Den Bosch-supporter die Hitlergroet bracht was volgens het OM een ‘wegwerpbeweging’

De verontwaardiging was afgelopen weekend groot, toen Excelsior Rotterdam het in een uitwedstrijd opnam tegen FC Den Bosch in de Keuken Kampioen Divisie. Die verontwaardiging was voor de volle honderd procent terecht. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd namelijk racistisch bejegend

Hij vertelde voor de camera’s van Rijnmond dat hij werd uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Misselijkmakender dan dit krijg je het niet. Reden genoeg voor scheidsrechter Laurens Gerrets om de wedstrijd stil te leggen. Als klap op de vuurpijl kon er nog een dieptepunt worden toegevoegd aan deze voetbalmiddag, toen er een man op de tribune werd gesignaleerd die de Hitlergroet zou hebben gebracht.

Het Openbaar Ministerie heeft deze kwestie onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat het hier niet over de Hitlergroet gaat, maar over een ‘wegwerpbeweging‘.

“Wij hebben dit incident onderzocht”, zegt de betrokken officier van justitie. “Het OM is niet tot de conclusie gekomen dat het hier gaat om een Hitlergroet. Het gaat in onze ogen om een meer algemene wegwerpbeweging.”

Het OM heeft de desbetreffende verdachte ook gesproken. Hieruit blijkt dat de FC Den Bosch-supporter ‘met klem’ heeft ontkend dat hij de Hitlergroet zou hebben gebracht, zo valt te lezen bij RTL Nieuws.

“Het Openbaar Ministerie heeft de man ook gesproken. Die ontkende volgens de officier van justitie ‘met klem’ dat het om de Hitlergroet ging. Hij wordt dan ook niet vervolgd voor racisme.”

Er zijn al verschillende statements gemaakt in talkshows en ook tijdens de laatste wedstrijd van het Nederlands elftal. Excelsior komt aanstaande vrijdag in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam met een eigen actie. Verder wordt er tijdens de wedstrijden van de Eredivisie voor één minuut niet gevoetbald.

Laten we hopen dat deze acties en statements ook daadwerkelijk hun vruchten zullen afwerpen. Het is in ieder geval een stevig signaal dat we racisme niet pikken. Laat dat maar eens goed duidelijk worden!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Watcher

  ”Het is in ieder geval een stevig signaal dat we racisme niet pikken”

  Wie zijn ‘we’ – jij en ik ?
  Je gaat me niet vertellen dat je daarmee bedoelt- de reaguurders van DDS

  1. EU kok

   We zijn de complete redactie incl. dienstdoende Joris.
   Proest.

  2. Wesley Benbow

   Inderdaad, de meeste reaguurders op DDS braken hier een smerig racisme uit. DDS neemt op dit punt te weinig zijn verantwoordelijkheid.

   Als DDS oprecht meent dat we racisme niet moeten pikken moet ze op dit punt ook durven modereren.
   Dat gebeurt niet en dan is dit een hypocriete uitspraak.

 2. Anticmaster

  Het feit dat een speler zich aangesproken voelt door sinterklaasliedjes en kraaiengeluiden is niet de schuld van de fans maar van de speler zelf. De speler trekt meteen de racismekaart omdat dat hem het beste uitkomt om zo weer mooi in de slachtofferrol te komen. Niet de fans zijn schuldig maar de speler voor zijn overdreven safe space gejank en in plaats van zichzelf te focussen op het voetbal meteen de racismekaart trekken en zielig te doen. Ik zou me als trainer en coach van deze speler kapot schamen en hem niet meer in de basis zetten.

  1. Mar

   En de M-side van FC Den Bosch moet zich niet aangesproken voelen door het verwijt van racisme. Ze zijn alleen maar een beetje teveel begaan met hun cluppie.

  2. Vlaswiek

   @Anticmaster: Je kunt je ook gekwetst voelen of gedragen. Nederlanders zijn daar wel gevoelig voor.

   In het land waar de voorzitter van de Tweede Kamer hier niet eens is geboren en een andere buitenlandse nationaliteit heeft, in een land waar de dochter van een Argentijnse politicus die ‘nichts hat gewusst’ van moordpartijen uit naam van de regering, het in Nederland tot koningin en redster van de monarchie kan schoppen. Hoe racistisch is een land dat een vrouw accepteert als ultieme uitkeringstrekster met eigen couturier en diamantair omdat ze zo leuk kan zwaaien?

   We leven in een land waar iedereen werkelijk álle kansen van de wereld krijgt, maar wij laten ons graag uitschelden en wegzetten als racist.

   Opdonderen!

   1. Piet51

    @Vlaswiek
    Neem jij jezelf met zulke gebral echt serieus? En dat racisme, ook hier op DDS, kun je onmogelijk missen.

   2. Piet51

    Dat een deel van Nederland racistisch wordt nog niet door iedereen onderschreven. Maar je hoeft die twijfelaars alleen maar te verwijzen naar sommige reactie op DDS. En dat is de redactie niet te verwijten.

    Ik begrijp alleen niet zo goed, dat de eigen huisregels niet worden bewaakt. Zie regel 2: Seksisme, racisme en homofobie leveren u een enkeltje prullenbak op

    1. EU kok

     Zomaar een posting van de huis-neo-jeweetwel:
     .
     Die zwarte onruststokers doen dit niet voor niets, ze hebben toch een diepzittende angst, want ze weten dondersgoed dat als het Nationaal Socialisme in Nederland/Europa de boventoon gaat aanvoeren, het snel afgelopen is met opstandige nikkertjes en moslims!
     .
     En DDS en een groot aantal reageerders is de hond uitlaten, sigaretten halen of even naar het toilet.

     1. Piet51

      @EU kok
      Ik herinner me het in detail. Dat was Tman, niet zo lang geleden. Maar er zijn er meer en net zo erg.

     2. Wesley Benbow

      Dit soort afschuwelijke teksten worden hier dagelijks afgedrukt zonder dat de redactie van DDS modereert.

      In dat licht is de oproep van de redactie racisme niet te pikken nogal hypocriet.

      Het gaat DDS ook opbreken, ze lopen het risico bekend te worden als een racistisch blog.

    2. Rechtsaf

     Ja pietje/EU/Wesley hebben elkaar weer gevonden en steken de veren zo diep in elkaars aars, niet normaal meer gewoon..

   3. van Urk

    Er is ook geen sprake van racisme. Het maakt nergens in dit land geen reet uit wat voor kleur mensen er op het voetbalveld spelen of op het werkvloer werken. Het is meer een handeling uit ervaring dat men bij sommige soort groep mensen uit een bepaald regio/streek/land geen goed gevoel bij hebben. Dan ben je dus aan het discrimineren. Mensen die meteen racisme roepen moeten de definities racisme en discriminatie eerst eens goed onder de loep nemen.

  3. Wesley Benbow

   “Het feit dat een speler zich aangesproken voelt door sinterklaasliedjes en kraaiengeluiden is niet de schuld van de fans maar van de speler zelf.”

   Je gelooft hier soms je ogen niet!

   1. Kretoloog

    Lijkt mij ook een gevalletje ‘teer zieltje’. Met Sinterklaasliedjes is helemaal niets mis. Als je zo gevoelig bent, kun je misschien beter een andere sport dan voetbal gaan beoefenen. In korfbal gaat het er al een stuk beschaafder aan toe.

    1. Jumping

     @Kreteloog.

     Soms kiest men bewust voor voetbal.
     Dan mag men zijn onderbroek aan houden met het douchen.

    2. Heinz

     Honkbal ook. Met hele families op de tribune

   2. Meriadoc Brandebok

    @wesley Benbow

    Zulke opmerkingen staven uitsluitend dat racisme springlevend is. Walgelijk om deze bagger te lezen.

 3. Mar

  De jongeman maakt wel op een hele aparte wijze een wegwerpgebaar.

  Maar goed, als het OM hem gelooft op zijn blauwe ogen en blonde haren, dan is het dus een onschuldig gebaar.

 4. RvdBe

  Zoals ik al zei, totaal doorgeslagen “correcte” gutmensch reactie van media en overheid, in voetbalstadia gelden sowieso andere gedragsregels dan daar buiten, een soort gesloten inrichting waar je vrijwillig in gaat.

 5. ikweetwatikwil

  Bij het voetbal zijn al eerder acties ondernomen tegen racisme . Dat helpt geen bal.
  Het lijkt mij het beste om maar niets te laten horen bij gekleurde voetballers zodat ze geen reden hebben om te huilen. We luisteren gewoon naar gekleurde voetballers die een hekel hebben aan Zwarte Piet en dat ook verkondigen. En we gaan rustig verder met Zwarte Piet. Er zijn gekleurde mensen die zich gauw aangesproken voelen.

 6. ikweetwatikwil

  Ach ja en hou vooral je armen langs je lijf en til ze niet op want je weet maar nooit. Je bent zo verdacht van racisme.

 7. Wesley Benbow

  Wijnaldum, de indrukwekkende held van ons Nederlands Elftal vertelt vandaag in de Volkskrant dat Zwarte Piet voor veel gekleurde Nederlanders wel degelijk met krenkend racisme te maken heeft:

  “De vroeger verlegen jongen toont zich dinsdag op de late avond een waardig gelegenheidsaanvoerder, een sportman die zijn status durft in te zetten voor een hoger doel. Of hij zelf weleens slachtoffer was van racisme? ‘Ja, natuurlijk.’ Vraag hem om een voorbeeld en hij begint spontaan over Sinterklaas en over een neefje. ‘Mensen in Nederland zeggen: het is een kinderfeest, als het over Zwarte Piet gaat. Racisme? Nee. Maar niemand kan zeggen waarom het geen racisme is. Het is traditie, zeggen ze dan. Maar tegen mijn neefje zeiden ze: jij hoeft je niet te schminken, want je bent al zwart. Dat waren kinderen onder elkaar dus.’

  Hoe herinnert hij zich Sinterklaas uit zijn kindertijd? ‘Kinderen worden verblind. Die krijgen cadeautjes van Zwarte Piet. Het maakt ze niet uit van wie ze die krijgen. Ik zette thuis mijn schoen, maar ik kreeg nooit wat. Mijn oma deed daaraan niet mee.’ Wijnaldum is deels opgevoed door zijn oma, na de scheiding van zijn ouders.

  Zwarte Pieten op school? ‘Ieder kind vindt dat geweldig. Maar kinderen vinden het ook geweldig als het een kleurenpiet is of een roetveegpiet. Want een kind krijgt cadeautjes en die Piet doet een handstand. Maar wanneer je ouder wordt en die dingen tegen je gebruikt worden, ga je het begrijpen. Daarom is het ook zo makkelijk om te zeggen: het is een kinderfeest. Als ik een voetbalpiet ben, vinden ze het geweldig. Als Frenkie de Jong een voetbalpiet is, vinden ze dat ook geweldig. We moeten ons niet meer verstoppen achter de mededeling dat het een kinderfeest is. Niemand vraagt om het feest stop te zetten. Alleen Zwarte Piet moet je veranderen.’

  ht*ps://www.volkskrant.nl/sport/wijnaldum-de-mensen-die-racistisch-zijn-begrijpen-echt-niet-hoe-wij-bij-oranje-met-elkaar-omgaan~b4309876/

  1. Stopperspil

   @mezzadra. En omdat Wijnaldum dat zegt moeten wij deemoedig het hoofd buigen. Met een klein beetje moeite zijn er andere gekleurde voetballers te vinden die geen enkel probleem hebben met Zwarte Piet. Het racisme in Den Bosch wordt nu dankbaar gebruikt om te proberen ZP om zeep te helpen. Net zoals het geven van de Hitlergroep er bij wordt gesleept om de zaak nog erger te maken. Gelukkig heeft justitie na onderzoek geconcludeerd dat er geen sprake van was. De tegenstanders van Zwarte Piet schuwen geen enkele mogelijkheid om hun zin te krijgen.

   1. Wesley Benbow

    “En omdat Wijnaldum dat zegt moeten wij deemoedig het hoofd buigen. ”

    Ja, deemoedig het hoofd buigen lijkt me wel het minste wat we kunnen doen.

    1. Stopperspil

     @Mezzadra. Deze krant ligt elke ochtend bij mij op de mat. Heb dus het hele vraaggesprek gelezen. Maar is het al tot u doorgedrongen dat de supporter die er – ook door Wijnaldum tijdens de persconferentie – van werd beschuldigd de Hitlergroep te hebben gebracht door justitie na onderzoek wat dit betreft totaal is vrijgepleit. Er was geen sprake van. Het is net als die dame van KOZP die in Scheveningen de Hitlergroet dacht te zien brengen. Een beschuldiging die ook vals was. Overigens, ik heb niks met heldenverering. Van welke beroemdheid dan ook.

     1. Wesley Benbow

      Ik gaf in deze draad al aan ook niet aan te nemen dat hier de Hitlergroet werd gebracht maar wees er ook op dat dit op Nederlandse voetbaltribunes op gezette tijden wel gebeurt.

  2. RvdBe

   Oh Wijnaldum zegt het, dan moet het wel waar zijn, wat een achterlijke gedachtengang.

 8. ikweetwatikwil

  Dat bedoel ik dus Wesley Wijnaldum is een goede voetballer en dan hoor je in het Nederlands elftal. Maar ga niet zitten janken over je kleur. Want dat maakt niemand wat uit. Dus Zwarte Piet blijft. Precies als een goede Zwarte voetballer.

  1. Wesley Benbow

   Trieste bijdrage.

   1. van Urk

    Wijnaldum zei zelf tijdens een interview dat hij zich nooit gediscrimineerd voelde door Zwarte Piet. Net als ieder kind dat dol is op cadeautjes zette hij ook zijn “voetbal”schoen. Maar als men ouder wordt gaat men weer teveel denken en gaat men dingen opeens anders zien. Tussen neus en lippen door zei hij wel dat er nooit wat in zijn schoen heeft gezeten. Misschien is dat het wel. Afgunst.

 9. van Urk

  Als die FC Den Bosch supporters daadwerkelijk racisten zijn hoe is dan de verstandhouding tussen hen en de zwarte spelers van Den Bosch? Zou Ryan Trotman dezelfde racistische gekakel over hem heen krijgen van zijn achterban als hij de bal verkeerd speelt? Neem dan een voorbeeld hoe de voetbalclub Beitar Jeruzalem ooit eens twee Tsetsjeense spelers naar Israel haalde waardoor de supporterskern uitzinnig raakte. Niet van vreugde over de versterking van het team, maar van tomeloze haat. De reden is duidelijk: Het waren moslims. Gelukkig telt de hoogste divisie van de Israelische voetbalbond meer dan vijftig Arabische spelers die veelal actief zijn in “Joodse” clubs. De meeste voetbalwedstrijden in Israel verlopen zonder problemen.

 10. Wesley Benbow

  Ik bekeek de beelden en moet ook concluderen dat hier geen sprake is van de Hitlergroet.

  Laten we ons hierdoor echter niet in slaap laten sussen: antisemitische incidenten op de tribunes, waaronder het brengen van de Hitler-groet, komt regelmatig voor.

  1. van Urk

   In dat soort landen als Oekraine en Bulgarije bijvoorbeeld. Vorig jaar zijn er zeven Duitse voetballers van een amateurclub weggestuurd omdat zij een groepsfoto met Hitlergroet voor de gevel van een Kebabzaak hadden gemaakt. Het bizarre hiervan is dat het als grap bedoeld was op verzoek van de Turkse eigenaar dat ook nog sponsor van hun club was.

 11. Peter Selie

  De rooie rotzakken zien op iedere hoek van de straat een nazi staan. Vreemd want Hitler was ook een socialist, net zoals Joop den Uyl ook nazi-sympathieën had.

  1. Piet51

   @Peter Selie
   Hitler was geen socialist maar een nationaal-socialist. Zoals je misschien ooit wel eens hebt gehoord, moordde hij socialisten en communisten beide uit.

   Ik neem aan dat je je opmerking over Den Uyl kunt onderbouwen. Wees nou eens één keer een vent en geef je bron. Anders maak je jezelf voor de zoveelste keer ongeloofwaardig.
   Maar ik zal je helpen. Den Uyl nam al vanaf het begin van WOII overtuigd afstand van het nationaalsocialisme. Voor alle duidelijkheid en zoals je misschien nog weet is nazisme de verkorte naam voor nationaal socialisme. Een Joodse vriendin werd op transport naar Oost-Europa gesteld en dat was voor hem de bevestiging van de criminaliteit van de nazi’s. Daarna kwam hij in contact met de illegale Parool-groep en was hij medewerker van het illegale blad De Nieuwe Vrijheid.
   Geen spoor dus van nazi-sympathieën, in tegendeel.

   1. van Urk

    Je hebt verschillende stromingen van socialisme. Het nationaal-socialisme is daar een van. In nazi-Duitsland werden sociale diensten ingevoerd die bij de huidige socialisten bekend in de horen klinken. Denk maar aan termen als “verzorgingsstaat” of “solidariteit”. Aan de armen in Duitsland werd gedacht en het onderwijs en de zorg werden verbeterd. De nazi,s waren geen reactionairen die de oude standenmaatschappij van voor de eerste wereldoorlog wilde herstellen. Ze waren revolutionairen met een revolutionair project. De hele maatschappelijke orde werd op de schop genomen om een volksgemeenschap tot stand te brengen waarin alle Duitsers ongeacht rang of stand werden opgenomen. Logisch dat Den Uyl in eerste instantie sympathie had voor nazi-Duitsland met zijn modern ingevoerde socialisme. Dat verdween toen Duitsland Nederland bezette. De nazi,s waren dus net als biefstuk: van buiten bruin, maar van binnen rood.

    1. Piet51

     @Van Urk
     Nog wat willekeurige aanvullingen, gekozen uit een veelheid aan voorbeelden:
     * De nazi’s propageerden “eigen volk eerst”.
     * De nazi’s wilden de eigen cultuur behouden.
     * De nazi’s vereerden het roemruchte verleden.
     * De nazi’s waren fel tegen andere invloeden, bijvoorbeeld de Franse.

     1. Rechtsaf

      Vertel eens pietje51

      Wat is er mis met eigen volk eerst?(mensen die keihard hebben gebouwd aan Nederland)
      Wat is er mis met eigen cultuur behouden?
      Wat is er mis met trots zijn op ons roemruchte verleden?
      Wat is er mis met zorg dragen dat Nederland Nederland blijft?
      Wat is er mis met het opkomen van Nederlandse belangen?

     2. Piet51

      @Rechtsaf
      Ik beweer niet dat er iets mis is. Ik benoem alleen een paar nazi-doelen. En vervolgens mis je de clou en reageer je, zoals velen vaak hier, heel primair, zonder mijn tekst en de aanleiding overdacht of misschien zelfs maar gelezen te hebben.

      Van Urk probeerde namelijk aan te tonen dat het nationaal-socialisme gewoon een specifieke stroming binnen het socialisme is. Ze streven immers deels dezelfde doelen na. Hij noemde er een paar. Met mijn aanvulling noem ik nog wat doelen van het nazisme, die nu ook opgeld doen bij PVV en FvD. De waarde van die doelen wordt door jou bevestigd. Maar ik zal niet aannemen, dat je daarmee de gedachtegang van Van Urk volgt, dat PVV en FvD dus ook aan de nazi’s gelieerde partijen zijn, zoals hij wel voor de socialisten stelt. Ik vraag me trouwens ook af, of hijzelf zijn gedachtegang nog volgt.

     3. Vlaswiek

      “Ik benoem alleen een paar nazi-doelen.”

      Dat lukt prima als je aan tafel gaat bij GroenLinks (=VVD) en D66.

     4. Wesley Benbow

      Op dit blog zijn er dwazen dan wel bewuste misleiders die Hitler als een socialist zien. Dat is bizarre onzin. Het enige dat je aan het beleid van de nazi’s ‘socialistisch’ kunt noemen is hun sterk opgevoerde overheidsinvesteringen. De overige kerndoelstellingen van het socialisme van die dag, de Socialistische Internationale, herverdeling van inkomen en vermogen en collectivisatie van de productiemiddelen, werden door hen bestreden, zoals ze ook communisten en sociaal-Democraten bloedig vervolgden.

      Rechtspopulisten zijn in alles ideologisch verwant met de nazi’s. Vanuit dit besef is er grote behoefte zich van Hitler te distantiëren. Een doorzichtige leugen.

     5. Piet51

      @Vlaswiek
      GL=VVD=nazisme???
      Dat jij jezelf nog serieus neemt is al moeilijk voor te stellen. Maar dat anderen dat na zulke opmerkingen nog doen lijkt me onmogelijk.

 12. C.A.Barstow

  Bij dit soort incidenten maakt het OM er zich weer zoals gewoonlijk met een lulsmoes
  vanaf.

  Stem FvD/PVV.

 13. Bes Tolen

  Die Wijnaldum speelt in het buitenland. Hij heeft het over daar en plaatst dat over naar hier. Bovendien is het maar de vraag of het in Den Bosch zo erg was, dat er maar steeds over doorgezeverd moet worden. Een heel andere situatie, die Wijnaldum wel niet zal hebben gevolgd, gaf de supporters aanleiding hun ongenoegen te uiten. Weliswaar niet op de juiste manier maar die is ook niet officieel welkom. Want niets is welkom nu bepaalde lieden, die de vervolging van racisme uitingen zo overdreven in hun activistische bagage hebben zitten, altijd hun zin krijgen. Terwijl zij denkelijk hier niet eens thuis horen omdat ze vermoedelijk hier illegaal zijn binnen gekomen. Laat men, hoe heet dat ook weer, regering en overheid denk ik, eindelijk eens beginnen met illegalen op te sluiten en uit te zetten. Dan heeft al dat geëmmer ook nog een goede kant gekregen.

 14. Wesley Benbow

  De boodschap is overgekomen bij de supporters van F.C. Den Bosch.

  ht*ps://www.volkskrant.nl/a-bc8cfc44

  1. Piet51

   @Wesley Benbow
   Misschien is de boodschap wel overgekomen, hoewel ik niemand van de raddraaiers hoor, maar ze doen er nog niet zoveel mee. De aangesproken spelers en leden willen vooral NIET PRATEN. Dat is vreemd, want afstand nemen kan in één zin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.