Staken is hip! Dit keer landelijke ziekenhuisstaking op komst

Het dreigt zowaar gemeengoed te worden, al die demonstraties, stakingen en protesten. Dit keer zijn het niet de klimaatzombies van Extinction Rebellion of boze boeren. Nee, dit keer is het de beurt aan alle zorgmedewerkers om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de huidige gang van zaken. Ze laten zich horen in de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden. Via het AD.

Want dat is namelijk de reden waarvoor vier vakbonden deze staking willen opzetten. Weer een staking. Het is om moe van te worden. Wel moet gezegd worden dat deze helden niet genoeg waardering kunnen krijgen voor het heldenwerk dat ze dag in dag uit verrichten. En ja, daar hoort het financiële aspect ook bij.

“,,Wij willen een salarisverhoging die vergelijkbaar is met recente zorgakkoorden”, zegt Elise Merlijn, vakbondsbestuurder bij FNV Zorg en Welzijn en onderhandelaar. ,,Ook moeten er goede afspraken komen over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.””

De inzet van deze landelijke staking is hoog. Vier vakbonden zijn dit project begonnen om betere arbeidsvoorwaarden te creëren voor zo’n 200.000 medewerkers die vallen onder de ‘cao Ziekenhuizen’. Er zullen zich zo’n veertig ziekenhuizen aansluiten bij de staking. Verder is de verwachting dat er zo’n 100.000 zorgmedewerkers van de partij zullen zijn.

Maar voor alle patiënten en mensen die directe zorg nodig hebben, geen paniek. De staking gaat er namelijk niet voor zorgen dat er geen hulp meer geboden kan worden. Het zorgpersoneel blijft namelijk klaarstaan om spoedgevallen, kankerbehandelingen en operaties bij kinderen uit te kunnen voeren.

Dit conflict speelt echter al langer. Zo zijn er in verschillende steden al acties gevoerd door ziekenhuismedewerkers om aandacht te vragen voor dit onderwerp, maar tevergeefs. Wellicht dat ze wat ondergesneeuwd werden door alle boerenprotesten van de afgelopen tijd. De FNV-onderhandelaar hoopt in ieder geval dat er nu wel eens wordt geluisterd door de werkgevers.

“Ik spreek regelmatig mensen die in tranen hun verhaal doen. Dan word ik boos op de werkgevers. Dan denk ik: ‘Hou eens even gauw op, jullie staan niet dagelijks met je poten in het bluswater.”

En daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Grappig dat demonstreren iets is dat altijd als on-Nederlands werd gezien. Daar zijn we hier te nuchter voor. Nu blijkt de tij te keren

  1. Ron

   Als je de mensen lang genoeg naait gaan ze dat vanzelf doen.

  2. Kretoloog

   U leeft onder een steen, mevrouw Schillenboer? Of wellicht in een kelder, zoals dat gezin in Ruinerwold? Ga eens naar Den Haag: dagelijks vinden daar demonstraties plaats, van heel klein (enkele mensen) tot heel groot (vele duizenden).

 2. Groeneveld

  De staking van zorgpersoneel past precies binnen de sterke en positieve trend die op dit moment gaande is: vanuit alle geledingen de Haagse zombies het vuur na aan de schenen leggen.

  Hopelijk volgen andere sectoren snel.

 3. Agios

  Het beleid van de regering is gericht op ‘geef de grootste bek een snoepje en hoop vervolgens op dat de rest verder slaapt.’ Kortom, de regering doet maar wat. Het is geen beleid, het is regering met een hap-klaar-metaliteit; het woord beleid is niet aande orde. Met allerlei kleine en/of zinloze maatregelen wordt de suggestie gewekt dat er vreselijk hard gewerkt wordt. Het is als de luie ambtenaar die de hele dag met een arm vol orders door de gangen wandelt in de veronderstelling dat iedereen kan ‘zien’ hoe hard hij werkt: hij is vreselijk actief en doet niks. Zie daar het clubje ongeregeld in Den Haag.

 4. Tman

  Álle vakbonden willen betere arbeidsvoorwaarden voor hun achterban,het is echter een mega probleem dat de overheid daar géén potje voor heeft,de kas is leeg!
  Als de overheid wilt besparen,moet ze alle statushouders plaatsen in een van de vele lege legerkazernes om vervolgens enkel voeding/zorg in natura te verstrekken,totdat ze arbeidzaam zijn en zichzelf kunnen bedruipen,inplaats van meteen huisvesting met inbegrip van die € 20.000 euri inrichtingsgeld cadeau te doen!
  De uigeprocedeerden moeten uiteraard zelfs géén bed,bad en brood krijgen,dan zijn ze blij na enkele weken met een postzegel op hun rug,naar het land van oorsprong geschopt te worden.
  De grootste besparing zou zijn alle milieudoelstellingen te conformeren aan de grootste landen die sowieso minder actief en gedreven de doelstellingen hanteren,onze drammerij heeft immers geen globaal effect!

  1. tonna

   @tman:
   Je bent enkele zeer belangrijke dingen vergeten!
   Een verstandig electoraat dat `rechts’ in het zadel helpt,Nexit en meteen de grenzen potdicht!

  2. Pauline Kummer

   @Tman, dat van die postzegel gaat niet op. Je zult ze netjes economy class moeten brengen als ontwikkeld land. Dan is de vraag wil dat land de uitgeprocedeerde nog wel hebben? En dan nog een vraag, waar afleveren als de bestemming niet bekend is wegens ontbreken documentatie? Hier is niet over nagedacht.

   1. tonna

    @kummer:
    economy class ?
    Na de uitspraken van Peter R de Vries?
    Nee Pauline,in de bagageruimte met een zuurstofmaskertje,hebben ze beenruimte!

   2. Tman

    pauline:
    Indien je uitgeprocedeerden het leven flink zo enorm zuur maakt en ophoudt met pamperen,zullen ze hun thuisland óók vinden zonder documentatie,en bovendien zullen ze het thuisland in hun herinnering als paradijslijk gaan zien,in vergelijk met “ongastvrij” Nederland!

    1. Pauline Kummer

     In een beschaafd land doet men zoiets niet. Rekent u zich tot de “onbeschaafden”

     1. Groeneveld

      Predikante Pauline die met het deugvingertje wappert. Mens flikker toch op met je quasi moralistische gelul. Jouw vorm van ‘beschaving’ betekent de regelrechte ondergang.

 5. Joop Klepzeikert

  Het werd eens tijd dat er weer massaal gestaakt en gedemonstreerd werd. De lonen lopen al ruim 4 decennia elk jaar weer 1-1,5% achter op de inflatie.
  Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden ook veel slechter geworden. Overwerk wordt niet meer beloond, bijzondere werkdagen als weekeinden en feestdagen ook al bijna niet extra meer beloond en pauzes zijn ‘eigen tijd’ geworden, waardoor het lijkt of Nederlanders minder uren zijn gaan werken. In werkelijkheid krijgen ze alleen maar minder betaald. En de werkdruk wordt steeds hoger.
  Er moet nu door 1 persoon gedaan worden wat vroeger door 2 of meer mensen gedaan werd.
  Dat houdt een keer op. Ooit is de grens bereikt van hoe ver je werknemers uit kunt wringen en af kunt beulen.

  1. Bolkestein

   + 1

  2. Joop van Leeuwarden

   Gaan we links worden jopie, om je rot te lachen

   1. Sabreur

    Het oude verschil tussen links (werknemer) en rechts (werkgever) is allang niet meer. Wat nu links is, zijn de globalisten, die dromen van eenmaakbare wereld en menen dat de hele derde wereld een gratis plekje in NL mogen krijgen en voor wie geld gratis lijkt en ongeremd uitgegeven kan worden aan klimaatgektes en andere onbewezen probleempjes.
    Wat rechts is, zijn de realisten, die hun cultuur, hun erfgoed, hun identiteit en hun beschaving willen beschermen tegen de hordes barbaren, die ons dreigen te verdringen, tegen de Stadse elite die de hardwerkende mens negeert en ziet als melkkoe voor hun hobbies, zonder dat er iets voor terug komt.

    Er is niks om je rot te lachen. Het is dieptriest en moet gestopt worden voor het te laat is.

 6. Vanduinen

  Staken is een recht. Wonderlijk is evenwel dat de niet of anti stakers wel de resultaten consumeren die door een staking zijn behaald. Bijvoorbeeld een looneis die uiteindelijk werd ingewilligd.

  1. Original NL

   Dat geldt ook voor niet vakbond leden die wel meeliften met de cao.

 7. Jumping

  Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land geworden.

 8. Ben-NIET-Groen-L

  Beste Olivier Smits,

  Staken is niet hip maar een noodzakelijk kwaad !

  1. Mycase

   Kinderlijk geleuter is het van Smits

 9. Bolkestein

  Heel werkend Nederland zou eens een vuist moeten gaan maken tegen overheid en elites. En geloof mij nou maar: Er is bij rentedragende inleg op rentedragende inleg en rente op rente een enorme hoeveelheid opgekropte woede gevoed dooroverheid en elites. Wat mij betreft is het jachtseizoen geopend.

 10. JFU

  De geest is uit de fles…dankzij de boeren. Het begin is er. Wat zullen ze ‘geschokt’ zijn in Den Haag, daar zijn ze goed in!

 11. Jv

  Olivier; “Het is om moe van te worden. Wel moet gezegd worden dat deze helden niet genoeg“

  Blijkbaar heb jij alle wijsheid in pacht? Wat een dom en smerig denigrerend stuk is hetgeen je geschreven hebt.
  Heb jij in de zorg gewerkt, nachtdiensten, avonddiensten, dubbele diensten, mensen uit de kots en of stront gehaald, afgelegd, mensen geholpen met douchen, aankleden een toiletgang, eten, drinken, medicatie toedien, etc, etc, etc.
  Je weet werkelijk wat er in ze zorg gebeurt. Hou dus aub je waffel dicht en laat de zorg keihard protesteren voor een beter CAO, loon, etc.
  Je moet je de ogen uit de kop schamen.
  Hopelijk laten ze jou, als je dement, oud en jezelf vervuilt, lekken in je eigen uitwerpselen liggende versmeren!

  1. Pauline Kummer

   Olivier Smits krijgt de opdracht om zo te schrijven. Voor de reacties. Wie bekend is met zorgverlening is dit een schop in de maag. Misschien volgt er nog een rectificatie.

   1. Mycase

    ga de afwas doen mens de leuterkneus krijgt per letter betaald en nou snel met dingen gaan bemoeien waar je misschien meer verstand van hebt .

 12. van Urk

  Met al die stakingen en demonstraties vraag ik mij iedere keer af hoe het kabinet Rutte toch in stand kan blijven. Of zijn dit de perikelen dat dit de laatste adem begint te worden voor Rutte en zijn regering? We zullen het afwachten op de volgende verkiezingen.

  1. Kretoloog

   Zolang de peilingen uitwijzen dat de VVD veruit de grootste partij is, blijven Rutte en zijn kliek rustig zitten. Pas als PVV en FvD over de coalitie heen gaan, wordt men nerveus in het kabinet. Even kijken dus wat De Hond zondag te gepeild heeft.

 13. Joop van Leeuwarden

  En ik maar denken dat dit een rechtse site is, lol

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.