‘Stierenvechten schuimbekkend dierenmishandeling noemen, terwijl je voor ónze boeren juicht? Tenenkrommend dom!’

Dat veganistisch links Nederland faliekant tegen het stierenvechten is en zich niet met een zakje snoepgroente zit te verheerlijken bij het idee van stervende dieren begrijp ik, dat is in Spanje niet anders. Dat rechtse gekkies bij buitenlandse beelden ineens denken te deugen en zich voordoen als grootse dierenvrienden blijft mij echter keer op keer verbazen. Selectieve empathie is hen niet vreemd.

’Kut, klote, tyfus Spanjaarden, lafaards!’ ‘Ik wil de matador opensnijden met een bot mes’, ‘Boycot Spanje!’ — Slechts een kleine sfeerimpressie van reacties onder bloederige filmpjes op sociale media. De meest dreigende komen van gele-tractor-en-Nederlandse-vlag liefhebbende types zoals Henk Bres en zijn volgers. De zelfbenoemde realisten, cultuurbewakers en Anti-EU-Nexiteers. ‘Stierenvechten moet worden afgeschaft, desnoods met druk vanuit Brussel!’ Papegaaien de pro-zwarte Piet lobbyisten elkaar na. De ironie is bedroevend.

Ingaand op de inhoud wordt het er niet veel beter op. Voor realisten strooien ze nogal met wereldvreemde reacties, alsof bij afschaffing de gedode ‘Toro’ nu ergens in de wei van het Spaanse zonnetje stond te genieten. Om deze droom direct te verpletteren: zonder deze traditie zou hij nooit een straal zonlicht hebben gezien, net als nagenoeg alle in Nederland geboren stiertjes. Stieren zijn in tegenstelling tot koeien waardeloos voor de mens in de meest letterlijke vorm van het woord. Stieren geven geen melk en het vlees is onbruikbaar, toch worden ze aan de lopende band op de wereld gezet (melkkoeien moeten immers blijven werpen om melk te kunnen produceren).

Dit “levende afval” wordt door boeren in Tl-buis verlichte hokken volgestouwd met ongezond voedsel en na 5 maanden lijden, na dus geen enkel straaltje zonlicht te hebben gezien, diervriendelijk afgeslacht. Eindproduct: kalfsvlees. Nederland is de absolute koning van dit proces met waanzinnige exportcijfers. Dit vinden de rechtse hooligans allemaal prima en zijn er zelfs trots op. Er is geen dierenleed (kuch) en belangrijker nog: we staan allen achter onze Boeren!

De ‘Paella-vreters’ hebben naast het massale afslachten van vijf maanden oude kalfjes, een verdienmodel gevonden om jaarlijks honderden stieren wèl een leven te kunnen geven. Een relatief goed leven, waarbij het doel is de stieren zo gezond, groot en sterk mogelijk te laten opgroeien. ‘Ruimte, divers voedsel en een hoop liefde’ is het recept voor een sterke gevechtsstier, aldus de kenners. Deze stieren worden aanbeden en niet alleen nationaal. Zo gaf het Italiaanse automerk Lamborghini uit waardering voor deze prachtige wezens haar modellen de namen van de sterkste Spaanse stieren. Bij een spreekwoordelijke ingegroeide teennagel worden de beste doctoren ingevlogen voor een vervroegde en uitgebreide APK. De sterkste stieren zijn de trots en kapitaal van de boerderij, gemiddeld worden deze dieren immers voor ruim twintigduizend euro per stuk verkocht. Dit feit alleen indiceert de kosten dat gemaakt wordt om een stier dusdanig goed te onderhouden.

In het Spaanse verdienmodel betalen de stieren, naast een Spaanse “lafaard” die zijn leven riskeert in de arena, zijn mooie leven helemaal zelf. De prijs: een klein half uur van adrenaline, angst en pijn voor het sterven. Het lijkt potjandorie de natuur wel, waarbij een rund door hyena’s stukje voor stukje wordt opgepeuzeld. Zo’n onmenselijke manier van sterven moeten we natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen. Dat mensen een hekel hebben aan het feit dat er genoten wordt van de slacht van dieren, staat iedereen vrij. Maar dit schuimbekkend dierenmishandeling en dierenleed noemen, terwijl je voor ónze boeren staat te juichen, is tenenkrommend dom.

Ik zou het Spaanse traditionele stierenvechten graag naar Nederland halen, helaas is daar absoluut geen animo voor. Hierdoor zullen de massa’s in Nederland geboren stiertjes, bij voorbaat kansloos blijven op het zien van onze Hollandse ‘Sol’. — ‘Kut, klote, tyfus Hollanders’, hoor ik de kalfjes denken. Vlak voordat ze na letterlijk geen enkel leven te hebben gehad, met een vriendelijk en respectvol stroomstootje, eindelijk van hun “bewustzijn” worden verlost.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Stierengevechten zijn barbaars en volledig onnodig en puur sadistisch. Ik geniet er wel van als zo’n laf mannetje op de hoorns van de stier wordt genomen en daar schaam ik me niet voor. Ik ben daar trots op!

  Verbied dit barbaars cultuur!

  1. tonna

   @sopje:
   Als “zo’n laf ISIS mannetje” wordt opgespoord door honden, en met zijn zelfmoord ook nog eens 3 kinderen meeneemt in de dood, ben je minder fel in je bewoordingen!
   Hoe komt dat?
   Je bent zelfs vergoeilijkend!

 2. EU kok

  Stevig stukje tekst.
  Even laten indalen.

  1. Dropje

   Ja, personen met OPRECHT een andere mening moet je niet willen
   U heeft blijkbaar liever een dictatuur waarbij dissidenten de mond gesnoerd moet worden
   En dan maar janken over “vrije discussie”, maar dan alleen met gelijk gestemden natuurlijk

 3. Mezzadra

  Ik maakte een keer een stierengevecht mee in Madrid en vond het inderdaad een weerzinwekkende vertoning. Zinloos dierenleed.

  Ben het echter wel met de auteur eens dat dit dierenleed klein bier is vergeleken met onze bio-industrie. Het dierenleed wat daar in omvangrijke mate op gruwelijke wijze dag in dag uit plaatsvindt is een schande. Stierengevechten betekenen, daarmee vergeleken, verwaarloosbaar dierenleed.

  1. Mycase

   IDIOOT

 4. Tguard

  Mooi stuk, alleen is niet iedere boer een vleesboer. Dus om die hele doelgroep af te doen als dieren(mishandelaars) ik weet niet of dat gepast is. Verder is de hypocrisie mbt dieren in Nederland natuurlijk veel groter. Een vleesvarkens ziet in zijn hele leven met geluk twee keer daglicht en dat is bij het vervoer naar het afmest bedrijf en vervolgens naar het slachthuis. Maar goed we zien het niet en eten uit een pakje. Sterker nog elk pakje Runder gehakt uit onze supermarktketens komt niet van onze mooie zwart witte koeien maar uit afrika omdat die beesten bijna geen vet hebben krijgen wij lekkere magere gehakt van soms wel twee jaar oud. Tja en buiten de extreem grote vriesfabrieken heerst honger. Cynisch moraal hmmmmm ach het is onze westerse welvaart. Tja en als een boer in Afrika goedkoper kan produceren dan geven we onze boeren subsidie zodat die man in Afrika lekker arm blijft en wij floreren. Cynisch nee het is het recht van de sterkste en wees maar blij dat we hier geboren zijn hoe vreselijk en achterlijk het ook is.

 5. claus

  We moeten met ons allen vooral niet vergeten, dat álle EU lidstaten binnen afzienbare tijd geconfronteerd gaan worden met overkoepelende identieke wet en regelgeving!
  Elke wetswijziging of besluit gaat sowieso genomen worden in Brussel,en is juridisch bindend voor alle lidstaten!
  Welke nar gelooft in vredesnaam nog dat landen afzonderlijk besluiten kunnen nemen, dat er überhaupt nog souvereiniteit bestaat,zelfbeschikking is voltooid verleden tijd!
  Als de EU morgen het besluit neemt dat het afgelopen moet zijn met stieren gevechten,gaat dat verbod gewoon gelden!

  1. tonna

   @claus:
   Ben ik niet met je eens!
   Als de electorale meerderheid besluit op rechts te stemmen,en een rechtse meerderheid ontstaat,ziet de Nederlandse politiek er plotseling heel anders uit!
   Dan kan de hele shit teruggedraaid worden,zelfs de Nexit is een optie.
   Dit is een heuse mogelijkheid,omdat Rutte3 er bewust of onbewust, alles aan doet om dit te laten gebeuren,haha

   1. Mezzadra

    Dat ziet tonna juist: als de meerderheid van het Nederlandse volk besluit op PVV en FvD te stemmen wordt zelfs een Nexit mogelijk.

    De EU is geen dictatuur, we kunnen er eenvoudig en geweldloos op een democratische manier uitstappen.

 6. merlot

  Omdat er een verdienmodel achter zit hebben de stieren die gefokt worden om in de arena een gewelddadige dood te sterven een betrekkelijk goed leven.

  Het zal wel.

  Dan nog blijf ik een stierengevecht een weerzinwekkende vertoning vinden. Net als hanen- of hondengevechten.

  1. just saying

   Stierenvechten wordt bedreven in Spanje en op kleine schaal in Zuid Frankrijk, als je het weerzinwekkend vindt kijk je er toch gewoon niet naar, maar laat die mensen die er wel prijs op stellen.

   Zoals de schrijver van het artikel al stelde, het is behoorlijk hypocriet van ‘ons’ om erover te vallen gezien de manier waarop wij o.a stieren behandelen.

   1. merlot

    Ik kijk er zeker niet naar. Het principiële verschil zit hem erin dat dierenleed in het boerenbedrijf een noodzakelijk kwaad is (al moet dat wel zoveel mogelijk worden beperkt) en dat bij stierengevechten een dier enkel en alleen voor vermaak wordt afgemaakt op een zeer wrede manier.

    Dat het dier voor die tijd een relatief goed leven had doet daar niets aan af. En bedenk wel: die fokkers doen dat niet uit diervriendelijkheid maar voor het geld.

    1. Mezzadra

     Het overdadige vleesvreten is ook overwegend een vorm van vermaak, merlot.

 7. Heras

  Even kijken of ik hrt goed begrijp. Nederlandse boeren zorgen over het algemeen goed voor hun dieren. De slacht bestaat uit een flinke stroomstoot. Ze voeden duizenden mensen. In spanje gaan ze arena in, voor vermaak. Het duurt uren voordat het beest in elkaar zakt.
  En dat is niet erg?

  1. Mezzadra

   De stieren worden na de stierengevechten ook gewoon opgegeten hoor.

 8. Seneca

  Ik denk dat de heer Toni Manuel – misschien Spaanse wortels? – niets te doen had en dacht, kom laat ik even een open deur intrappen. een topic dat door de heer Manuel geheel uit haar verband is gerukt, bovendien noemt hij de naam van een tegenstander van stierengevechten, dat is echt een aantasting van de privacy.

 9. Bosche draak

  Toni Manuel moet z’n huilebalkende harses houden en niet voor een ander spreken.

  Vertel liever waarom stiertjesvlees onbruikbaar is, hoe zit dat dan met kalfsvlees?

 10. tailgunner

  Ik heb het niet zo op stierenvechten, net zo min als ik met halal vlees heb. Dat blief ik niet.

  Maar ik merk een dubbele moraal: Grote waffel over stierenvechten, maar er schijnt geen enkel probleem met onverdoofd slachten te zijn. Gewoon een levend beest zijn strot doorsnijden, stikkend in zijn eigen bloed terwijl er een toverspreuk wordt uitgesproken door een of andere barbaarse religieuze idioot.

 11. fusilier

  Ga maar eens kijken hoe in Indonesie een olifant afgericht wordt,of hoe zon vette Duitser op zon klein ezeltje door de bergen van Tunesie galoppeert, of dieren die worden gevangen met een klem met vele uren dood strijd tot gevolg.

 12. van Urk

  In Bulgarije vieren ze de onafhankelijkheid van het Ottomaanse rijk door met honden te gaan slingeren. Een hond word aan een touw gehangen, touw wordt strak gedraaid en vervolgens losgelaten waardoor de hond duizelig ergens in een sloot wordt gelanceerd. Maar goed hier.. maakt men druk om een traditioneel kinderfeestje en Nederlandse stieren die juist wel degelijk goed verzorgd worden voor het fokprogramma van ons melkvee maar ook die voor het buitenland.

 13. Response

  Alle door de mens georganiseerde dierengevechten keur ik ten sterkste af. In hoeverre je daar ook de ‘vleesfabrieken’ onder moet scharen zoals o.a. megastallen is de vraag. Die ‘industrie’ is op vele plaatsen te verbeteren en het dierenleed daarbij fors te verminderen.

  1. Mezzadra

   Ja, dat dierenleed is te verminderen door te stoppen met de bio-industrie en de vleesprijzen te vervijfvoudigen.

 14. Lay down your souls to the gods rock and roll

  “Het dierenleed klein bier is vergeleken met onze bio-industrie” het is overduidelijk dat het drama Mezzadra totaal maar dan ook totaal geen verstand heeft van de Bio-industrie.
  En “Stoppen met de bio-industrie en het vlees te vervijfvoudigen” Er is maar 1 mening en dat is de mening van Drama Mezzadra : heel Nederland maar aan de Sojabonen en slagerijen gaan allemaal aan de lopende band failliet. Maar goed vanuit vegetarisch oogpunt is alles negatief wat de bio-industrie betreft, dit terzijde. De vergelijking slaat werkelijk HE-LE-MAAL!!!!!! nergens op : een stierenvechter vergelijken met een veehouder. Gelukkig hebben we in Nederland niet dat barbaarse stierenvechten. Stieren hebben in Nederland een beter leven, dat wil zeggen enerzijds voor de vlees productie. Als de stier een slechte fokwaarde heeft uiteraard. Fokwaarde wil zeggen wat de stier vererft voor eigenschappen aan het nageslacht. Stieren met een goede fokwaarde worden gebruikt voor de vee fokkerij. Echter worden de stieren letterlijk en figuurlijk genaaid omdat de stier HET!!!! moet doen op een kunstkoe op die manier wordt het sperma opgevangen: KI. Op een KI station staan allemaal stieren met de fokwaarde gegevens en de boer kan daar uit kiezen welke stier zijn voorkeur heeft. Ver voor onze tijd ging het allemaal nog puur natuur in de tijd toen de fokwaarde nog niet bestond. Nadeel van de natuurlijke weg is dat je als boer niet weet wat die stier vererft voor eigenschappen aan het kalf. Ook als een koe heeft gekalfd bleef het kalf destijds eerst tijdelijk bij de moeder voor de melk (biest) Tegenwoordig wordt het kalf gelijk bij de moeder weg gehaald. De koe wordt gemolken , de biest wordt afgetapt en dat gaat vervolgens naar het kalf. Alleen deze 2 gevallen kan je zeggen dat het voor zowel de koe als de stier minder leuk is geworden als het om onnatuurlijk gaat, de tekst: “een koe en een stier hebben veel plezier” gaat allang niet meer op.Maar het is altijd nog beter dan op de manier hoe Spanje met de stieren omgaat. En ik vindt het ook fantastisch als een stierenvechter op de horens wordt genomen en het met de dood moet bekopen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.