Daar komen de klimaatwerklozen: Tata Steel schrapt duizenden banen, mogelijk zelfs 1.500 in IJmuiden

Het Indiaase staalconcern Tata Steel wil duizenden banen te schrappen bij haar Europese afdelingen. Tata moet inkrimpen. Dit heeft wellicht ook effecten voor de Nederlandse economie. Van de 21.000 Europese medewerkers van Tata Steel werkt ongeveer de helft in Nederland, waarvan 9.000 in IJmuiden, via NOS Teletekst.

De Centrale Ondernemingsraad van Tata te IJmuiden heeft echte al wel aangegeven hoeveel banen zij verwacht dat er op het spel staan in IJmuiden. Het gaat in ieder geval om zo’n 1.500 tot 1.600 arbeiders die dus binnenkort op zoek moeten naar alternatief werk.

Tata wil in Europa ruim 830 miljoen euro op jaarbasis besparen en natuurlijk is het snijden in het personeelsbestand dan de meest eenvoudige oplossing. Arbeidskosten zijn voor vrijwel alle bedrijven uiteindelijk de hoogste kostenpost. Daarna volgt materiaal en vaak pas veel lager op de tabel de ‘grondstoffen’ die worden bewerkt.

Tussen Tata en de stad IJmuiden boterde het al langere tijd evenmin. Zo was het concern verwikkeld in diverse juridische processen met de Gemeente Velsen, waar zich ‘diverse grote incidenten’ afspeelden.

Nog niet zo lang geleden was de FNV nog vol goede moed over het lospeuteren van extra geld van de eigenaren van Tata, de beleggers en deze over te hevelen naar de arbeiders. Maar de FNV kan zich nu anno 2019 beter focussen op het organiseren van een zogeheten ‘sociaal plan’ -nu er duizenden banen dreigen te verdwijnen.

Wat natuurlijk ook meespeelt zijn de steeds maar oprukkende kosten die door het Klimaatbeleid van de Europese landen worden afgewenteld op de bedrijven, waardoor bedrijven als Tata gewoonweg niet langer kunnen concurreren in Europa. Het gevolg? De ‘klimaatwerklozen’ waar Hans de Boer het al over had…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. JFU

  Dit is nog maar het begin…vele bedrijven zullen volgen. Economische recessie komt er aan! Maar heeft ook voordelen…goed voor het milieu. Hebben de linkse nitwits toch hun zin.

  1. Jumping

   @JFU.

   Inderdaad de Chemie / Raffinaderijen / Ertsoverslag / Bulkverlading en de Transportwereld.
   Alles is verloren voor Nederland.

   Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. Veteraan

  En het grappige is dat het grootste gedeelte van de uitstoot toch wel hier komt en in ieder geval het milieu global beïnvloed. Dus resultaat iets meer kanker op de plek waar Tata naar toe gaat i.p.v. hier in NL. Boeiend hoor en ook niet echt menslievend.
  Soort van waar we het meest verontreinigde afval, oude schepen enz naar toe sturen zodat we er hier geen last van hebben.
  Weer 1500 banen minder, gelukkig dat Nl al een tijd zo goed gaat met 1 op 1 qua werkende en uitkeringsgerechtigde. Vanwaar meer dan de helft gelukszoeker.
  Ach ja, NL is toch al naar zijn klote en stort eerdaags helemaal in elkaar met een paar gram minder uitstoot die dan wel miljarden heeft gekost.

 3. logisch denken2

  uiteraard begint de uittocht. Onze werkgever is ook al bezig om te kijken. 500 directe banen maar geschat wel 2500 indirecte banen van toeleveranciers , technisch specialisten , ICT jongens enz

  linkse ubermenschen hebben daar schijt aan en zien de klimaat discussie als een leuk spelkletje ja meester , nee meester . Hoe maak ik een land totaal kapot. Straks geen industrie meer , geen boeren meer , geen glastuinbouw meer , geen innovatie , geen overlevingsmogelijkheden .

  links maakt meer kapot dan je lief is met oneigenlijke discussies

 4. RvdBe

  Voor mij is het duidelijk, de eu is bezig met het herinrichten van de unie, industrie en intensieve veeteelt weg van dichtbevolkte gebieden om elders in dunner bevolkte gebieden op te bouwen.
  Wat rest voor NL is opvang en huisvesting van immigranten en opslag,handel van elders gemaakte produkten.

  1. logisch denken2

   quote Wat rest voor NL is opvang en huisvesting van immigranten en opslag,handel van elders gemaakte produkten. end

   Daar kan je geen 17.000.000 mensen mee voeden en onderhouden. Dat draait uit op oorlog

 5. Piet51

  De aanleiding voor de inkrimping is kostenbesparing, o.m. als gevolg van goedkoop Chinees staal en de efefcten daaro van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Verder spelen er “diverse juridische processen met de Gemeente Velsen, waar zich ‘diverse grote incidenten’ afspeelden”, maar of die een rol gespeeld hebben bij de gigantische besparingen vraag ik me af.

  Volgens mijn info wil Tata Steel in Europa 175 miljoen op personeelskosten besparen. Die 850 miljoen zullen dan de totale besparingen zijn.

  Een link met kosten a.g.v. het klimaatakkoord heb ik nergens gelezen. Misschien de duim van Teunis Dokter of heb ik iets gemist? Dat laatste wil ik niet helemaal uitsluiten, maar hoor dan wel graag de bron van dit nieuws.

  1. logisch denken2

   lul niet zo slap malle pietje , ja nederland is extreem duur op arbeid maar als die arbeid loont door innovatie is het nog steeds lonend

   Misschien moet je je eens verdiepen waarom de nieuwe lijn in Beverwijk niet uitgebouwd wordt maar de techniek verhuisd naar India en daar herbouwd wordt. Dat is geen besparing maar dat zijn kosten mafklapper

   Malle pietje probeert weer ongehinderd door enige kennis wat stemming te kweken. Stomme linkse ubermenschen drammen beter dan dat ze denken dat is weer overduidelijk

  2. Michael

   Inderdaad Piet, Teunis geeft een cursusje fake-news creëeren en framen.

 6. Sergeant Monty

  “Wat natuurlijk ook meespeelt zijn de steeds maar oprukkende kosten die door het Klimaatbeleid”

  Ook een belangrijke oorzaak de vraag naar staal voor de auto-industrie is behoorlijk terug gelopen.

 7. Tman

  Ach, nu kunnen de hardwerkende staalwerkers ook eens genieten van de privileges en koninklijk rustige levensstijl, waarvan de illegalen allang genieten in Nederland!
  Lekker luieren, biertje, vrouwtje pakken wanneer je zin hebt en wachten tot de uitkering weer wordt gestort!
  Dat de illegalen/statushouders maar eens gaan zorgen dat de economie blijft draaien, inplaats van 24/7 debatteren over discriminatie!

  1. Heinrich

   tman/
   haha,juist++++++++

  2. Julian

   Wat een nepbericht weer… Illegalen die een uitkering krijgen? Gewoonweg een leugen. Illegalen mogen niet werken. Statushouders zijn echte asielzoekers.

   Gelukkig zijn er nog wel echte mensen die zich om andere bekommeren in plaats van zo’n commentaar te leveren. Echt door een hersenloze eencellige dat kan niet anders..

   1. werikke

    helaas maar het klopt dat Illegalen toch een uitkering krijgen . ik heb bewijzen op bureau liggen. Statushouders krijgen dit ook maar ook illegalen vanwege kans op criminaliteit.

 8. Julian

  Klimaatwerkelozen? Waarop baseert de schrijver dit? Zoals ik het hier lees is het een eigen conclusie . Het bedrijf gaat kosten besparen. Voornamelijk arbeidskosten. Concurrentie met China is moordend.

 9. Michael

  Teunis claimt:
  “Wat natuurlijk ook meespeelt zijn de steeds maar oprukkende kosten die door het Klimaatbeleid van de Europese landen worden afgewenteld op de bedrijven, waardoor bedrijven als Tata gewoonweg niet langer kunnen concurreren in Europa”

  Kan best hoor, maar waar is je bewijs voor deze bewering? Je geeft exact 0 ondersteunende feiten, en tovert zomaar deze bewering uit de hoge hoed. Er kunnen 1001 verklaringen zijn hiervoor. Ook vóór de klimaatcrisis waren er regelmatig ontslagen bij grote bedrijven.

  Je gevolgtrekking is dus puur insinueren om stemming te maken, zonder bewijs.

 10. Gerlos

  Dit is het begin, de beerput gaat open dus heel veel ellende in aantocht.

 11. Drollevanger

  In mijn jeugd zwierf ik met Nederlandse schepen over de wereldzeeën. Al die schepen inclusief de rederijen zijn nu gesneuveld door de Nederlandse regelzucht.
  Onze enorme scheepsbouw industrie was wereldwijd bekend om de kwaliteit van hun producten. Gesneuveld door regelzucht.
  Onze vliegtuigbouw was wereldwijd beroemd. Ook nu vliegen nog de Fokkers. Opgelost in de EU regels. KLM nu in Franse handen.
  Op reis in Europa telde ik onderweg de Nederlandse vrachtwagens. Verhuisd naar O-Europa op de vlucht voor de EU regels.
  Onze landbouw, nog een vroeger welvarende bedrijfstak wordt via de EU en onze regels ook de nek omgedraaid.
  Werkspoor produceerde uitstekende treinen. Gesneuveld via Den Haag.
  Enz, enz.
  Is men in den Haag stapelgek geworden?

  1. Julian

   In jouw jeugd zal de wereldeconomie heel anders in elkaar. Dat KLM in Franse handen is, komt dat als ze dat niet gedaan hadden er nu geen KLM meer was. We maakten goede vliegtuigen en boten alleen valt er niet concurreren met onze prijzen. En dat heeft niks met regelzucht te maken. Dat maken mensen er snel van. Onze landbouw drijft op EU subsidie en was zonder EU kansloos geweest.
   Onze transportsector gaat ten onder aan de goedkopere concurrentie.
   Simpelweg eenvoudige economische principes waar sectoren te lijden hebben.
   Zonder EU zouden we er heel veel slechter voor staan. En dat wil niet zeggen dat alles in de EU hosanna goed is..

 12. Drollevanger

  NEXIT lijkt zo gek nog niet.

 13. Drollevanger

  Die witte stoom, nu eens zonder ingekleurde wolken op de foto, is trouwens geen verontreiniging maar waterdamp, net als de waterdamp uit uw kookpotje.

 14. pakwatjepakkenkan

  hopelijk valt het kabinet snel, dan kunnen we links een poepie va Co2 laten ruiken.

  nu bedenk ik mij ineens de vraag hoeveel co2 we uitstoten als elke inwoner een scheet laat ? kan iemand dat eens uitrekenen voor de gein? of misschien beter van niet..

 15. Onno Zel

  De droom van Groen Links : geen vervuilende fabrieken meer. Wat dan wel ? Als we de bedrijven die goed functioneren wegjagen, dan is het snel over met de welvaartsstaat.
  Mogelijk komen er dan wel meer woningen beschikbaar ; de economische vluchtelingen zijn dan in het land van herkomst beter af. En de Sint is ook geen probleem meer : geen geld voor cadeautjes voor de kids.. En de samenleving wordt heel erg inclusief ; iedereen is straatarm. Goed bezig Raad van State !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.