Eerste vijf jihadisten ontsnapt na bombardement

Dit konden we van mijlenver zien aankomen maar bij deze dan toch ‘de bevestiging’: Volgens Syrische Koerden zijn vijf ISIS-strijders ontsnapt na een bombardement op Qamishli, een stad bij de Noord-Syrische grens.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn de grootste paramilitaire organisatie in het noorden van Syrië. Zij zijn verantwoordelijk voor het vernietigen van een groot deel van Islamitische Staat. Naar schatting houden zij in diverse kampen dan ook zo’n 80.000 jihadisten en familie van jihadisten vast, waarvan zo’n 12.000 ex-strijders zijn.

En nu is waarschijnlijk één van die kampen of een gevangenis getroffen door een bombardement, waardoor er naar verluid vijf jihadisten zijn ontsnapt. In totaal zijn er sinds 2017 zo’n 18.000 ISIS-strijders ‘uit beeld geraakt’. Wat niet betekent dat er ook daadwerkelijk 18.000 van die strijders vrij rondlopen. Voor een groot deel zijn deze figuren verdwenen in Syrië en Irak, wat betekent dat de kans vrij groot is dat ze alsnog ergens in een gevangenis zitten of dood zijn.

De vrees dat de gevangen jihadisten nu ook vrijkomen, of zelfs vrij worden gelaten, is in ieder geval erg groot. Er is tot dusver weinig bekend over of de organisatie überhaupt nog bestaat, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze jihadisten elkaar op zouden gaan zoeken en voor een ‘tweede ronde’ zullen gaan. Sommige van de vermiste jihadisten lopen namelijk met flinke bedragen rond. Er zou zo’n 350 miljoen euro aan geld en goederen zijn verdwenen, een aardig startkapitaaltje voor het begin van een nieuwe jihadistische organisatie.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Dreverhaven

  Ik denk dat het de komende tijd nog wel onrustig zal blijven in dat gebied. Hoe ze zo snel aan zo’n rappe motor konden komen zal wel om steekpenningen draaien. Ook daar moet men naar kijken.

 2. Watcher

  Toch wel benieuwd of Trump woord houdt.

 3. Jack Flash

  Trump zet de EU met de reet tegen de muur.Maar die hebben zitten slapen en hebben het te druk gehad met de opbouw van hun Totalitaire Superstaat.

 4. JFU

  Tja…dan krijg je als onze Europeese ‘leiders’ onze enige bondgenoot, de Amerikanen, als vijand behandelen, NAVO afspraken niet nakomt en liefdevol de Palestijnen en Iran omarmen, en de Joden niet beschermen. Trump heeft gelijk..en is de houding van Europa helemaal zat. Zal gezellig worden de komende tijd. ”Wir Shaffen Das”…toch?

  1. Jumping

   @JFU.

   Inderdaad, de EU heeft een te grote broek aangetrokken.

   Trump zet de EU te kakken en laat ze hun giga tekort komingen, heel duidelijk voelen.

   Merkel / Rutte en Macron, zijn niet in staat om druk te zetten richting Turken.

   Stop met de EU in deze vorm.

   NEXIT.

   1. Vit

    Ik zei het al meteen, Trump laat de EU een poepie ruiken.

    1. Vit

     Verder, als de VS terugtrekt is het weer niet goed.

 5. Joop Klepzeikert

  Jaja, ‘ontsnapt’… Vrijgelaten door die ryfuskoerden, als pressiemiddel om het door hun veroverde grondgebied maar te kunnen behouden.
  Dat tuig probeert de internationale gemeenschap voor hun smerige karretje te spannen. Dat terroristische tuig hoort niet in dat gebied.
  Erdogek is een hufter en dictator, maar heeft wel gelijk dat hij die terroristen niet vlak tegen de grens met zijn land aan wil hebben.
  Koerden zijn niets beter dan ISIS, Al-Qaida, Al-Nusra en nog een zooitje van dat soort terroristische organisaties, die net als de koerden een eigen staat proberen te veroveren.

  1. musicmaniac

   Joop, ik weet niet waar jij het over hebt, de Koerden hebben namelijk tegen de IS-strijders gevochten, samen met de Turken. Dat zij een stuk door Turkije en Syrië bezet land terg willen hebben is niet meer dan normaal. Europa heeft toch ook in de tweede wereldoorlog met man en macht tegen de bezetters gevochten? Koerdistan is echt wel eens een land geweest, maar door twee naties ingepikt, namelijk Turkije en Syrië!

   1. Vit

    Je hebt terroristen en verzetsstrijders.

    1. Vit

     Koerden vallen onder de laatsten.

 6. Sando

  het moet nog wel even doorgaan daar want het zijn moslims onder elkaar dus? opgeruimd staat netjes .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.