De ‘Gele hesjes’ leerden de Europese elite een les: ‘vergeet ons niet anders helpen we jullie herinneren’

Deze week vieren de ‘Gele hesjes’ hun eerste verjaardag na één jaar rebelleren tegen de Franse president Emmanuel Macron. De beweging is niet uitsluitend Frans want ook in Nederland, België en Duitsland werden acties georganiseerd. En afgelopen week demonstreerde het onderwijsveld ook in de beruchte fluoriserende hesjes. Nu de ‘Gele hesjes’ hun eerste verjaardag vieren is het daarom tijd om de balans op te maken, via NOS Teletekst.

De Gele hesjes begonnen vorig jaar met de demonstraties tegen de hogere belastingen op brandstof, maar niet veel later escaleerde de beweging en groeide deze uit tot een algeheel protest tegen de Franse president. Emmanuel Macron verloor in de eerste maanden van het protest veel steun en zijn ‘approval rating’ daalde tot ongekende dieptepunten.

Echter leidden de acties van de Gele hesjes al snel tot extreem geweld en rellen, waarbij waterkanonnen, maar ook verboden wapens werden ingezet door de Franse politie. Uiteindelijk trok het Élysée Palace de voorgestelde belastingen in, waarna de protesten in omvang afnamen. Eind januari 2019 leek de beweging te zijn verdampt. Maar daar bleef het dus niet bij.

Sinds begin dit voorjaar zijn de ‘Gele hesjes’ flink aan het escaleren en lopen er ook demonstranten van het ‘Zwarte blok’ mee in de acties. Deze radicalen hebben weinig van doen met het demonstratierecht en zijn vooral bezig met openlijke geweldpleging tegen politieagenten en het vernielen van eigendommen. Behalve de infiltratie door radicalen is ook de boodschap van de beweging veranderd.

De hesjes verzetten zich nu niet alleen tegen Emmanuel Macron, maar ook tegen het Klimaatbeleid.

Wat je ook van ze vindt, er kleeft aan de Gele hesjes een les voor Emmanuel Macron en Europese politici. De beweging laat namelijk zien dat het onverstandig is -voor welke politieke leider dan ook- om groepen, zij het minderheden of niet, van zich te vervreemden.

De teller sinds de acties eind vorig jaar begonnen staat al op 11 doden, meer dan 4.400 gewonden en duizenden arrestaties. Daar komt ook nog eens 17 miljard euro aan economische schade overheen. Zogezegd leren de Gele hesjes de politieke elite een belangrijke les: ‘vergeten jullie ons, dan helpen we jullie herinneren’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. ZiggyStardust

  Ook vandaag is er schijnbaar weer een dode gevallen, namelijk een politieagent die door een collega per ongeluk in het gezicht werd geschoten meen ik. Lekker dan.

  1. Cootje

   Bij een strijd kunnen gevonden vallen iets anders is als je gewond raakt door ondeugdelijk materiaal maar dat heb je met goedkope mortieren of je moet als leger pang pang roepen want de kogels zijn of we geven die paar politie agenten 20 miljoen € extra om de georganiseerde misdaad waar miljarden in omgaan te bestrijden . Gelukkig is het nu weer tijd voor de zwarte piet uit te rijken dat is makkelijk want die ligt altijd bij de politiek waar de meeste een HAVO diploma hebben of een diploma van oud commesaris loek hermans

   1. logisch denken2

    officieel natuurlijk niet overgedragen aan de EU de inmiddels 1600 miljard in de pensioen potten maar bij een negatieve rente wordt er elk jaar een deel afgesnoept van onze potten ten gunste van de zuid europese feestjes.

    Dus indirect financieren de Nederlanders buitenom de jaarlijkse bijdrage aan de EU de zuid europese feestjes met de pensioenpotten

  2. Hochgestellt

   Wat is daar zo lekker aan?

 2. Cootje

  De Fransen zijn kampioenen in het protesteren daar gaan ze gewoon nog met hun 62ste met pensioen Macron wil naar 64 De oude vrouwen kenner krijgt geen vinger aan de grond met zijn hervormingen de Fransen breken gewoon het land af ondertussen lopen hun begrotingen met een oplopende vergrijzing wel geweldig op maar tegen die tijd kunnen ze als Europese broeders aanspraak maken op onze pensioenpot Van 1500 miljard € die in Brussel staat geparkeerd want we gaan voor EEN Europa wel een ARM europa

  1. Dwight Tralee

   Voor u in uw gedachten misschien wel. Mijn pensioenfonds keert normaal uit, en goed. Het komt niet uit Brussel. Over een paar dagen is het weer zover. Dat eerder met pensioen gaan heet ook een nadeel voor de hoogte. De laatste jaren maken veel uit.

   1. logisch denken2

    onzin , ofwel bull shit , elk jaar inleg vertegenwoordigt een gelijk deel bij een rente van 0,1%

    1. Vanduinen

     M.a.w. 5 jaar langer pensioen bijdrage heeft nauwelijks effect op het eindkapitaal.

     1. logisch denken2

      nee dombo want er is toch inleg die bij een DC of DB regeling ? of begrijp je pensioenen niet zo goed en probeer je iets te zeggen waar je geen reet van begrijpt

   2. Kees Kroket

    Ik heb een klein kapitaaltje bij elkaar gegaard als pensioen voorziening. Samen met de AOW uitkering straks over 1 jaar, kan ik het net 17 jaar uitzingen, dan moet ik naar de bijstand.
    Royaal leven heeft zo een grens voor een kleine ondernemer. Ik zie wel waar het schip strandt.

   3. Nep

    Precies en zo hoort het bij pensioen uitkeringen. Overal om mij heen betalen ze goed uit.

 3. Jack Flash

  keeskroket@Die AOW hebt u tot aan uw overlijden.Hoezo bijstand?

 4. Henk Albarda

  Indrukwekkend, de gele hesjes. Ondanks het grove geweld dat Macron met de Franse politie op de gele hesjes loslaat, zijn de gele hesjes nog steeds vrijwel geweldsloos. Wie de beelden goed bekijkt, ziet verrekte duidelijk dat de gele hesjes zich vrijwel uitsluitend verdedigen. De linkse burgemeesters van Parijs wijzen tijdens de demos steeds nieuwe gebieden aan die verboden zijn, en dan verbaasd zijn over opstootjes als een groep gele hesjes ‘ineens’ in een verboden gebied lopen.
  Lees rond op de WELdenkende sites en bedenk dat links in grote paniek is. Alleen op vraag van NRC, Volkskrant, Trouw en NPO zegt nog een hele kleine meerderheid burgers dat de gele hesjes geweld gebruiken.
  Alle andere sites hebben een beter zicht op wat de burger wil, weg met links.
  Het zal nog een heel aantal jaren duren, er komt zicht op verbetering. Links boekt steeds vaker Pyrrhuss overwinningen.

  1. Wesley Benbow

   “zijn de gele hesjes nog steeds vrijwel geweldsloos. ”

   h*tps://www.telegraaf.nl/nieuws/3301553/geweld-gele-hesjes-laait-weer-op-tijdens-ultimatum

   1. Rechtsaf

    wesley is nogal dom…

  2. Joost mag het weten

   Het protest is niet zozeer anti-links maar anti-neoliberaal.

 5. pakwatjepakkenkan

  hatsiekiedeeee

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.