Filmpje! Kabinetsupdate: ‘voorkeur voor Nederlandse industrie bij bouw onderzeeboten Defensie’

Gisteren vond de persconferentie van het kabinet plaats bij Nieuwspoort. Premier Mark Rutte was niet aanwezig en werd vervangen door vicepremier Hugo de Jonge. Een aantal onderwerpen staan al enige tijd op de agenda, zoals de stikstofproblematiek die blijft aanhouden. Op het dossier Defensie boekt het kabinet echter wel vooruitgang. Zo gaf De Jonge een update over de bouw van nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine

Vicepremier De Jonge heeft heugelijk nieuws voor het Ministerie van Defensie en de Koninklijke Marine. Afgelopen maanden is de eerste oriëntatiefase voor de productie van vier nieuwe onderzeeboten afgerond. Het kabinet hanteert vier fases en bevindt zich nu dus aan het einde van de tweede fase. Deze wordt met het verzenden van de Kamerbrief afgerond. Van de vier mogelijke producenten zijn er nog drie over.

In de Kamerbrief van het kabinet gericht aan de volksvertegenwoordigers van de Tweede Kamer staat duidelijk welke eisen en wensen Defensie heeft aangaande de productie van de nieuwe duikboten. Tevens heeft het kabinet onderzocht welke type onderzeeboten moeten worden aangeschaft. Het liefst wil het kabinet duikboten van ‘variant A’, die u hieronder in de tabel ziet. Maar aan deze variant hangt een prijskaartje en deze “valt buiten het budget”.

Opties voor de Koninklijke Marine

duikboot

Dat ‘variant A’ te duur is betekent dat Nederland duikboten gaat produceren die niet overal ter wereld inzetbaar zijn en slechts een beperkte actieradius hebben. Variant A zal ongetwijfeld nucleaire duikboten betreffen, die ‘stand alone’ de zeeën kunnen bevaren.

Maar daarvoor is ons landje te klein en dus gaat het kabinet waarschijnlijk voor een ‘variant B’, dat kunnen ook prima duikboten zijn, maar deze moeten voor wereldwijde inzetbaarheid gebruik maken van een ‘vooruitgeschoven basis’. Dat kan een haven binnen het Nederlandse koninkrijk of een haven van NAVO-partners zijn.

Verder richt het kabinet zich met de bouw van de duikboten op ‘strategische autonomie’, dit betekent dat alle wapensystemen en de relevante logistiek voor de operaties van de duikboten in Nederlandse handen moet zijn. Dat is wel verstandig inderdaad, al zal Nederland alsnog afhankelijk zijn van allerlei andere landen voor de aanvoer van grondstoffen, computerchips en andere technologische hoogstandjes.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. plakband

  Trump zou zeggen: Netherlands First.
  Groot staatsman, Tump.

  1. Annoying Orange

   Wesley Bembow.

 2. Original NL

  Het belangrijkste is dat ze in iedergeval de Middellandse Zee kunnen bereiken om de daar aanwezige veerdiensten en rubberboten tot zinken te brengen!
  Dan is het geld goed besteed!

  1. Original NL

   En daarvoor is 1 onderzeeër meer dan genoeg!

   1. plakband

    Original NL: Heel orgineel en efficiënt.
    Dubbele winst. Als belastingbetaler bedank ik je.

    1. Annoying Orange

     Natuurlijk, Wesley Bembow.

     1. Original NL

      Wesley benbow………onzin en gros!

  2. Henk-Jansen

   Dus u bent voor massamoord? Staat genoteerd.

   1. Ron

    U toch ook?
    Alleen u ziet graag een andere doelgroep.

    Staat genoteerd

 3. Annoying Orange

  Wesley Bembow.

 4. Original NL

  En natuurlijk jammer dat nl niet de technologie of mogelijkheden meer heeft om zoiets zelf te bouwen……maar ja tot zo’n shithole heeft Den Haag nl laten verloederen!
  Hoe zat dat ook alweer met die 4 duikboten voor Taiwan?? China dreigde geen bami meer te sturen…en toen zei frankrijk “merci” dombo’s….en onze werf kon sluiten!

 5. Jumping

  Leugenaars, Nederland heeft niet eens meer de know how, om deze onderzeeërs zelfstandig te bouwen.

  1: Saab (Zweden) / Damen.
  2: Naval (Frankrijk) / IHC.
  3: TKMS (Duitsland).

  Naval en TKMS hebben ervaring met de bouw van onderzeeërs.

  1. Original NL

   De “klimaatcrisis” biedt het bedrijfsleven kansen….! ( mark ratte).
   De Chineese bedrijven wel ja!
   Want alles wat wij straks nog produceren zal onbetaalbaar dus onverkoopbaar blijken!

   1. Rechtsaf

    h**ps://www.youtube.com/watch?v=gj3NilH_ywE&t=440

    h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/11/robert-jensen-droevig-om-falende-premier-mark-rutte-hij-is-geen-leider-maar-een-uitvoerder/

  2. van Urk

   Het zal inderdaad zo wezen dat de Zweedse Saab en het Nederlandse Damen deze boten zullen gaan bouwen. Het werk aan de drukhuid (o.a, schuren en snijden van staal, buigen, lassen van de drukhuid en spanten) zal in Zweden plaatsvinden. Daarna zullen de delen in Vlissingen worden geassembleerd en geplaatst in de boot.

 6. Abraham50

  Wesley Benbow

  1. Original NL

   Weslie Bembow..wat produceerd dat???

   1. Wesley Benbow

    produceert

    Het werkwoord is produceren, de stam is produceer en in de tweede persoon enkelvoud voeg je een t toe.

    1. Limburgse Separatist

     Precies. Wesleyt Benbowd.

     1. Mycase

      Wesley Benbow weet het even niet meer dan gaat Wesley Benbow taalneuqen zo kennen we Wesley Benbow dan ook goed niet vergeten Wesley Benbow is zijn namen hoe??? Wesley Benbow onthouden hoor Wesley Benbow…

    2. DidiMadloba

     De officiële spelling is alleen verplicht voor ambtenaren en in gesubsidieerd onderwijs.
     Als allochtoon waardeer ik de kofschip als ezelsbrug.

 7. Gerlos

  Maar wel moeten de onderzeeërs gebouwd worden door Nederlandse consortium

 8. DidiMadloba

  Een marineman vertelde me dat onderzeeboten ook in vredestijd in de zeeën in de buurt (Noordzee, Oostzee, misschien de Middellandse Zee) surveilleren om de Russen daar te verjagen. Een paar jaar lang dachten we dat de Koude Oorlog voorbij was, maar dat bleek een misverstand.

  Binnenkort kunnen we ook Engelse onderzeeboten verwachten die eveneens kijken hoe ver ze kunnen gaan. Want het grote plan van Boris J. is een invasie op het continent om dat te “bevrijden” van de EU, en ik wed dat er op deze site lieden zitten die dat wel op prijs zouden stellen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.