Henk Krol op studiereis naar Taiwan, Tweede Kamer wil hechtere banden

Henk Krol (50Plus) vertrekt vandaag naar Taipei voor een studiereis. Een parlementair bezoek aan Taiwan zou Nederland goed doen, zo vinden diverse partijen in de Tweede Kamer. Dergelijke tripjes zijn controversieel, aangezien China een Één-Chinabeleid voert.

Krol zegt zelf niet om een politiek statement naar Taipei te gaan, maar ‘om kennis op te doen’. Vandaar dus studiereis. En geheel in lijn met zijn eigen partij-idealen, wil hij bijvoorbeeld de stad Taichung bezoeken. Die stad staat namelijk bekend om zijn leefklimaat voor ouderen.

Maar wie kijkt naar welke personen er nog meer meegaan, ziet al snel dat de reis meerdere functies heeft. oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke gaat namelijk ook mee. En die zit tegenwoordig in een geostrategische denktank. De vorige reis vanuit Nederland naar Taiwan was met toenmalig Europarlementariër Hans van Baalen, één van die ophitsers (samen met Guy Verhofstadt) die de spanningen in Oekraïne deed oplopen.

De reis heeft dan eigenlijk dus gewoon wél een politieke dimensie. De Tweede Kamer droeg minister Blok op om een nieuw mensenrechtenhoofdstuk van zijn China-notitie te schrijven, en komt daarmee in het vaarwater van het Chinese beleid richting Taiwan en diens culturele uitingen. Bram van Ojik (GroenLinks) roept bijvoorbeeld dat ‘We ons niet door China moeten laten koeioneren’. Wat leuk en aardig is, maar wij zijn het niet die de effecten ervan gaan merken als het China te irritant wordt. Dat zijn de Taiwanezen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Agios

  Andere mensen noemen dit vakantie en betalen het zelf. De delegatie komt terug met niks dat dan ook weer tot niks leidt, dus het is allemaal voor niks.

 2. fusilier

  Om een goed leef klimaat te schaffen voor ouderen , moeten er meer handjes aan bed. En de mensen die dat doen goed belonen. Daar hoef je geen verre reizen voor te maken, zonde van de kerosine.

 3. Joop Klepzeikert

  Henk begint wat te dementeren lijkt het. Laat zich steeds vaker voor het D66 karretje spannen, net zoals VVD en CDA dat al enige jaren doen.
  Het lijkt in het partijkartel nogal een gewoonte te zijn geworden om precies te doen wat de meest extreem linkse partij wil dat er gedaan wordt. Daarom nu ook weer een studiereis naar het enige land ter wereld wat NOG socialistischer is dan Nederland.

  1. Joop van Leeuwarden

   jij kan het weten, die dementie dan

  2. DidiMadloba

   Je bent in de war met Noord-Korea.
   In tegenstelling tot China op het vasteland is Taiwan niet communistisch maar een sterke markteconomie.

   De ontwikkelingen in Hongkong tonen dat Taiwan er goed aan doet afstand te bewaren van de Volksrepubliek.

 4. Lampje

  En wie betaald dat Herr Kroll? Wij, de belastingbetaler dus weer. Ga liever wat aan de pensioenen doen, daar bent U tenslotte voor gekozen.

 5. Jack Flash

  Gaat hij nou om te kijken hoe het niet moet?Gratis uitstapje met een VVD’er.

 6. DidiMadloba

  Van Baalen en Verhofstadt hebben een hele goede rol gespeeld in Oekraïne, juist omdat Poetin zich zo ergerde aan de westerse koers van dit land.

  Al voor de Tweede Wereldoorlog bleek dat je niet moet proberen de “eetlust” van machtswellustelingen te stillen, want ze zijn aan macht verslaafd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.