Video: Mark Rutte zet angstzaaiers van 50Plus in hemd "de AOW wordt netjes geïndexeerd"

Geen categoriesep 14 2019, 16:00
Premier Mark Rutte reageert tijdens de persconferentie op Nieuwspoort nuchter op de geruchten en aanhoudende klachten aangaande pensioenskortingen. Omdat de Rijksoverheid via CAO's in samenwerking met werkgevers en werknemers een reglement opstelt inzake pensioenschafdracht aan begunstigde fondsen verwachten velen dat de overheid wel even bijspringt als het minder bij die fondsen gaat. Maar, nee, gelukkig niet.
Rutte zet de 50Plus-partij en haar constituenten even op de zijlijn met zijn commentaar bij Nieuwspoort: de AOW wordt netjes geïndexeerd en dat is volgens Rutte de verantwoordelijkheid van de overheid, meer niet. Het kabinet wil dat zo houden. Dat de pensioenen mogelijk worden gekort is zeker naar, maar wat moet de Rijksoverheid dan precies doen? Een verzoek om de rente te verhogen richting de ECB is zo'n beetje het enige wat de Tweede Kamer daadwerkelijk kán doen.
Verder is de attitude van Rutte wel interessant: private beleggingen kunnen fluctueren in kosten en opbrengsten. Dat sommigen zijn aangesloten bij een niet-presterend pensioenfonds heeft ook te maken met de individuele keuzes van de pensioengerechtigde. Dat is goed nieuws voor ouderen. Immers betekent dit een gegarandeerd inkomen mét indexatie voor inflatie, onafhankelijk van het verleden of een tegenprestatie. Wat. Een. Luxe.
Maar met de opmerkingen bij Nieuwspoort zet de premier de paniekerige Van Rooijen en zijn senioren wel een beetje in het hemd. Die blijkbaar bezig zijn hun private beleggingen te redden via de overheid, dat laatste is wel wat opmerkelijk. Waarom zou je dat willen doen?
De boodschap van Rutte is gelukkig helder: 'ja hallo, je hebt zelf ook een beetje speelruimte, wentel niet alles af op de overheid'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten