Provincie Brabant zet hakken in het zand: stallen moeten in 2022 voldoen aan stikstof-eisen

De boeren konden protesteren wat ze willen, de provincie Noord-Brabant gaat niet overstag. Vrijdagavond rond middernacht is de provincie toch akkoord gegaan met de milieu-eisen voor veestallen. Uiterlijk begin 2022 zullen de boeren een emissiearme boerderij moeten hebben.

Urenlang werd het provinciehuis geblokkeerd. Ruim tweeduizend boeren en zo’n achthonderd trekkers rukten vrijdag uit naar het provinciehuis in Den Bosch, in de hoop eenzelfde resultaat te krijgen als in Friesland. Daar werden de stikstofregels namelijk wel ingetrokken en is men met de boeren om tafel gegaan. Maar niets van dat alles in Den Bosch. Noord-Brabant is wat dat betreft zo star als wat. Niet alleen zwichten ze niet voor de boeren, ze hebben ook nog eens veel strengere regels opgesteld dan de rest van Nederland.

De boeren konden de hele dag het debat volgen op een groot scherm buiten. Voor veel jongeren was het stemmen tegen een motie (die gunstig zou zijn voor de boeren) door het CDA de druppel. Daardoor werd de sfeer een stuk grimmiger. En dat terwijl door verschillende organisaties nu stikstofplannen geopperd en na protest weer ingetrokken zijn, die daarmee de boeren alleen maar standvastiger maken in hun protestbeweging.

Ik vraag me dus af hoe lang Noord-Brabant dit vol gaat houden, want iedere tegenslag voor de boeren is tot dusver slechts olie op het vuur gebleken. En dat terwijl de meeste protesten nog steeds vrijwel vlekkeloos verlopen. Hopelijk blijft dat zo.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Mezzadra

  De bestuurders in Noord Brabant beseffen dat we ons niet onder deze regelgeving uit kunnen draaien. Dat is in elk geval realistisch.

  1. EmC2

   Ik dacht dat we nog een regering hadden? Volgende keer alleen maar op provincie stemmen?

 2. Isengrijn

  Tegen die tijd zullen veel provincies inmiddels al door hebben dat Nederland veel te hoge eisen heeft gesteld. Alleen om stoer te doen voor Brussel en hun onmogelijke regelgeving.
  Veel is dan al teruggedraaid.
  Dat kan ook niet anders.

  1. Groeneveld

   Mezza denkt dat het allemaal onomstotelijk vastligt. Hij heeft dan ook lang geleden het contact met de werkelijkheid verloren.

 3. C.A.Barstow

  Heel mooi bericht, let maar op nu is de beer los.
  dit gaan onze boeren en boerinnen natuurlijk niet over hun kant laten gaan.
  o.l.v die vervloekte D666, met stip de haters van de boerenstand, hebben de boeren al vaker op het randje gestaan, geloof mij dit gaat niet weer gebeuren.
  En dan nu met volle kracht de beuk erin!

 4. tailgunner

  Ik denk dat we nog wel eens wat kunnen verwachten in Brabant de komende tijd…

 5. Michael M

  Provincie Noord-Brabant gaat niet overstag? Denken ze dat het voldoende is om het stikstofbeleid te handhaven terwijl er aan de andere kant van de planeet een Amazonegebied zo groot als Denemarken in de afgelopen 2 maanden is afgebrand met de grond gelijk gemaakt en dat dit nog wel even doorgaat zodat Bolsonaro de moordenaar van onze planeet amazone moeder longen te aarde vernietigd en de VS oerbos omhakt dat alléén Europa het overleefd????? Nou vergeet het maar Provincie Noord-Brabant. Als de grote wereldlanden als China met zijn nieuwe 1100 kolencentrales en noem maar op de planeet in rap tempo vernietigen dan is dat stikstofbeleid waar we over praten verwaarloosbaar. Maak bijvoorbeeld de vliegtickets honderden euro’s duurder scheelt ook miljoenen liters kerosine extra wat er doorheen gejast wordt.

 6. Michael M

  De boeren is niet het probleem, het grootste probleem en een blok aan ons been is BRUSSEL.

 7. Jack Flash

  De EU is inderdaad het probleem.Daar zitten de imbeciele drammers en dit schijtkabinet danst naar hun pijpen.
  Befehl ist befehl.We kunnen nog wat meemaken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.