D66 onder vuur door kabinetspartijen: Rutte ergert zich bont en blauw

Geen categorieokt 19 2019, 9:00
De irritaties bij kabinetspartijen VVD, CDA en ChristenUnie lopen langzaam maar zeker steeds hoger op door D66. Die partij is namelijk steeds vaker onderwerp van gesprek bij de coalitieoverleggen, deze week domineerde D66 als gespreksonderwerp zo'n beetje het hele overleg!
Volgens Rutte zou er een risico zijn voor zijn derde kabinet. Het coalitieoverleg van deze week ging 'opeens' over de omgangsvormen van D66, voornamelijk met betrekking tot de media. VVD, CDA en ChristenUnie ergeren zich namelijk bont en blauw over de diverse interviews die D66 geeft, waarin volgens hun vooral de andere regeringspartijen hard worden geraakt. Met andere woorden: D66 sabelt haar coalitiepartners neer in de media.

"Pia Dijkstra die in het AD zegt dat CDA-minister Hugo de Jonge haast moet maken met zijn onderzoek naar ‘voltooid leven’, omdat ze met haar eigen wet wil komen – waar de ChristenUnie niks van moet hebben. Tjeerd de Groot die in het AD én de Volkskrant zegt dat de veestapel gehalveerd moet worden en dat dat „het eerlijke verhaal” is. Sjoerd Sjoerdsma die op televisie VVD-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok „apathisch” noemt."

Volgens de NRC is het volstrekt logisch dat D66 zo fel uithaalt naar andere partijen. Zij hadden het schrikbeeld van de VVD nog in het achterhoofd die destijds de PvdA, coalitiepartner, neer wist te halen. Maar de situatie is inmiddels wel anders. D66 staat in de peilingen nog steeds op (min of meer) halvering. Mochten zij de boel dus opblazen, dan levert ze dat vrijwel niets op. Behalve dan dat ze onder hun verantwoordelijkheid als kabinetspartij uitkomen.
Het lijkt er ook op dat D66 wat in het rond aan het spartelen is, opzoek naar een nieuwe identiteit als stoere partij met een vechtersmentaliteit. Als dat zo is zullen ze toch echt meer hun best moeten doen. Het enige wat ze nu bereiken is kwaad bloed zetten bij hun eigen kabinet én de burger, door venijnig en achterbaks te werk te gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten