Frankrijk staat stil! Massaal protest tegen beleid van president Macron

Frankrijk staat stil deze donderdag. Vandaag wordt er namelijk massaal geprotesteerd en gestaakt tegen het beleid van president Emmanuel Macron. En ook het openbaar vervoer doet vrolijk mee. Macron kondigde pensioenhervormingen aan, maar deze zijn niet in goede aarde gevallen. 

In eerste instantie was het idee van de vakbonden om te protesteren tegen de pensioenhervormingen, maar de onvrede is groter dan gedacht. Veel organisaties en werknemers wilden hun onvrede in het algemeen laten horen en sloten zich aan bij het grote protest op deze ‘zwarte donderdag’. Ook de Gele Hesjes en de Black Bloc-antikapitalisten zijn van de partij.

Het openbaar vervoer heeft zelfs een staking afgekondigd voor onbepaalde tijd, waardoor een groot deel van Frankrijk plat ligt. Zelfs het vliegverkeer doet mee. Maar alle inspanningen ten spijt: de pensioenhervorming moet en zal er komen:

“Maar de regering heeft ook al laten weten: die pensioenhervormingen komen er. Het stelsel dreigt onbetaalbaar te worden. De officiële pensioenleeftijd in Frankrijk is 62 jaar. En sommigen mogen al veel eerder stoppen. Militairen soms al op hun 47ste, treinpersoneel met 52 jaar en zeevarenden als ze 55 zijn.”

En dus ligt er nu een gigantisch probleem op tafel. Het pensioenstelsel dreigt ‘onbetaalbaar’ te worden en dus moet er wat gebeuren, terwijl de impopulariteit van de Franse president groot is, zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad:

“Emmanuel Macron heeft wel een extra handicap: zijn zeer geringe populariteit. Nog maar één op de drie Fransen vindt dat hij het goed doet. En een ruime meerderheid (64 procent) denkt niet dat hij de pensioenen op de juiste manier wil hervormen.”

Nou, daar ben je dan mooi klaar mee!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Mycase

  Het wordt tijd dat de Fransen die NEP zonnekoning het land uit trappen .

  1. Original NL

   Tja..ook de fransen hebben deze sukkel zelf gekozen..met Le Pen hadden ze de kans op verandering…maar ook in frankrijk zijn de msm links en wordt het volk zand in de oogjes gestrooid.
   Anderzijds ook de fransen moeten miljoenen noord-afrikanen voeden dus met 62 jaar met pensioen is net als hier niet meer op te brengen.

   1. Mieremet

    Net als hier hebben ze in Frankrijk niks te kiezen, dat is maar schijn, de kaarten zijn van te voren gestoken daar heeft stemmen geen invloed op,laten e onze medemensen niet zo dom afschilderen alsof zij altijd de verkeerde keus maken.

  2. Wesley Benbow

   Macron doet dappere pogingen om het land sociaal-economisch te hervormen. Hij slaagde daarin al meer in dan zijn voorgangers. De man verdient steun.

 2. Gewoon werken

  Op na een nieuwe revolutie over de hele wereld

  1. Blitzkrieg

   Gewoon werken : Laat maar komen die revolutie.

 3. Jumping

  Macron , Rutte en Merkel moeten worden weggestuurd.

  Deze 3, zijn de nagels aan de doodskist, van het vrije Westen.

  Stop de omvolking.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Original NL

   @ Jumping
   +++++

  2. Blitzkrieg

   Jumping : Dit gaat zo gigantisch uit de klauwen lopen, mensen hebben werkelijk geen enkel idee. Nu is het nog de politiek, morgen is het een burger oorlog. De politiek heeft niet alleen de immigratie pomp op een maximum opengezet, maar zet onze cultuur ook nog eens bij het grof vuil. Cultuurmarxisme en allerlei vormen van discrimatie zoals vrouwen quota en dergelijk. Dit kan alleen maar uitmonden in een hele hoop ellende.

 4. Cootje

  Ik ben anti Frans want je hebt mensen honden en katten en je hebt ook Fransen . Maar ze gaan het voor elkaar steun ze voor een keer . Want zij en zij alleen kunnen de gezamenlijke EU omver werpen want als ze heel schade aanrichten aan de Economie en.de hervorming wordt gematigd of uitgesteld gaan wij met de Duitsers het gelach betalen en dat duurt dan wat langer maar dan breekt ook in Duitsland en hier de pleuris uit en winnen de populisten overal Onze vriend Orban helpt ook mee en een pittige brexit het wordt leuk in 2020

  1. Cootje

   Je gaan het voor elkaar krijgen

  2. Original NL

   @Cootje…..winnen de populisten ……
   Deze door links geintroduceerde misselijke en denigrende benaming gaarne vervangen door realisten.
   Populisten zijn de linkse deugsukkels.

   1. Cootje

    Oké realisten

 5. EU kok

  Ooit werd een land kapotgestaakt totdat Thatcher er keihard een einde aan maakte.
  Mag van mij in Frankrijk ook gebeuren.
  Daar staken ze liever dan dat ze werken.
  Elk jaar bij het begin van het vakantie-seizoen stijgt plotsklaps de ontevredenheid en is staken de nationale Franse hobby.

 6. jan1

  Is Frankrijk hersen dood?

  Hoop het
  Is goed voor milieu
  Geen Straatsburg
  Geen Franse slag
  Geen frans timm o nee is een geval apart .

 7. ikweetwatikwil

  Ik weet niet wat voor pensioenhervormingen Macron wil, maar de pensioen gerechtigden beginnen wel op een jongere leeftijd dan bij ons. En dat is in meerdere landen zo. Is het daarom dat Brussel achter onze pot aan wil? Hier naar 67 jaar en daar beginnen met vele jaren daar onder? In Italië het zelfde.

 8. Sergeant Monty

  “Frankrijk staat stil deze donderdag. Vandaag wordt er namelijk massaal geprotesteerd en gestaakt”

  Je ziet maar als het volk wil is het mogelijk.
  Maar ook in ons land?
  Of hebben wij het nog niet zo slecht?

  1. Vlaswiek

   “Of hebben wij het nog niet zo slecht?

   Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het niet slecht en dat wil ik graag zo houden.

   Dat ik het niet slecht heb komt niet door Rutte c.s. want daar moet ik zelf keihard voor weken en studeren. De Nederlandse boeren hebben echter geen keuze! Zij worden geslachtofferd aan een boekhoudkundig opgeworpen offerhoogte waar zij de pineut van worden. En de lijst is nog veel langer!

   Tegenwoordig bestaat de energienota voor meer dan 50% uit klimaat- en milieuheffingen en dat terwijl energie tot de dagelijkse noodzakelijke behoeften behoort.

   Kortom, Rutte is voorbij!

 9. Ego-non-solus

  Anne en Wesley zijn vermoedelijk van mening dat de Nederlander best tot zijn 75ste zou kunnen doorwerken. De Franse pensioenen zouden dan deels uit onze pensioenpotten betaald kunnen worden. Dat is tenminste solidariteit!

  Tja, best een goed idee. Als zij dan het voorbeeld zouden geven zijn we mogelijk een tijdje van hun banale schrijfsels af?

  1. Vlaswiek

   Negeer die viezeriken liever, maar dat wist je al.

   1. Bockbeer

    Wesley is vandaag Zwarte Piet spelen, hij zal niet zo vaak hier zijn.

  2. Anne Sophe Schillersdorf

   Beeeeeeeeeeh

  3. Wesley Benbow

   Mijn mening is genuanceerd. Ik denk dat de pensioenleeftijd afhangt van de hoeveelheid geld die we daar als belastingbetaler voor overhebben. Verlaging en zelfs handhaving van de huidige pensioenleeftijd kost miljarden die zullen leiden tot belastingverhoging. Als we die solidariteit kunnen opbrengen is dat prima.

   Ik stel wel vast dat we de afgelopen decennia veel ouder zijn geworden en de fysieke belasting van arbeid ook beduidend is verminderd. Mensen worden dus veel fitter ouder. In dat licht is verhoging van de pensioenleeftijd goed te verdedigen.

 10. Hiddema

  Macron heeft natuurlijk groot gelijk in Frankrijk kan je met 55 jaar al met pensioen. dat is gewoon niet meer te betalen. we worden allemaal ouder.

  1. Anne Sophe Schillersdorf

   De kant kiezen van de onderdrukker ipv de burgers. Typisch rechts, bah!

   1. Ego-non-solus

    Zoals steeds zit ons favoriete huisdier er weer helemaal naast. De burgers betalen het gelag voor de (aanstaand) en onderdrukkende pensioengerechtigden.

    Kindje, als je het te moeilijk vindt zeg dan liever maar niets.

     1. Cesare

      arm schaap.

  2. Rosasolis

   Hiddema. Ben ik met je eens. Frankrijk stagneert en zal nog verder achteruit gaan als het zo doorgaat.
   EU voorzitter U.v.d. Leyen heeft gelijk, toen ze vorige week verklaarde dat de EU veel sterker en belangrijker in de wereld moet gaan worden. Alle lid-staten moeten zorgen dat we vooruit gaan.

 11. Heinrich

  Velen hebben er nog niet over nagedacht, maar binnen afzienbare tijd worden de volksvertegenwoordigers van álle EU lidstaten niet meer verkozen door het “domme” electoraat, maar door Brussel worden de juiste poppetjes op de plaats gezet!
  De politieke “linkse” top van de lidstaten wordt in de nabije toekomst door de EU/Brussel geselecteerd en verkozen, de inbreng van kiezers om het EU beleid te bepalen gaat letterlijk naar nul, voor tegenstanders is enkel een burgeroorlog het alternatief!
  De parlementaire sociaal democratie als leiddraad is sowieso allang op de schop, en slechts een farce, een kreet!
  De EU is een dictatuur, zeker weten!!!

 12. Branke

  zijn impopulariteit ligt voor de hand; is een soort D66-er

 13. Rosasolis

  Frankrijk heeft te veel pensioen groepen. Vandaag werd bekend dat in dit land momenteel 42 pensioen groepen zijn en dat bij een aantal je kunt op je 47ste al je pensioen kunt krijgen!, en verder dat je niets met je leven hoeft te doen, behalve
  rondhangen en leven op je pensioen en AOW. Macron wil een eind aan deze lui-lekker gang van zakken maken. Dit is een van de redenen van de huidige protesten in Frankrijk… Binnenkort moeten al onze werkende mensen doorgaan tot zij 67 zijn.
  Wat een enorme verschil van onze progressieve Nederland, met Frankrijk die duidelijk aan het stagneren is. Gelukkig worden onze bescheiden, maar welverdiende pensioenen volgend jaar niet verkort. En velen bejaarden in ons land willen blijven werken als ze een part-time ban in hun vak kunnen krijgen.

 14. Timber

  Macron kent zijn eigen geschiedenis niet. Hij zou Lodewijk 14,15,16 moeten bestuderen. Wanneer het volk tot het bot wordt uitgemolkt komt het in opstand.

  Dit zelfde gebeurd hier ook. Maar de Nederlander is meer ADD. Dus het duurt langer.

 15. Lampje

  Wat zei Macron over de NAVO?, “hersendood”, hij heeft dus niet eens door dat’ie dat zelf is, begrijpt dus niets van z’n eigen samenleving!

 16. Cesare

  Wat een lui volkje zijn die Fransen. Bah. Dadelijk doen ze via de EU een greep in de NL-pensioenenpot. Let maar op.

  1. Rosasolis

   @Cesare. Ja, zo denk ik ook. De hele economie van Frankrijk zal binnenkort instorten, en dan zullen ze bij de EU gaan janken. Waarschijnlijk ziet Macron nu al de bui hangen.
   Daarom wil hij ingrijpen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.