Verdeeldheid in het onderwijs! Onderwijsbond Leraren in Actie wil landelijke staking, ondanks toezegging van half miljard

Geen categorienov 02 2019, 10:00
Onderwijsbond Leraren in Actie wil toch wel gaan staken komende woensdag. In eerste instantie werd de staking afgeblazen toen onderwijsminister Arie Slob extra geld had toegezegd. Maar nu vindt men het bedrag van 460 miljoen euro tóch onvoldoende.
Scholen krijgen dit jaar nog 300 miljoen euro extra. Daar komt nog eens 97 miljoen euro bij voor werkdrukverlichting. Ook komt er de komende twee jaar nog eens 49,5 miljoen euro extra beschikbaar. Dat klinkt allemaal leuk en aardig maar dit zijn eenmalige bedragen, die ook nog eens evenredig worden verdeeld over basis- en voortgezet onderwijs! En dat schiet natuurlijk niet op.
Het onderwijs kampt met een lerarentekort, te grote klassen, hoge werkdruk en lage salarissen. Het is dan niet te begrijpen dat er geen structurele financiering bijkomt, want het rammelt echt aan alle kanten en is voor iedereen merkbaar.
Toch is men binnen het onderwijs nu verdeeld. Leraren in Actie is namelijk een kleine onderwijsvakbond (1240 leden) en zat niet aan de onderhandelingstafel met bonden, werkgevers en de minister. Een flink aantal leraren is gefrustreerd door de oproep van deze vakbond om toch te gaan staken, want zij menen zojuist succes te hebben geboekt. En nu gooit, vanuit de optiek van die leraren, zo'n klein vakbondje roet in het eten door nóg meer te gaan eisen. En voor veel leraren en onderwijsvakbonden is deze toezegging van bijna een half miljard een mooie opening voor gesprekken die kunnen leiden tot structureel hogere bedragen. De onderwijsbonden moeten oppassen dat ze niet tegen elkaar uitgespeeld worden, want dat dreigt nu wel te gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten