Video! FvD lanceert tweede aflevering serie Gouden Eeuwen van Nederland

FvD-leider Thierry Baudet lanceert vandaag zijn tweede aflevering van de serie genaamd Gouden Eeuwen van Nederland. De serie werd enige tijd geleden aangekondigd en is nu wederom online en op Twitter verschenen.

“We gaan onze geschiedenis weer koesteren en onze helden weer leren kennen! In de tweede aflevering van de serie Gouden Eeuwen van Nederland neemt Thierry Baudet u mee naar de zeventiende eeuw. Dit is de eeuw van een van de grootste zeevaarders ooit: admiraal Michiel de Ruyter. De Ruyter versloeg de Engelsen in zeeslag na zeeslag en steunde een democratischer bewind in de Nederlandse republiek. Ga met Thierry Baudet mee op ontdekkingsreis en bekijk de video!”

In deze 3:30 minuut durende aflevering wordt de zeventiende eeuw en Michiel de Ruyter behandeld. Kort en bondig worden de hoogtepunten van de Nederlandse geschiedenis door Baudet himself verteld. Deze worden tegelijkertijd ondersteund met mooi vormgegeven beelden.

De video heeft iets weg van een soort school tv, in de positieve zin van die term. Vlot, kort, duidelijk en aantrekkelijk om naar te kijken, voor jong en oud. Een soort levendige Wikipedia.

De video lijkt ook goed te worden ontvangen op alle social media-kanalen. Daarmee ziet het er naar uit dat ze bij FvD kunnen rekenen op een vast publiek. Wie weet wakkert het ook discussies aan over de Nederlandse geschiedenis, over wat misschien weg is gelaten, anders wordt gepresenteerd of simpelweg nieuw opgedane kennis blijkt te zijn voor iemand.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

71 reacties

 1. Jumping

  Pas op Baudet, de kogel die Fortuyn het leven benam kwam van Links.

  Zorg goed voor je veiligheid.

 2. Mezzadra

  Als geschiedenisleraar heeft Baudet mogelijk nog wel mogelijkheden.

  De politiek lijkt me niet een vakgebied waar hij iets zou kunnen bereiken.

  1. Dik

   De aandoenlijke is een heel zielige en beklagenswaardige Nedermoslim en landverrader, die door zijn Marokkaanse vriendjes niet als zodanig aanvaard wordt uit racistische overwegingen. M.a.w, hij doet zijn uiterste best om de moslim uit te hangen -hij kan schrijven zonder taalfouten- maar zijn getinte moslimvriendjes vinden hem een verrader. Terecht overigens.

  2. Kretoloog

   Baudet heeft een hunkering naar het (geïdealiseerde) verleden. Echter, we leven nu. En de problemen van deze tijd vragen om een oplossing. Daarvoor is hij gekozen. Niet om de geschiedenisleraar uit te hangen.

   1. cuoretx

    En u snapt de boodschap niet hé er moet meer eensgezindheid en patriotisme voor het land komen samen sterk. Individualisme maakt het land ook niet beter wel meer verdeeld. En u snapt schijnbaar weinig van die geschiedenis mbt dat patriotisme het land sterker maakt. Patriotisme is van alle nationaluteiten en is kleurloos.

  3. kweetniet

   Als de tarrel iets beweert moet je altijd het tegenover gestelde doen. De tarrel zijn glazen bol is namelijk ernstig beschadigd. De tarrel is de strontklodder van geen brexit en trump wordt nooit president. De tarrel weet dus feitelijk niets

  4. Lex

   Iedereen moet beginnen bij het begin.

   Geef hem de voordeel van de twijfel zoals ik ook doe.

   Ik vind dat hij goed opkomt vecht tegen het migratiepact, tegen die belachelijke Milieuverdrag, tegen massa immigratie laatst weer in het nieuwe dat hij vecht om de gelukzoekers die maar al te graag willen blijven terug te sturen naar hun land dat inmiddels al maanden weer veilig is.

   Ze willen niet meer terug, ze hebben hier een gratis huis en gratis geld, en zullen tot hun dood onderhouden worden met ons belastinggeld.

   Lex

  5. cuoretx

   Pfff wat een comment zeg. . Zou naar uw eigen kijken met uw niveau van een schoenmaat opmerking. Bashtrol

 3. Jack Flash

  Gezonde antiematerie voor linksdriedubbeldoorgedraaide imbecielen.
  Goed bezig Thierry.Vooral doorgaan en wees iid alert op je veiligheid.Links wordt vals als ze in het nauw komen.

 4. Anne Sophe Schillersdorf

  Het enige wat Baudet lanceert is een ei, en et stinkt ontiegelijk 🙂 🙂 🙂

  1. Jv

   ASS: ik denk dat je je zelf ruikt!
   De geur die uit mijn tablet opstijgt, zodra ik jou reactie voor het scherm krijg, is om te kotsen!

   1. Dik

    De natte scheet geniet van iedere seconde aandacht.

  2. kweetniet

   moet je je eens douchen stinkdier

 5. Baron von Munchhausen

  Baudet: pas op!
  De linkse facistische, altijd gezichtbedekkend protesten, zijn zich, volgens mij, aan het bewapenen!
  De AIVD weet exact wie dit zijn! Verantwoordelijke Ministeries kijken weg, want…………. Baudet is niet pro-Islam, niet links en niet een doorgedraaide milieu/klimaat dwaas!
  Gelijk aan de moordenaar VvdGraaf. Ook toen wist Den-Haag van de hoed en de rand; zoals Melkert en c.s.

 6. Robert Leiden

  Een stukje geschiedenis wat overal is te vinden wordt nu nog eens door Thierry herhaald.
  En…?
  Wat is de toegevoegde waarde van zijn filmpje?

  1. Mezzadra

   Die toegevoegde waarde is er niet. Kennelijk wil hij er soort volksnationalistische trots mee uitventen.

   1. van Urk

    “Die toegevoegde waarde is er niet”. Hoeveel mensen kunnen tegenwoordig iets over de geschiedenis Michiel de Ruyter vertellen? Daarom zullen ook veel mensen geen moeite hebben dat zijn naam wordt verwijderd op straatnaambordjes omdat zij gewoon niet beseffen wat hij heeft betekent voor Nederland. Zelfs Baudet maakt de fout om de tocht naar Chatham te verwijzen naar het jaartal 1666 terwijl deze tocht in juni 1667 plaats vond.

   2. Blitzkrieg

    Mezzadra : Volksnationalistische trots, prima doel toch. Uiteraard een van de vele dingen die jij niet snapt.

   3. kweetniet

    ach kijkend naar de beschikbare kennis in allochtonen land kan ik ze slechts adviseren te kijken.

  2. Robert Leiden

   In de middeleeuwen bestond er een handels overeenkomst en samenwerking tussen diverse Europese landen en tientallen steden, waaronder NL steden.
   Het Hanzeverbond en de Hanzesteden.
   Door de opkomst van de gouden eeuw is dat verloren gegaan.
   Want het grote geld was niet meer in Europa te verdienen maar vooral in de nieuw veroverde gebieden verderop in de wereld.
   Hanzeverbond of Gouden Eeuw.
   Het geld werd verdiend in, en door samenwerking met, het buitenland.

   Dat Thierry dat nou vergeet te vermelden… 🙂

   1. van Urk

    Robert Leiden wil het Hanzeverbond vergelijken met de EU. Hij slaat hiermee de plank weer mis.

 7. Baron von Munchhausen

  ROBERT Leiden:
  Nederlanse geschiedenis kan niet genoeg herhaald worden!
  Met de huidige linkse waanzin worden we doodgegooid!
  Voor het geval u het niet weet: hoe zijn Mussolini en Hitler begonnen?
  Wat eindigde in facisme! Exact dezelfde gedragingen zoals huidige linkse, zeer racistische en door links gesteunde groeperingen

  1. van Urk

   Hoe is de Sovjet Unie en China begonnen en hoe is Noord Korea begonnen? Elk boek, beeldhouwwerk of schilderij dat ook iets met geschiedenis van deze landen te maken hadden werden in tekst veranderd, verwijderd en of vernietigd. Alles ging nu via het rode boekje.

  2. Sans Rancune

   Nee @Baron, leg nog eens uit in uw eigen bewoordingen zonder Mussolini en Hitler.

   1. van Urk

    Idealisten roeien, zolang de geschiedenis wordt geschreven, mensen op monsterlijke schaal uit, want ze hebben een inspirerende droom voor ogen: een betere wereld. Zelfs van het eten van baby,s denkt men de wereld te redden.

 8. Baron von Munchhausen

  ….racistisch moet zijn: facistisch….

  1. Sans Rancune

   Waar? @Baron…is juist, racisme is facisme het ligt in elkaars verlengde.

 9. Robert75

  Niemand die het boeit. Mensen leven ook niet meer in het verleden maar in het heden. Heel leuk en aardig dit soort filmpjes maar het zal hem geen enkel zeteltje opleveren hoor. Politiek gezien zijn mensen alleen maar geïnteresseerd hoe ze maatschappelijke problemen denken op te lossen. Niemand die zijn stem laat afhangen van het feit dat Nederlanders niet meer weten wie Michiel De Ruyter zou zijn.

  1. van Urk

   Politiek gezien zijn er ook mensen die geinteresseerd zijn hoe men maatschappelijke problemen in het verleden oplosten. Verbetering is niet altijd beter. Waarom moeten goed werkende maatregelen uit het verleden opeens weer veranderd worden door huidige politici? Denk alleen maar aan voorbeelden als de zorg, integratie, migratie, veiligheid etc. Wanneer is het een keer goed voor de maatschappij?

 10. Heras

  Een prima initiatief. Mooi stukje trouwens.
  Door Baudet ben ik nederland anders gaan bekijken. We hebben hier ontzettend hard gewerkt en daardoor veel bereikt.

 11. Jetske

  Robert 75
  Mensen die goed opletten zien dat Baudet in beide filmpjes de één na de andere fout tegen zullen komen. Zo’n sektelid boeit dat natuurlijk niet. Trouwens, Lees het stuk op de TPO, waar het Thierry eigenlijk allemaal om te doen is !!!

 12. Svetlana223

  Wat we in Neederland noodnig hebben is meer islam. Ik ben bekeert tot islam en vind het een verijking in mn leewen. Ook zijn er heerlike turkse bakkers overal waar ik heerlik kan smullen van het brood.

 13. merlot

  Baudet hangt niet de geschiedenisleraar uit, maar biedt broodnodig tegenwicht aan het extreemlinkse schorriemorrie dat de Nederlandse geschiedenis onder probeert te schijten.

  Ga zo door, Thierry!

  Tip voor een volgende serie: belicht de islamitische slavenhandel die veel omvangrijker was dan de westerse en vele eeuwen langer duurde. En niet te vergeten: veel wreder was.

  1. Mezzadra

   Volgens merlot valt het best mee met onze slavenhandel. Hullie deden het namelijk ook.

   1. Dik

    De technieken die de aandoenlijke hanteert zijn eveneens aan het marxisme en de Frankfurter Schule ontleend. Ridiculiseren, bagatelliseren, continu zuigen, andersdenkenden proberen in de zeik te zetten en alles omdraaien.

   2. merlot

    Daar hebben we onze oikofobe islam-apologeet weer.

    Hij vindt het prima dat de islamitische slavenhandel zwaar onderbelicht blijft.

    “Hier beklijft het beeld van een man die het christendom op leugenachtige wijze in een kwaad daglicht stelt en de islam zo fraai mogelijk uit wil laten komen. Ondanks dat hij herhaaldelijk beweert niets met de islam te hebben gedraagt hij zich nadrukkelijk als een islam-apologeet en een oikofoob.”

    1. Dik

     Danube de aandoenlijke is dan ook geen moslim en moet er ook niets van hebben…

     Maar ondertussen tracht hij sedert jaren onder verschillende namen op diverse fora die wanstaltige islam uit de wind te houden en gelijkertijd het christendom besmeurend en zijn antisemitisme te uiten door o.a. te stellen dat Hamas geen terreurorganisatie zou zijn. Dit deed hij onder de nick ‘cypres’ en ‘Boudewijn Abma’.

     Onder zeer veel verschillende namen en op diverse fora probeert hij de wanstaltige islam uit de wind te houden, tegelijkertijd het christendom te besmeuren en zijn antisemitisme o.a. te uiten door te beweren dat de legitieme Israëlische grensverdediging gelijk staat aan staatsterreur.

     1. merlot

      “De tarrel is vrijwel zeker christelijk opgevoed, maar van z’n geloof afgestapt. Wat is blijven hangen is een irrationele vorm van spiritualiteit die je wel vaker bij zweefkezen aantreft. Idioten als Karen Armstrong spreken hem sterk aan.

      Op één of andere manier heeft hij een duidelijke haat tegen het christendom (en het westen) ontwikkeld. Anders valt de leugenachtige bagger die hij onophoudelijk over het christendom en het westen uitstort niet te verklaren.

      Zijn islam-apologisme is ook van daaruit te verklaren.”

    2. Mezzadra

     “Hij vindt het prima dat de islamitische slavenhandel zwaar onderbelicht blijft.”

     Nee, natuurlijk niet, merlot, maar het praat ons duistere verleden op dit punt niet goed.

     Met deze stropop zet je jezelf een beetje voor aap. Kun je dat zelf ook zien?

     1. merlot

      “Nee, natuurlijk niet, merlot, maar het praat ons duistere verleden op dit punt niet goed.”

      Natuurlijk WEL, tarrel.

      Het westerse slavernijverleden wordt breeduit uitgemeten (niemand praat het goed) maar het veel kwalijker islamitische slavernijverleden blijft zwaar onderbelicht.

      En dat is geen toeval.

      Dat komt door oikofoben en islam-apologeten zoals jij.

     2. Dik

      Puntje voor Merlot, de aandoenlijke vervalt in digitale sproeipoepen.

     3. Mezzadra

      In mijn logica praten de slavernijpraktijken van anderen onze slavernijpraktijken niet goed, merlot.

      In jouw logica kennelijk wel.

     4. merlot

      Nee Mezza, ik praat niks goed.

      Ik wijs er alleen op dat de transatlantische slavenhandel op grote schaal wordt veroordeeld maar dat bijna niemand het heeft over de islamitische slavernij die veel omvangrijker en wreder was.

      De islam wordt op allerlei manieren door de policoristen en oikofoben uit de wind gehouden en daar doe jij dapper aan mee.

      Daar moet maar eens een eind aan komen.

     5. Dik

      Wat ik me herinner van die Berenice is niet dat ze pèdofilie goedpraatte, laat staan verheerlijkte. Waar ze zich tegen verzette was het iedereen zonder bewijs voor pèdofiel uitmaken wat Micha Kat deed…

     6. kweetniet

      tarreltje is weer bezig om mensen woorden in de mond te leggen die nimmer uitgesproken zijn. Dat werkt misschien bij kinderen tarrel maar niet bij volwassenen.

      Als er 1 continu voor aap staat en zich stil zwijgend terugtrekt uit een discussie die hijzelf startte is het de huistarrel. Zielig vlekje in een spleetje voelt zich zo verdomd alleen

  2. Mar

   Dit is wel een aardig artikel voor u, merlot.

   overdemuur.org/hoe-nepgeschiedenis-het-slavernijverleden-trivialiseert/

   1. merlot

    @ Mar: ik heb een uitvoerig bericht gepost maar het komt er niet door. De software van DDS, met de verboden woorden en dergelijke, is zeer gebruikersonvriendelijk maar de redactie houdt zich helaas doof voor de vele klachten daarover.

    Je link verwijst naar een factcheck van de NRC waar ik het mee eens ben. Bottom line:

    Transatlantische slavernij: ca 12 miljoen

    Islamitische slavernij: ca 18 miljoen.

    1. kweetniet

     de islam grossiert in alles als het negatief is. 50% meer maar kennelijk weet sylvana dat nog niet. Ze kan 50% meer gelkd ophalen bij de islam dan in Nederland. kom sylvana achter de herstel betalingen aan meid

     1. merlot

      Waarschijnlijk weet Sylvana dat inderdaad niet, maar als ze het wel zou weten zou ze niets zeggen.

      Ze beseft immers dondersgoed dat ze de steun van de linkse kerk nodig heeft en dat ze die niet zal krijgen als ze zich tegen de islam keert.

    2. Mezzadra

     “Transatlantische slavernij: ca 12 miljoen”

     Nou, dat valt dan toch enorm mee?

     1. kweetniet

      in vergelijk met de islamitische slavernij zeker , 35% minder . benieuwd of die pleeborstel erachter aan gaat

     2. merlot

      Mezza zet zich vandaag weer enorm voor paal.

      Je zou bijna medelijden met die man krijgen.

    3. Mar

     @merlot

     Waar heeft u deze cijfers vandaan geplukt?

     Ben toch al aan het rond lezen sinds gisteren dus als u mij op nog weer een ander spoor kan zetten. Dank u beleefd.

     1. merlot

      @ Mar: Het cijfer inzake de transatlantische slavenhandel (ruim 12 miljoen) staat in je link en is overgenomen van de Trans-Atlantic Slave Trade Database.

      In je link staat ook de geschatte hoeveelheid blanke slaven in Noord-Afrika, gemaakt door de Barbarijse Zeerovers (ruim 1 miljoen). Resteert het aantal negerslaven dat moslims uit Afrika haalden. Dat cijfer is te vinden in NRC Checkt waaraan je link refereert: ca 17 miljoen. Samen dus 18 miljoen.

      Deze cijfers komen overeen met andere bronnen die ik in het verleden heb geraadpleegd.

     2. merlot

      Toevoeging: Er is ook nog sprake geweest van omvangrijke slavernij van blanken afkomstig uit Oost-Europa door de Ottomanen. Dat is hierin niet meegenomen. Het werkelijke cijfer ligt dus nog flink hoger.

     3. Mezzadra

      Merlot probeert de donkere bladzijden over slavernij in onze geschiedenis wit te wassen door te wijzen op slavernijpraktijken in andere culturen in de oudheid.

      Het heeft iets aandoenlijks maar wijst in elk geval op een diffuus besef van tekortkomingen in onze eigen cultuur.
      Vergangenheitsbewältigung kan niet zonder deze feiten onder ogen te zien.

     4. merlot

      De arme Mezza kan maar niet begrijpen dat dit geen poging is om iets wit te wassen, maar om iets ter sprake te brengen dat lange tijd een taboe is geweest: de islamitische slavernij praktijken.

      Deze feiten zullen bij hem als oikofoob en verwoed islam-apologeet hard aankomen, dat begrijp ik.

     5. Mezzadra

      Ik vind de figuur dat je eigen misdaden relativeert door te wijzen op de misdaden van anderen ethisch zeer armoedig, merlot.

      Slavernij is van alle tijden en plaatsen. Het bestaat zolang de mens bestaat, vaak als bijverschijnsel van tribale oorlogen waarin krijgsgevangenen tot slaaf werden gemaakt maar even zo vaak vanuit een economisch motief met racistische legitimatie.

      Het christendom en de Islam legitimeerde slavernij (hoewel in de Koran het wel moreel werd veroordeeld) maar gaandeweg werd het in het moderniseringsproces wel geproblematiseerd.

      Het ongemakkelijke is dat wij, relatief recent, in onze Westerse christelijke cultuur, slavernij niet alleen legitimeerden maar er ook veel geld aan verdienden. Het bagatelliseren van deze gruwelijke schande door te wijzen op praktijken van anderen is hypocriet en redekunstig infantiel.

     6. Mar

      @merlot

      Moest even zoeken waar u de informatie gevonden had.
      Ik kan me vergissen, maar het lijkt erop dat u van alles bij elkaar en door elkaar gooit om maar te kunnen aantonen dat de islamitische slavernij veel erger was.

      U uw zin, maar had u dit toevallig ook gelezen:

      “Tot aan het midden van de 16e eeuw waren de meeste piraten van islamitische origine. Na die tijd versterkten steeds meer Europeanen hun gelederen. Dit waren vaak renegaten, fortuinzoekers die zich vestigden aan de Barbarijse kust en overgingen tot het islamitische geloof. Een belangrijk gevolg was dat de Barbarijse zeerovers van deze Europeanen leerden hoe met oceaanvaardige zeilschepen om te gaan. Voorheen gebruikten ze meestal galeien met roeiers, goed genoeg voor op de Middellandse zee en voor de kustvaart van de oceaan maar niet erg geschikt om op de Atlantische oceaan te gebruiken. Toen ze de kneepjes van de oceaanvaart geleerd hadden breidde de zeeroverij vanaf de Barbarijse kust zich uit over de hele Atlantische Oceaan.
      Tientallen van deze piraten waren Nederlanders.
      Drie bekende voorbeelden zijn: Suleyman Reis “De Veenboer”, die in 1617 admiraal van de Algerijnse kapersvloot werd, en zijn rechterhand Murad Reis, geboren Jan Janszoon van Haarlem. Beiden werkten voor de beruchte zeerover “Simon de Danser”, die een paleis bezat. Ook Claes Compaen was een zeerover die in Marokko kwam. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ging de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bondgenootschappen aan met Barbarijse zeerovers om afbreuk te doen aan Spanje en Portugal, beide koninkrijken onder Habsburgs bewind.”

      De befaamde Nederlandse koopmansgeest?

      (viel ook van me stoel, hoor, toen ik het las)

     7. merlot

      “Ik kan me vergissen, maar het lijkt erop dat u van alles bij elkaar en door elkaar gooit om maar te kunnen aantonen dat de islamitische slavernij veel erger was.”

      Je vergist je. Ik verzin die cijfers niet, ik haal ze notabene uit je eigen bron.

     8. merlot

      “(viel ook van me stoel, hoor, toen ik het las)”

      Dat was mij al jaren bekend. Het is een detail.

     9. merlot

      “Ik vind de figuur dat je eigen misdaden relativeert door te wijzen op de misdaden van anderen ethisch zeer armoedig, merlot.”

      Dit ben ik met je eens, Mezza. Dat is dus ook helemaal niet wat ik doe.

      Wanneer komt dat door het blok beton voor je harses heen?

     10. Siemien

      “Het christendom en de Islam legitimeerde slavernij (hoewel in de Koran het wel moreel werd veroordeeld)”

      Islamimbeciel mezadra is compleet van zijn islampotje gerukt..

 14. Rosasolis

  Wij kunnen niet de tijd van eeuwen geleden terug brengen. Wij kunnen alleen aan deze het herinneren en waar mogelijk, iets ervan leren. Niet alles was zo perfect in Nederland tijdens de gouden eeuw. Velen van ons voelen verbonden met een bepaalde vroegere tijdperk. Ik ook. Ik hou van oude muziek, vooral de Barok tijdperk. Als vocalist weet ik dan G.F. Handel de grootste componist aller tijde voor vocalisten nog steeds is. En ik hou van blokfluiten en klavecimbels. Als ik luister naar de prachtig mooie grote menuet van Handel’s Water music, denk ik soms “ik ben niet van deze tijd”!.., Maar dan komt snel de realiteit terug…Wij moeten altijd verder gaan, en werken voor de toekomst. Alleen oude kunst en muziek of literatuur kan ons voor een keer terug naar de oude tijden brengen. Of sommige SF films. Maar dan moeten we altijd terugkeren het hedendaagse leven, en richten ons vanuit de heden naar de toekomst. Kortom: belangrijk is het dat de mooiste van de oude tijden nog steeds bestaat, en geliefd is, maar ook gedurende deze oude tijden kwamen er steeds meer nieuwe ontwikkelingen, en veranderingen; de tijd staat nooit stil. Alleen op 31 oktober kunnen wij de klokken een uur terugzetten.

 15. Mar

  “Dat was mij al jaren bekend. Het is een detail.”

  Oké. Zo kun je er ook tegenaan kijken.

  1. merlot

   Dan moet me nog één ding van het hart. Je had de indruk dat ik dingen door elkaar gooide om maar aan te kunnen tonen dat de islamitische slavernij veel erger was. Dat is een (oikofobe) reflex.

   Het punt is dat er jarenlang een taboe op is gelegd door politiek correcten en activisten. Een must-read voor iedereen die hierover zijn licht wil opsteken is dit artikel:

   h**ps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wie-denkt-aan-de-slaven-van-afrikanen-en-arabieren~b7d659ca/

   Laatste alinea: “Wordt de transatlantische slavenhandel gebagatelliseerd door meer kennis en inzicht over wat er is gebeurd, en door de context van de andere slavenhandels? Natuurlijk niet. Eerder wordt het lot van al die andere slaven, die eeuwen lang als slachtoffers zijn vergeten nu eindelijk belicht.”

   De politiek correcten in het westen hebben de ziekelijke neiging om de talrijke wantoestanden binnen de islam onder het tapijt te houden of te bagatelliseren. Of het nu over de slavenhandel gaat, over de misdaden van Mohammed en z’n opvolgers of over het feit dat meisjesbesnijdenis door de islam wordt gelegitimeerd.

   Vooral dat laatste is lang een heet hangijzer geweest, waarbij mensenrechtenorganisaties bij hoog en bij laag volhielden dat het niets met de islam te maken heeft. Ook werden veel te lage inschattingen gemaakt van de schaal waarop het gebeurt. Daar komen ze inmiddels schoorvoetend op terug. Ze moeten wel.

   Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

   1. Mezzadra

    @ merlot,

    Dank voor de link naar het artikel. Het bevestigt mijn stelling.

    De inzet van merlot staat uiteraard wel degelijk in functie van bagatellisering van onze zwarte bladzijden ter zake slavernij. Dat is uiteraard het motief: hullie deden het ook. En uiteraard waren er ook Afrikanen die meewerkten in het aanleveren van slaven.

    De redenering lijkt op die van de heler die de dief diefstal verwijt.

    1. merlot

     Het artikel gaat rechtstreeks tegen je “stelling” in.

     Dat je niet kan lezen was al bekend, maar je gaat nu wel erg hard achteruit. Dit is zorgwekkend.

     1. Mezzadra

      Nee, het artikel benadrukt dat het wijzen op de splinter in het oog van de andere culturen de balk uit het eigen oog niet wegneemt.

      Dat was precies wat ik ook betoogde.

     2. merlot

      De laatste alinea is daar heel duidelijk over:

      “Wordt de transatlantische slavenhandel gebagatelliseerd door meer kennis en inzicht over wat er is gebeurd, en door de context van de andere slavenhandels? Natuurlijk niet. Eerder wordt het lot van al die andere slaven, die eeuwen lang als slachtoffers zijn vergeten nu eindelijk belicht.”

      Wie niet in staat is dit soort eenvoudige teksten te begrijpen kan beter een andere hobby zoeken dan mensen op fora voor de voeten te lopen.

 16. Drollevanger

  Persoonlijk ben ik erg trots op mijn Nederlandse genen. Door mijn aderen stroomt hetzelfde bloed dat ook door de aderen van onze geleerden, zeehelden en dijkenbouwers stroomde.
  Er is geen ander land op de wereld dat, net als wij zijn eigen land uit de ruwe klei heeft gekneed via ons eigen verstand, ons doorzettingsvermogen en de dappere daden van onze en hun voorouders.
  Jammer dat ons gezamenlijke IQ weer snel aan het zakken is in onze steden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.