Stampvoetend D66 wil tijdelijk quotum voor vrouwen

Een nieuwe dag staat bijna gelijk aan nieuw gedram vanuit D66. Na het idee om de veestapel te halveren in de strijd tegen stikstofuitstoot, willen ze nu een tijdelijk quotum voor vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven. 

Er zijn momenteel regels om meer vrouwen aan de top te krijgen en die hebben ook z’n vruchten afgeworpen, zo valt te lezen op NOS.

“Het aandeel vrouwelijke bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen is dit jaar gestegen, bleek onlangs uit de Female Board Index. Dit jaar was een op de vier nieuwe bestuurders een vrouw.”

Een positief feitje, zou je zeggen. Maar voor mevrouw Vera Bergkamp is dit nog niet genoeg. Zij ziet het liefst dat drie van de tien bestuurlijke functies ingevuld moeten worden door vrouwen. Nu schijnt dat ongeveer één op de twaalf te zijn. Een tijdelijk quotum is volgens haar de oplossing:

“We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan. Een tijdelijk vrouwenquotum is die hamer.”

Ze hoopt dat na twaalf jaar het quotum de prullenbak in kan en niet meer nodig zal zijn.

Deze discussie wordt al langer gevoerd, maar tot een ‘wettelijk afdwingbaar quotum’ is het nog niet gekomen. In plaats daarvan is er een zogenaamd ‘streefcijfer’ van 30%. D66 staat er een tikje radicaler in, want zij willen zelfs dat 40% uit vrouwen gaat bestaan.

Uiteraard is er niks op tegen om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven te helpen en te strijden voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Iedereen verdient een eerlijke kans, maar het interesseert mij niet wat het geslacht is van iemand die een topfunctie heeft of daarop solliciteert. Het enige wat mij interesseert zijn de kwaliteiten van een persoon. Is iemand wel capabel genoeg voor een topfunctie. Vooral daar moet naar gekeken worden wat mij betreft, want zoveel capabele mensen lopen er niet rond.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Sprookjesfiguur

  In artikel 1 van de Grondwet staat dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld. Verder staat in artikel 1 dat discriminatie, op welke grond dan ook, is verboden. Ook aanzetten tot haat of discriminatie is verboden.

  Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt tussen mensen.

  1. meneer cactus

   @sprookje
   QUOTE hahahahahaha , lijkt de LPF wel zou tarrel zeggen END

   Volgens mij is de letterlijke tekst , discriminatie is een ongelijke behandeling van groepen onderling in gelijke gevallen

   Dus inderdaad het draait om een job en daar moet idereen gelijke kansen hebben.

   Zelfde als allochtonen genieten de voorkeur. Pure discriminatie bij de overheid die anderen graag de maat neemt

   1. meneer cactus

    quote ging even verkeerd zie ik

    moet zijn ” Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt tussen mensen. “”

    Volgens mij is de letterlijke tekst , discriminatie is een ongelijke behandeling van groepen onderling in gelijke gevallen

  2. Jv

   U doet uw naam eer aan!

  3. Deathspank

   Wikipedia
   Discriminatie betekent letterlijk “het maken van onderscheid”. De huidige betekenis van het woord discriminatie is in maatschappelijk en juridisch opzicht gaan afwijken van de oorspronkelijke, letterlijke betekenis; in die context wordt onder discriminatie verstaan: “het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen”. Bij de vraag of het maken van onderscheid tussen mensen discriminatoir is, is het van belang om na te gaan of gelijke gevallen ook gelijk behandeld worden.

   Ik weet niet welk deel van discriminatie je niet hebt begrepen, maar dit is werkelijk het toppunt. Waarom geen quotum voor vuilnisvrouwen? Waarom deze selectiviteit? Verschillende demografische groepen verhouden zich van nature nou eenmaal anders, en dat is een goede zaak die het leven kleur geeft.

   1. Sprookjesfiguur

    Deathspank,

    Kijk jij begrijpt het ten minste. Blijkbaar willlen de dames alleen de mooie baantjes. Alleen als het goed betaald is er blijkbaar aandacht voor.
    Zoals wel vaker gezegd, mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde.

 2. meneer cactus

  compententies zijn uit , welkom in het old boys netwerk alwaar je kan aanklo ten ongehinderd door kennis. Heb je het echt helemaal verbruikt in een functie hebben we wel een andere voor je. Klap nooit uit de school want dan lig je eruit

  Wat in het netwerk gebeurd blijft in het netwerk

  1. santiago

   Cactus. V.w.b. je laatste zin ben ik het niet met je eens. Er komen toch steeds meer dingen naar buiten. Klokkenluiders, ontslagen werknemers en doorgedraaide burn-outers.

   1. meneer cactus

    das een tipje van de sluier mijn beste. De banenschuivers brengen helemaal niets naar buiten maar sporadisch valt een klokkeluider uit de kliek.

    1. santiago

     Ik blijf toch hopen Cactus.

 3. Jv

  Deze drampartij moet eens ophouden met drammen!
  Ze kunnen wel willen dat zo wel procent van de bestuurders vrouw moeten zijn, maar we hebben evenzozeer veel bewijs dat de kwaliteiten van deze vrouwen veel te wensen overlaat. Voorbeelden des te over.
  Laatst nog dat mens bij de KPN, die Turkse oplichtster van dat ziekenhuis en dan maar niet te praten over die miskleunen van vrouwelijke ministers en kamerleden.
  Nergens geen ballen verstand van, als ze maar in een bestuurlijke functie zitten. Willen we ons land nog sneller naar de kl.ten helpen, dan moeten er nog meer vrouwen in de bestuurlijke functies komen. Uiteraard zijn er uitzonderingen van vrouwen die het wel zeer goed doen, maar die zijn op de vingers van een hand te tellen.
  In de EU zijn nu een nieuw aantal vrouwen gekozen voor topfuncties, we zullen zien dat zij de ondergang van de EU zullen inluiden, kan trouwens niet wachten want van mij mogen ze dat zooitje EU bestuurders in Brussel op de schroothoop gooien!

  1. santiago

   Je wilt niet weten hoeveel onbekwame vrouwen in de ambtenarenwereld op plekken zitten waar ze niet thuis horen, enkel en alleen omdat ze het tijdelijke lieffie van de baas zijn. De helft van het ambtenarencircus kan zo naar huis, dat zei Pim Fortuyn al, maar dat is hem duur komen te staan.

 4. ikweetwatikwil

  D66, Te vroeg geboren baby’s geen kans geven , mensen verplichten tot orgaandonor, oud worden kost geld dus weg er mee. Weg met D66
  Een vrouw aan de top, alleen als ze de kwaliteiten bezit en niet omdat ze een vrouw is.

  1. Julian

   3 leugens op een rij… Ik heb er geen probleem mee dat iemand anti D66 is maar die anti houding niet met leugens omkleden.
   Te vroeg geboren baby’s geen kans geven ? Waar komt die onzin vandaan? Leugen 1
   Mensen worden niet verplicht om orgaandonor te worden. Leugen 2
   Oud worden kost geld weg ermee. Leugen 3

 5. Deathspank

  “D66 wil tijdelijk quotum voor vrouwen”, ligt het aan mij of lijken het op deze manier net koeien.

  Hele zieke partij dat D66!

 6. Decca

  Bij zangvereniging D66 zijn ze helemaal van ‘t-padje af. In Nederland zijn mannen en vrouwen voor de wet gelijk. Wij als man voelen ons in ons kruis getast en achter gesteld.

 7. Jack Flash

  Hef de partij maar op.Het gaat alweer nergens over.

 8. Julian

  Hoezo gedram? Bij D66 stellen ze voor om een quotum in te voeren… Wat is daar gedram aan? Dat je de meest geschikte persoon voor een functie moet nemen staat toch boven water. Alleen wordt bij gelijke geschiktheid toch nog bijna altijd voor een man gekozen…
  Maar ik blijf ook tegenstander van invoeren van quota in dit soort gevallen.

  1. Deathspank

   @Julian: Geschiktheid is geen demografische (minderheids) kwalificatie.

 9. Anne Sophe Schillersdorf

  Heel goed! Wij vrouwen verdienen beter. Seksisme is een ontzettend groot probleem aan het vormen in Nederland

  1. Bosche draak

   En dat wil de soppende schillenboer oplossen met meer seksisme?

   Ik zou je terug naar de keuken sturen, maar minkukels als jij moeten vooral uit de buurt blijven van messen en open vuur.
   Je zou je maar bezeren…

  2. Deathspank

   @Anne:
   Quote: “Heel goed! Wij vrouwen verdienen beter.”

   Dat is nou juist het punt, als je discriminatie nodig hebt om je te kwalificeren heb je het niet verdient.

  3. DidiMadloba

   Nederland loopt achter. De president-directeur van IBM Corporation is een vrouw (en niet omdat het moest vanwege een quotum). Als Shell, Philips, Unilever of AKZO een vrouw tot president zou benoemen zouden de Nederlandse aandeelhouders subiet al hun aandelen verkopen.

   1. Rosasolis

    @ Didi madloba. Wat een onzin. Waarom zou zouden zij dat doen?

  4. Top

   #Zweetmuts!

 10. Duckday

  D66 is een gevaar voor de werkende De beste zal de job krijgen en niet omdat je een vrouw bent
  D 66 is gewoon door gedraaid en volledig de weg kwijt

  1. Rosasolis

   @Duckday. Ben ik met je eens. Laat de beste de job krijgen–man of vrouw.
   Inderdaad is D 66 dol gedraaid.

 11. Jack Flash

  Goedkope truc om jonge vrouwelijke kiezers te trekken.Die zijn gevoelig op dit punt.

 12. DidiMadloba

  Even dacht ik dat het een onderschriftenwedstrijd was “smakelijk D66-meisje doet Jetten zijn homoseksualiteit vergeten”.

  1. Deathspank

   @DidiMadloba: Onderschriftwetstrijd!
   “Aanscherpen stikstofwetgeving noodzakelijk, klimaathomo Jetten laat mond open staan.”

  2. Deathspank

   Onderschriftwetstrijd! = Onderschriftwedstrijd!

 13. JohanDijk

  Laat D66 zelf maar beginnen met een vrouw ipv rubberen Robby!

 14. Rosasolis

  Eindelijk is het zover, na zoveel jaren van onderdrukking van vrouwen, hebben wij in onze westerse wereld een man-vrouw maatschappij. Met gelijke rechten, plichten, en kansen voor mannen en vrouwen. Niemand meer in tweede plaats. Zowel begaafde vrouwen als mannen, moeten een hoge functie kunnen krijgen…Nogmaals, gelijke kansen. Hoewel vrouwen het beter doen met prestaties in de universiteiten en hoge-onderwijs, wil niet zeggen dan mannen moeten beschouwd worden als “achterblijvers”.
  Toen ik werkzaam was in de wereld van muziek, hoewel ik wel discriminatie onder mannelijke collega’s had meegemaakt, waren er ook heel fijne eerlijke mannelijke collega’s, met wie ik heb uitstekend samengewerkt. Fijn was het altijd, als ik na het afloop van de concert een klap op de deur van mijn kleedkamer kreeg, en daar stond de dirigent. Om mij als soliste te bedanken…maar niet mij te verleiden. Dat heb ik altijd gewaardeerd, en ik wenste hem ook altijd succes met zijn carriere. Maar gelukkig komt er nu steeds meer zeer getalenteerde vrouwelijke dirigenten voor vele grote en kleinere orkesten en koren. Nederland krijgt nu twee fantastische vrouwelijke dirigenten. De nieuwe dirigent van onze Groot Radio Omroep orkest is een vrouw.
  De keuze voor de nieuwe dirigent van onze Residentie Orkest uit Den Haag is ook een
  vrouw geworden. Wat onze vaak muziek betreft gaat het om getalenteerde mannen en vrouwen, en in ons vaak hebben wij geen discriminatie tegen vrouwen of mannen, omdat wij elkaar nodig hebben om samen te werken. Kortom: vooral in het grote muziek wereld geen politieke invloed is meer nodig. Onze vrouwen worden eindelijk
  geaccepteerd als hoog-gewaardeerde leiders en medewerkers. Kortom: het gaat om samenwerking en waardering tussen mannen en vrouwen.

 15. Bes Tolen

  D66 trekt de laatste dagen de aandacht met een paar onderwerpen, die het in het zogenaamde progressienv kamp al jaren erg goed doen Niet als maatschappelijke werkelijkheid want er is sprake van overtrokken stellingnames en die hebben tot talrijke mislukkingen geleid. Positieve discriminatie heeft sinds begin jaren tachtig tot veel slachtoffers geleid. De vraag hoe dat komt, is eenvoudig te beantwoorden. De normen werden vals gehanteerd om maar de indruk te geven dat er een bekwame kandidaat was benoemd. Daar begon de ellende al mee. Maar het gevolg is dat hele organisaties niet meer goed werken. Kortom, de hele positieve discriminatie is een volstrekt ziekelijk gebeuren. Ik heb hier nog niet eens de kern van, de eigenlijke discriminatie genoemd! Dat is dat veel gekwalificeerde personen na ten achterstelling helemaal geen zin hadden nog eens op een zelfde soort functie te solliciteren. Velen, ook vrouwen, gingen zelfs bij hun werkgever weg.
  Ik kan mijn verhaal met voorbeelden larderen. Maar ik heb er geen zin in. Ik stel dit: heel veel functies worden nu bezet door mensen, die in hun functie te kort schieten bij overheid, banken, noem maar op. De meest bekwame mensen zijn nu vaak tweederangs geworden. Dat lijkt een vreemd gevolg maar dat is er wel van gekomen. Dat euvel, dat al wel bij slechte organisaties zich voor deed, is nu onnoemelijk versterkt. Waardoor? Daardoor. Zo werd uiteindelijk een als zodanig aangemerkte slechte man de eerste man van een departementale accountantsdienst. Waardoor? Omdat geen man meer op die baan solliciteerde en … ook al geen vrouw. De hoogst gekwalificeerde mannen wilden er al niet meer werken. Geen vertrouwen. Ach ja, van de vrouw die jarenlang dat ministerie leidde, werd ook al gezegd dat. Alleen al dat het vaak gezegd werd. Nederland is ongezond. Het wachten is op het volgende D66 voorstel, dat een afgang moet worden. Positieve discriminatie neemt het vertrouwen weg in de organisaties. En in het landsbestuur.
  Hoe lang, sinds wanneer hebben mannen volop kansen gehad? Drie kwart generatie? Als we tijd van de positiene generatie mee rekenen wellicht helemaal nog niet.

 16. Drollevanger

  Ik ben voor bekwame mensen aan de top.
  Een vrouw is 1 der belangrijkste opvoeders van onze soort, net zoals bij andere soorten het geval is. Dus een vrouw is mogelijk voor onze maatschappij nog belangrijker dan een man.
  Daarom pogen sommige gelijkheidsdenkers die vrouw te introduceren in niet vrouwelijke richtingen. Daar worden vrouwen niet vrolijker van en het maakt de maatschappij niet beter.
  Weet iemand een richting in de maatschappij waar het dankzij de introductie van vrouwen als leidster beter is geworden.

 17. Pescador

  Volgende stap, Homo´s eerst??

 18. Decca

  Zie je het al voor je. Dat jongetje van Jette staat met zijn naaldhakjes te stampen op de vloer van de vergaderzaal. Mijn God waar gaan we naar toe Laat vrouwen zelf beslissen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.