Partij voor de Dieren halveert in peilingen na royement Sebastiaan Wolswinkel en promotie Ouwehand

Geen categorieokt 20 2019, 9:45
Slechts enkele weken na de aankondiging van het vertrek van Marianne Thieme is de beestenboel nu echt los bij de Partij voor de Dieren. Deze week royeerde de partijtop voorzitter Sebastiaan Wolswinkel en nu, enkele dagen later, verliest de partij bijna de helft van de zetels in de peilingen van Maurice de Hond (Peil.nl).

De peilingen van 20 oktober 2019

[caption id="attachment_237506" align="aligncenter" width="581"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="581" height="390" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Op de bovenstaande tabel is duidelijk te zien hoe de politieke partijen de afgelopen tijd hebben gepresteerd in de peilingen. Deze week verliezen VVD en CDA ieder één zetel en crasht de Partij voor de Dieren. De partij van oud-fractievoorzitter Thieme halveert (bijna) en verliest drie zetel. Dit heeft alles te maken met het plotselinge royement van voorzitter Sebastiaan Wolswinkel, die deze week uit de partij werd gezet. Het vertrek van Thieme zal bij dit verlies minder meespelen, immers werd haar vertrek al weken geleden aangekondigd.
Verder zien we dat de PVV van Geert Wilders het goed blijft doen. In vergelijking met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 staat Wilders nog wel op drie zetels verlies, maar is de partij wel eventjes derde partij van het land in de peilingen.
Ook winnen Forum voor Democratie en D66 deze week ieder één zetel. Maar waar de winst bij beide partijen nu precies vandaan komt weten we niet, wellicht een aantal twijfelende PvdD-kiezers. Of kiezers van de VVD? Afijn, het zijn ook maar peilingen natuurlijk, maar dat deze twee niet-presterende partijen een zetel winnen is opmerkelijk.
De coalitie verloor deze week één zetel en staat op 61 'virtuele zetels' in de peilingen. Zou de regering na volgende verkiezingen willen doorgaan dan heeft Mark Rutte nog één partij nodig om het gat te dichten. Zo'n gat kan worden gedicht door een PvdA, die op 20 staat of de PVV met 17 zetels. Op het moment van schrijven heeft FVD (14) te weinig zetels om zich bij een eventuele coalitie te voegen, men zou dan op 75 zetels uitkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten