Column Michael van der Galien: peilingen bewijzen dat Nederlanders dom zijn, gaan gewoon voor Rutte IV

Met alles wat er gebeurd is de afgelopen jaren — en dan met name met betrekking tot het netto besteedbare inkomen van mensen — zou je denken dat er razendsnel een eind komt aan de hegemonie van de VVD. Helaas, uit peilingen blijkt dat niets minder waar is. Mark Rutte en Klaas Dijkhoff zijn virtueel nog altijd verreweg de grootste en kunnen na nieuwe verkiezingen ‘gewoon’ weer een nieuwe regering vormen. Nederlanders zijn dom, aldus columnist Michael van der Galien.

Teunis Dokter berichtte gisteren dat de PVV van Geert Wilders in de lift zit. Jawel, Wilders en de zijnen staan volgens EenVandaag namelijk op 17 virtuele zetels. Dat is een winst van +2, en het zorgt ervoor dat de PVV nu virtueel de tweede partij van het land is. Die virtuele groei gaat echter ten koste van Forum voor Democratie, maar ook die partij is virtueel ontzettend gegroeid: van 2 zetels nu naar 11 in de peilingen.

De ademloosheid is weliswaar begrijpelijk — zeker voor mensen die de godganse dag bezig zijn met politiek — maar eigenlijk slaat het helemaal nergens op. Uit de peiling blijkt namelijk ook dat de VVD veruit de grootste partij van het land blijft. Rutte en Dijkhoff zouden op 33 zetels uitkomen als er nu verkiezingen waren. 33. Dat maakt de VVD bijna twee keer zo groot als de tweede partij. Dat is dus de PVV.

Laat dat even op je inzinken: ondanks al het gemopper van Nederlanders de afgelopen jaren, en ondanks alle statistieken waaruit blijkt dat het netto besteedbare inkomen van Nederlanders achterblijft, is en blijft de VVD veruit de grootste partij van het land.

Wat de andere leden van het partijkartel betreft: die doen het voor hun doen ook niet slecht. Het CDA staat op 15 virtuele zetels, D66 ook. Dat zijn dus 30 zetels. Plus 33 van de VVD is samen 63. Met GroenLinks erbij (14) komen ze uit op 77 zetels. Dat is weliswaar in een coalitie bestaande uit vier partijen, maar hé, zo’n coalitie hebben we nu ook. Zelfs de PvdA zou (in plaats van GroenLinks) betrokken kunnen worden bij Rutte IV (aangenomen dat hij niet naar de EU vertrekt): dan zouden ze uitkomen op 76 zetels.

De zogenaamde rechtse partijen — VVD (33), PVV (17), CDA (15) FVD (11) en SGP (3) — hebben samen weliswaar 79 zetels, maar CDA en VVD gaan echt niet samenwerken met de PVV, wat een rechtse coalitie onmogelijk maakt. Kiezers weten dat ook, maar dat weerhoudt ze er niet van om toch op de VVD (en in mindere mate op het CDA) te stemmen. We kunnen hier maar twee mogelijke conclusies uit trekken: ondanks al hun gemopper, ondanks al hun gezeik de afgelopen jaren zijn Nederlanders stiekem best blij met Rutte en co. Ja, ze hebben steeds minder te besteden, en ja, ze worden helemaal kapot belast, maar dankzij een vreemde sadomasochistische inborst vinden ze dat eigenlijk hartstikke fijn.

Dat is een eerste verklaring voor de huidige stand van zaken in de peilingen. En de tweede verklaring? Nederlanders zijn knetter, kneiter, ongelooflijk, bizar, het-is-niet-te-bevatten, ontzettend DOM. Ze vinden het niks dat ze lastenverzwaring na lastenverzwaring krijgen; ze vinden dat het huidige immigratiebeleid wanstaltig is; ze hebben het helemaal gehad met de doorgeschoten politieke correctheid… maar toch blijven ze op de mensen en partijen stemmen die voor deze situaties gezorgd hebben.

Het is triest om te zeggen, maar alleen de tweede verklaring lijkt realistisch. Ondanks de hoge opleiding van de gemiddelde Nederlander is hij/zij/het (ik wil niet misgenderen) olie- maar dan ook echt oliedom. Wat een volk zijn we toch.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

108 reacties

 1. Mezzadra

  Inderdaad onbegrijpelijk: geert Wilders en Thierry Baudet zijn politiek bestuurlijke kanjers die enorm veel ten goede voor ons land wisten te realiseren maar heel veel mensen kunnen dat maar niet zien.

  🙂

  1. Dik

   De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

   1. Original NL

    Moeders houd uw kinderen binnen mezza is “in heat”!

    1. hans-e-pans

     Dus liegen en bedriegen lonen in Nederland.

     Misdaad overigens ook.

     We krijgen de regering waarop we stemmen.

  2. Tguard

   @mezza tja je zou eens kunnen proberen om inhoudelijk reageren maar ik geef toe vanuit jouw perspectief gezien kan je gemakkelijker een beetje roeptoeteren en lekker cynisch uit de hoek komen.

  3. Blitzkrieg

   Geert Wilders schrijf je met een hoofdletter G, onthoud dat. Stom en nog respectloos ook, een echte trol. Als er nog een smiley in het comment stond was het compleet… shit nee hé.

  4. Anne Sophe Schillersdorf

   🙂 🙂 🙂

  5. Mycase

   p*do ziet een naam voorbij komen en de rode lap wappert weer zielenpoot hup snel terug naar je kindersites viespeuk.

   1. Siemien

    @Mycase
    +++++++++++++++++++++++

   2. FCKJoop

    Is het toch weer de aloude Dopper?

  6. FCKJoop

   Ieder volk krijgt wat het toekomt.
   Nederland heeft al een flinke tijd Rutte, de Duitsers hadden Adolf en nu Merkel, de Belgen hebben Michel, de Fransen hebben Macron en Europa heeft Junker. En het land van onbegrensde mogelijkheden……… heeft Trump. Europa loopt op een recessie af en de economie in de USA loopt als een trein. Zoals gezegd, ieder volk krijgt wat het toekomt.

   1. EmC2

    USA loopt als een trein???

  7. Vit

   @Mezzadra

   “Inderdaad onbegrijpelijk: geert Wilders en Thierry Baudet zijn politiek bestuurlijke kanjers die enorm veel ten goede voor ons land wisten te realiseren maar heel veel mensen kunnen dat maar niet zien.”

   Zeg dat joh, het aantal terechte knuppels die in het hoenderhok zijn gegooid zijn niet meer te tellen.

  8. RvdBe

   Ja idd, zonder PVV en FVD zou de vvd een nog linksere koers varen dan nu (bang als ze zijn hun rechtervleugel te verliezen).
   Blij dat er toch nog mensen zijn die dit inzien.

 2. Marija

  Anders is het niet te verklaren dat VVD nog steeds de grootste partij is,
  Wij zijn met stip de stomsten op aarde. Zelfs het zandbak geteisem IQ O,1 weet waar hun voordeel ligt.
  Dus Michael ik ben het roerend met je eens.
  Een andere optie is: gesjoemel met de stemmen en de peilingen.

  DOE MEE…..STEM PVV.

  1. Mezzadra

   Marija is uiteraard slim genoeg om op de PVV te stemmen.

   🙂

   1. Blitzkrieg

    Uiteraard is ze slim genoeg, ze is geen trol.

    1. Dik

     De aandoenlijke wel, hij laat zeven dagen per week digitale scheten, doet digitale plasje en laat digitale boeren.

     1. Original NL

      En DDS laat mezza’s gezuig maar toe!!
      Niet echt de juiste manier om aan donaties te komen..

  2. Julian

   Je lijkt Trump wel… als iets je niet bevalt noem je het gesjoemel of fake news and fake media…. In plaats de uitdaging aan te gaan van fact checking….

   1. Blitzkrieg

    Julian : We kunnen het natuurlijk ook even omdraaien. Alle peilingen gaven destijds aan dat Trump de verkiezingen zou gaan verliezen, hij is wel de president van Amerika. Zo zie je maar, fake news is overal.

    1. Dik

     Sterker nog, Trump gaat ook voor de tweede termijn!

     1. Siemien

      En terecht, Trump brengt reuring in de tent..

     2. Blitzkrieg

      Alles uit Amerika komt ook hier naar toe. Wegkijken heeft ook een houdbaarheid. 71 genders, dekoloniseren van de wiskunde, hoe absurder hoe beter. Laat het maar lekker opschieten.

      Van C.A.Barstow moest ik zeggen dat jullie FvD moeten stemmen, PVV vindt hij waarschijnlijk ook prima.

    2. Julian

     Dat de uiteindelijke uitslag anders is dan een peiling is de normaalste zaak van de wereld. Daarbij klopte de peiling behoorlijk. Clinton won de popular vote. Als je wil beweren dat de peilingen fake news waren. Dan laat ik dat graag aan jou. IK hoop niet dat je omdat de peilingen niet uitkwamen dat als fakenews wil zien want dan houdt elke discussie op. Fact is dat de peilingen voortdurend Clinton als winnaar voorspelden en uiteindelijk kwam Trump als winnaar uit de bus. En @DIK goede kans dat Trump de verkiezingen ook nu weer gaat winnen.

  3. Vraagtekentje

   I.d.d. voor de 1ste keer roerend eens met Michael van der Galien

 3. claus

  “Nederlanders zijn dom”
  Als het Nederlandse electoraat in 2021 Rutte4 als uitkomst krijgt,schaam ik me om een Nederlands paspoort te bezitten,hersenverweking in die mate is niet meer te herstellen en te verklaren!
  ik zal er niet al te veel last van krijgen,maar de door mij persoonlijk rechts geïndoctrineerde kleinkinderen dubbel en dwars!
  Nederland, het land der zwakzinnigen!

  1. Mart

   Holandeses dom?….de jeugd hier in Brasil verbaasd zich steeds dat deze ”Vovo”,opa dus, nog steeds de tafels van tien op kan zeggen,uiteraard er ingepompt door de fraters toen,en hun strafwerk ha.

 4. JBoul

  Peilingen kloppen niet?

 5. Willemzuiderbuur

  De meeste Nederlanders hebben de mond vol over hoe kut het al niet is. Tijdens verjaardag feestjes en op social media hun gal spuwen maar wanneer het er echt toe doet gaan ze niet, of verkeerd stemmen. Die mensen mogen van mij afbranden tot aan hun enkels!

 6. Original NL

  Uw stelling is juist Michael!!

 7. Joop Klepzeikert

  Je moet inderdaad wel heel erg dom zijn om nu nog voor één van de kartelpartijen te kiezen. Toch blijft zo’n 50% van Nederland dat doen. Slechts zo’n 20% kiest voor vernieuwende partijen en de overige 30% gaat helemaal niet stemmen, omdat die helemaal nergens meer vertrouwen in hebben. Die zijn misschien nog wel dommer dan dat deel wat op kartelpartijen blijft stemmen.
  Als die wel op de 2 vernieuwende partijen zouden gaan stemmen kan er wel wat gaan veranderen in Nederland.

  1. EmC2

   Vergrijzing; oudjes kijken de hele dag Ned 1-2-3, lezen dezelfde politieke krant en maken groot deel uit van stemvolk. Sommige stemmen al decennia op dezelfde partij. Aangezien er ook steeds meer ouderen komen, krijg je demografisch gezien ook niet snel een verandering.

 8. trutje

  Begrijp ook niks van de Nederlanders al jaren lees je op reacties van verschillende sites dat Rutte een leugenaar is, Pinokkio, een watje, iemand die met alle winden mee waait, onbetrouwbaar, niet opkomend voor de Nederlanders, alleen opkomt voor multinationals. Nou ik heb nog nooit op hem gestemd en zal dat ook nooit doen wat bezielt de Nederlander die het wel doet. Binnenkort kunnen ze weer 1.000den euro’s betalen voor de klimaatverandering. Wel altijd klagen maar er niks tegen doen. Onze familie gaat voor FvD.

 9. Kretoloog

  Niet de PVV maar de PvdA is, op basis van deze peilingen, de 2e partij van ons land. Had het ook liever andersom gezien. Maar wie weet komt dat binnenkort.

  De hoge positie van de VVD is een stuk zorgwekkender. Alsof de kiezers masochistisch zijn om zich keer op keer te laten bedonderen door die criminele liberale bende van Rutte en Dijkhoff.

 10. Agios

  ‘Als jij ze dom houdt, houd ik ze arm’, zei de pastoor tegen de leraar. Dat dom houden, is geen probleem. Dat zijn ze van nature al. Wat een mislukt volk zijn we toch geworden. Karakterloze jaknikkers, androiden zonder ruggengraat, loslopende zwakbegaafden. Tepelzuigende bakfietsmoederkinderen, voortkomend uit dienstweigerende lafaards…

 11. Jack Flash

  Nederlanders zijn niet dom .Ze worden alleen slim belazerd door een psychopaat genaamd Rutte.

 12. EU kok

  De PPV rechts noemen, dan ben je inderdaad heel erg dom

  1. claus

   PPV rechts?????
   De PVV wel!

  2. EU kok

   Herstel:PVV

   1. claus

    EU,
    Iedereen maakt fouten,ik ook!

    1. Dik

     Alleen de zuigers, taalnazi’s, de aandoenlijke en zijn supporters maken er opmerkingen over.

 13. ReneR

  Mark Rutte is een grote farizeeër, leugenaar en bedrieger met een nep glimlach. Als het volk idd weer voor hem kiest. Dan zijn ze idd wel heel erg dom…. Tja, met afnemend onderwijs, afnemend goed voedsel, media vergiftiging, had ik eigenlijk ook niet veel anders verwacht.

 14. Siemien

  Hierin heeft Michael natuurlijk gelijk

 15. Meriadoc Brandebok

  De rechtspopulistische partijen ontberen het vermogen en realisme om dit land te besturen.

  Niet wie op de VVD stemt is dom, maar wie op de PVV of FvD stemt moet eens bij zichzelf te rade gaan. Over bijvoorbeeld het stompzinnige plan uit de EU te stappen of de grenzen te sluiten.

  1. Siemien

   Nee occult fantasietje jij als fascist, racist en pro-Europese antisemiet islamknuffelende links populistische Rutte knuffelaar, bent te dom om te snappen waarom de nexit het beste is voor Nederland zelf

  2. Kretoloog

   Mafklapper Brandebok verklaart weer eens zijn liefde voor de EU. Het onnozele ventje heeft niet door dat de EU alles wat hier in NL is opgebouwd, langzaamaan aan het kapot maken is.

   1. Dik

    Klopt, Europese wet- en regelgeving heeft voorrang op de nationale wet- en regelgeving, zelfs als dit ten koste gaat van onze bedrijvigheid, economie, het lands- of volksbelang. Dit alles zonder dat wij daar noemenswaardige democratische invloed op uit kunnen oefenen.

 16. FCKJoop

  @ Michael van der Galien
  Goed stukje, op basis van de feiten en niets van gelogen.
  Daar kunnen sommige hoofdredacteuren nog een puntje aan zuigen.

 17. Jumping

  Inderdaad Van Der Galien.

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Het Cordonsanitair, wat Rutte heeft ingevoerd voor de PVV en het FvD, is de doodsteek voor de democratie in Nederland.

  Deze Rutte, zette 1,4 Miljoen kiezers op de PVV, bij het grof vuil.

  Rutte heeft 2 kampen gecreëerd in Nederland, Links en anders denkenden
  en voert met hulp van de Linkse NOS en de pers, zo de haat en nijd tussen deze twee kampen op.

  Rutte is de loopjongen van de club van Bernhard.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Hij lacht je je graf in.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 18. Beukman

  Door te beweren dat Nederlanders dom zijn, wil je eigenlijk zeggen dat jij slim bent, @Michael. Maar zo simpel is het niet.

  Nederlanders zijn door de bank een opportunistisch en licht conservatief volk. Ze houden van rust in de tent, en je kan van Rutte zeggen wat je wil, maar dát levert hij.

  Verder begrijpen Nederlanders dat ze hoe dan ook genaaid worden, is het niet linksom dan is het wel rechtsom. Ze zullen daarom lastenverzwaringen niet 1 op 1 koppelen aan Rutte.

  Ikzelf stem geen VVD, maar niettemin heb ik veel waardering voor de wijze waarop hij het land bestuurt. De relatieve politieke rust is ontegenzeggelijk goed voor ons land. Daarom vergeef ik hem ook de slippertjes die hij nu en dan maakt.

  Overigens noemde hij een van die slippertjes, zijn gestrande plannetjes rond de dividendbelasting “episch mislukt”. Waar vind je een mp die zoiets durft te zeggen over eigen falen?

  1. Siemien

   8 jaar Mark Rutte samengevat in 8 glasharde leugens.

   1. Om te beginnen met de klassieker ‘geen cent meer naar Griekenland’. Enfin u weet hoe dit verder afliep. pic.twitter.com/l5tp3j8QD0

   2. Kent u die mop van iedere werkende Nederlander die € 1.000 zou krijgen?

   Dit grapje zou gefinancierd worden door bezuinigingen op ambtenaren, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

   Die € 1.000 kwam er niet, net zo min als de beloofde bezuinigingen. Integendeel…. pic.twitter.com/J8S6vArdaC

   3. De hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij de VVD en Rutte. Dan weet de goede verstaander eigenlijk al voldoende… pic.twitter.com/FmrCiC2O03

   4. ‘Windmolens draaien op subsidie’ wist Rutte jaren geleden al toen ie nog niet gecorrumpeerd was door de groene lobby. Tegenwoordig is ie de grootste pleitbezorger voor deze windhandel. pic.twitter.com/Jl1zu92Lmv

   5. Je hebt leugenaars en je hebt Rutte. Zelfs voor het liegen over zijn eigen partijprogramma tijdens een live tv-debat draait deze pathologische leugenaar zijn hand niet om. pic.twitter.com/crClRlg8Gd

   6. Volkert van de Graaf zou niet op proefverlof, daar zou Rutte persoonlijk een stokje voor steken!

   Niet alleen ging de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof, hij werd nadien op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd. pic.twitter.com/wBjTcfpBVT

   7. Rutte zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren. Wat volgde waren geitenpaadjes, betekenisloze inlegvelletjes…en werd er ‘gewoon’ bij het kruisje getekend. pic.twitter.com/RvYvvrLcnW

   8. Ook Dividendbelasting-gate mondde uit in een typisch Ruttiaans leugenfest. Alleen lopen zelfs de meest doortrapte leugenaars weleens tegen de lamp. Dan wil acuut geheugenverlies nog weleens helpen. “Ik heb er geen herinnering meer aan”. pic.twitter.com/ZzTzMmUDSI

   1. Beukman

    Dat is geen samenvatting, @Siemien, dat is cherry picking.

    1. Agios

     Een flinke portie kersen dan wel!

     1. Beukman

      Voor iemand die al 10 jaar mp is valt dat wel mee, @Agios.
      Vind jij dat Nederlanders dom zijn?

    2. spelende vrouw

     bekmannetje vraagt weer naar de bekende weg, brood kruimeltjes strooien bekman , verdwaal je minder snel

    3. Siemien

     “Dat is geen samenvatting,”

     Klopt domoor, het is samengevat..

   2. Mezzadra

    Deze tekst pikte Siemien zonder bronvermelding van het internet.

    1. Siemien

     Uiteraard heeft mezzadra geen weerwoord

     1. Dik

      De aandoenlijke, gaat om begrijpelijke redenen, niet in op de inhoud. Hij heeft zijn digitale scheet weer gelaten.

     2. Dik

      @Siemien: Bovendien is het, net als alle andere, een inhoudsloze scheet. In jouw reactie staan zeven internetlinks

     3. Siemien

      Precies en mezzadra is gewoon uitgel*lt en dan komt watcher ineens om het hoekie zeilen

     4. Mezzadra

      Ik ga niet reageren op teksten die zonder bronvermelding van het internet zijn gejat, Siemien. Ik ben niet in discussie met Leon van Galen.

      De tekst slaat overigens nergens op.

     5. Siemien

      Dat kan mezzadra ook niet want mezzadra is in de hoek gel*lt en probeert er op deze manier onderuit te komen..

     6. Dik

      @Siemien: Hahaha… in discussie met de aandoenlijke. Hij is grappig! De aandoenlijke die hoopt dat ISIS blijft bestaan en warme gevoelens koestert voor kleine kinderen, dat doen ze bij ISIS trouwens ook.

     7. Siemien

      Ja helemaal in de hoek gel*lt

      …fantaseren over seks met kinderen. Aandoenlijk is het ook.
      ~Lao Tse aka Mezzadra~

     8. Mezzadra

      Ik zie dat Dik en Siemien weer fanatieke pogingen doen om het gesprek op seks met kinderen te brengen.

      Aandoenlijk.

    2. spelende vrouw

     enne …… de inhoud ? misschien iestje commentaar op de inhoud ? of is de inhoud te lastig voor een tarrel en houdt hij het bij zijn zieke subjectieve berichten ?

    3. spelende vrouw

     waar die tekst vandaan komt is ondergeschikt aan de inhoud.

     Als het tarrels te moeilijk wordt verstoppen ze zich snel in een spleet

   3. C.A.Barstow

    @Mezzadra:

    Wanneer je een linkse kiezer bent dan diskwalificeer je jezelf niet alleen als kiezer
    maar ook als mens, je stemt namelijk voor je eigen ondergang.

    Stem FvD.

   4. C.A.Barstow

    @Siemien:

    +1

  2. Mezzadra

   Het bezwaar tegen het stukje van van der Galien is wat mij betreft niet primair dat hij Rutte geen geschikte premier vindt en het onbegrijpelijk vindt dat veel mensen in ons land dat kennelijk anders zien.
   Het probleem is dat hij mensen die dat anders zien als kiezer diskwalificeert: het volk wordt dan democratisch niet serieus genomen en de democratische uitkomst van verkiezingen als niet legitiem voorgesteld.
   Ik vind dat een gevaarlijke redenering. Van der Galien is zeker geen fascist maar hij hanteert in de kern wel een logica waarmee fascisten een staatsgreep plegen te legitimeren.

   1. Agios

    “Het probleem is dat hij mensen die dat anders zien als kiezer diskwalificeert: het volk wordt dan democratisch niet serieus genomen en de democratische uitkomst van verkiezingen als niet legitiem voorgesteld.”
    Dat jij dit durft te zeggen, de man die de democratie met voeten treedt door het cordon sanitair, dat met alle regels van de democratie spot, te verdedigen. Je bent echt niet goed snik.

    1. Mezzadra

     Ik verdedig helemaal geen cordon sanitaire, beste Agio. Sterker, ik ben daar een fervent tegenstander van.

     Dit verzin je.

     1. Siemien

      Tuurlijk wel, agios heeft gewoon gelijk, ontkennen is natuurlijk precies het gelijk van agios

     2. spelende vrouw

      maar ik ben zo blij dat het er is , net zoals je god bedankt dat je linkse vriendje de milieu extremist Fortuyn afgeschoten heeft. je bent een leugenaar en een hele slechts

     3. Mezzadra

      In dat geval zie ik graag een citaat tegemoet waarin ik het cordon sanitaire verdedig.

     4. spelende vrouw

      weet je niet meer wat je zelf zegt tarrel ?

   2. Watcher

    Juist ja.

    1. Watcher

     Grutjes..bedoelt voor Mezza

     1. spelende vrouw

      ach de ene tarrel of de andere tarrel , geen verschil

   3. C.A.Barstow

    @Mezzadra:

    Wanneer je een linkse kiezer bent dan diskwalificeer je jezelf niet alleen als kiezer
    maar ook als mens, je stemt namelijk voor je eigen ondergang.

    Stem FvD.

  3. spelende vrouw

   Ik heb liever dat ie die duizend eurotjes met terug werkende kracht aftikt , de hypotheekrente aftrek hersteld en de wet Hillen in ere hersteld.

   Of is rutte toch een goedkope ordinaire struikrover bekmannetje ?

  4. Mieremet

   Iemand zoals een MP die iets episch laat mislukken moet opstappen, niet jaren de tijd krijgen op nog meer epische slippers te maken. Rutte opsodemieteren.

   1. Dik

    Dat sowieso!

 19. Jack Flash

  Dat wordt nog lachen.Alle extreem linkse klimaatwappies stemmen natuurlijk VVD.Een dikke winter in die jaren met hoge energiekosten en Rutte heeft acute beveiling nodig.

 20. C.A.Barstow

  ”dat Nederlanders dom zijn”

  Nou Michael, dan druk jij je nog heel fatsoenlijk uit.

  Nederlanders zijn niet alleen dom, zij zijn volledig van het padje af
  ik zou het ook hersendood kunnen noemen.

  Stem FvD.

 21. Groeneveld

  De versnippering door het zuilensysteem van weleer, werkt nog steeds door.

  Een ander land doet het met twee of drie grote politieke partijen. Nederland heeft dertien partijen in de Tweede Kamer die uit de ruif eten.

  De VVD is weliswaar de grootste, maar heeft toch niet meer dan eenderde van de stemmen.

  Een hogere kiesdrempel is ongewenst. Maar nieuwe lijstverbindingen zijn hoogst noodzakelijk. Helaas, dat is in Nederland onmogelijk.

 22. Vit

  Blijkt wel dat er heel veel mensen zijn die er van genieten besodemieterd te worden, een vorm van masochisme zeg maar.

 23. Duckday

  Stem PVV of FvD zij komen op voor de belangen van Nederland Dit kabinet helpen vriendjes aan dik betaalde banen en jagen de bewoners aan de armoede Wat heft de EU en Euro voor de NORMALE man vrouw voor welvaart en voorspoed gebracht wat zijn we er op vooruit gegaan Huizen zijn onbetaalbaar geworden de EU maakt uit wat we mogen doen en dit ja knikkers kabinet geeft overal in toe Zelf teroristen krijgen hun paspoort terug dank zei de onbekwaamheid. Nl exit zo snel als het kan Wat maakt de EU nog meer kapot en kom maar binnen beleid blijft doorgaan

 24. Mieremet

  We weten inmiddels toch wel dat de verkiezingen gefraudeerd worden, de zogenaamde peilingen zijn er alleen om later te kunnen zeggen:” zie je wel, de peilingen gaven het al aan, Rutte is nog steeds populair” en het Nederlandse volk slikt het als zoete koek. Je kunt net zo goed niet gaan stemmen, het zal geen reet uitmaken. Revolutie levert misschien meer op.

  1. Dik

   Was het Stalin? Die zei: ‘Het aantal stemmen doet er niet toe, degene die ze telt wel.’

  2. Dik

   “Je kunt net zo goed niet gaan stemmen, het zal geen reet uitmaken.”

   Dat is natuurlijk onzin. Als de 30 á 40% van de kiezers die nu thuisblijft wel zou gaan stemmen dan zou er wel degelijk een omwenteling mogelijk zijn, dat zou heel goed in het voordeel van het anti-kartel uit kunnen pakken. Onverschilligheid is nooit een oplossing.

   1. van Urk

    “De beste manier om controle te krijgen over een volk om hen uiteindelijk volledig te controleren, is hen telkens een beetje vrijheid af te nemen. Om hun rechten met duizenden kleine en bijna onzichtbare stapjes te reduceren. Op deze manier zal het volk niet zien dat hun rechten en vrijheden worden verwijderd, tot aan een punt waar deze veranderingen niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden.” Een middel dat nog steeds wordt toegepast door huidige overheden en kartels om hun macht te behouden over het volk.

    1. Dik

     @Urk: Dat is ook een Adolf-citaat.

     1. van Urk

      Inderdaad Dik. Appels vallen nooit zover van de boom en ik zie zaken om mij heen die veel lijken op Adolfs citaat. Denk alleen maar als voorbeeld hoe wij nog dieper in de EU rollen. Of op de manier hoe de referendum is afgeschaft. Dat gebeurt allemaal door die duizenden kleine, bijna onzichtbare stapjes.

     2. Dik

      Klopt inderdaad, Europese wet- en regelgeving heeft voorrang op de nationale wet- en regelgeving, zelfs als dit ten koste gaat van onze bedrijvigheid, economie, het lands- of volksbelang. Dit alles zonder dat wij daar noemenswaardige democratische invloed op uit kunnen oefenen.

   2. van Urk

    @Dik, Wat voor omwenteling? Stemmen weegt niks op in een aristocratisch politiek stelsel waar een beetje democratische elementen erin zijn gestopt. Het stemmen is voor het volk het enige democratische vrijheid om daarna door de politiek weer tot zwijgen worden gebracht. Want hoe kan een burger voor vier jaar lang zich door iemand anders te laten representeren, zonder daarin te kunnen bijsturen? Door na vier jaar iemand anders te sturen met de hoop dat hij of zij wel doet wat beloofd is? Het is ongelofelijk dat veel mensen nog echt denken dat de Nederland een democratisch politieke stelsel heeft het blijft een gemend staatsvorm. Nederland is geen democratie en de elite wil dat zo houden. Daarom is referendum afgeschaft.

 25. Hentheman

  Eerder al aangegeven dat een groot deel van de bevolking preventief geruimd zou moeten worden wegens vergaande stupiditeit!

  1. EmC2

   Vergrijzing; oudjes kijken de hele dag Ned 1-2-3, lezen dezelfde politieke krant en maken groot deel uit van stemvolk. Sommige stemmen al decennia op dezelfde partij. Aangezien er ook steeds meer ouderen komen, krijg je demografisch gezien ook niet snel een verandering.

 26. stfnkts

  Zijn Nederlanders dom omdat ze op de zogenaamde ‘kartelpartijen’ stemmen? Zoals in het artikel zelf al staat is de gemiddelde Nederlander best hoogopgeleid. Misschien dat ze juist daarom wel op deze partijen stemmen. Omdat er een enorm gebrek is van -ten minste- realisme bij FvD en PVV.
  Nederlanders zijn goed in klagen, helemaal mee eens. Maar veel Nederlanders weten ook dat het vele malen slechter kan en dat het eigenlijk prima geregeld is in dit land. Veel Nederlanders weten ook dat het nergens perfect is. Hier in Nederland is a misschien wat misschien wat minder goed geregeld, maar is b juist weer zeer goed geregeld. Terwijl dit in een ander land juist net andersom kan zijn. A wat beter geregeld en b wat minder goed.
  Zo slecht doet de huidige regering het echt niet. Het enige wat echt duidelijk blijkt is dat Nederlanders heel goed zijn in klagen over kleine dingetjes die nooit en te nimmer perfect zullen worden. Niet iedereen wil namelijk hetzelfde en daarom moet er afweging gemaakt worden. De “kartel”partijen die op dit moment regering zijn in ieder geval realistisch en redelijk goed op de hoogte van de feiten. Waardoor vaak een juiste afweging wel gemaakt kan worden. Niet alleen, maar zeker bij FvD en PVV mist het realisme en de goede kennis over de stand van zaken.

 27. tailgunner

  Het gros van de Nederlanders is nog te dom om te poepen en zijn voorzien van een zeer kort geheugen.

  Kijk naar Rutte, iedereen vind het een lul totdat…er een ramp gebeurt. Dan zet hij zijn zeer goed getrainde media-hoofd weer op standje ‘bezorgd!/geschokt!’ en voilá…daar komen de zetels weer binnenrollen. Die man is één en al PR, die verstaat dat vak ontzettend goed. Janken als het moet, lachen als het kan.

  Kijk naar anderen partijen. Eén verkeerde scheet of een partijlid wat loopt te muiten…hoppa daar gaan je zetels.

  Dit volk is en blijft dom. Kan echt niet verder denken dan ongeveer één week. Dit land is niks en zal het ook nooit worden met een bevolking die zich elke keer laat naaien…en na de verkiezingen altijd maar weer janken dat we zo’n kut kabinet hebben….duh!

  Je ziet die domheid zelfs hier op DDS. Van de 100 reacties zijn er gewoon 80 die het nodig vinden om op trollen te blijven reageren. Nou die blijven komen hoor, die vinden dat prachtig al die aandacht. Daar doen ze het voor. Blijkbaar is het een oncontroleerbare drang om tóch te reageren. Ik weer niet wat het is, testosteron? Niets te vertellen thuis? De wereld laten zien hoe enorm gevat je reactie is? Verwacht men applaus? Zo ja, van wie dan? Het is een overtuigend bewijs van diezelfde domheid.

 28. Henk Albarda

  Mike van der Galien, uit de diverse peilingen komen verschillende uitslagen. We leven nu sept/oct 2019, de verkiezingen zijn in 2021.
  FvD is een nieuwe partij die dit jaar in zon stroom versnelling groeide, dat grote conflicten logisch waren. Dat Baudet zijn communicatie weer op orde moet krijgen, is duidelijk, maar daarmee is het nog geen gegeven dat FvD op de Ipsos peiling 11 zetels zal blijven hangen.
  U en nog enkele FvD bashers hier ‘vergeten’ voor het gemak dat groen links in de peilingen ook zichtbaar is gedaald en de laatste 2 maand NIET is gestegen.
  Dus voor enthousiast mee te gaan marcheren met de MSM nu maar vast een linkse regering te vormen omdat bewezen leugenaar en anti-semiet Asscher in meerdere peilingen nu weer een stuk is geklommen, zou je een neutraler artikel kunnen schrijven.
  TOT dit artikel en het artikel over Trump, had ik mijn vingers op mijn bankapp om aan DDS te doneren, die ‘vingers’ zijn de weg naar mijn bankapp weer effe geheel kwijt.

 29. Lampje

  na nieuwe verkiezingen ‘gewoon’ weer een nieuwe regering vormen’. Nederlanders zijn dom. Ik denk dat ze na nieuwe verkiezingen weer een nieuwe BEDREIGING vormen. Nederlanders zijn niet alleen héél erg dom maar laten zich ook leiden door angst.

 30. Riesmog

  De wanhoop nabij om ons Nederlanders en lezers als idioten weg te zetten?

 31. Rud56

  Helemaal waar Michael, helemaal waar!
  Het is toonbeeld van pure domheid {of blindheid?) dat men blijft stemmen op partijen zoals de VVD, D66, CDA,GL, PvdA e.d. Partijen die Nederland in vele opzichten tot op de rand van de afgrond hebben gebracht!
  Ongeloof bizar!

 32. omgekvanteworden

  Het is inderdaad onbegrijpelijk maar heeft het mogelijk ook een beetje te maken met kartelvorming en uitsluitingen dat diezelfde partijen daar nog steeds de lakens uit delen en dat het publiek doordoor een beetje murw is?
  Misschien geeft zo’n peiling vlak na prinsjesdag – waar weer veel virtuele cadeau’s uitgedeeld werden – ook een vertekend beeld?

 33. Lay down your souls to the gods rock and roll

  “Maar wanneer het er echt toe doet gaan ze niet, of verkeerd stemmen. Die mensen mogen van mij afbranden tot de enkels”Nou Willem Zuiderbuur ik hoop dat je dat letterlijk bedoeld. Dat mensen veel klagen en op het beslissende moment weer op die VVD stemt is inderdaad dom.
  We hebben in Nederland (gelukkig) het recht om te mogen stemmen. En er zijn verschillende redenen waarom mensen NIET stemmen -waaronder ik-
  * Weinig tot geen politieke interesse -is ook mijn reden trouwens-
  Misschien is dit wel de belangrijkste reden :
  * Het politieke systeem : al ben je de grootste partij dan wil dat nog niet zeggen dat je ook in de coalitie zit. Het kan ook voorkomen dat je de oppositie in wordt gebonjourd. Gevestigde partijen maken daar maar al te graag gebruik cq misbruik van om bij voorbaat al partijen uit te sluiten vanwege hun standpunten. In het verre verleden was de PVDA ooit de grootste partij maar werd gewoon doodleuk de oppositie in gebonjourd. Je zou destijds maar op de PVDA hebben gestemd dan voel je je mooi in je hemt gezet, dit terzijde. Met dit door en door verrotte politiek systeem komen partijen als de PVV en FVD nooit in de coalitie. Dat is alleen maar mogelijk als de PVV en FVD verreweg de grootsten worden met meer dan 75 zetels, maar dat is nagenoeg onmogelijk.
  Vaak wordt er beweerd van “je stemt om wat te veranderen, als je niet stemt veranderd er helemaal niets”Dit is de reinste BULLSHIT!!!! ook al stem je wel er veranderd helemaal niks,dankzij dit verrotte systeem.
  Veel PVV en FVD stemmers hebben dan gewoon de motivatie niet om te stemmen, met de gedachte dat beide partijen bij voorbaat sowieso al in de oppositie zit ongeacht het aantal zetels, en dan hebben ze nog gelijk ook.
  “Nederlanders zijn niet alleen erg dom maar laten zich ook leiden door angst” Lampje!!!! helemaal mee eens. Uit ‘veiligheid’ kiezen ze maar voor de VVD, omdat een regering PVV/FVD er alleen maar op uit is om uit de EU te stappen, ik denk eerder dat ze veel meer tegenwicht bieden aan die dronken loeders uit Brussel en eigenhandig de grenzen dicht gooien. Maar de kiezers willen blijkbaar een regering die voortdurend de oren laat hangen naar Brussel dan een coalitie die het mes zet in het aantal asielzoekers en immigranten en eigenhandig de deur dicht gooit en eens een dikke middelvinger opsteekt naar die bemoeizuchtige eng nekken.
  “De rechtspopulistische partijen ontberen het vermogen en realisme om dit land te besturen” WHAHAHAHAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!! wat een BULLSHIT!!!!! al ruim een halve eeuw blijkt dat links het vermogen en realisme ontbeert om dit land te besturen met als absolute diepte punt paars 1&2 tussen 1994 en 2002. 8 jaar lang verantwoordelijkheid mijdende politiek bedreven en voortdurend met de vinger naar elkaar wijzen. Met een glansrol die voor Els Borst was weg gelegd zij had heel goed geleerd van Wim Kok om voortdurend haar verantwoordelijkheid te omzeilen. Terwijl de wachtlijsten destijds alsmaar langer werden, kortom een bestuurlijke chaos cq puinhoop van de 1e categorie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.