Tuinbouwers boos vanwege nieuwe kabinetsplannen die leiden tot 177% hogere belasting op energie

Geen categorieokt 30 2019, 16:00
In de tuinbouwsector, u weet wel, de sector van de glazen kweekhuizen met komkommers, is men allerminst tevreden met de nieuwe kabinetsplannen om de tarieven voor de 'duurzame energieheffing' te verhogen. Hierdoor lopen tal van tuinders kans straks tot 177% extra belasting over de energierekening te betalen. Voor de gehele sector wordt een lastenverhoging ingeschat van zo'n 40 miljoen euro, via Nieuwe Oogst.
Dat Mark Rutte als 'liberale premier' wat problemen heeft met het in toom houden van de belastingdruk blijkt wel uit deze grafiek. Onder de drie kabinetten van Rutte steeg de lastendruk flink en voor tuinbouwers gaat het patroon ook gelden: per 1.000 kilowattuur wordt het tarief voor Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) verhoogd van 8 euro naar 21 euro.
Stel je hebt een bedrijf dat 1 miljoen kilowattuur aan energie per jaar kost, dan mag je daarover heen nog even 14.000 euro aftikken richting de fiscus. De verhoging van de ODE-tarieven zit de tuinders niet lekker, de verhoging biedt een risico voor hun internationale concurrentiepositie en leidt mogelijk tot het verhogen van de prijzen van de producten. Ook vrezen de tuinders dat de sector meer gebruik zal moeten maken van aardgas wanneer de energierekening van elektriciteit teveel toeneemt -een patroon dat tegenovergesteld is aan de wens van het Klimaatakkoord. Immers zou Nederland "van het gas af moeten".
De tuinders zijn een petitie gestart om de nieuwe tariefverhogingen voor het ODE-programma van tafel te krijgen. Wellicht zien we hen binnenkort ook op het Malieveld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten