Frankrijk staat stil! Massaal protest tegen beleid van president Macron

Geen categoriedec 05 2019, 11:00
Frankrijk staat stil deze donderdag. Vandaag wordt er namelijk massaal geprotesteerd en gestaakt tegen het beleid van president Emmanuel Macron. En ook het openbaar vervoer doet vrolijk mee. Macron kondigde pensioenhervormingen aan, maar deze zijn niet in goede aarde gevallen.
In eerste instantie was het idee van de vakbonden om te protesteren tegen de pensioenhervormingen, maar de onvrede is groter dan gedacht. Veel organisaties en werknemers wilden hun onvrede in het algemeen laten horen en sloten zich aan bij het grote protest op deze 'zwarte donderdag'. Ook de Gele Hesjes en de Black Bloc-antikapitalisten zijn van de partij.
Het openbaar vervoer heeft zelfs een staking afgekondigd voor onbepaalde tijd, waardoor een groot deel van Frankrijk plat ligt. Zelfs het vliegverkeer doet mee. Maar alle inspanningen ten spijt: de pensioenhervorming moet en zal er komen:

"Maar de regering heeft ook al laten weten: die pensioenhervormingen komen er. Het stelsel dreigt onbetaalbaar te worden. De officiële pensioenleeftijd in Frankrijk is 62 jaar. En sommigen mogen al veel eerder stoppen. Militairen soms al op hun 47ste, treinpersoneel met 52 jaar en zeevarenden als ze 55 zijn."

En dus ligt er nu een gigantisch probleem op tafel. Het pensioenstelsel dreigt 'onbetaalbaar' te worden en dus moet er wat gebeuren, terwijl de impopulariteit van de Franse president groot is, zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad:

"Emmanuel Macron heeft wel een extra handicap: zijn zeer geringe populariteit. Nog maar één op de drie Fransen vindt dat hij het goed doet. En een ruime meerderheid (64 procent) denkt niet dat hij de pensioenen op de juiste manier wil hervormen."

Nou, daar ben je dan mooi klaar mee!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten