shutterstock 1006602421

Strafzaak tegen Geert Wilders gaat vooralsnog door, OM niet onder de indruk van verwijten

Geen categoriesep 10 2019, 19:00
Het proces tegen Geert Wilders begint een echte soap te worden. De advocaat van Wilders wil dat de strafzaak tegen zijn cliënt wordt stopgezet omdat onlangs in het nieuws kwam dat ambtenaren van Justitie druk zouden hebben uitgeoefend om tot vervolging over te gaan. Het vaststellen van de ontvankelijkheidsverklaring heeft het OM vooralsnog voor zich uit geschoven.
Volgens de gegevens van een wob-verzoek van RTL is het vrijwel zeker dat vanuit het ministerie van Justitie druk werd uitgeoefend op het Openbaar Ministerie. Dit gegronde vermoeden betekent een verstrengeling van de macht: de wetgevende macht lijkt de gerechtelijke macht te beïnvloeden, iets dat vanuit het frame van de trias politica als ongewenst wordt gezien.
Immers zou er anders al vrij snel sprake zijn van een karteldictatuur waarin politieke partijen via het OM hun politieke tegenstanders uitschakelen. En door de geruchten rondom de politieke beïnvloeding begint de schijn steeds meer op de realiteit te lijken: ja, het OM werd wél beïnvloed door Justitie. Maar het OM ontkend dit dus categorisch, aldus NOS Teletekst.
De eerste zaak-Wilders ging over de uitspraken gedaan bij een PVV-bijeenkomst in Den Haag naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de camera stelde Wilders een vraag, die volgens de officier van justitie zijn racisme bewees. Echter werd Wilders van de aanklachten vrijgesproken en loopt er nu dus een tweede zaak.
In politiek Den Haag wordt wisselend gereageerd op de soap-Wilders. Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FVD) neemt de zaak zeer serieus en vermoedt dat er inderdaad sprake is van het schenden van de trias politica. Dat het vaststellen van de ontvankelijkheidsverklaring voor het stopzetten van de zaak nog even vooruit wordt geschoven is dan ook een veeg teken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten