Stikstofcrisis! Formule 1 op Zandvoort geblokkeerd door milieumaatregelen, Kabinet belooft ‘alles op alles’ te zetten

In Nederland heerst stikstofcrisis en het adviescollege Stikstof onder leiding van Johan Remkes brengt woensdag advies uit aan het Kabinet Rutte 3 over ‘hoe nu verder’. Door de PAS-uitspraak van de Raad van State liggen duizenden infrastructurele,- bouw- en andere projecten stil. Ook de Formule 1 race op Zandvoort wordt mogelijk geblokkeerd door de uitspraak. Het kabinet laat weten ‘alles op alles te zetten’ om de race door te laten gaan. 

Blijkbaar is er ineens héél veel mogelijk als grote projecten zoals de Formule 1-race op Zandvoort niet kunnen doorgaan vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. Maar waarom al dat gedoe rondom het element stikstof? Vanwege de (lastig meetbare) negatieve effecten van dit hybride-molecuul op de natuur.

Sommige plantensoorten groeien door een grotere hoeveelheid stikstof op aarde sneller, terwijl andere planten minder goed groeien. Sommige planten doen het zelfs zo slecht dat ze (lokaal) uitsterven. Tevens wordt stikstof  in de atmosfeer omgezet in ‘lachgas’, waarna het stofje 250 krachtiger werkt op het broeikas-effect dan CO2, zo meldt het Algemeen Dagblad. Dit zijn dus de ‘milieuregels’ waarmee het halve land is stilgelegd en de F1-race op Zandvoort mogelijk wordt geannuleerd.

Het stofje wordt met name uitgestoten door verkeer en veeteelt en beide activiteiten bevinden zich onder een (maatschappelijk) vergrootglas. Johan Remkes opperde daarom om de snelheid op snelwegen te verlagen en de halve veestapel te ruimen, om daarmee te voldoen aan de regels betreft stikstof-uitstoot nabij de Natura2000-gebieden.

Het is jammer dat de PAS-uitspraak impact heeft op het gehele land, maar het stikstofprobleem is vooral een lokaal verschijnsel. Op sommige plaatsen wordt immers zéér veel stikstof uitgestoten terwijl op andere geografische locaties nauwelijks sprake is van stikstof-uitstoot. Daarom is het aan Johan Remkes (VVD) en zijn adviescollege om te adviseren welke regio’s per direct moeten worden ontzien.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Mezzadra

  Stikstof is geen molecuul, Teunis, maar een element.

  1. Teunis Dokter

   Je hebt gelijk, het is een samensmelting van 2 moleculen.

   1. Mezzadra

    Nee, zelfs dat niet. Stikstof is een scheikundig element dat wel in samenstellingen kan voorkomen, zoals amoniak.

    1. Blitzkrieg

     Mezzadra : Het is ammoniak met dubbel m. 🙂 🙂 🙂

     1. Mezzadra

      Heel goed, Blitzkrieg, je hebt volkomen gelijk.

      Verder was je het wel met me eens?

     2. Blitzkrieg

      Mezzadra : Ik had zelf niet beter kunnen zeggen.

     3. Blitzkrieg

      Mezzadra : Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

     4. Dik

      De aandoenlijke, hij koestert warme gevoelens voor kleine kinderen, heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

    2. spelende vrouw

     dombo, N komt niet voor tenzij samengesteld uilskuiken. N2 kan je aantreffen tarrel. Je loopt weer te roeptoeteren ongehinderd door kennis tarrel

    3. toetssteen

     Het gaat om stikstofoxide.

 2. Mezzadra

  Het zou overigens wel mooi zijn als het stikstofarrest veroorzaakt dat die onzin in Zandvoort niet doorgaat.

  1. Teunis Dokter

   Het zou ultiem ironisch zijn inderdaad…

   1. just saying

    Prins Bernhard van Oranje is groot aandeelhouder van Zandvoort, zonder enige twijfel is dit de reden dat dit kabinet er alles aan zal gaan doen om dit spektakel toch plaats te gaan laten vinden.

  2. spelende vrouw

   uiteraard , daar waar mensen plezier hebben worden misselijke tarrels weggepoetst

  3. spelende vrouw

   tja zou zo maar kunnen of de blauw wit gestreepte tarrel gooit roet in het eten als beschermde diersoort in de duinen. Ze vinden vast wel wat de linkse activistische mafklappers en als dat lukt komen ze wel met anarchistische acties tijdens de opening.

   Het linkse dictaat duldt geen tegenspraak

 3. santiago

  Ik weet zeker dat ze voor onze vastgoed prins bernhard der nederlanden een uitzondering gaan maken. F1 he, belangrijk voor Nederland, maar vooral voor ons vastgoedprinsje en zijn vrindjes.
  Assen is er helemaal klaar voor. Mooier, beter, goedkoper, meer ruimte voor alles, werkgelegenheid in gebied waar dat nodig is, maar niet interessant voor ons vastgoedprinsje. Nee heur, het wordt Zandveurt wat ik je brum. Mooie reclames langs het circuit van ome freddie en van schoonzus adyen. Lekker man.

  1. santiago

   Adyen, je weet wel, het bedrijfje van hare keuninklijke heugheid prinses mabel. Leuk toch man.

 4. Raveltje

  Gaat vast wel door, zoals alle evenementen doorgaan, al zit er nog zo veel
  stikstof in. Gaat Bernhard dat toch betalen.

  1. Mezzadra

   Ik denk inderdaad dat dit idiote prestige-evenement wel door zal gaan, wellicht ten koste van een aantal woningbouwprojecten.

   1. Dik

    De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

   2. spelende vrouw

    die woningbouw projecten zijn gefrustreerd door links activisme en ze zijn er verdomd trots op dat ze heel Nederland hebben plat gelegd. Vol idioten zoals mijn Duitse buren zeggen

 5. Joop Klepzeikert

  Mooi man. Alles naar de kloten doordat Nederland bestuurd wordt door een stelletje linkse gekken die werkelijk denken dat de meststoffen ammoniak en stikstofoxide, die ze gezamenlijk stikstof noemen, schadelijk voor de natuur zijn.
  En het domme volk maar op de linkse kartelpartijen blijven stemmen.

  1. van Urk

   “Tevens wordt stikstof in de atmosfeer omgezet in lachgas.” Ik zeg al niks meer..

   1. Joop Klepzeikert

    @van Urk: naast jouw zwaar vervormde hersentjes door de massale inteelt op Urk ook nog teveel lachgas binnen gekregen zeker? Je wordt steeds debieler.

  2. Mezzadra

   Nee hoor, niemand beweert dat Stikstof, net zoals CO2, op zichzelf schadelijk voor de natuur zijn. Een teveel van die stoffen veroorzaakt wel problemen en daar hebben we het over.

   1. Blitzkrieg

    Het grote probleem met stikstof en CO2 is de uitwerking die ze hebben op onze linkse medemens.

    1. Mezzadra

     Dat klopt, Blitzkrieg, die hebben de neiging bij een teveel aan CO2 en stikstof ook concreet beleid te ontwikkelen om dat probleem op te lossen.

     Rechts is meer tot stompzinnig ontkennen geneigd.

     1. Blitzkrieg

      Mezzadra : Stompzinnig ontkennen en ongegronde volharding liggen dicht bij elkaar.

      h**ps://www.op-wintersport.nl/voorspelling-wetenschappers-voorspellen-koudste-winter-100-jaar

     2. Mezzadra

      Dom gelul, Blitzkrieg, als je even zou googelen zou het ook weten.

      Sinds 1979 zijn dankzij satellieten nauwkeurige waarnemingen beschikbaar. Hieruit blijkt dat de intensiteit van de zonnestraling gelijk loopt met een elfjarige cyclus van zonneactiviteit. In de wereldgemiddelde temperatuur zijn die variaties echter nauwelijks terug te vinden. Ze veroorzaken variaties van ongeveer 0,03 graden. (KNMI)

     3. Dik

      De aandoenlijke, hij noemt het fantaseren over seks met kleine kinderen aandoenlijk, heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

     4. Mezzadra

      Die arme Dik, hij wil weer zo graag praten over seks met kinderen.

      Hij verdient groot mededogen.

     5. spelende vrouw

      met jou kan ie over praten ervaringsdeskundige

     6. Blitzkrieg

      Mezzadra : Ik heb een link gepost waarin NASA de koudste winter in 100 jaar voorspelt. Prima als je het oneens wil zijn met NASA, vanwaar de vijandigheid.

     7. Mezzadra

      Dat zonnevlekkenverhaal van NASA is een hoax, Blitzkrieg. Slaat helemaal nergens op

     8. Beukman

      🙂

     9. Blitzkrieg

      Mezzadra :

      Quote wetenschappelijk artikel : “Kitiashvili’s method differs from other prediction tools in terms of the raw material for its forecast. Previously, researchers used the number of sunspots to represent indirectly the activity of the solar magnetic field. The new approach takes advantage of direct observations of magnetic fields emerging on the surface of the Sun – data which has only existed for the last four solar cycles.

      Mathematically combining the data from the three sources of Sun observations with the estimates of its interior activity generated a forecast designed to be more reliable than using any of those sources alone.

      In 2008 the researchers used this method to make their prediction, which was then put to the test as the current solar cycle unfolded over the last decade. It has performed well, with the forecast strength and timing of the solar maximum aligning closely with reality.”

      Waarom is dit interessant voor de NASA : “De NASA ziet in de verminderde zonneactiviteit overigens vooral een kans voor nieuwe avonturen in de ruimte.”

     10. Dik

      De aandoenlijke, hij koestert warme gevoelens voor kleine kinderen, heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

     11. Dik

      @Blitzkrieg: Kansloos, doe geen moeite om met het mormel in gesprek te gaan.

     12. Beukman

      Het zou best kunnen dat het inderdaad een koude winter wordt, @Krieg. Maar wat wil je er eigenlijk mee zeggen? Het sprongetje dat je maakt van stikstof naar zonnevlekken kan ik niet volgen. Of is dit een fritswestertje?

     13. Cycle25

      Zonnevlekken zijn een hoax, I rest my case zoals linkse drammerigheid dicteert : wij van WC eend.

      Nogmaals, de Dalton Minimum is al bezig en kan uitbreiden naar een Maunder minimum en mocht Zharkova gelijk krijgen ( net zoals haar foutloos voorspelde Cycle 24 ) dan gaat het een Grand Solar Minimum worden wat resulteert in 400 jaar ijstijd.

     14. Cycle25

      @ Blitzkrieg, dit verhaal is bekend en NASA heeft al kleur moeten bekennen door voorgaande voorspellingen bij te stellen.

      Maar ga de discussie niet aan met Mezz, dit leeghoofd weet niet eens wat energieoverdrachten doet in het Zonnestelsel en in principe hoort hij bij de club van platte wereld mensjes.

      Hij weet totaal niet hoe de energieoverdracht op een gekantelde planeet reageert in het Ap- en Perihelium.

      M.a.w dit soort mensen ontkennen dat onze zon de primaire driver van ons klimaat is.

      En dit soort mensen ontkennen de eclips baan van de Aarde.

     15. Mezzadra

      “In 2008 the researchers used this method to make their prediction, which was then put to the test as the current solar cycle unfolded over the last decade. It has performed well, with the forecast strength and timing of the solar maximum aligning closely with reality.”

      Ja, er is ook een relatie tussen zonnevlekken en temperatuur op aarde. Er wordt een temperatuurverschil van 0.03 graden Celsius mee verklaard.

      Daar zullen we dan wel een Elfstedentocht mee kunnen garanderen.

      🙂

     16. Dik

      De aandoenlijke heeft zijn digitale plasje weer gedaan.

     17. Beukman

      @Cycle
      Inmiddels weten we dat tijdens het Maunder Minimum de relatieve kou mede werd veroorzaakt door de diverse vulkanische gebeurtenissen van die periode.

      Sterker nog: het verband tussen ijstijden en Maunder Minima is zo diffuus, dat zelfs Lockwood, de wetenschapper op wiens uitspraken claims zijn gebaseerd dat we spoedig weer in een nieuwe kleine IJstijd zitten, zelf hierop heeft geantwoord:

      ‟Unfortunately, I now find myself in the position of being cited as predicting that the current rapid decline in solar activity will plunge the world into a “Little Ice Age”.
      This is very disappointing as it is not at all supported by the science.”

      klimaatverandering.wordpress.com/2013/11/11/voorlopig-even-geen-nieuwe-ijstijd/

     18. Cycle25

      @ Beukman, knap dat je al onder de aardkorst ook al voorspellingen maakt. Het aardmagnetisme heeft een correlatie met de zon, bij een minimum zal de dynamiek lager worden en komt de oppervlakte van de aarde eerder in aanraking met straling uit de kosmos. De heliopauze zwakt ook af waardoor de straling uit de kosmos hoger zal uitpakken.

      Deze straling is medeverantwoordelijk voor activiteit onder de aardkorst en een zwakke zonnecyclus helpt dit proces.

     19. Blitzkrieg

      Beukman : Als eerste, ik zou niet meer op je reageren en die belofte is dus nu gebroken. De geposte link was een spontane reactie op de woorden van Mezzadra. Het direct aanslaan en de schreeuwerige reactie van Mezzadra hadden mijn punt niet beter kunnen illustreren.
      De sprong die ik maakte was de volgende, CO2 -> Klimaat -> Koude winter. Met Mezzadra had ik het over CO2 en stikstof, handigerwijs citeerde je alleen stikstof en laat je CO2 weg. De sprong van “stikstof naar zonnevlekken” is dus jouw uitvinding. Geen fritswestertje deze keer.

     20. Beukman

      @Blitzkrieg
      Helemaal volgen kan ik het niet meer over CO2 en stikstof, maar je zal wel gelijk hebben hier.

      Anyway, het verband tussen zonnevlekken en temperatuur is op zijn zachtst gezegd diffuus, zoals hierboven al uiteengezet.
      Met andere woorden: het feit dat NASA een geringere zonneactiviteit voorspelt, wil allerminst zeggen dat de temperatuur op aarde ook zakt.
      Sterker nog: in het artikel van de website van NASA waarnaar wordt verwezen, wordt dit verband nergens vermeld. De kop in jouw stukkie van die wintersportsite “NASA voorspelt extreem koude winter” klopt dan ook niet.
      En dat de Thames een paar keer dichtvroor begin 19e eeuw, is waarschijnlijk eerder het gevolg geweest van de uitbarsting van de Tambora in 1815.

      Overigens is een nieuw Maunder Minimum al diverse malen voorspeld de afgelopen 15 jaar of zo. Die van 2013 onder andere, voorspeld door Kees de Jager, hebben we ook nog tegoed: die kwam niet. De Jager heeft hem inmiddels ingetrokken. Ik wacht het even af.

      ps Ik weet inmiddels wat beloftes waard zijn op DDS. Welkom terug!

     21. Blitzkrieg

      Beukman : Dank voor je welkom terug.

   2. spelende vrouw

    misschien moet je de sommetjes even bekijken van co2 en Nox roeptoeter

    meer co2 in de lucht geeft meer plantengroei want de samenstelling blijft gelijk tarrel

    Die stoffen veroorzaken geen enkel probleem. Ondeskundig slap gel*l geeft problemen maar das weer goed voor de schatkist

 6. Jack Flash

  aha..stikstof omgezet in lachgas…Vooral in Den Haag natuurlijk…nou snap ik het

 7. Dik

  – Stikstof
  – Fijnstof
  – Klimaatstof
  – Milieustof
  – Belastingstof

  1. van Urk

   ”Kabinet belooft alles op alles te zetten”. Als er een prioriteit is vastgelegd dan moet men opeens niet gaan meten met twee maten. Hoe geloofwaardig ben je als regering als je woningbouw en veehouderij stopzet maar een hobby van een vastgoed prinsje door laat gaan?

   1. just saying

    Ja het Koningshuis blijkt toch wel een uitzonderingspositie in te nemen, het kabinet buigt als een knipmes voor hen.

   2. Mezzadra

    Eens.

  2. Dik

   De aandoenlijke heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

 8. Mycase

  Veestapel halveren weg met f1 zo simpel is het

 9. Cycle25

  ht*ps://electroverse.net/thick-arctic-ice-halts-yet-another-ship-of-climate-change-documentary-filmmakers/

  Ze hebben het maar moeilijk die klimaat docu jongens..

 10. joey

  “Formule 1 race op Zandvoort wordt mogelijk geblokkeerd”
  Niemand hoeft zich zorgen te maken,de ontwikkeling van het formule 1 circuit gaat gewoon door en komt niet in gevaar!
  Er zijn mega aanhangers en supporters van formule 1 en Jos Verstappen,dat zou teveel linkse kiezers beïnvloeden mbt hun kiesgedrag in 2021!

 11. C.A.Barstow

  Die idioten in politiek Den Haag leggen het hele land lam, zelfs de sport ontkomt er niet aan.
  Nederland is volkomen krankzinnig geworden.

  Stem FvD.

 12. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Precies C.A.Barstow!!!!!! : langzaam tot stil staand verkeer, gefrustreerde en gapende automobilisten met lucifersprikjes tussen de ogen met een slakke gangetje van 100 km/uur naar het werk lange file’s stikstof gehalte loopt in razend tempo op. Half Nederland lijd honger, bij de slagers spelen zich “DDR achtige toestanden” af : lange rijen voor de deur. Bij de melkboer ook allemaal lange rijen maximaal 4 klanten per keer. Zowel de slager als de melkboer maken gigantische overuren.Bouwvakkers daarentegen hebben veel meer vrije dagen dan normaal. Kortom CHAOS!!!! in het kleine landje dat meent de aarde te kunnen behoeden voor een milieu cq klimaatramp. De terpentijnseik commissie Remkes worden hartelijk bedankt!!!!! uiteindelijke effect: 0,0

 13. Sando

  de gewone man kan overal voor betalen voor de co2 maar zandvoort ho maar wat een oplichters deze regering.

 14. Nep

  Goed zo, stoppen met die onzin.

 15. Joop van Leeuwarden

  Ik las gisteren dat projecten met windmolens stil liggen vanwege de stikstof uitspraak. Die projecten moeten er voor zorgen dat er minder stikstof in de natuur terecht komt. Maar het ligt stil, want er komt stikstof vrij bij het bouwen van de windmolens. Ondertussen waait er van de winter met de oostenwind meer stikstof vanuit de Poolse kolencentrales op ons neer dan we met ons allen hier produceren. Ik heb het idee dat dit land compleet van het padje af is.

  1. Mezzadra

   Het lijkt me inderdaad verstandig voor de windmolenprojecten een uitzondering te maken.
   Dat ben ik geheel met Joop eens.

 16. Heras

  Hoe dan ook: Nederland is te klein voor dit soort evenementen. Niet doen dus.
  De burgemeester ziet alleen maar de kassa rinkelen.
  Houdt die races lekker in de woestijngebieden, ruimte zat. Net zo spannend.
  Ik snap wel dat mannen dit willen, maar de schade aan planten, dieren is te groot.
  Daarnaast de kosten voor het opzetten en het vuil dat achtergelaten wordt: moet je niet willen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.