Column Jan Roos: Burgemeestersbenoemingen in Nederland zijn politiek corrupt; zie Halsema, Krikke en Fröhlich

In zijn column van deze week duikt Jan Roos in de wereld van de totaal corrupte Nederlandse burgemeestersbenoemingen. Die zijn niet gebaseerd op kunde of zelfs op lokale politieke voorkeur. Nee, alles wordt in Den Haag bedisseld met het metrum welke partij nu aan de beurt is om een bestuurder een baantje te geven. Ook journalisten haken tegenwoordig aan bij dit banencircus, constateert Jan, zoals de benoeming van BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich nu aantoont.

Niet zo heel lang geleden waren het keurige heren, vaak van stand, met in ieder geval de uitstraling dat ze boven de partijen stonden. Onbeschreven bladen van goede komaf met overwicht en gezond verstand. Zo waren de burgemeesters ooit. Vandaar dat in die tijd er weinig stemmen opgingen voor een gekozen burgemeesterschap. Met de introductie van de bizarre identiteitspolitiek en de steeds verregaande politiek-corrupte benoemingen is een burgemeestersverkiezing geen luxe bestuurlijke vernieuwing, maar noodzakelijk om het geloof in de democratie nog enigszins te beschermen.

Na afgelopen maanden vraag je je weer eens af wat er toch aan de hand is in Den Haag. Want dat is de enige plek waar besloten wordt wie waar burgemeester wordt. Het heeft helemaal niets te maken met de voorkeur van de plaatselijke bevolking of de samenstelling van de coalitie aldaar; het is gewoon een kwestie van wie “aan de beurt is.” Zo kon het gebeuren dat de gemeente waarin ik woon, waar voornamelijk op plaatselijke partijen of rechts wordt gestemd en waar de bevolking bovengemiddeld blank is en onderdeel van de economisch geslaagde deel van het land, een burgermoeder van GroenLinks huize kwam. Nooit heeft het geklikt, van beide kanten niet. Maar GroenLinks mocht nou eenmaal iemand naar de eerst redelijk grote gemeente sturen. Enfin, het werd een drama.

Zo was het in Den Haag ook al een tijdje bekend dat Femke Halsema de burgermoeder van de hoofdstad zou worden, nog voordat er überhaupt sprake was van een sollicitatieprocedure. Iedereen van enig statuur wist dit en reageerde daarom ook niet op de oproep om op de vacature te schrijven. Er was zelfs een tweede ronde nodig omdat het wel een erg ongeloofwaardig toneelstukje werd met de eerste karige aanmeldingen. Halsema is en was niet geschikt. Ze staat niet boven de partijen en is erg emotioneel qua politiek bedrijven. Als je alleen al ziet hoe ze de situatie rond haar zoon, die met een verboden wapen uit inbreken ging, heeft afgehandeld snap je dat deze vrouw nooit op die positie had mogen zitten.

Net als Pauline Krikke van Den Haag. Ze stapte na haar zoveelste falen op als burgermoeder. Al had ook zij nooit die functie moeten krijgen. Haar CV staat bol van desfunctioneren in bestuurlijke functies. Dus waarom dan toch zo’n post? Heel simpel, omdat Pauline zit tijdens het plassen. Het moest en zou namelijk een vrouw worden. Mannen waren uitgesloten. En aangezien er maar een bijzonder klein poeltje is waar de door het partijkartel goedgekeurde dames in zwemmen kwamen ze bij haar uit. Een ramp voor de stad met een bestuurlijke pijnhoop als gevolg.

Het is vrijwel onmogelijk om ergens benoemd te worden als je niet onderdeel uitmaakt van de corrupte kliek op het Binnenhof. Iets meer dan vier procent van alle burgemeesters is niet lid van een politie partij die in de Kamer zit. Dus kwaliteit is niet van belang: het gaat erom of je bij de juiste club hoort – en soms ook in het bezit bent van het juiste geslacht. Wat één van de meest opmerkelijke benoemingen voor mij was, was die van Pieter Broertjes als burgemeester van Hilversum. Broertjes was 25 jaar hoofdredacteur van de Volkskrant geweest, en had geen enkele bestuurlijke ervaring, maar werd hoeperdepoep opeens de hoogste man van de mediastad. Niet geheel toevallig de stad waar Pim Fortuyn werd vermoord na een golf van haat en demonisering van onder anderen de krant van Broertjes. Uiterst opmerkelijke benoeming en de eerste keer dat het partijkartel en mediakartel zo openlijk samenwerkten.

Ook het laatste burgemeestersnieuws maakt je niet veel vrolijker. Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, wordt de burgervader van Vijheerenlanden. Wat heeft Sjors daar dan voor moeten doen? Nooit gehoord dat hij ook maar een dag in de politiek heeft gezeten of überhaupt dat soort ambities bezat. Wat ik wel van Fröhlich weet is dat hij van een rechts-liberale zakenzender een soort Radio 1 heeft gemaakt, met dezelfde politiek correcte nonsens, dezelfde overheidsbeleidspropaganda, dezelfde anti-Wilders en -Baudetverhaaltjes, alleen dan zonder het budget van de NPO.

Dus lik je jaren de kont van de staat, krijg je een burgemeesterspostje in een of ander gehucht terug. Sjors heeft er 2,5 jaar aan gewerkt om deze functie te bemachtigen, zegt hij zelf. Hoe diep moet je dan al die tijd gaan om niet tegen de haren van de boven ons gestelden in te strijken op je radiozender. In ieder geval was hij al die tijd niet onafhankelijk of neutraal in zijn functie als hoofdredacteur van BNR omdat hij in een sollicitatieprocedure zat bij de staat en dat was te horen ook. Maar goed, straks staat-ie wel mooi met zo’n ketting om zijn nek te glimlachen. Loon naar verricht arbeid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Jumping

  Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Nep

   Waarom ga je niet weg uit Nederland? Hoef je je ook niet op te winden.

 2. Henkdetenk

  Een duidelijke trend door de decennia heen is dat de politiek steeds minder op heeft met het gepeupel.
  Allen al het correctief referendum de nek omgedraaid.
  Burgermeester niet verkozen maar benoemd zoals Jan dat mooi omschrijft omdat ze maar lang genoeg het partijkartel hebben bediend en of zittend plassen.
  Ook de schaalvergroting van gemeentes door samenvoeging van meerdere gemeentes onder het mom van kostenbesparing is een farce.
  Als burger kon je vroeger zo aan kloppen en met verantwoordelijke wethouder of verantwoordelijke op het gemeentehuis simpelweg een gesprek in alle redelijkheid aangaan over iets in de gemeente over bv ruimtelijke ordening of ID.
  Tegenwoordig schuilen ambtenaren zich achter een anonieme digitale muur waar je alleen kunt klagen over onderwerpen die ze voor jou selecteren en op website zetten.

  1. DidiMadloba

   Een correctief referendum heeft Nederland nooit gehad. Een van de redenen dat het raadgevend referendum is afgeschaft is dat men dacht dat het een correctief referendum was, en zich beklaagde dat het niet werd uitgevoerd. In werkelijkheid vraagt een raadgevend referendum slechts om een heroverweging, en die heeft het kabinet wel degelijk gemaakt bij de referenda die zijn gehouden.

 3. Original NL

  Quote…..Dus lik je jaren de kont van de staat, krijg je een burgemeesterspostje in een of ander gehucht terug……
  Mezzaadje aast blijkbaar op de burgemeesterspost van madurodam…dat heeft hij na 10 jr overheidspropogandist (=nuttige sukkel) ook wel verdient.

  1. Henkdetenk

   @original zelfs madurodam vertrouw ik niet aan deze aarsmade.
   Hooguit een post als rattenhol bewoner.

   1. Original NL

    Idd Henk…voor je het weet staat madurodam vol met moskeeën en kantoortjes van stichting martijn!

 4. Watcher

  Jan Roos, op alle fronten mislukt, gelukkig geeft DDS hem nog een podium.

  Want ja, – mensen die zeuren zijn minder succesvol en hebben minder vrienden.

  Goed van DDS 🙂 🙂 🙂

  1. Henkdetenk

   @watcher u zit vol met zelfreflectie. “Want ja, – mensen die zeuren zijn minder succesvol en hebben minder vrienden.”

   1. Watcher

    @H je bent een simpele ziel..

    Bovenstaande kun je wel begrijpen?

  2. Original NL

   DDS geeft ook zwakzinnigen als jij een podium linkse hufter..dat kan van linkse fora niet gezegd worden….

 5. Rud56

  Jan, je hebt weer helemaal een punt! Al zullen er altijd zwakzinnigen zijn die dat nimmer zullen erkennen.

  1. Watcher

   Uch het zijn de zwakzinnigen waar Roos het van moet hebben.

   1. Henkdetenk

    @watcher met het hebben van dds, anders zou zijn leven inhoudsloos zijn met zijn narcistisch en psychotisch afwijkend gedrag wil niemand met hem omgaan.

    1. Watcher

     Uch..

   2. Zozo

    Kun jij niets anders dan debiel commentaar leveren? Jonge, jonge toch, daar moet je voor gestudeerd hebben! DEBIEL

 6. Meriadoc Brandebok

  Burgemeestersbenoemingen verlopen doorgaabs volgens de volkomen wettelijke procedure. Deze column raakt kant noch wal.

  Verder bestaat er geen mediakartel en het partijkartel is nooit bewezen.

  1. Henkdetenk

   @meriadoc brandewijntrol heeft gelijk, alleen hij leeft in de fabeltjeskrant.

  2. DidiMadloba

   Achterdochtig? Zoals de waard is, zo vertrouwt hij zijn gasten!

   Als je echt denkt dat “Den Haag” één grote kliek is die er op uit is JOUW belangen te verkwanselen zou ik een bezoek aan de psychiater niet uitstellen. Aan ziekelijke achterdocht is best wat te doen.

   1. Blitzkrieg

    DidiMadloba : Den Haag dient de eigen belangen, duidelijk niet de onze.

    1. DidiMadloba

     Aan welke belangen denk je dan?

     Dat oud-politici vaak burgemeester worden komt ook doordat ze in de politiek dingen leren die een burgemeester van pas komen. Al was het maar hoe je de Kamer om aandacht vraagt voor je gemeente.

     Burgemeesters moeten vooral goede managers zijn die behendig alle klippen omzeilen. Aleid Wolfsen, oud-rechter en gewaardeerd Kamerlid, brandde af in Utrecht omdat hij geen goede politieke manager was. Hij probeerde journalisten te beïnvloeden. Een béétje politicus weet dat je dan met vuur speelt. Niet omdat dat zo erg is, maar omdat diezelfde journalisten alle mogelijkheden hebben een burgemeester aan de hoogste boom op te hangen. Figuurlijk dan.

     Gekozen burgemeester? Dat is vragen om moeilijkheden, want die staat niet meer boven de partijen doch heeft een eigen politieke agenda, die niet per se overeen hoeft te komen met die van de gemeenteraad. Toen we in mijn woonplaats, de derde stad van Zuid-Holland, een burgemeester konden kiezen (in 2003) bleef bijna iedereen thuis, ik ook. Wie waren die mannen? Waar stonden ze voor? Geen idee. Politici die een gekozen burgemeester bepleiten zijn zo verslaafd aan politiek dat ze de realiteit uit het oog verliezen.

     1. Kretoloog

      Je spreekt jezelf meerdere keren tegen in 1 comment, Dombo. Ofwel, je lult maar een eind weg in de ruimte.

      Overal ter wereld worden burgemeesters gekozen. Nederland is het enige land waar dat niet gebeurd.

 7. DidiMadloba

  Arme Jan Roos. Nooit zal hij burgemeester worden.
  En niet omdat hij daar te goed voor is.

  1. Henkdetenk

   Arme @didimadloba nooit zal hij vriendjes maken want zijn obsessie voor dds is zo groot dat hij hier 24/7 aanwezig is.
   Niet omdat hij zo amicaal sociaal en integer is, nee niet daar om.

   1. DidiMadloba

    Nee, maar omdat op DDS zulke heerlijke onzin staat, en als ik me verveel trap ik in de onzin van de trollen, dis soms bijna creatief te noemen is.

    1. Bosche draak

     Ja, je bent een stokend stumpertje als je letterlijk zo weinig om handen hebt dat je dan maar loopt te trollen.
     De negatieve aandacht is de enige aandacht die je nog krijgt.
     Als een ettertje die de vaas omgooit om dan toch nog wat interactie te krijgen.

 8. ikweetwatikwil

  Dus lik je jaren de kont van de staat, krijg je een burgemeesterspostje in een of ander gehucht terug en als je een vrouw bent zonder al teveel verstand van zaken krijg je een grote stad

  Tja Jan, zoals mijn broer zaliger zei, Nederland oh Nederland een dikke kop en geen verstand.

 9. Piet Patat

  Spijker op de kop Jan, zoals meestal het geval.
  Lokale belangen, competentie, voorkeuren, een man/vrouw woonachtig dan wel afkomstig uit de gemeente waar een burgemeesterschap te verdelen valt telt niet mee.
  Deze baantjes worden maar al te vaak weggegeven aan afgeserveerde politici die op een zijspoor staan dan wel een puinhoop hebben achtergelaten.
  Affiniteit met de gemeente speelt geen rol, zolang de druiloor maar ergens geplaatst kan worden en zijn /haar vette salris kan opstrijken is het kat in het bakkie.
  Krikke is een prima voorbeeld maar ook Halsema is een regelrechte ramp.
  Dat ze zo’n groen slinkse incompetente doos in Amsterdam plaatsen is werkelijk van de pot gerukt.
  Buma van CDA kreeg Leeuwarden kado, het is een parkeerplaats van niets meer te doen hebbende Binnenhoffers. Nu wordt corruptant Pechtold al weer genoemd als opvolger van Krikke. Baantjeskartel, vriendjespolitiek en handjeklap dat is het.

 10. Joop Klepzeikert

  Het lijkt mij inderdaad overduidelijk dat niet de persoon met de beste papieren en kennis op belangrijke posten komt, maar wie op dat moment een beter baantje nodig heeft. Ook als die persoon al uitgebreid bewezen heeft dat die nergens geschikt voor is.
  Alleen zwakzinnig links wil dat niet inzien, omdat zwakzinnig links op een normale manier nergens aan de bak komt, omdat ze te achterlijk zijn.

 11. RvdBe

  Zijn gewoon corrupte praktijken passend in de opmaat naar het kweken van een bevolking monddood gemaakt door de heersende politiek: de USSR is dood, leve de EUSSR!

 12. Julian

  Weer eens wordt bevestigd dat Roos een gefrustreerde man geworden is.
  Afgemaakt door Jinek. Afgeserveerd door de kiezer. Het valt allemaal niet mee.

 13. plakband

  Burgemeestersposten vormen maar een topje van de politieke infiltratie.
  Vooral goed betaalde en risicoloze bestuursfuncties zijn in trek maar ook belangrijke openbare posten scoren goed
  – topbankiers bij commerciele instellingen, ECB en IMF
  – ‘gevluchte’ bestuurders van het AEB,
  – horizontale instroom van hoge politie-officieren,
  – benoemde Commisarissen vd Koning,
  – topambtenaren van het OM,
  – zinloze functies bij het College voor de rechten vd mens,
  – fraaie posten bij de EU, VN en zelfs de Nato.
  De lijst is eindeloos. Overeenkomst tussen de benoemden is hun politeke afkomst en hun incompetentie op het inhoudelijk aspect van de functie.

 14. Juriaan

  Nederland totaal door en door verrot

 15. Joop Sigaar

  DE man die BNR nieuwsradio “zum kotzen”gemaakt heeft en zijn opdrachten duidelijk heeft gemaakt aan de luisteraar .

  Trump
  Wilders
  Baudet
  Putin
  Orban etc etc

  Allemaal worden ze afgefakkelt , en dat is vooral sinds herr frolich daar de zetbaas is.

  Niet om te harden als je in de auto zit en er komen een paar van die goed betaalde Judassen voorbij.

  1. Julian

   Andere zender?

 16. Piet51

  Jan Roos weet toch echt wel waar hij het over heeft. Vijfheerenlanden is het één of andere gehucht i.p.v. één van de grotere gemeenten van Utrecht. Ga er eens kijken, leer je nog eens wat bij.

  Dat hij eerst vijf vrouwen diskwalificeert in hun functie zal wel toeval zijn, want ik kan me niet voorstellen dat onze Jan zich uit de markt prijst met dergelijke goedkope antifeministische kritiek.

  Zijn kritiek op beide mannelijke burgemeesters begrijp ik niet zo goed. Ik kom veel in Hilversum en hoor daar weinig kritiek; Broertjes werd zelfs een tweede termijn aangeboden. Fröhlich moet nog beginnen en wordt nu al afgebrand. Dat kun je een record noemen van onze Jan. Klasse!
  Kortom, een inhoudelijk sterk artikel.

  1. merlot

   Malle Pietje: de ideale nuttige idioot voor de overheid.

   O wacht, hij leeft van de overheid.

 17. RvdBe

  Je kan Jan Roos een lul vinden, feit blijft hoe rechts een gemeenteraad ook in elkaar steekt, er zal vaak toch een afgeserveerde gl/pvda/vvd politicus geïnstalleerd worden om het linkse pro eu gedachtegoed te promoten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.