Haha! Helft van de Nederlanders vindt elke dag vlees ‘niet van deze tijd’, maar verzuimen de daad bij het woord te voegen

Er is weer eens een nieuw onderzoekje uitgekomen. En dat maakt natuurlijk weer de spreekwoordelijke tongen los in ons kleine kikkerlandje. Uit een onderzoek van Natuur&Milieu blijkt namelijk dat een meerderheid van de Nederlanders van mening is dat het eten van vlees impact heeft op het klimaat. Maar de daad bij het woord voegen, dat blijkt dan net weer het andere uiterste te zijn.

Uit de zogenoemde Vegamonitor blijkt dat bijna zes op de tien Nederlanders zichzelf zien als vleeseters. Toch vindt bijna de helft het niet meer van deze tijd om iedere dag vlees te eten. Prima! Als dat je mening is, waarom doe je er dan zelf niks aan? En juist dat is de prangende vraag die nu blijft hangen.

Eerdere onderzoeken laten namelijk zien dat de vleesconsumptie nog niet gedaald is. En ook Natuur&Milieu lijkt geen afname te bespeuren. Een mening hebben is leuk, maar de daad ook daadwerkelijk bij het woord voegen blijkt toch weer een heel ander verhaal te zijn, nietwaar?!

“Maar ondanks deze inzichten is de vleesconsumptie nog steeds op ongeveer hetzelfde niveau als in 2005, blijkt uit eerdere onderzoeken van onder meer de Wageningen Universiteit. Zo eet de gemiddelde Nederlander nog altijd zo’n 40 kilo vlees per jaar.”

Het wel of niet eten van vlees moet echter wel een vrije keus blijven. En deze dient niet bemoeilijkt te worden door vegetarische drammers die fake news verspreiden over dit fenomeen of de D66/GroenLinks-kornuiten van deze wereld die met een of andere vleestaks op de proppen komen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. En laat de mensen die vlees willen eten gewoon genieten van hun biefstukje!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Anticmaster

  Tellen de Groenslinkers D666′ ers en CDA’ ers nu als de helft van de Nederlanders? En wat is dit gezeik dat mensen teveel vlees eten.Als men zo graag wilt dat we minder vlees gaan eten dan stel ik voor om het suikerfeest en elk andere islamitische praktijken te verbieden aangezien iedere moslimgroep ieder jaar wel weer een aantal kilo aan vlees opeten tijdens het suikerfeest en hun andere islamitsische rituelen zoals bijvoorbeeld tijdens hun ramadan waarin ze die hele maand zich s’nachts volvreten als een stelletje ratten op een stuk kaas.

 2. werikke

  mmmm vlees heerlijk. van stoofpot tot frikandel.

  1. Ron

   En elke dag een extra stukje

 3. Blitzkrieg

  Fantastisch motief om nog meer vlees te gaan eten. Iedereen moet zijn bijdrage leveren aan een goed klimaat, nietwaar?

 4. Mieremet

  Onderzoek eerst eens hoeveel het nuttigen van schapen en geitenvlees is toegenomen, dat wordt door de “gemiddelde echte Nederlander” haast niet gegeten. Slechts nieuwe Nederlanders eten schapen en geitenvlees in overvloed.

 5. Jumping

  Inderdaad, als het loopt als andere jaren, gaan de knullen 2 vleesstiertjes aanbieden voor de slacht en klein maken voor de vriezers.

  Heerlijk en de knullen hebben het voeren zelf in de hand gehad.

  Laat al die Groene kneuzen maar aan de bespoten soja.

 6. Jack Flash

  “Het is niet meer van deze tijd”
  Misselijke slogan.Wie bepaalt dat?
  Dat maak ik zelf wel uit.
  Opzouten.

 7. Wesley Benbow

  “Toch vindt bijna de helft het niet meer van deze tijd om iedere dag vlees te eten. ”

  Het gaat met vleeseten net als met roken en Zwarte Piet. De verdwijning van dit soort fenomenen is onvermijdelijk maar vergt enige tijd.
  Zeker voor ouderen wordt vleeseten nog geassocieerd met welvaart en luxe. Het kost moeite om die verworvenheid los te laten en ook de negatieve gezondheids- en milieu-effecten ervan in te zien.

  1. van Urk

   Gelukkig dat tradities soms ook weer terugkeren. Ik las opeens ergens in een artikel dat Amerikanen zelfs verbaasd zijn over onze “dropping” traditie. U weet wel, hoe kinderen ergens in het donker gedropt worden in het bos. Gelukkig wist een Brits auteur daar een helder verklaring voor te geven. “Dit is een typisch onderdeel van de Nederlandse opvoedcultuur. Kinderen worden al op jonge leeftijd geleerd om niet te veel van volwassenen afhankelijk te zijn. Ouders zouden hun kroost bovendien aanmoedigen om hun problemen vooral zelf op te lossen.” Toen moest ik aan Zwarte Piet denken. Is Zwarte Piet niet een onderdeel van onze opvoedcultuur om kinderen alvast te leren positiever te zijn tegenover zwarte mensen? Zij vinden Piet in ieder geval leuker dan die bejaarde blanke chagrijn op zijn witte knol.

  2. werikke

   Ik hoop dat ook de verdwijning van van het fenomeen Wesley Benbow ook niet lang meer
   duurt .

 8. van Urk

  Laten we het niet hebben over vegetarische instinkers. Want in feite is het niet alleen het stukje vlees op ons bordje maar dat er in veel producten (en in medicijnen trouwens) dierlijke producten in verwerkt zijn.

 9. RvdBe

  Eerst lopen zanikken dat de veestapel gedecimeerd moet worden, doe ik mn best om die handel op te vreten, is het weer niet goed!

  1. Shadow1100

   Ik eet nu nog alleen maar vlees van vegetarische runderen, dus die koeien die gras eten! Dat help toch ook wel?

 10. Jv

  Biefstukje…… menigeen mag al blij zijn dat ze nog een balletje gehakt of saucijsje kunnen betalen.
  Los van het feit dat die linkse randdebielen ons al van het vlees af willen hebben, willen ze hetgeen wat er nog te koop is nog duurder maken door extra vleestax.
  Ze willen eigenlijk dat het stukje vlees alleen nog maar betaalbaar en beschikbaar blijft voor de jetset en de gewone burger maar uit afval tonnen gaat vreten zoals in het verleden de varkens ook van restafval te vreten kregen.
  Maar niet getreurd….. ik koop mijn vlees wel in Duitsland.
  Beter, en vooral voordeliger. Op deze manier kan ik mijn saucijsje, speklap of bal gehakt inruilen voor een biefstukje.

 11. Vit

  Wij zijn nou eenmaal omnivoren en zo heeft Isis het ook bedoeld.

  1. van Urk

   ISIS waren dan ook echte slagers. Of bedoelt u de Egyptische godin ? 😉

   1. Vit

    De moeder van de aarde vanzelf.

 12. fusilier

  Er sterven steeds meer vrouwen aan hart en vaatziekten, omdat zij te weinig vet eten. Als je een witte boterham eet met roomboter, is roomboter het gezondste onderdeel.

  1. Wesley Benbow

   Ik weet zeker dat er aanmerkelijk meer vrouwen overlijden omdat ze teveel vet en vlees eten.

   1. Blitzkrieg

    Wesley Benbow :
    Quote : “Ik weet zeker dat…”
    Klinkt stellig, nu nog onderbouwen.

    1. Vit

     Nou vraag je heel wat, dat besef je toch wel?

    2. Wesley Benbow

     Begin hier eens mee: ht*ps://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7052_95/table?dl=21AE2

     Stel je vervolgens de vraag welke determinanten de belangrijkste doodsoorzaken bepalen.

     Ben benieuwd naar je analyse.

     1. Blitzkrieg

      Wesley Benbow : Ik zou het niet precies weten, eigenlijk interesseert het me ook niet zo veel. Het zijn veelal een combinatie van factoren. Misschien is het eten van “x” slecht voor je maar in combinatie met “y” juist weer goed. Ook is dit van persoon tot persoon verschillend. Waar de één zich goed bij voelt, gaat de andere (bij wijze van spreken) aan dood. Dingen worden vaak veel te simplistisch voorgesteld, bij diabetes bijvoorbeeld denkt men altijd direct aan de alvleesklier, maar nooit aan de lever. Vet eten schijnt helemaal niet slecht te zijn (ketogeen dieet), maar zijn juist de koolhydraten de boosdoeners. We kunnen zeker een interessant gesprek hebben over eten, maar niet middels een tabelletje. Overigens is het eten van rood vlees en het drinken van zuivel heel erg goed voor hart en bloedvaten.

     2. Wesley Benbow

      “Overigens is het eten van rood vlees en het drinken van zuivel heel erg goed voor hart en bloedvaten.”

      Nee, rood vlees en zuivel kan men beter vermijden.

   2. van Urk

    Wat verstaan wij trouwens over teveel? Teveel water drinken is ook al dodelijk. Iedere dag een stukje vlees is gewoon voldoende wat een mens gerust hebben kan. Je hebt vet nodig , want het is een bron van energie, vitamine A, D en E en de essentiele vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vet. Er is natuurlijk wel een verschil in verzadigd en onverzadigd vetten daarom kunnen mensen er ook voor kiezen om meer mager vlees te gaan eten waar minder vet in zit. Denk bijvoorbeeld aan varkenshaas, kipfilet, runderbiefstuk of hamlappen. Als je daarnaast bijna iedere avond ook nog de frituur aan zet..Tja, dan vraagt men er ook om.

    1. Wesley Benbow

     De meeste voedingsdeskundigen zijn het er over eens dat dagelijks vlees eten ronduit ongezond is.
     Eens per week of minder is voor je gezondheid beter.

     1. van Urk

      Merk er zelf anders niks van. Eet iedere dag vlees en de dokter verklaart mij als zeer gezond. Voedingsdeskundigen gaan altijd van rekenmodellen uit zoals bijvoorbeeld het rekenmodel BMI. Maar die kloppen niet altijd omdat ieder mens toch anders in elkaar zit. Er wordt geen rekening gehouden met de verhouding tussen spierweefsel en vetweefsel, laat staan met dikke botten of waar vet zich ophoudt in je lichaam. Vroeger werd er juist veel vet en spek gegeten als medicijn tegen ziek zijn en als brandstof . Komt waarschijnlijk dat de mensen toen nog zwaar handarbeid deden onder verschillende weersomstandigheden. Tegenwoordig zitten mensen meer op hun kont en dan is het eten van veel vet inderdaad geen goed advies.

     2. Rechtsaf

      Onzin wesley, deze “voedseldeskundigen” snijden zichzelf in de vingers als ze zeggen dat het prima is elke dag vlees te eten, deze “voedseldeskundigen” worden dan natuurlijk afgefikt door al die veganisten en klimaatdebielen.
      Elke dag vlees eten is prima, niets mis mee hoor…

     3. Blitzkrieg

      Rechtsaf : Vlees is ook nog gewoon ontzettend lekker, vind ik zelf ook nogal belangrijk.

     4. toetssteen

      @WB
      Van Urk heeft gelijk! De mens is een omnivoor!

   3. toetssteen

    WB
    Vitamine D haalt de mens uit vet, bijvoorbeeld vette vis/eieren enz. Die vitamine D heeft de mens echt nodig!

    1. Blitzkrieg

     toetssteen : Wat dacht je van vol vette yoghurt (10% vet), ook niet te versmaden en hartstikke gezond.

     1. toetssteen

      Blitz
      Ook prima, ik neem het als toetje met vers fruit. Maar ja het wel een melkproduct.
      Ik vergat trouwens de vitamine B12. En tja, toch maar dat kleine stukkie vlees.

      Ik slik vanwege mijn ziekte wel bij, maar dat is een heel ander item.

 13. toetssteen

  De missus en ik eten samen ongeveer36kg vlees per jaar (daarbij zit ook vis en ei). Vega is door mijn vrouw geprobeerd, maar ze kreeg allerlei gewricht en spierklachten. De dokter adviseerde haar toch weer vlees te eten. Na enkele weken waren de klachten over.
  Persoonlijk vind ik dat vega spul niet om te eten! De weekheid en de smaak vond ik brrr.

 14. fusilier

  Elke dag een ei, is super gezond en zit boordevol bouwstenen. Als je die voedseldeskundigen voor dertig jaar terug mochten geloven ging je daaraan vroegtijdig dood.

 15. fusilier

  Een voedseldeskundige of een klimaatdeskundige vertellen je dat ,waar zij hun brood mee verdienen.Neutraal hierin zijn zij in de verste verte niet.

 16. ET007

  Na een dag hard werken mag je toch wel op zijn minst een stukje vlees.
  Moet ik voor dergelijke figuren onnodig belasting aftikken, gaan ze me ook nog vertellen wat ik wel en niet mag eten.

 17. Baron von Munchhausen

  15.55 uur
  Baudet op NEDI

 18. Sando

  Ik haal al jaren mijnvlees uit duitsland! Dan ben ik toch een hele goede nederlander groen links??

 19. Broodnuchter

  Spareribs, biefstuk, gegrilde kip, shoarma babipang, schnitzel, varkenshaas saté, speklap, goulash hachee, rollade, braadworst, hamburger, frikandel. Ik zal het als carnivoor, zonder vlees wel erg slecht krijgen. Zijn er al afkick-klinieks? Straks is lachen ook niet meer van deze tijd.

 20. Heras

  Grappig, deze uitslag. Dat laat weer zien dat de overgrote meerderheid van de bevolking, allerlei gedram beu zijn.
  En wanneer trekken dram66 en linkse groenlinks daar conclusies uit??
  Nederland moet weer nederland worden. Van ons.

 21. Lampje

  Het ontgaat me waarom het niet van deze tijd zou zijn. Als er geen vlees te eten was geweest had de mensheid niet eens bestaan. Dat het niet dagelijks hoeft heeft meer met smaak te maken dan een principiële keuze. De katholieken aten dan vaak op vrijdag vis. In mijn jeugd kregen we alleen een stukje vlees op zondag, vlak na de oorlog, iedereen was arm en kiloknallers bestonden toen niet en supermarkten ook niet, je ging gewoon naar de slager om de hoek.

 22. Lampje

  Hebben we een woord voor; Hypocrieten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.