Video: Mark Rutte zet angstzaaiers van 50Plus in hemd “de AOW wordt netjes geïndexeerd”

Premier Mark Rutte reageert tijdens de persconferentie op Nieuwspoort nuchter op de geruchten en aanhoudende klachten aangaande pensioenskortingen. Omdat de Rijksoverheid via CAO’s in samenwerking met werkgevers en werknemers een reglement opstelt inzake pensioenschafdracht aan begunstigde fondsen verwachten velen dat de overheid wel even bijspringt als het minder bij die fondsen gaat. Maar, nee, gelukkig niet. 

Rutte zet de 50Plus-partij en haar constituenten even op de zijlijn met zijn commentaar bij Nieuwspoort: de AOW wordt netjes geïndexeerd en dat is volgens Rutte de verantwoordelijkheid van de overheid, meer niet. Het kabinet wil dat zo houden. Dat de pensioenen mogelijk worden gekort is zeker naar, maar wat moet de Rijksoverheid dan precies doen? Een verzoek om de rente te verhogen richting de ECB is zo’n beetje het enige wat de Tweede Kamer daadwerkelijk kán doen.

Verder is de attitude van Rutte wel interessant: private beleggingen kunnen fluctueren in kosten en opbrengsten. Dat sommigen zijn aangesloten bij een niet-presterend pensioenfonds heeft ook te maken met de individuele keuzes van de pensioengerechtigde. Dat is goed nieuws voor ouderen. Immers betekent dit een gegarandeerd inkomen mét indexatie voor inflatie, onafhankelijk van het verleden of een tegenprestatie. Wat. Een. Luxe.

Maar met de opmerkingen bij Nieuwspoort zet de premier de paniekerige Van Rooijen en zijn senioren wel een beetje in het hemd. Die blijkbaar bezig zijn hun private beleggingen te redden via de overheid, dat laatste is wel wat opmerkelijk. Waarom zou je dat willen doen?

De boodschap van Rutte is gelukkig helder:  ‘ja hallo, je hebt zelf ook een beetje speelruimte, wentel  niet alles af op de overheid’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Arbeider65

  Typisch Rutte,. Liegen en bedriegen. Je kunt ook de AOW verhogen met 10% of meer. Trouwens, waar blijft mijn 1000 Euro?

  1. hans-e-pans

   Waarom is het eerste wat mij te binnen schiet nadat ik dit gelezen heb, leugenaar.

   Als hij iets zegt en hij lacht erna dat weet je het zeker, leugenaar.

 2. Neutral

  “Dat sommigen zijn aangesloten bij een niet-presterend pensioenfonds heeft ook te maken met de individuele keuzes van de pensioengerechtigde.”

  Volgens mij kan je als pensioen’gerechtigede’ niet veel kiezen bij welk fonds je zit. Alleen in welke branche je gaat werken kan je bepalen. Overheid, zorg, kleinmetaal, onderwijs enz.

  Enige wat je kan doen is zelf een beetje bijsparen. Niet te veel, want dan komt nu of (bijna zeker) in de toekomst de belastingdienst om de hoek kijken.

 3. plakband

  Mark Rutte beweert …….
  Is het ook deze keer weer een leugen ?
  Wie noemen ze ook alweer Pinokkio ?

  1. Ben-NIET-Groen-L

   plakband,

   Wat denkt u zelf?

  2. Willemm

   Bedoelt u niet: wie noemen ik en 5 andere Nederlanders ook alweer Pinoccio?

   1. meneer cactus

    willempie , begin is bij 1,4 miljoen Nederlands leugenaar. Je moet niet zo opzichtig liegen. Slecht voor je gelooofwaardigheid

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Een ding wat zeker blijkt uit de reacties op DDS is dat het heel slecht gesteld is met de GGZ in Nederland 🙂

  1. Mycase

   TIKKETAKKETIKKETAKKETIKKETAKKETIKKETAKKE …

  2. ZiggyStardust

   Anne, leg eens uit dan.

   1. Willemm

    Ik denk niet dat die opmerking uitgelegd hoeft te worden. Een aantal comments lezen en je begrijpt precies wat en wie wordt bedoeld.

 5. J.C.

  Deze arme, zich premier wanende, man heeft zeker ook weer eens geen herinnering aan de door Rutte I, II en III opgelegde dekkingsgraden……………?

 6. FJ

  Er is bijna geen inflatie en loonstijgingen waren uit den boze, dat zelf Rutte het bedrijfsleven dreigde te belasten dus die AOW verhogingen wordt drie x niks.
  Toch hebben de kabinetten Rutte I – II – III de ouderdomsaftrek voor velen bijna afgeschaft. Dit zijn ook de mensen die nu gekort worden op hun pensioenen.

  Gemakshalve vergeet Rutte erbij te vertellen, welke winst de staat behaalt op niet betaalde rentes van staatsleningen en dat de vermogensbelasting pas in 2022 verandert, nadat de rente weer wat zijn aangetrokken.

  Dit is allemaal list en bedrog en zo kennen we Rutte weer.
  Het is niet de eerste keer, dat hij de boel belazerd, maar de zoveelste keer.
  Hij denkt dat Nederlanders idioten zijn.

 7. NoDoubt

  En ondertussen is de belasting op het besteedbaar inkomen van 28% eind jaren 70 gestegen naar 40% belastingdruk. btw met 3% omhoog en doordat we in de EU zitten hebben we straks een negatieve rente omdat de ECB economsiche groei voor de arme EU landen wil. Het kost ons klauwen met geld. De immigranten kosten ons nu al 400 miljard. De marakesh deal zal ons nog vele tientallen /honderden miljarden kosten. Los van de islamisering. Wij worden door Rutte en companen vernietigd. De leugen regeert. Weer 6% meer naar de voedselbank en 400.000 huurders extra in de problemen doordat de gemeenten OZ omhoog gaan gooien. Als we uit de EU waren, hoefden we niet vele miljarden af te dragen en de ´vluchtelingen´ nemen die illegaal hier zijn en niet meer teruggaan vanwege Falsema. Het gaat nu al beter in GB. Rutte zorgt dat we een 3e wereldland worden. Je pensioengeld en je hard werkende geld wordt uit je geperst.

 8. NoDoubt

  Ons pensioengarantie is gekoppeld aan de rentestand van de ECB. Als we niet in de EU zitten, is de rente door de economie veel hoger en hoeven pensioenen niet steeds een grotere buffer op te bouwen. Het is niet voor niets dat zoveel partijen aan de bel trekken. Die EU kost ons vele honderden miljarden die verdwijnen naar de bodemloze put.

 9. Mycase

  Jazeker Mark Rutte zegt mmmm dat zeg al genoeg lol

 10. Jumping

  Deze Mark Malloot, is een leugenaar en een fantast.

  Rutte die praat niet MET ONS.
  Rutte die praat OVER ONS.

  RUTTUP.

  Hij heeft mijn bedrijfspensioen, geschonken aan Brussel.

  Hij heeft toegestaan, dat de spaarrente op mijn spaarcentjes NUL.% IS GEWORDEN.

  Hij heeft toegestemd, in de massale instroom van Miljoenen gelukszoekers.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stuur hem weg.

 11. merlot

  De boosdoener is de rente.

  De rente wordt kunstmatig zo laag gehouden door de ECB om de banken overeind te houden. Miljarden aan spaargeld gratis en voor niets.

  Het is diefstal, ik heb er geen ander woord voor.

 12. meneer cactus

  Al meer dan 12 jaar hebben we het zuur. Zijner verkiezingen in aantocht ?

  Als zijn lippen bewegen is het een leugen

  1. santiago

   Cactus. Als het systeem niet wordt veranderd, blijft het gewoon zuur hoor. Een andere regering of een andere VVD of CDA mp is gewoon een herhaling van zetten.
   Eerst onze democratie herstellen anders blijft het dweilen met de kraan open.

   1. merlot

    Voor de laatste keer: met de democratie herstellen doel je tot vervelens toe op het afschaffen van de monarchie.

    Dat zou NIETS veranderen aan het huidige wanbeleid.

    1. santiago

     Is de enige manier. Anders gaat het niet lukken. Dat jij dat niet snapt is jouw probleem.

     1. merlot

      Dat jij denkt dat het aan Bea (of aan de monarchie) ligt grenst aan een obsessie.

      Het ligt aan het politiek correcte paradigma.

      Bea is daar niet de uitvinder van. Ze heeft zich als overlever (monarchen zijn in deze tijden geen heersers maar overlevers) slechts aangepast aan het paradigma.

      htt*s://www.vn.nl/hoe-beatrix-de-linkse-elite-paaide/

     2. santiago

      Uit je onsamenhangende verhaal blijkt dat je er niets van snapt.
      Wie heeft volgens jou de macht in Nederland. Kom niet aan met de OVERHEID. De macht ligt bij de club rond bea. Probeer jij als republikein eens een baan bij de overheid te krijgen. Het netwerk houdt de monarchie in stand . Denk daar eerst eens een poosje over na met je grote mond. In nederland kun je echt niemand verantwoordelijk stellen. Ze sturen iemand weg en vervangen hem voor een nieuwe old boy.

  2. Willemm

   Ik ben bang dat sommige mensen altijd uur zullen blijven. Zelf hebben ze gefaald in het leven, dus geven ze onze premier maar de schuld.

   1. meneer cactus

    willempie , of ze nou zuur of zoet doet niets af aan het vraagstuk. Ik kan slechts concluderen dat jij niets bijdraagt aan oplossingen omdat zuur om te zetten naar zoet. Je bent een linkse zuurpruim die andere meningen pareert met je linkse subjectieve gif willempie.

 13. Baron von Munchhausen

  Voor sommige regeerders:
  AOW en Pensioenen zijn verschillende zaken!!!

  1. Deathspank

   Kijktip:

   FVD-senator Frentrop: AOW moet worden behouden!
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=rrvizppApfw

  2. meneer cactus

   dat begrijpt zelfs de roverheid niet baron. Ik heb pechtold daar eens op aangesproken via mail maar de sukkel snapt echt niet dat 1 een omslagstesel is en 2 geoormerkt geld.

   Als de politiek het niet eens wil snappen en het graag door elkaar gooit kan je van de burger niet verwachten dat ze het verschil begrijpen. Komt de roverheid goed uiit. Door de gewekte jaloezie tussen oud en jong kan je dan stap voor stap het pensioenstesel slopen met geringe weerstand

   Smerig links steekspel over de ruggen van de arbeiders

 14. Politiek Profeet

  Het moment dat deze landverrader zijn vieze smoel opentrekt komt de leugen al naar buiten.
  Rutte is de grootse en vuilste leugenaar die we decennialang als politicus hebben moeten verdragen.

 15. Veteraan

  Als Rutte iets beloofd begin ik pas echt argwaan te krijgen.
  Het is nl niet zo dat hij zich ook maar ooit aan zijn woord heeft gehouden.
  Maar ja, dat hoeft ook niet want NL pikt het allemaal massaal.
  En je krijgt nog steeds waar je op stemt.

 16. joey

  “verzoek om de rente te verhogen richting de ECB is zo’n beetje het enige”
  Is dat echt zo?
  Is de ECB zó machtig?
  Ja,zolang sukkelig Europa blijft stemmen op links,maar er bestaat de mogelijk ons te ontworstelen aan de houdgreep van de EU!
  Als het voorgenoemde domme electoraat rechts gaat stemmen en de landen daardoor hun souvereiniteit herwinnen,komen er meerdere exits!
  Zolang de EU zijn gang kan blijven gaan gaan om de armlastige lidstaten onverdiende hulp te verlenen op onze kosten,zijn we verkeerd bezig!

 17. RvdBe

  De pensioenen zijn door Rutte en co verkwanseld aan de eu, maar dat is niet zijn verantwoording.
  Wat een arrogante kwal is het toch, ga dat je linkse achterban op joop dat maar wijsmaken, die gasten slikken alles.

 18. Dik

  Zodra Rutte begint te spreken dan liegt hij.

 19. Shadow1100

  Ik kreeg 50 jaar geleden medegedeeld dat ik na 40 jaar mocht stoppen met werken en met pensioen kon gaan.
  NEE, nu door tot 67 jaar en 4 maanden.
  Het pensioen zou gebaseerd zijn op basis het laatst genoten salaris.
  NEE, het is nu gebaseerd op het middelloon.
  Het zou waardevast zijn.
  Nee, zie volgende.
  Het pensioen zou jaarlijks geïndexeerd worden.
  Nee, al 10 jaar niet geïndexeerd. Het wordt misschien zelfs (zeker) gekort.
  Al die jaren is iedere maand meer dan 1/4 van mijn salaris ingehouden voor mijn pensioen. (27,6%). Dus gewoon achtergesteld salaris, NIKS geen uitkering.
  Als onze (R)overheid de 25.000.000.000,00 die zei uit de ABP-pot geroofd heeft terugbetaalt zijn er geen tekorten meer.

  Gezamenlijke waarde pensioenpotten:
  Eind 2007: 683,193 miljard euro
  Eind 2008: 576,049 miljard euro
  Eind 2009: 663,910 miljard euro
  Eind 2010: 746,660 miljard euro
  Eind 2011: 802,201 miljard euro
  Eind 2012: 916,876 miljard euro
  Eind 2013: 951,466 miljard euro
  Eind 2014: 1133,424 miljard euro
  Eind 2015: 1148,156 miljard euro
  Eind 2016: 1265,534 miljard euro
  Eind 2017: 1338,065 miljard euro
  Eind 2018: 1322,572 miljard euro
  Tussenstand 2019: 1.433.000.000.000 euro (eind kwartaal 1)

  Bijna alle fondsen hebben, ondanks crisis en lage rente, een rendement behaald van 6,5 procent per jaar. Echter, de door de (r)overheid en De Nederlandse Bank opgelegde kunstmatig lage rekenrente van 1,577 procent, zorgt ervoor dat de voor indexering vereiste dekkingsgraad van 110 procent niet wordt gehaald. 
  Het geld klots tegen de plinten op. Jaarlijks maken de pensioenen vele miljarden €uro’s winst maar doen zich voor als de armste kerkratten.
  Als straks onze pensioenpotten verdeeld gaan worden over de Europese landen zullen de arme(?) landen daar heel blij mee zijn.

  1. santiago

   Het is nooit anders geweest. De mensen die eerlijk zijn, hard hebben gewerkt en in het algemeen goed hun bijdrage aan de samenleving hebben geleverd, worden gestraft.
   Zit er vanmorgen bij rikkie niemand van wnl een mevrouw met piekhaar en vlechtjes ( op onze kosten economie gestudeerd) te vertellen dat de ouderen die nog een paar ton op de bank hebben staan dit zo snel mogelijk aan hun kinderen en allerlei andere zaken moeten afgeven en als je nog ouder bent en je hebt veel geld, moet je dat gewoon weg gaan geven. Als het maar richting de gore verrotte overheid komt. Ze gaan door tot ze iedereen alles hebben afgepakt en hebben gestort in de pot van de EU. Hufters zijn het.

 20. Drollevanger

  De AOW wordt weliswaar keurig geindexseerd maar de pensioenen niet.
  De Pensioenen worden al vanaf het jaar 2000 niet of nauwelijks aangepast. Voor mensen met een klein pensioentje, ik bedoel van rond 200-300 euro per maand, maakt dat wel degelijk veel uit. Er zit voor hen geen kers meer op de pap. Terwijl ze wel degelijk hun hele werkzame leven de nu overvolle pensioenpot hebben helpen vullen.
  Door dat ze met hun inkomen nu boven de AOW grens zitten zijn diverse toeslagen dan voor hen niet meer van toepassing.
  Die kleinpensioenados gaan er dus vanaf het jaar 2000, alleen maar op achteruit.
  Rutte heeft makkelijk praten met zijn wachtgeld regeling.

 21. Vliegenvanger

  Mark Rutte moet eens beginnen met het geld terug te geven wat de regering vroeger afgepakt heeft van de pensioenfondsen.
  Dat zou hem sieren, maar zo is Mark Rutte niet. Mark Rutte denk die gepensioneerde bekijken het maar. Mark Rutte is niet voor de burgers, Mark Rutte is voor grote bedrijven.
  Mark Rutte is een dictator, een machtsgeile narcist. Liegen, bedriegen, en bedonderen is het handelsmerk van Mark Rutte. Man man wat walg ik van die Narcist.

 22. Bes Tolen

  De meeste pensioenfondsen renderen bovenmatig. De rekenrente, die gehanteerd wordt is een fictie. Weliswaar gebaseerd op de huidige rentestand maar daar valt niet mee te werken. De regering komt aan de eigendom van particulieren en dat doet zij ook met ander vermogen op onheuse wijze. De bevoegdheid, die de regering zich toeëigend is buiten proportie. Gaat veel te ver. Juist dat komt de overheid helemaal niet toe. De polititek kan dat alleen maar doen omdat de ouderen in een zwakke machtspositie zitten. De politiek steunt daarmee de dictaten van de FED en de ECB, die de economische werking van de hoogte van opbrengsten op uitgeleend geld in welke vorm ook, kapot maakt. De FED en ECB hebben nu grote investeringsmacht naar zich toe getrokken. Waarbij ze dus wel gebruik maken van alle banken en niet alleen van banken. Wij in Nederland hebben niets aan te lage lonen en veel meer laagwaardige arbeid waarin geïnvesteerd wordt. Bijvooreld voor de al in de nabijheid van grote steden al zo omvangrijke tuinbouw. Maar dan telt het klimaat, de maatschappelijke kosten en ontwrichting waaronder fraude en misdaad niet.

  1. meneer cactus

   +++++++++++++++++++++++

 23. Drollevanger

  Mijn ABP pensioen is sinds het jaar 2000 niet of nauwelijks geïndexeerd. Daarom is de waarde daarvan nog hooguit de helft van het bedrag tot het jaar 2000 door mij bijeen gebracht.
  Hoewel wij, de belastingbetalers, gezorgd hebben dat onze bijeengespaarde pensioenpot nu het astronomische bedrag 1600 miljard euro bevat, heeft de regering met de EU kans gezien via ingewikkelde rentekortingen, de uitbetalingen van dat eerst gespaarde pensioen in te korten en op de lange baan te schuiven.
  Ik als betalende spaarder kan nu dus niet meer bij het door mij in het verleden gespaarde geld komen.
  Waar blijft die enorme berg bijeen gespaard geld eigenlijk?
  1600 miljard euro is beduidend meer dan het BNP dat een gemiddeld land op de wereld binnenharkt.

 24. Bolkestein

  € 9 per maand erbij. Nou, dat is indexeren hoor. De indexering van de energieheffing is er een veelvoud van een veelvoud van.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.