Tweede Kamer wil schuldeisers tot medewerking dwingen bij schuldsanering

Mensen met zware schulden zouden volgens een meerderheid in de Tweede Kamer een ‘joker’ moeten kunnen krijgen. Ook zouden schuldeisers in sommige gevallen gedwongen moeten kunnen worden tot medewerking aan een schuldhulptraject.

Wie diep in de schulden zit komt er maar moeilijk op eigen kracht uit. Diverse schuldeisers die aan je kop lopen te zeuren, de ene rekening laten varen om de andere te kunnen betalen en continu brieven op de mat met dreigende taal. Psychologisch raak je er behoorlijk van ontregeld.

Dat is dan ook vaak de oorzaak wanneer je hoort van idiote aankopen door mensen met grote schulden die ineens een flinke klap geld hebben gekregen. Waarschijnlijk is het om die reden dat een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat je een ‘joker’ zou moeten kunnen inzetten. Dit houdt in dat je er bijvoorbeeld een maandje voor zou kunnen kiezen om even niets af te betalen en gewoon op vakantie zou kunnen of cadeautjes zou kunnen halen met kerst.

Om mensen met schulden ook op een ander vlak tegemoet te komen, is er het idee om schuldeisers in sommige gevallen te dwingen om mee te werken met het schuldhulptraject. Momenteel leven mensen te lang in grote onzekerheid omdat enkele schuldeisers niet mee willen werken met zo’n traject, waardoor er helemaal niets gebeurt.

Ik vraag me af of deze ideeën wel de juiste effecten gaan hebben. Ja, wat ‘ademruimte’ is hartstikke fijn in zo’n situatie en ja, een schuldeiser dwingen mee te werken kan zeker helpen. Maar vaak is er een goede reden voor zo’n schuldeiser om medewerking te weigeren.

Stel dat iemand een slordige 100.000 euro aan schulden heeft openstaan. Met het schuldsanering zou er in een periode van drie jaar misschien 60.000 euro terug kunnen worden betaald. Schuldeisers met de hoogste prioriteit zullen akkoord gaan, want zij krijgen het meeste terug. Schuldeisers die onderaan het lijstje staan lopen het risico helemaal niets terug te krijgen en treffen liever een andere regeling. Als de overheid in zulke gevallen dergelijke schuldeisers ‘de arm omdraait’, komt dat feitelijk neer op een overheid die tegen die schuldeisers zegt dat ze gewoon pech hebben gehad en niets kunnen doen. Het lijkt mij dat dit op den duur behoorlijk effect kan hebben op mensen die bijvoorbeeld leningen willen aangaan of investeren in mkb.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Joop Klepzeikert

  Welja joh. Het mensen NOG makkelijker maken om zich diep in de schulden te steken en er dan NOG makkelijker vanaf komen. De bedrijven waar ze die schulden aangegaan zijn moeten maar weer bloeden.
  En dan nog maar volhouden dat dit een ‘rechts’ kabinet is. Mafklappers.

 2. Anne Sophe Schillersdorf

  Heel goed besluit! Ik sta hier ook volledig achter!

  1. struisvogelpolitiek

   Geen wonder. Je zal jouw reet vol met schulden hebben.

  2. Arbeider65

   Ik ook. Lees wel eens vaak de column van Annemarie van Gaal. Zij is absuluut een voorbeeld hoe je je er uit werkt.

 3. Politiek Profeet

  Omgekeerde wereld, schulden maken en dan eisen…dat je geholpen word door je slachtoffers om bijna niets terug te betalen.
  Zal wel met veel …eh.. nieuwe ..mede-landers te maken hebben..

 4. Svetlana223

  Meer migratie zou de economische situatie heel erg vooruit helpen. Goed voor de economie en goed voor de werkgelegenheid

 5. Jumping

  KRIKKE NEEMT DE JUISTE BESLISSING.

  NU RUTTE NOG.

  1. struisvogelpolitiek

   @Jumping
   En Halsema.

 6. kweetniet

  totaal gestoord , onaanvaardbare risico’s nemen en een giga schuldenlastt opbouwen. Vervolgens ben je zielig en moeten schuldeeisers zich maar commiteren om je te helpen om uit de schulden te komen.

  De linkse logica wordt met uur gekker

  1. ZiggyStardust

   Het is niet altijd de eigen schuld. Zo zijn er net voor de crisis 1200 studenten opgeleid voor piloot, en op het moment dat de crisis begon hadden zij minimaal een havo of vwo diploma, maar vaak niet veel meer, 150.000 euro schuld vanwege opleiding, geen kans op een baan als piloot want crisis, geen kans op een baan in het bedrijfsleven die hen in staat zou stellen de lening terug te betalen want alleen havo/vwo diploma en crisis. Ik weet dat er een heleboel bij PostNL zijn gaan werken, ‘s nachts post sorteren, om alleen de rente van bijna 1000 euro per maand af te kunnen betalen. Aflossen zat er dus niet in. Dan rest je maar 1 mogelijkheid en dat is schuldsanering.

   1. ZiggyStardust

    Zoek maar eens op ‘Stella aviation academy’. Ik was helaas een van deze studenten.

  2. Siemien

   Veel schulden worden gecreëerd door verhogingen…

 7. Siemien

  Te beginnen bij de belastingdienst zelf en wat dacht men van het CJIB

  1. goldenhands44

   Te zot voor woorden dit , en de kleine ondernemer die pas onderaan de lijst staat kan fluiten naar zijn geld dan , laten ze de lijst van begunstigen dan maar ook gelijk omdraaien dat de belasting pas op de laatste plek komt , dan is dat plan zo van tafel.
   De echte pech vogels in het leven daar gelaten , maar alles is maar zo gemakkelijk , leninkje hier en leninkje daar , je kan niet meer uitgeven wat er binnenkomt

 8. Jack Flash

  Verhoging? Verdubbeling.Verdriedubbelingen plus deurwaarderskosten.Zo raken mensen in de goot.De overheid is een misdaadorganisatie.

 9. Sam C

  Dan mag de overheid eerst eens bij zichzelf gaan beginnen. Als er 1 instantie is waar men maling heeft aan deze is het de BD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.