Video: Mark Rutte voelt urgentie: “stikstofcrisis een acuut probleem, gaat om banen en voedselvoorziening”

Gisteren sprak premier Rutte namens het kabinet de persconferentie uit bij Nieuwspoort. De premier kwam direct ter zake door de stikstofcrisis uit te diepen. Volgens Mark Rutte is het niet zo simpel dat een oplossing kan worden gevonden “door de normen te verlagen”, maar is de stikstofcrisis ‘echt technisch en juridisch’. De problemen zijn “niet met een toverstokje op te lossen.” 

Dankzij het direct verlagen van de maximumsnelheid op een aantal trajecten van de Rijkssnelwegen, is het juridisch weer toegestaan dat een aantal bouwprojecten voor woningen te hervatten. Zo wordt er weer gebouwd aan enkele projecten van honderden woningen nabij Utrecht. De premier is trots op de juridische successen aangaande de stikstofcrisis en dat  ‘een aantal projecten doorgang vinden’. Maar ach, hoe trots kan hij nu werkelijk zijn?

Naast de verlaging van de maximumsnelheid zal het kabinet volgende week een Kamerbrief sturen waarin een aantal aanvullende stikstofmaatregelen worden voorgesteld. Ook de taboe’s met betrekking tot het beperken van de uitstoot van broeikasgassen ‘is verdwenen’ in de coalitie, zo meldt de premier. Hierdoor is het de verwachting dat Rutte daadkrachtig zal ingrijpen om inderdaad, zoals zijn minister Wiebes al zei,

“Nederland niet in een recessie te laten terechtkomen”.

Maar om nu alvast te gaan juichen is het gewoonweg nog te vroeg, immers moet het kabinet nog een aantal stappen zetten om het juridische stikstofprobleem op te lossen. Volgens Rutte zal het op z’n minst nog enkele ‘weken of maanden’ duren voordat alle problemen zijn opgelost en een duurzame oplossing is gevonden. Ook belooft hij “er alles aan te doen om baanverlies te voorkomen”, maar welke concrete maatregelen het kabinet neemt om de baanzekerheid van de personen in de getroffen sectoren te garanderen blijft echter onduidelijk.

Vooralsnog lijkt het scenario “Groene Deceptie” het meest waarschijnlijke en is de stikstofcrisis slechts de eerste in een hele reeks aan crises die nog zullen volgen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. debontereus

  De pleuris moet nog gaan uitbreken .
  Al dat gezeik met miljoenen beschikbaar stellen levert weer extra belastingdruk op .
  Uiteindelijk zoals gewoonlijk is het allemaal een sigaar uit eigen doos.

 2. Kretoloog

  Premier Mark “van de 1e leugen niet gebarsten en van de 100e ook niet” Rutte heeft nu, een half jaar na de Raad van State-uitspraak, ook door dat er een stikstofprobleem is. Zijn spindokters zullen hem wel ingefluisterd hebben dat het tijd wordt dat in het openbaar te erkennen.

  Maar nog geen begin van een oplossing. Hij laat minister Schouten (‘geile Carola’ volgens de boeren) aanmodderen zonder zelf de regie te nemen. Dat ging in de tijd van Kok en Lubbers toch anders: die doken niet weg, maar pakten de koe bij de horens.

 3. Jumping

  Het leugenkonijn gaat gewoon verder, hij belazerd de boel, in de rest van Europa hoor je niemand over deze onzin.

  In Duitsland gaan ze nu pas, van 2020 naar 2030 de omschakeling voorbereiden, van het gebruik van kolen richting aardgas.

  Ze blijven in Duitsland gewoon met diesels rijden en dan 2 maal de snelheid, als dat het Ruttekartel in Nederland voorstelt.

  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.
  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Stop met de EU in deze vorm
  RUTTUP EN NEXIT.

 4. Duckday

  Leugens bedrog hoogmoed en waanzin waar is dit kabinet mee bezig.
  Als je kijkt naar de samenstelling kan iedere malloot in de politiek nog nooit zo een stelletje klungels bij elkander gezien Ze helpen een heel mooi land naar de afgrond voor eigen gewin.
  Stem gewoon PVV of FvD daarna NL exit
  WAt heeft de EU en Euro nu bijgedragen aan de welvaart voorspoed werkgelegenheid voor de NORMALE man vrouw in Nederland Wat zijn we er op voor uitgegaan door al die onzin wetsvoorstellen en open grenzen

 5. Ben-NIET-Groen-L

  Allemaal héél interessant………………………….maar dit is interessanter:

  1:
  Maar ik zat net héél eventjes naar het programma La Carihuela op RTL5 te kijken.
  Na 3 kijken voelde ik al een schaamtegevoel om Nederlander te zijn opkomen.
  Jezus, wat een tokkies!

  In hartje Carihuela runnen Dries en Anita-tokkie al 25 jaar hun Hollandse buurtsuper: Het Kruideniertje. Hollandser kan het niet. Van erwtensoep tot hagelslag: alles wat je thuis hebt, is hier ook te koop.

  Nederlanders zoeken elkaar hier allemaal op, sjonge sjonge, wat een leuke vakantie zal dat zijn.

  Misschien gek, maar als mijn vrouw en ik op vakantie naar het buitenland gaan, dan proberen wij juist zoveel als mogelijk Nederlanders te ontwijken…is dat gek ?
  En zouden deze tokkies in Carihuela ook zeiken over turken en Marokkanen elkaar opzoeken in ons Nederlandje?

  2: Belgische Team spoedeisende hulp, ook op RTL5:

  Ik zou niet graag te water geraken in Antwerpen in de Schelde want de brandweermannen (pompiers)aldaar vinden dat als er een kind in het water beland erger dan als er een volwassene in het water beland …..omdat ZIJZELF kinderen hebben!!!!!

  Dus……stel, ik lig daar te blauwbekken, te onderkoelen en bijna te verzuipen en 20 meter verder ligt een kind hetzelfde te doen. Het brandweerbootje komt eraan en ziet verderop het kind drijven of zwemmen Or What Ever.

  Ik zie het al voor me :Meneer kunt u even wachten met verzuipen want 20 meter verderop ligt een kind in het water en die heeft voorrang …..WANT IK HEB KINDEREN .

  Dus varen ze mij voorbij naar het kind en ik verzuip…lekker geregeld dan.
  Dus Antwerpen, nee dank u, ook niet.

 6. Original NL

  Misschien had de clown rutte eerst eens moeten lezen voordat de sukkel zijn handtekening ergens onder zette.
  Economische groei….koopkracht stijging???
  Stem weg dat zooitje incompetente sukkels, Hoe lang laten we vermomd links nl nog naar de verdommenis helpen?

 7. Jv

  Rutte; De problemen zijn “niet met een toverstokje op te lossen.”
  Zeg bal gehakt….. je heb deze problemen zelf geschapen om maar het beste (leugen) jongetje van de klas te zijn.
  Nu ons land een grote puinhoop is, weet je niet hoe je je kont moet draaien en wederom de ene na de andere leugen zit te verzinnen om het tot op het bot gekrenkte, kaalgeplukte en boze volk weer voor je te winnen.
  Hopelijk zak je er helemaal door.
  Je zult het toverstokje zelf moeten gaan beroeren want iets dat je zelf met je linkse flapdrollen hebt veroorzaakt, zul je zelf ook weer moeten oplossen.
  Kortom, die zaait zal oogsten.
  Hopelijk gaat eerdaags het hele land in opstand komen, net zolang tot Rutte en consorten opdonderen!

 8. JFU

  Ze zitten verstrikt in hun eigen gemaakte belachelijke wetgeving. Geen enkel land voert zulke strenge milieu regels uit. Maar ja…het braafste jongetje van de klas willen zijn heeft dit als resultaat. En de wil om het op te lossen is er ook niet echt, terwijl die er wel degelijk is, bv de noodwet invoeren bij algemene maatregelen van bestuur, en intussen de wetgeving aanpassen aan haalbare normen, zonder het land de afgrond in te sturen.
  Maar ja ..toegeven dat je als kabinet hebt gefaald is tot nu toe een brug te ver.

 9. Rechtsaf

  Hahahahahaha ja die voelt de schatkist al gevuld worden met belasting verhogingen, sterker nog als er zo meteen weer mag worden gebouwd gaan de prijzen door het dak natuurlijk

 10. Original NL

  Tis toch simpel..we doen gewoon niet mee aan die onzin.
  Wat wil de eu doen..ons aanvallen, een boete geven??
  Wordt tijd dat er eens iemand voor onze belangen opkomt en met zijn vuist op tafel slaat…en die komt zeker niet uit de vvd, cda,d66,gl,cu,sp,pvda,pvdd of denk.

 11. nml

  markje heeft nog geen voldoende signalen over de gevolgen van zijn wanbeleid.

 12. Koevoet

  We hebben geen stikstofcrisis. We hebben een kabinetscrisis.

 13. DennisEijs

  Hoezo, een acuut probleem?
  NOx’en en NH3 zijn al decennia bekend.
  Nu het CO2 verhaal wat in het slop raakt, wordt het stikstofverhaal weer van stal gehaald.
  Vooral om de wereld te veganiseren.
  De voedsel produktie moet omlaag, van vlees dan. Want de bevolking blijft maar groeien, dus moeten we een extinction event hebben van boerderijdieren. Zodat hun voedsel (direct) naar ons kan gaan. Trouwens, het is vaak ook ‘afval’ dat ze eten van de graanteelt.
  Etc. Dus plantaardig voedsel niet voor menselijke consumptie

  1. Mezzadra

   “ NOx’en en NH3 zijn al decennia bekend.”

   Ze zijn al meer dan een eeuw bekend, Dennis. CO2 ook.

   Het probleem is dat we er wat teveel van uitstoten met klimaatverandering en vernietiging van natuurgebieden tot gevolg.

   Was je dat niet bekend?

   1. ShaoKahn

    Goedzo mezz. Je merkt zeer scherp op dat decennia en eeuw veel verschillen.
    En je zit er ook net zoveel naast, bedrieger

    1. Mezzadra

     Welk bedrog meende je te hebben geconstateerd, Shao?

 14. Vlaswiek

  Er bestaat geen stikstofcrisis, er bestaat alleen een boekhoudkundige dwaling die ons wil laten geloven dat boeren onteigend moeten worden en dat er flinke belastingverhoging nodig is.

  Rutte, de belastingkampioen.

  1. goedisfout

   Alles zal zo verdraaid worden dat Marx de duiker niet met hangende pootjes naar Brussel hoeft om herschikking van de natura2000 postzegels aan te vragen. Liever nog laat hij het hele verkeer 100km/h sukkelen en de boeren verrekken, de lamlul.

   1. Mezzadra

    Ik denk dat dat Rutte dolgraag in Brussel clementie voor de afgesproken regelgeving zou willen vragen maar beseft dat dit niets kan opleveren. We zondigen al jaren tegen de geldende afspraken.

  2. Vlaswiek

   Er bestaat ook geen CO2-probleem, ook dat is een boekhoudkundige fabel. Argumenten of kritische vragen zijn aan de linksfascisten niet besteed, die hebben hun afgod al gevonden en blijven hun mantra’s herhalen. Goebbels zou er trots op zijn.

 15. debontereus

  Ow ja .
  Het gaat om banen en voedselvoorziening volgens pinokkio.
  Het gaat bij hem.om geld .

  1. ShaoKahn

   Hij heeft gelijk weetje. Door dat belachelijke idee doe ik er langer over om thuis te komen. En dan is het eten al koud voor ik thuis ben. Het is inderdaad een nijpend probleem.

   1. Mezzadra

    Ga dan wat dichter bij je werk wonen of gebruik het Openbaar Vervoer. Filerijden schiet ook niet op.

    1. ShaoKahn

     Doe aub je mond pas open als je weet waar je over praat, makker.

 16. Heras

  De man heeft zelf aan dat stikstofgebeuren gewerkt.
  Door deze draai lijkt hij de verlosser van het probleem.
  Want ja, hij moet wel zijn imago verbeteren- tot aan de verkiezingen natuurlijk hé.
  Vvd staat er niet zo best voor.

  Dit gedraai zien we bij bijna alle partijen; ineens wat actiever; ineens kunnen er dingen wel of niet. Partijen zijn al volop bezig met “imagopoetsen”.

  1. Ron

   Dit is ooit in een film geweest, een man die scènes opzette waar andere in gevaar kwamen en hij ze komt redden als een held.

   En wij als Nederlanders leven in die film

 17. ShaoKahn

  Iemand, iemand asjeblieft leg me eens uit… Waarom is deze pipo nog steeds premier? Vroeger ging men de straat op met hooivorken en fakkels als een leider (of wie dan ook) de boel verkloot. Het kán toch niet dat deze afzetter nog steeds aan de knoppen draait.

  *Zucht*

  1. Mezzadra

   Omdat de meerderheid van de keizers niet gek is: we willen een regering die niet roept maar regeert.

   1. Ron

    Precies het punt waarom Shao kahn de vraag stelt hoe het dan kan dat de mensen nog niet met hooivork op straat is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.