Journalist niet langer door rechtbank gegijzeld

56200
Foto: Foto van rechters in de rechtbank te Almelo ter illustratie. Via AAvisie.nl

NOS-verslaggever Robert Bas wordt niet langer gegijzeld. Dat heeft de rechtbank via de meervoudige raadkamer besloten. De gijzeling zou namelijk onterecht zijn.

Robert Bas werd gisteren in gijzeling genomen omdat hij weigert als getuige bepaalde vragen te beantwoorden in een moordzaak. Het gaat om de ‘vergismoord’ op ggz-directeur Rob Zweekhorst in 2014. Bas stelde schijnbaar een vrij specifieke vraag aan een bron, die werd afgeluisterd. Het verslag van dat afgeluisterde moment werd in het dossier opgenomen. De rechter boog zich over de vraag die Bas stelde want deze zou “heel belangrijk” zijn voor het onderzoek.

De NOS-verslaggever beriep zich echter op zijn verschoningsrecht, waar journalisten hun bronnen mee mogen beschermen. Daar was de rechter-commissaris het niet mee eens en ging over tot het in gijzeling nemen van de journalist. Een actie dat er in de praktijk nog nooit toe heeft geleid dat een journalist zijn bron opgeeft.

Het enige wat dit nu heeft bereikt is schade aan het imago van het Nederlandse rechtssysteem. Het wordt namelijk door sommigen beschouwd als een aanval op de persvrijheid, wat ook weer niet helemaal het geval is. Het kwam echter wel akelig dicht in de buurt.

Maar goed, de bron is niet prijs gegeven en Bas is weer op vrije voeten. Er is nu alleen wel een discussie losgebarsten over persvrijheid en potentieel machtsmisbruik van de rechtbank.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

9 reacties

 1.   

  “Maar goed, de bron is niet prijs gegeven”

  Wout doet er beter aan zich eerst in te lezen voordat hij begint te babbelen: de bron is allang bekend, ook bij de rechter.

  1.   

   Dat is correct. Daarom was de gijzeling ook nutteloos en onterecht. De rechtbank heeft zich van zijn slechtste kant laten zien: dictatoriaal potentaats-gedrag.

   1.   

    Foei, C66.

 2.   

  Dit is gewoon de rechtbank in Nederland.

  Een lulverhaal, men pakt hem op, omdat hij niet wil praten.
  En men laat hem los, omdat hij niet wil praten.

  D66 Rechters.?

  1.   

   D66 rechter en NOS verslaggever. 2 handen op dezelfde buik.

 3.   

  Ik denk dat Kuzu heeft genoten…….Persvrijheid aan banden. Een vingeroefening voor als hij het voor het zeggen heeft.

  1.   

   Wat heeft Kuzu hier mee te maken?

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!