Henk Krol op studiereis naar Taiwan, Tweede Kamer wil hechtere banden

Henk Krol op studiereis naar Taiwan, Tweede Kamer wil hechtere banden

Henk Krol (50Plus) vertrekt vandaag naar Taipei voor een studiereis. Een parlementair bezoek aan Taiwan zou Nederland goed doen, zo vinden diverse partijen in de Tweede Kamer. Dergelijke tripjes zijn controversieel, aangezien China een Één-Chinabeleid voert.

Krol zegt zelf niet om een politiek statement naar Taipei te gaan, maar 'om kennis op te doen'. Vandaar dus studiereis. En geheel in lijn met zijn eigen partij-idealen, wil hij bijvoorbeeld de stad Taichung bezoeken. Die stad staat namelijk bekend om zijn leefklimaat voor ouderen.

Maar wie kijkt naar welke personen er nog meer meegaan, ziet al snel dat de reis meerdere functies heeft. oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke gaat namelijk ook mee. En die zit tegenwoordig in een geostrategische denktank. De vorige reis vanuit Nederland naar Taiwan was met toenmalig Europarlementariër Hans van Baalen, één van die ophitsers (samen met Guy Verhofstadt) die de spanningen in Oekraïne deed oplopen.

De reis heeft dan eigenlijk dus gewoon wél een politieke dimensie. De Tweede Kamer droeg minister Blok op om een nieuw mensenrechtenhoofdstuk van zijn China-notitie te schrijven, en komt daarmee in het vaarwater van het Chinese beleid richting Taiwan en diens culturele uitingen. Bram van Ojik (GroenLinks) roept bijvoorbeeld dat 'We ons niet door China moeten laten koeioneren'. Wat leuk en aardig is, maar wij zijn het niet die de effecten ervan gaan merken als het China te irritant wordt. Dat zijn de Taiwanezen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer