Boeren durven aanpassingen voor stikstofuitstoot niet aan door onduidelijke overheid

Melkveehouderijen moeten van het kabinet flink aangepakt worden omwille van de stikstofuitstoot. Die boeren lijken daar prima toe bereid en de oplossingen liggen al binnen handbereik. Toch durven zij geen stappen te ondernemen. Het probleem? Een onduidelijke overheid.

In de melkveehouderij is het natuurlijk van essentieel belang dat er zoveel mogelijk melk kan worden geproduceerd voor zo laag mogelijke kosten. Voer is daarbij een belangrijk onderdeel van het hele proces. Voer dat rijk is aan eiwit krikt de melkproductie namelijk behoorlijk omhoog. Maar, eiwitrijk voedsel produceert ook meer ammoniak! En hoe meer ammoniak er op de mest beland, hoe meer stikstof er de lucht ingaat.

Nu hebben boeren de mogelijkheid om ‘stikstof-light’ voer aan te schaffen voor hun koeien, zodat de productie op peil blijft maar de stikstof-uitstoot kan worden verminderd. Maar zoals altijd het geval is met zulke oplossingen: het is duurder. En de boer heeft verrekte weinig zin om in z’n eigen inkomsten te gaan zitten snijden. Geef hem eens ongelijk.

Dus nu is de vraag of de overheid bereid is om het duurdere voedsel te subsidiëren zodat de boer er niet op achteruit gaat en de stikstofuitstoot afneemt. Wat het ook lastig maakt is dat de boeren van de melkveehouderij niet precies weten hoe de stikstofuitstoot wordt gemeten. Als het stikstof-light voer in gebruik wordt genomen maar de reductie in stikstofuitstoot niet wordt geregistreerd, omdat er één of ander model wordt gebruikt die daar geen rekening mee houdt, dan heeft het voor de boer al helemáál geen zin.

Nu is dit stikstof-light voer slechts één van de vele mogelijkheden waarover de boeren zeggen te kunnen beschikken. Het fungeert dus meer als voorbeeld om mee aan te kunnen tonen dat de overheid duidelijkheid moet creëren en momenteel dus eigenlijk vooral zichzelf enorm in de weg zit. Maar die conclusie trekken we helaas wel vaker…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. weer opnieuw

  geloofwaardigheid en overheid een contradictie ofwel tegenspraak

 2. Ted Vreden

  Beste stikstofbeperking is het laten uitsterven van de mensheid, beste voor moeder aarde.
  Niet dat ze zich druk maakt om die kankercel genaamd de mens, ze draait nog heel wat miljoenen jaren door hoor ook zonder de mens.

  1. Vlaswiek

   Ik heb er geen enkel probleem mee als jij het goede voorbeeld geeft Ted.

 3. Jumping

  Deze manipulerende, liegende en bedreigende Rutteclan, heeft een opdracht gekregen, van de club achter gesloten deuren.

  Breek een groot deel, van de agrarische sector af.

  Dan kan een groot deel, door de Franse boeren worden ingevuld.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 4. Kristalix

  Er is al meer als een decennis geen sprake meer van een betrouwbare overheid.

  Deze bende moet opgeruind worden. En uit de EU.

 5. opabakema

  En het dan vreemd vinden dat de bevolking in opstand komt .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.