Tuinbouwers boos vanwege nieuwe kabinetsplannen die leiden tot 177% hogere belasting op energie

In de tuinbouwsector, u weet wel, de sector van de glazen kweekhuizen met komkommers, is men allerminst tevreden met de nieuwe kabinetsplannen om de tarieven voor de ‘duurzame energieheffing’ te verhogen. Hierdoor lopen tal van tuinders kans straks tot 177% extra belasting over de energierekening te betalen. Voor de gehele sector wordt een lastenverhoging ingeschat van zo’n 40 miljoen euro, via Nieuwe Oogst

Dat Mark Rutte als ‘liberale premier’ wat problemen heeft met het in toom houden van de belastingdruk blijkt wel uit deze grafiek. Onder de drie kabinetten van Rutte steeg de lastendruk flink en voor tuinbouwers gaat het patroon ook gelden: per 1.000 kilowattuur wordt het tarief voor Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) verhoogd van 8 euro naar 21 euro.

Stel je hebt een bedrijf dat 1 miljoen kilowattuur aan energie per jaar kost, dan mag je daarover heen nog even 14.000 euro aftikken richting de fiscus. De verhoging van de ODE-tarieven zit de tuinders niet lekker, de verhoging biedt een risico voor hun internationale concurrentiepositie en leidt mogelijk tot het verhogen van de prijzen van de producten. Ook vrezen de tuinders dat de sector meer gebruik zal moeten maken van aardgas wanneer de energierekening van elektriciteit teveel toeneemt -een patroon dat tegenovergesteld is aan de wens van het Klimaatakkoord. Immers zou Nederland “van het gas af moeten”.

De tuinders zijn een petitie gestart om de nieuwe tariefverhogingen voor het ODE-programma van tafel te krijgen. Wellicht zien we hen binnenkort ook op het Malieveld.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. EU kok

  Kan Wilders niet beter een actie starten om buitenlandse medewerkers in de tuinbouw te vervangen door Nederlandse werknemers.
  Een Polen-meldpunt of zoiets ?

  1. Top

   Nee Jabba de slijmslak, dat gaat niet, want luitjes zoals jij, zitten liever op hun vette reet, inplaats van aan de slag te gaan. Wat een domme reactie weer.

 2. tonna

  Tja,Rutte3 heeft problemen met de begrotingen,al die torenhoge kosten,statushouders/ illegalen/potverteerders opvang,klimaatdoelstellingen,bed/bad/brood,huisvesting /uitkeringen voorgenoemden!
  Dat geld moet ergens vandaan komen!

 3. Blitzkrieg

  Ik heb een idee, laten we de tuinders gaan uitkopen, net zoals onze boeren en bouwsector. Hebben we zometeen alleen nog maar steuntrekkers over.

  1. EU kok

   Lid en donateur van FvD neem ik aan ?

  2. Jumping

   @Blitzkrieg.

   En niet te vergeten HEEL VEEL Linkse trollen en getinte honingpot likkers.

   Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 4. C.A.Barstow

  De vernietiging van ons land welke door dit imbeciele kabinet in gang is gezet
  moet voortgang vinden.
  Zij zullen nooit en te nimmer toegeven een niet te tellen aantal kapitale fouten te hebben gemaakt welke ons land aan de rand van de afgrond heeft gebracht.

  Stem FvD/PVV.

 5. RvdBe

  Weg met de boeren, weg met de tuinders , weg met de bouwers, contributie aan eu omhoog, welkom “vluchtelingen” , schijt aan de Nederlanders!

 6. Cootje

  Tuinders zijn toch het schoolvoorbeeld van goedkope buitenlandse werkvee voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en onder de kostprijs werken en verhandelen. Tuinders hebben nog nooit zelf een product aan de man gebracht moet altijd een derde voor ze doen. Hebben de groente veilingen opgedoekt en lieten zich ringeloren door de supermarktketens met een negatieve spiraal naar beneden. Moest grootschalig worden anders kunnen ze het niet behappen. Dus mogen ze nu eens betalen voor de elektra supermarkten kijken toch niet naar het Nederlandse product die kijken alleen naar prijs doen ze het licht uit zijn we gelijk van het stikstof probleem af en een hoop oostblokkers

 7. Cootje

  Wie ken er een goede tuinder ????

  1. cmsuijkerbuijk

   Doet dat nou erg pijn, zo dom reageren?

 8. Cycle25

  Topje van de ijsberg gaat zakken, heel Nederland gaat kapot en de landbouw, bouwsector, veeteelt is nog maar het begin.

  Dit lokt een leegloop van dit land uit, gewoon 1 miljoen gezinnen die hun biezen pakken.

 9. Mycase

  DDS graag mensen die hier een script gebruiken onmiddellijk verwijderen dat zou jullie sieren

 10. JFU

  Het regeringsbeleid sinds Rutte premier is gaat zijn vruchten afwerpen…totale vernietiging van wat in 75 jaar is opgebouwd .
  Hij kan daar trots op zijn.

 11. Duckday

  Dit kabinet is volledig doorgeslagen

  Stem PVV of FvD

  Daarna nlexit
  Wat heeft de EU nu bijgedragen aan de welvaart werkgelegenheid voorspoed voor de NORMALE Man/Vrouw in Nederland
  We worden overspoeld met oost europa verder is het kom maar binnen
  Dit kabinet moet vallen

  1. Politiek Profeet

   Kabinet moet vallen en voor een volkstribunaal gesleept worden, net als hun lakeien en reetlikkers…

 12. Abn

  1000 MWh per jaar valt wel mee, middelgrote verbruiker. ODE gaat omhoog, EB omlaag wat is het effect daarvan?

  Daarnaast had genoemde tuinder ook de WKK kunnen renoveren ipv vervangen door een ketel. Al was de verwachting dat de elektraprijs laag zou blijven dus op dat moment de juiste beslissing. Met een verwachte prijs van 30k€ per jaar voor die 1000 MWh is dit al 50 k€ door hogere marktprijzen, voor belastingen.

  Wat vergeten wordt is dat de tuinder buiten de CO2 handel valt dankzij genoemde overheid, en daardoor reeds 5€ per MWh kado krijgt voor het gasverbruik.

 13. Pescador

  Het wordt tijd dat we allemaal tegelijk naar denhaag trekken , het gebouw binnen vallen en die hele kartel kliek eruit trappen , stelletje gauwdieven zijn het en anders niet.

  1. Mezzadra

   Naar verluidt schreef Marx aan Lenin dat de revolutie in Nederland nimmer zal plaatsvinden; je mag er namelijk niet over het gras lopen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.