Taal van ambtenaren moeilijk te begrijpen, moeten op extra taalcursus van het kabinet

De ambtenarij moet op cursus van het Kabinet Rutte 3! En niet zomaar een cursus, maar een heuse cursus taalbeheersing. Volgens Nederlanders is het taalgebruik van de beambten soms onbegrijpelijk en gaat veel tijd verloren aan ‘communicatie over communicatie’ (meta-communicatie). Omdat de kosten de klauwen uitlopen moeten de ambtenaren op cursus zo lezen we op NOS Teletekst

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken vervangt de momenteel van ziekte herstellende Kajsa Ollongren (D66) en nu de minister afwezig is heeft staatssecretaris Knops zijn handen vrij om zich nuttig te maken. Dat doet hij door het bestaande taalprogramma te updaten en extra cursussen aan te bieden aan de ambtenarij.

Knops ziet al behoorlijk wat verbetering bij de ambtenaren aangaande het taalgebruik, maar wil dat ze er een schepje bovenop doen en in hun communicatie met burgers ‘direct en duidelijk’ zijn, dat betekent dus minder toverwoorden en meer woorden met betekenis. Dat is hard nodig omdat veel burgers gewoonweg niet begrijpen wat ambtenaren precies bedoelen met hun teksten.

De extra bijscholing voor de ambtenaren kost natuurlijk wel wat geld, zo’n drie miljoen euro, maar men verwacht dat de resultaten goed zijn en de ambtenaren in de toekomst betere teksten ontwikkelen. Hierdoor zal behoorlijk wat tijd worden bespaard aan communicatie over communicatie, waardoor de rekening netto goed uitvalt. Niet alleen bespaard het tijd en frustraties bij burgers, maar dus ook die extra communicatie over de communicatie. En dat is wel zo prettig.

Goed voorstel van Knops!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. FCKDopper

  Het taalgebruik van de beambten opzettelijk onbegrijpelijk, op deze manier pogen ze hun eigen incompetentie te verdoezelen. Misschien kan hij ze beter sturen op een cursus gezonde arbeids-ethos

 2. Blitzkrieg

  Weer drie miljard euro weggegooid. Vaagpraat en in cirkeltjes redeneren is beleid, een cursus is alleen goed voor de broodjes verkoop.

 3. Baron von Munchhausen

  Het wordt dus nieuw-Nederlands. Zomaar een zinnetje;
  “Geachte bewoner van Nederland! Mocht u ,ondanks volgen van praatprogramma’s niet begrepen hebben dat binnen 10 jaar Nederland een provincie van Europa is geworden; dan melden wij dit bij deze. Dat begrijpt u?”
  De baas van de provincie krijgt de titel: “Fuhrer der Niederlandische region!” We hebben tijd gevonden om deze Duitse titel te vertalen!
  Het betekent: Leider van de Nederlandse regio! ”
  “Is alles nog duidelijk?”
  “U vraagt waarom Duits? Berlijn heerst, begrijpt u (?) , over Europa met het aangestelde parlement in Brussel!”
  “De eerste Fuhrer is Mohammed Fan-Tast, omdat u toen als Nederlander graag Moslims in het land wilde!” ” En daar hebben wij begrip voor!” “De nieuwe staatsleer gaat alle vrouwen bevrijden; zij hoeven niet meer te werken!” Het enige zijn de lichte werkzaamheden zoals, koken en veel kindjes krijgen”. “Begrijpt u het nog steeds!”
  ” En vraagt u zich af: ” hoe staat het met kapotte zonnepanelen, verroeste windmolens, niet werkende warmte-installaties, enzovoort,?” Het geld krijgt u niet terug, maar na uw dood; liefst 72 maagden!” “En uw vrouw 72 geiten om te melken”! “Wat een gouden toekomst!”
  “Mocht u als burger nog vragen hebben: na het avond gebed melden in de Moskee!”
  Enfin, u begrijpt een knullig verhaaltje, maar……….,EN DAT GAAT WÉL GEBEUREN: ambtenaren moeten de burger indoctrinerend informeren!!!
  Viva,…….. de linkse Moslim- knuffelende Ministeries.

  1. Rechtsaf

   “Geachte bewoner” is se*sistisch mag niet hiermee impliceer je dat het geen gender neutraal persoon is.
   De rest zo klaar als een klontje natuurlijk..

 4. Blokkeer-Fries

  Het probleem is, dat de extreem linkse, totaal wereldvreemde (spook)ambtenaren, die zelf geen belasting betalen, er zelf ook niets van begrijpen wat ze zeggen en schrijven.
  Met het ontslaan van minimaal 25% van het ambtenarenbestand, zal de samenleving er stukken beter op worden, doordat overbodige en enkel tot doel, zichzelf in stand houdende bureaucratie zal verdwijnen, overbodige en geldverslindende projecten niet worden gestart en daarmee ook niet uit de hand/over budget kunnen lopen, en bakken met belastinggeld kunnen worden bespaart.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.