Video! Forum voor Democratie duidt Spinoza

Een tijdje geleden is Forum begonnen met het vereren van onze helden: ‘De gouden eeuwen van Nederland’ zijn een actie die wars is van de oikofobe mentaliteit die de deugmedia en instituten ons oplegt. Forum is van mening dat we net als vele andere landen trots moeten zijn op de grote denkers en helden die ons land heeft gehad. Weten nu wel dat we ook smerige dingen in het verleden hebben gedaan, maar hier tegenover staat een scala aan filosofen/helden/politici/bestuurders die ons kleine land prominent op de kaart hebben gezet!

Deze week is het de beurt aan niemand minder dan Baruch Spinoza, een vroege atheïstische humanist die loodrecht tegen over politieke en culturele tendensen stond uit zijn tijd. Terecht dan ook dat hij de volgende in de lijst is aan een scala denkers waar wij als Nederlanders trots op kunnen zijn!

Spinoza kreeg wereldwijde faam door zijn magnum opus Het politiek theologisch traktaat waarin hij pleitte dat een land en haar burgers recht hadden op een eerste en tweede amendement, vergelijkbaar met wat de Amerikanen tot op de dag van vandaag ook nog steeds hebben.

Hij pleitte ervoor dat iedereen het recht had om zijn mening in het openbaar te uiten – iets wat op nogal wat weerstand kon rekenen aangezien de Republiek toentertijd nog ‘gewetensvrijheid’ kende en geen ‘echte’ vrijheid van mening/geloofsbelijdenis. Ook was hij een voorstander van vrij wapenbezit, iets waar de Amerikanen ook enorm fan van zijn.

Al een kleine eeuw voordat Montesquieu zijn legendarische Trias Politica bedacht pleitte Baruch Spinoza al voor een onafhankelijke rechtspraak en dus voor scheiding der machten. Dit maakt dan ook dat we denker als Spinoza niet moeten vergeten als ‘ideologische’ stamvader van democratische waarden.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

76 reacties

 1. merlot

  Baudet geeft met deze serie een fraai tegengeluid richting het antiwesterse schorriemorrie dat met goedkeuring van linkse oikofoben probeert de Nederlandse geschiedenis onder te kakken.

  Goed bezig!

 2. DidiMadloba

  Spinoza verdient alle lof, maar er zijn waarachtig ook wel grote denkers uit andere landen.

  Dat ontkennen ruikt heel erg naar spruitjes.

  1. merlot

   “Dat ontkennen ruikt heel erg naar spruitjes.”

   En wie ontkent dat dan, trol?

   1. Vlaswiek

    Een landverraders als die linksaffer heeft het graag over andere landen, dat zijn die gelijkheidspredikers.

 3. Jumping

  Baudet toont eens te meer aan, dat Nederland moet worden beschermd, tegen dit Linkse afbraak systeem.

  Links is afbraak.
  Links is leugens en bedrog.
  Links is het kweken van haat.
  Links is de doodsteek voor ONZE Nederlandse samenleving.
  Links is de moord op Pim Fortuyn.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Isengrijn

   Mag ik Jumping eraan herinneren, dat B. Spinoza een, voor zijn tijd, linkse jood was?
   Niets Nederlands aan deze man.
   Wel een prima filosoof overigens.

 4. Mezzadra

  Baruch Spinoza was een kind van immigranten.

  Nederland pronkt hier dus met de veren van immigranten.

  Heel erg Nederlands was hij dus niet, maar wel een heel grote filosoof. Hij verdient het te worden geëerd. Ik weet overigens zeker dat hij de charlatan Baudet zou hebben veracht.

  1. merlot

   “Ik weet overigens zeker dat hij de charlatan Baudet zou hebben veracht.”

   Ik weet overigens zeker dat hij de trol en charlatan Mezzadrama zou hebben veracht.

   1. Vlaswiek

    Logisch, wie zit er nou te wachten op digitale diarree?

  2. Nep

   Mezzadra ja dat denk ik ook !

   1. merlot

    Nep, de naam geeft het al weg, is een sokpop van de tar-rel.

    **de kansloze**

    1. Mezzadra

     De paranoia van merlot blijft mijn mededogen opwekken. Als je zo bent zie je achter elke boom iemand die het op je heeft voorzien. Dat is niet fijn.

     1. Vlaswiek

      De aandoenlijke kan het niet, hij wil het niet en hij doet het ook niet.

     2. Vlaswiek

      En hij is de glibbere ̲̲t̲̲a̲̲r̲̲r̲̲e̲̲l̲̲

  3. Control

   ik heb begrepen dat mezzadra sek̪͞s̗.̮͡ met kinderen aandoenlijk vindt..

   1. Vlaswiek

    De heer Oudshoorn heeft gelijk als hij zegt dat ik warme gevoelens koester jegens kleine kinderen.
    ~Lao Tse aka pe̵do~

 5. Lay down your souls to the gods rock and roll

  “Nederland zal zijn identiteit dus moeten vinden in het Europese verband en op de manier waarop we dat doen ben ik apetrots” “Ik ben trots op Nederland van heden en verleden”
  Whahahahaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! aldus de totaal gestoorde en ontspoorde Eurofiel. De Eurofiel is helemaal niet trots op Nederland en heeft totaal niets met identiteit en soevereiniteit en in Europees verband is de identiteit en soevereiniteit verdwenen. Nederland weg zetten als een hele kleine provincie met 0,0 inspraak is het uiteindelijke doel van de Eurofiel. Met een federaal Europa (BRAAK BRAAK!!!!!!) gaat Nederland naar z’n verdommenis. Maar Eurofielen denken dat Nederland niet zonder EU kan functioneren dat is een illusie. Nederland kan juist uitstekend functioneren zonder die bemoeizuchtige en drankzuchtige Clan uit Brussel. Maar Eurofielen leven nou eenmaal in die alcoholistische EU bubbel en alles wat die Europarlementariërs beweren slikken als zoete koek. EU is een 70’er jaren oplossing voor een jaren 50 probleem dus progressief is de EU dus niet en is inmiddels al lang achter haalt. Je moet het gewoon niet willen om alles in Europees verband te moeten oplossen. Het duurt immers allemaal veel te lang maanden misschien wel jaren.100% zeggenschap van de Nederlandse regering is veel beter. Is ook een stuk ontspannender en makkelijker om te regeren zonder die extreme Brusselse bemoeizucht. Ben het volledig met Groeneveld eens.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.