snapshot7

Asielzoekerscentra barsten uit hun voegen! Centraal Orgaan opvang asielzoekers zoekt nieuwe opvangplekken

Geen categorieokt 24 2019, 11:00
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) slaat alarm. Ze zijn op zoek naar nieuwe azielszoekerscentra om daar asielzoekers op te vangen. Gemeenten die eerder AZC's hebben gesloten worden nu weer vriendelijk verzocht deze opnieuw te openen. Echter hebben niet alle gemeenten hier evenveel zin in.

"Dat is vooral vanwege de overlast die bij verschillende centra wordt ervaren door overlastgevende en criminele vreemdelingen die geen kans maken op een asielvergunning, omdat ze uit een veilig land komen."

Het COA moet, volgens prognose welteverstaan, aan het eind van dit jaar 25.000 asielzoekers opvangen. Echter, dit aantal is nu al bereikt. En dus zitten we met een probleem. In totaal zijn er drie oorzaken die ten grondslag liggen aan de volle asielzoekerscentra, zo meldt NOS.

"Er zijn drie oorzaken waardoor de opvangcentra vol zitten. Bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) zijn de wachttijden lang voor het in behandeling nemen van asielaanvragen. Bewoners van azc's die inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen, kunnen niet snel doorstromen vanwege het tekort aan huurwoningen in gemeenten waaraan ze zijn toegewezen. En er is een toename van het aantal asielzoekers."

Zoals gezegd zijn er dus een aantal gemeenten die nog overleggen of niet bereid zijn om verschillende opvangcentra te heropenen die eerder zijn gesloten. De gemeente Westerwolde is daar een voorbeeld van.

"Vanavond vergadert de gemeenteraad van Oisterwijk over het verzoek van het COA om het asielzoekerscentrum in die gemeente langer open te houden. Het gemeentebestuur wil daaraan meewerken, maar verschillende partijen in de gemeenteraad voelen daar weinig voor. Zij willen dat er afspraken worden gemaakt over de aanpak van overlastgevende asielzoekers. De gemeente Westerwolde heeft al laten weten het asielzoekerscentrum in Bellingwolde niet te willen heropenen."

De definitieve knoop moet blijkbaar doorgehakt worden door de verschillende gemeenten die hiermee te maken hebben. Dat wordt dus weer flink polderen geblazen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten