Stampvoetend D66 wil tijdelijk quotum voor vrouwen

Geen categoriesep 12 2019, 10:13
Een nieuwe dag staat bijna gelijk aan nieuw gedram vanuit D66. Na het idee om de veestapel te halveren in de strijd tegen stikstofuitstoot, willen ze nu een tijdelijk quotum voor vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven.
Er zijn momenteel regels om meer vrouwen aan de top te krijgen en die hebben ook z'n vruchten afgeworpen, zo valt te lezen op NOS.

"Het aandeel vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen is dit jaar gestegen, bleek onlangs uit de Female Board Index. Dit jaar was een op de vier nieuwe bestuurders een vrouw."

Een positief feitje, zou je zeggen. Maar voor mevrouw Vera Bergkamp is dit nog niet genoeg. Zij ziet het liefst dat drie van de tien bestuurlijke functies ingevuld moeten worden door vrouwen. Nu schijnt dat ongeveer één op de twaalf te zijn. Een tijdelijk quotum is volgens haar de oplossing:

"We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan. Een tijdelijk vrouwenquotum is die hamer."

Ze hoopt dat na twaalf jaar het quotum de prullenbak in kan en niet meer nodig zal zijn.
Deze discussie wordt al langer gevoerd, maar tot een 'wettelijk afdwingbaar quotum' is het nog niet gekomen. In plaats daarvan is er een zogenaamd 'streefcijfer' van 30%. D66 staat er een tikje radicaler in, want zij willen zelfs dat 40% uit vrouwen gaat bestaan.
Uiteraard is er niks op tegen om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven te helpen en te strijden voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Iedereen verdient een eerlijke kans, maar het interesseert mij niet wat het geslacht is van iemand die een topfunctie heeft of daarop solliciteert. Het enige wat mij interesseert zijn de kwaliteiten van een persoon. Is iemand wel capabel genoeg voor een topfunctie. Vooral daar moet naar gekeken worden wat mij betreft, want zoveel capabele mensen lopen er niet rond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten