Henk Krol op studiereis naar Taiwan, Tweede Kamer wil hechtere banden

Henk Krol op studiereis naar Taiwan, Tweede Kamer wil hechtere banden

Henk Krol (50Plus) vertrekt vandaag naar Taipei voor een studiereis. Een parlementair bezoek aan Taiwan zou Nederland goed doen, zo vinden diverse partijen in de Tweede Kamer. Dergelijke tripjes zijn controversieel, aangezien China een Één-Chinabeleid voert.

Krol zegt zelf niet om een politiek statement naar Taipei te gaan, maar 'om kennis op te doen'. Vandaar dus studiereis. En geheel in lijn met zijn eigen partij-idealen, wil hij bijvoorbeeld de stad Taichung bezoeken. Die stad staat namelijk bekend om zijn leefklimaat voor ouderen.

Maar wie kijkt naar welke personen er nog meer meegaan, ziet al snel dat de reis meerdere functies heeft. oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke gaat namelijk ook mee. En die zit tegenwoordig in een geostrategische denktank. De vorige reis vanuit Nederland naar Taiwan was met toenmalig Europarlementariër Hans van Baalen, één van die ophitsers (samen met Guy Verhofstadt) die de spanningen in Oekraïne deed oplopen.

De reis heeft dan eigenlijk dus gewoon wél een politieke dimensie. De Tweede Kamer droeg minister Blok op om een nieuw mensenrechtenhoofdstuk van zijn China-notitie te schrijven, en komt daarmee in het vaarwater van het Chinese beleid richting Taiwan en diens culturele uitingen. Bram van Ojik (GroenLinks) roept bijvoorbeeld dat 'We ons niet door China moeten laten koeioneren'. Wat leuk en aardig is, maar wij zijn het niet die de effecten ervan gaan merken als het China te irritant wordt. Dat zijn de Taiwanezen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties