“Het is allemaal de schuld van de boeren”, echter is één derde van het stikstof afkomstig uit het buitenland

De stikstofsoap gaat maar door en door en door! Vandaag publiceerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een infographic met daarin verwerkt gegevens over de herkomst van diverse stikstofdeposities. Behalve dat de herkomst eigenlijk moeilijk is vast te stellen, blijkt dat bijna één derde van het stikstof ‘afkomstig is uit het buitenland’.

Tja, het is wel een vreemd gezicht natuurlijk. Een overzicht van stikstofdeposities in kaart gebracht en voornamelijk te vinden in de randstad en in het Duitse industriële Ruhrgebied. Toch houden sommigen vast aan hun waanbeelden: de boerderijen moeten worden gesaneerd want die zijn slecht. Maar met de bovenstaande kaart in het achterhoofd is dat wel wat vreemd. Verder suggereert het ministerie dus dat één derde van de stikstof ‘uit het buitenland afkomstig is’.

Als we kijken naar de bovenstaande grafiek dan zijn twee grote ‘veroorzakers van stikstofdeposities’ te onderscheiden, namelijk de landbouw met 46% en de categorie ‘buitenland’ met ruim 32%. Het laat zien dat de voorgenomen sanering van de veestapel kan worden voorkomen door de stikstofdeposities ‘uit het buitenland’ te saneren. Het probleem is echter dat niemand die stikstofdeposities in de hand heeft. De stikstof komt immers uit het buitenland.

Maar hoe wordt precies herkend waar de stikstof vandaan komt? Zou stikstof uit het buitenland wellicht een andere kleur hebben? We weten het niet, maar we wachten op een reactie vanuit het Ministerie op deze concrete vragen. Immers is er nog veel onduidelijkheid over het meten van stikstof en het vaststellen van de herkomst. Voor zover ik heb onderzocht lijkt de methode vooral op ‘natte vinger werk’ en is het nauwelijks wetenschappelijk te noemen.

Het vaststellen van de deposities natuurlijk wel, maar het vaststellen van de herkomst niet. En hoe kan er nu doelmatig worden gesaneerd wanneer de herkomst van de stikstofdeposities niet kan worden vastgesteld? Nou, eigenlijk niet. Maar of ze daar in politiek Den Haag ook oren naar hebben is maar de vraag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. Mezzadra

  “ Als we kijken naar de bovenstaande grafiek dan zijn twee grote ‘veroorzakers van stikstofdeposities’ te onderscheiden, namelijk de landbouw met 46%”

  Dan is het inderdaad logisch de veestapel te saneren.

  Teunis geeft de cijfers ter onderbouwing.

  1. kweetniet

   ik heb geleerd dat je vroeger agrariërs had die we boeren noemden. Boeren kon je indelen in landbouw en/of veeteelt.

   Als de landbouw 46% veroorzaakt wat blijft er dan over voor de veeteelt ?

   1. Ron

    In Mezza zijn redenatie niet veel.
    46 landbouw
    32 buitenland
    En mocht er alleen nog veeteelt als uitstoter meetellen (industrie auto enzo vergeten we maar voor het gemak) dan blijft er over voor veeteelt 22 procent.

    Nou dan eten we toch gewoon het buitenland en schaffen we landbouw en veeteelt af

    1. ZiggyStardust

     Lekker Victoriabaars eten en rozen uit Afrika kopen is idd een goed alternatief voor onze hoogstaande visserij en tuinbouw. Boontjes uit Kenia, asperges uit Peru, aardappelen uit Israël en hormoonvlees uit Amerika. Varkensvlees uit China? Iemand nog honger?

    2. kweetniet

     de tarrel moet het antwoord weer schuldig blijven , stront heeft ook geen zelfstandig denkvermogen. Dat zal de reden zijn voor zijn dommigheid

  2. Ron

   Grapjas.

   Je zegt twee grote ‘veroorzakers van stikstofdeposities’ te onderscheiden, namelijk de landbouw met 46%” en noemt er bewust 1 je insinueert dat veeteelt de andere 54 procent invult.

   Je bent een echte linkser die toveren steeds met cijfers ergens eentje bij toveren ergens anders degene die ongunstig is voor je leugens wegtoveren.

  3. Dik

   De aandoenlijke, hij hoopt dat ISIS blijft bestaan, heeft zijn digitale boertje weer gelaten.

  4. Siemien

   Dat moet mezzadraatje eens even zo tegen de boeren zeggen, lafbek..

   1. Kretoloog

    In dat geval zit die bek vol met tanden. Losse, wel te verstaan.

    1. Ron

     Nee de boeren slaan geen tanden los die hebben manieren dat is wat links niet heeft.
     Dat gaan we maandag zien denk ik in Amsterdam.

  5. Dik

   De aandoenlijke heeft zijn inhoudsloze digitale scheetje weer gelaten.

 2. Anne Sophe Schillersdorf

  Dit bevestigt des te meer de dringende situatie dat we van de veesector afmoeten

  1. Mycase

   Volgens mij heb jij net als veel Duitsers Hitler ook nog aan de muur hangen of heb ik dat mis ??? Je klinkt wel als een rasechte nazi .

   1. gargamel

    Ne hoor, volgens mij komt zij thuis tekort, ik heb medeelijden met haar huisgenoten

  2. ZiggyStardust

   Maar Anne, als je het kaartje bekijkt met de hoogste stikstof concentraties, dan zijn de hoogste stikstof concentraties juist in randstedelijke en industriële gebieden. Het is wel een beetje vreemd dus dat in de landelijke gebieden de stikstof uitstoot verlaagd moet worden, terwijl uit de meetgegevens van het KNMI blijkt dat daar niet de hoogste stikstof concentraties zijn. Maar ik snap het wel, het gaat natuurlijk om de landelijke uitstoot op papier, niet om wat er daadwerkelijk per locatie uitgestoten wordt. Het is een stuk goedkoper om boerenbedrijven te elimineren, dan Schiphol en de Rotterdamse haven een halt toe te roepen. Op stikstof afkomstig uit Duitsland kunnen we al helemaal geen invloed uitoefenen, vooral ook omdat ze in Duitsland andere rekenmethoden hanteren. Did moeten de bieren het hier maar bekopen. Die Jesse Klaver heeft het mooi op een akkoordje gegooid met de coalitie. Hij steunt ze en stelt geen lastige vragen, Schiphol wordt met rust gelaten en de boeren mogen het veld ruimen. Zowel Klaver als de coalitiepartijen kunnen pronken met op papier behaalde resultaten richting hun achterban, Groen links laat zien ‘constructief’ bezig te zijn en is bijna verzekerd van een plaats in de volgende coalitie. Win win voor groen links en de coalitie, een groot verlies voor de boeren en een grote farce, omdat het beleid in de randstad geen ene f*cl uit gaat maken voor de hoeveelheid stikstof of CO2. Je wordt genept waar je bij staat zeg maar, maar op papier is alles in orde.

   1. Anne Sophe Schillersdorf

    Oh maar ik zou ook met alle liefde Schiphol willen elimineren hoor. Vermoed ook dat dit nog wel ooit zal gebeuren

    1. kweetniet

     elimineren ? interessante mogelijkheid

    2. ZiggyStardust

     En dan? Wat daarna?

    3. Siemien

     ASS moet natuurlijk haar/zijn/het moffensmoel houden

    4. ZiggyStardust

     Het lijkt mij het verstandigst dat er iets aan de bevolkingsgroei en bevolkingsomvang gedaan wordt, dat grote steden opgebroken worden en er weer ruimte komt voor de natuur. De randstad zou voor de helft afgebroken kunnen worden, dan is daar weer ruimte voor verschillende zeldzame grassoorten en kevers. De helft van de inwoners van Amsterdam zou bijvoorbeeld in Drente kunnen gaan wonen, want daar woont nu toch bijna niemand.

     1. Sabreur

      Ho ho…hou die Amsterdammers alsjeblieft in het westen. Dump ze maar in Flevoland bij de rest die dat kutdorp eerder al ontvlucht zijn.

     2. Mezzadra

      Ziggy wenst een halvering van de mensensstapel.

      🙂

     3. ZiggyStardust

      Mezzadra, ja.

     4. Siemien

      mezzadra wenst meer islam, halvering van de Nederlandse bevolking, kinderen uitgesloten natuurlijk want we weten allemaal wat ped* mezzadraatje daar mee zal doen natuurlijk….

     5. ZiggyStardust

      Mezzadra, wat ik hier boven schreef, is duidelijk niet serieus. Maar ik wilde daar mee weergeven hoe radicaal, opportunistisch en belachelijk de maatregelen zijn die nu genomen worden. Het is totaal los van de werkelijkheid. Rekenmodellen worden hier gebruikt om de situatie op te lossen, terwijl iedere situatie anders is. Weet je nog dat de geluidsoverlast van Schiphol berekend is? Niet gemeten, maar berekend, en daar kwam uit dat het allemaal wel meeviel. Meten moet je!! Niet berekenen. Het is pure waanzin, dit beleid. Maar zowel Rutte als Klaver hebben hun zin. Schiphol hoeft niet te krimpen, haven Rotterdam hoeft niet te krimpen, Klaver steunt de begroting, en Klaver kan tegen z’n achterban zeggen dat het stikstof probleem opgelost is. Groen Links werd op groen beleid ingehaald door D’66, maar Groen Links heeft nu weer punten gescoord, ook al is het maar rekentechnisch op papier, en kan bij het volgende kabinet aanschuiven omdat ze verantwoording hebben laten zien. Het gaat alleen maar om de macht, en hoe zaken verkocht worden inmiddels. Maar dit is totaal wanbeleid. Vooral ook omdat in Duitsland totaal andere rekenmethodes gehanteerd worden en daar is de stikstof geen probleem. Uhu. En dan zegt die Wiebes ook nog zo mooi dat ie pas in actie komt wat betreft biomassa als er vanuit Europa iets opgedragen wordt, terwijl al lang duidelijk is dat biomassa het probleem alleen maar vergroot. Sorry hoor, maar in dit beleid heb ik dus geen vertrouwen, en deze partijen zullen dus ook nooit mijn stem krijgen.

 3. Jack Flash

  Veestapel halveren.Honden en katten weg ermee.Weer plek voor 100.000 ruftende Afrikaanse apen.Leuker kunnen we het niet maken.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Ik heb eens gehoord dat men kan leven door bloemen te eten. In een land vol met tulpen zoals Nederland zou dit geen probleem moeten zijn. Zou ook goed zijn voor de toeristenindustrie

  1. Mycase

   Ik heb het idee dat schilleboer uit Bayern komt die hebben in WOll niet genoeg op hun flikker gehad .
   Ze zijn jouw in ieder geval vergeten in 40-45

  2. kweetniet

   u bedoelt de maaltijd zoals genoten in de hongerwinter van 1944. Ik snap volledig waarom u daar aanhanger van bent. Ik zeg kaal scheren , pek en veren

   1. Siemien

    Ik zeg nog even een stapje verder kweetniet

  3. ZiggyStardust

   Er is ook een verhaal bekend over een groep mensen die samen woonden in 1 huis, en meenden van de zon alleen te kunnen leven. Het liep best wel verkeerd af zeg maar. Trouwens, die bespoten bloemen zou ik niet eten. Beter eet je wat in je eigen tuin aan bloemen groeit. Physalis, viooltjes, lekker!! Druivenbladeren, appels, kruisbessen, bramen druiven en tig kruiden, vroeger had ik veel meer maar kan het niet meer bijhouden helaas. Wel weer 10 liter wijn gemaakt van eigen druiven. Staat nu 2 weken te pruttelen. Over een half jaar proeven!

  4. M de ruyter

   Ja tuurlijk! jou oma kwam 75 jaar geleden bij ons de spoorlijn afzakken op zoek naar iets eetbaars
   .roven, stelen, liegen en bedriegen, hun lichaam verkopen, niks was te gek!
   Ik begrijp dat je met enige romantische gevoelens aan je oma denkt??
   Jij laat zien wat links echt is ,een death cult die van babys tot voedselvoorziening tot het eigen volk geen enkel respect voor het leven of eigen cultuur heeft, en bovendien elk gezond verstand verloren ten gunste van ideologie!
   Tijd om er iets aan te doen

 5. ajamhavermans

  Het is allemaal te gek voor woorden. Onze land en Tuinbouw is de beste en meest innovatieve ter wereld. Nederland is er groot mee geworden. Nu willen ze hier boerderijen saneren, wat heel veel geld en banen kost. Het resulteert onherroepelijk een grotere import van vlees. Buitenlands vlees, veel slechter voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en stikstofuitstoot. Vlees vervoeren vanuit het Oostblok of America kost veel meer stikstofuitstoot. Onze politici weten niet waar ze mee bezig zijn.

  1. Ron

   Plus dat dat eten allemaal bespoten is of vol zit met antibiotica zodat de mens daar weer immuun voor wordt.

   1. ZiggyStardust

    Krijg je straks idd allemaal van di ttip en ceta rommel op je bordje. Nee dank je. Ik hoef geen Amerikaanse of Canadese chloorkip en geen Oekraïense legbatterijeieren of plofkip. Nederland zou de standaard kunnen worden voor de rest van de wereld, maar in kennis investeren staat Rutte 1t/m 3 niet echt bekend.

  2. kweetniet

   applaus , 10+ , niet enkel onze politici maar de extreem linkse stromingen weten niet waar ze mee bezig zijn. Indoctrinatie en onzin verspreiden lijkt meer prio te hebben dan problemen te benoemen en echte oplossingen zoeken

 6. fusilier

  De hebzucht van de mens. Ten kostte van het welzijn van het dier,neemt steeds grotere vormen aan. Voed mij slechts van wat ik nodig heb en meer niet.

  1. Siemien

   “Voed mij slechts van wat ik nodig heb en meer niet.”

   Verhuis naar het oerwoud..

  2. kweetniet

   quote fusilier 4 minuten ago Beantwoorden
   De hebzucht van de mens. Ten kostte van het welzijn van het dier,neemt steeds grotere vormen aan. Voed mij slechts van wat ik nodig heb en meer niet. end

   Dat doe ik ook. Ik heb een hekel aan eten weggooien. Zonde van het eten en het geld

 7. Joop Klepzeikert

  Dit toont weer aan hoe debiel de roverheid bezig is. Die 46% van de landbouw bestaat uit zo’n 80% ammoniak en 20% stikstofoxide.
  Die 32% uit het buitenland bestaat voor 99% uit stikstofoxide.
  2 heel verschillende stoffen, die alleen linkse leipelingen zonder ook maar de geringste vorm van kennis samen stikstof zijn gaan noemen.
  Beide stoffen zijn meststoffen, waar planten en bomen op groeien.
  Alleen zwakzinnig linkse leipelingen zonder enige vorm van verstand vinden dat die meststoffen ‘slecht’ voor het milieu zijn, omdat hun grote leiders van GroenSlinks en DDR66 dat zeggen.

 8. struisvogelpolitiek

  Als goed kijk naar de bovenste afbeelding lijkt het mij toch dat de industriegebieden de grootste boosdoeners zijn. Dat de grafiek maar 1% aangeeft voor industrie is voor mij niet geloofwaardig.

  1. ZiggyStardust

   Het is ‘berekend’. Net zoals de geluidsoverlast van Schiphol voor de omwonenden. Berekend, niet gemeten dus. Dat zegt genoeg denk ik. Maar ga je in de buurt wonen van Schiphol of de Rotterdamse haven, dan moet je niet klagen. Iedereen weet dat daar luchtvervuiling is en geluidsoverlast. Daar wonen is een keuze. En Schiphol bestaat al 100 jaar, en de havens nog langer. En wat mij betreft is dat hele stikstof verhaal een broodje aap. We hebben hier in Nederland alleen nog maar door de mens ingerichte natuur. En natuurtje spelen gaat ons niet goed af is uit de Oostvaardersplassen o.a. gebleken. Ons land is te klein en te dichtbevolkt om aan ieder plantje of insect ruimte te kunnen geven. Of je moet een migratiestop voor elkaar krijgen. Dat we teruggaan naar bv 10 miljoen mensen. De autochtone bevolking neemt per saldo af, dus op die manier zou je het land prima leefbaar en hoog ontwikkeld kunnen houden.

 9. kweetniet

  telegraaf.nl/nieuws/1418849667/china-kweekt-varkens-zo-groot-als-ijsberen

  hahahahahaha , en hier stelt domoren 666 voor om de veestapel te halveren. Kunnen we straks varkensvlees uit China importeren. Het verplaatsen over de halve wereld is natuurlijk geen enkel probleem

  steun de boeren

 10. M de ruyter

  Er is helemaal geen probleem , je hebt meerdere soorten stikstof voor het gemak maar op een hoop gegooid. Bovendien is stikstof een meststof.
  Boeren hebben de laatste jaren al met mestbeleid en luchtwassers ed. Grote stappen gezet.
  OP het kaartje kun je goed zien waar de vervuilers echt zitten, in de randstad en rhurgebied! Geen minister die het geklungel van de overheid (100 pro 2000 natuurgebieden aanwijzen!!) Ipv 4 in belgie op schiphol of de industrie gaat afschuiven, dat durven ze niet. Boeren zijn makkelijke doelwitten, weinig politieke macht en ver van de haagse slangenkuil.
  Wanneer gaan we daar eens orde op zaken stellen?!?

 11. Dropje

  Altijd maar weer het buitenland
  We moeten het buitenland en buitenlanders gewoon verbieden

  1. Siemien

   Inderdaad daar kun je wél grenzen aan stellen

 12. Drollevanger

  Er is helemaal geen stikstof probleem, en zeker niet in het Nederland vanaf Gelderland naar boven. (zie het kaartje). Pas daaronder wordt het land zo vruchtbaar door die extra stikstof dat daar enkele planten soms worden verdrongen door soorten die beter op die vruchtbare grond willen groeien.
  Daarnaast is veel reclame tegen het zogenaamde stikstofmonster gestoeld op leugens.
  Ik zag een reportage over een veengebied in Drenthe waar een zogenaamde “boswachter” verklaarde dat tegenwoordig de heide moest worden afgeplagd om de groei van grassen tegen te gaan.
  Beste “boswachter, dat was altijd al het geval. 50 jaar geleden werd die heide veelvuldig afgelplagd door de boeren om hun stal te vullen met de heide-humus zodat hun koeien in hun potstal een droog bed kregen. In het voorjaar werd die vermengde heide en koeienmest over hun velden gestrooid om de zaak te bemesten. Rond Harderwijk, in de zogenaamde Duunen was de weidegrond in de loop der jaren door het heidezand meters opgehoogd. De heide bestond al eeuwen alleen nog door het steeds afplaggen van de vroegere bosbodems. (Wij woonden oorspronkelijk in een Eikenbos vanaf de Noordzee tot de Alpen)
  In mijn jeugd werd jaarlijks de Elspeterheide afgebrand om vergrassing tegen te gaan, omdat het afplaggen, (door de kunstmest met toegevoegde stikstof) toevoeging op de landerijen onnodig was geworden.

  1. Mezzadra

   “Er is helemaal geen stikstof probleem”

   En de wereld warmt ook niet op. Allemaal niks van waar.

   🙂

   1. kweetniet

    onze bagetaliseer professor is helaas ook weer ontwaakt

    🙂

    Alle kinderen weer naar huis ?

 13. Drollevanger

  We kunnen hier allemaal wel klagen, maar als er gestemd moet worden, stemt toch steeds weer het gros van de bevolking op de coalitiepartijen en hun gedogers.
  Hoeveel % stemt er eigenlijk op Wilders, Baudet, 50+, SP of SGP.
  Die halen bij elkaar nog geen 40%. En zolang dat geen meerderheid is worden jouw energierekeningen en zorgkosten elk jaar duurder. Komen er meer mensen naar de voedselbank.

  1. kweetniet

   consequent Wilders , FvD is geen optie met deze lijsttrekker. De rest is chemisch afval hoewel mevrouw Maorijnissen nog steeds handelt uit overtuiging en dat is niet mijn keus maar krijgt wel waardering. De overige zakkenvullers moet je op een onbewoond eiland stallen dan hebben ze geen wachtgeld nodig ook.

  2. Mezzadra

   40% is wat overdreven, Drol, dit soort populistische clubjes vangen hoogstens 30% van de stemmen, en dan alleen nog in peilingen. In echte verkiezingen zullen ze samen echt niet meer dan 25% kunnen scoren.

   1. kweetniet

    stomme tarrel hij spreekt over “” Wilders, Baudet, 50+, SP of SGP.
    Die halen bij elkaar nog geen 40%. “”

    Wilders en Baudet is al 20% sukkel je leest weer eens niet met je linkse debiele kop

 14. jan1

  Heel soms heb ik het gevoel dat er iets anders? of meer? aan de hand is dan alleen het milieu.

 15. Mar155

  Van de veesector afmoeten ? Als de veesector de helft van alle agrarische bedrijven veroorzaakt – tuin- en akkerbouw de andere helft, dan heeft het geen zin. Juist rond Rotterdam, IJmuiden Antwerpen en Roergebied liggen de grootste concentraties. Blijkbaar zijn de concentraties in Noord Brabant, De Veluwe en Drente juist laag. Waar zijn ze mee bezig ? Laat de hardwerkende boeren met rust. Een mens heeft 3x per dag een boer nodig, anders verhongerd die.

  1. Mezzadra

   “Laat de hardwerkende boeren met rust.”

   Vind ik ook, koop ze uit en laten ze van hun welverdiende rust genieten.

   1. kweetniet

    De logica van een tarrel ,

    Gezegd “” “Laat de hardwerkende boeren met rust.” “”

    De tarrel “” Vind ik ook, koop ze uit en laten ze van hun welverdiende rust genieten. “”

    Met rust laten is niet belastten met uitkoop voorstellen strontbult

 16. Mar155

  De beide plaatjes kloppen niet met elkaar. Op de gebieden waar de meeste agrarische bedrijven zijn is de minste concentraties srikstofvervuiling !!!!. Mensen, wordt wakker ….! We worden een rad voor de ogen gedraaid. En de boeren moeten er weer voor opdraaien. Walgelijke linkse coalitie….

  1. Mezzadra

   Valt mee, Mar155: “Als we kijken naar de bovenstaande grafiek dan zijn twee grote ‘veroorzakers van stikstofdeposities’ te onderscheiden, namelijk de landbouw met 46%”

 17. toetssteen

  Aardige link naar een stel echte onderzoekers; natuurkundigen.
  h**tps://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=t40rnXRe4LA

 18. goedisfout

  De politiek heeft als een Kip zonder kop allerlei verdragen zitten tekenen en zijn nu in hun eigen val getrapt. De activisten regeren via de de linkse rechters en de politiek staat erbij en weet niets beters te verzinnen dan de boeren de nek om te draaien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.