studies voor de hele wereld bekostigen.

 3. meneer cactus

  Het is jaren doorgeschoten waardoor onze eigen jeugd met een prestatiebeurs wordt op gescheept. Schandelijke vertoning van het partijkartel onder leiding van d666 en pvda

 4. Jack Flash

  Het lathergisch aspect is het laatste waar ik me druk om maak gezien de invloeden die Nederland uit alle delen van de wereld ondergaat.

  1. Mezzadra

   Wat bedoelt Jack met ‘het lathergisch aspect’?

   1. Dik

    Pffrtt!

    1. meneer cactus

     de taalnazi is weer present

   2. Sprookjesfiguur

    Mezzadra,

    Is je rijst al klaar?

    1. meneer cactus

     hij stokt nu het vuur op maar er is geen zon en geen wind 🙂 🙂 de taalnazi heeft geen energie om rijst te garen , misschien heeft ie nog een exploderende benzinetank in de buurt 🙂 🙂

 5. Jack Flash

  lethargisch.

 6. plakband

  Van Engelshoven gaat buitenlandse studenten weren.
  Haar kennende gaat er niets van terecht komen
  Het weren van buitenlandse krakers heeft mijns inziens een veel hogere prioriteit.
  Maar dat is tegen het politiek correcte been.
  Zou overigens ook niets van terecht komen.

  Waar wordt de cursus gegeven? Van politiekeling naar ellendeling.
  Alleen ingewijden weten dat.

 7. Birrocudaq

  Deze buitenlandse studenten nemen de plaats in van onze eigen jeugd die ook wil studeren.Resultaat dat van bepaalde studies er te weinig Nederlandse studenten zijn en dat daardoor altijd wordt geklaagd dat er een tekort is aan bijv. tandartsen of informatica(computers en zo ) en nog veel andere, met het gevolg dat men die weer uit het buitenland moet halen .

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.