Kamerlid Öztürk (DENK) pleit voor democratische vernieuwingen, wil kiesplicht vanaf 2021

Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk (DENK) diende deze week drie Moties in aangaande democratische vernieuwing. Het DENK-Kamerlid wil dat de verkiezingen beter worden georganiseerd. Zijn voorstellen snijden hout, zeker gezien de ouderwetse manier waarop in Nederland de verkiezingen worden gehouden. Öztürk wil de Kiesraad een grotere rol geven, stempassen digitaliseren en vanaf 2021 de stemplicht invoeren.

Het is mooi om te zien dat een kleine fractie als DENK het toch even voor elkaar krijgt om in één week drie moties in te dienen die nog eens betekenisvol zijn ook. Toegegeven, dat lukt natuurlijk niet altijd, zoals de hopeloze Motie die Öztürk onlangs nog indiende met Kamerlid Van Haga, maar deze keer is alles anders.

Het DENK-Kamerlid houdt het lekker concreet en dan blijkt al snel dat hij wel iets begrijpt van de democratie. En dan met name wat voor rommeltje het is in Nederland qua organisatie van de verkiezingen. Laten we gewoon eerlijk zijn: het zijn 19e-eeuwse toestanden. Behalve de techniek achter de verkiezingen baart de steeds lagere opkomst het DENK-Kamerlid zorgen. Daarom pleit hij voor een opkomstplicht:

“constaterende dat in vergelijking met de jaren zeventig, toen de opkomstplicht nog werd ingevoerd, de opkomstpercentages van Nederland in de loop der jaren flink zijn gedaald;
constaterende dat Nederland enkel een opkomstpercentage van 41% had voor de Europese Parlementsverkiezingen, maar in België, waar de opkomstplicht wel is ingesteld, dit resulteerde in 89%;
van mening dat het belangrijk is dat alle onderdelen van onze samenleving, rijk of arm, jong of oud, meedoen aan het proces van besluitvorming over de toekomst van ons land;
verzoekt de regering, een voorstel naar de Kamer te sturen voor de invoering van de stemplicht (met een milde handhaving) voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 in Nederland,”

De stemplicht met “milde handhaving” moet het motivatieprobleem van Nederlanders om te gaan stemmen definitief oplossen, aldus Öztürk. Veel Nederlanders stemmen namelijk niet. Bij de Tweede Kamerverkiezingen is de opkomst nog relatief hoog, maar bij de Provinciale Statenverkiezingen en Gemeenteraadsverkiezingen liggen de opkomstpercentages bedroevend laag. In Groningen was de opkomst voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zelfs lager dan 50%!

Maar het onderliggende probleem wordt natuurlijk niet aangepakt door het voorstel dat Öztürk middels zijn Motie doet. Want de motivatieproblemen komen vast ergens vandaan, maar van waar? Daarom zou het goed zijn -alvorens een stemplicht wordt ingevoerd- te onderzoeken wat de redenen zijn waarom Nederlanders überhaupt thuisblijven. Wellicht dat Nederlanders gewoonweg gedesillusioneerd zijn geraakt door de Haagse fratsen. En deze kiezers win je niet terug met een ‘stemplicht’, maar met goed beleid.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Jack Flash

  Stemplicht naar Belgisch model?
  De meeste niet-stemmers die ik spreek hebben allang geen vertrouwen meer in het electoraat.
  Raar voorstel van een antidemocraat BTW.

  1. Sans Rancune

   Jack,…U zegt maar weer wat. U gebruikt electoraat zonder te weten wat dat voorstelt. Electoraat is in betekenis ‘de kiesgerechtigden’ Mensen die een stem kunnen uitbrengen. U bedoelt naar alle waarschijnlijkheid de kieskandidaten. Waarop men kàn stemmen.

 2. Tman

  Öztürk pleit voor democratische vernieuwingen, wil kiesplicht vanaf 2021!
  Waarschijnlijk voor Turkse kinderen met een migratieachtergrond vanaf 12 jaar, ja dat levert stemmen op!
  Het Rutte3 kartel wilt precies hetzelfde, vanaf de leeftijd van 16 jaar, maar dat gaat voorlopig niet lukken!
  Dit moet allemaal in de context gezien worden van de naderende verkiezingen, en de angst voor “rechts”!

  1. claus

   tmen,
   Stel je voor:`In 2021, Baudet en Wilders samen 70% van het electoraat’!
   Dat zou wat zijn!
   Zoals het Rutte kartel nu handelt, rommelt en knutselt, moet dat erin zitten!

   1. Sergeant Monty

    “Baudet en Wilders samen 70% van het electoraat’!”

    Jij gaat er dus vanuit dat de meeste niet stemmers op Wilders of Baudet zullen stemmen.
    Waar baseer jij dat op?

    1. Wesley Benbow

     “Jij gaat er dus vanuit dat de meeste niet stemmers op Wilders of Baudet zullen stemmen.
     Waar baseer jij dat op?”

     Dat is nergens op gebaseerd, Sergeant. Je kunt wel vermoeden dat als tokkies tegen hun zin gedwongen worden om te stemmen ze relatief de neiging zullen hebben op populistische luchtverkopers te stemmen.

     1. Bas1974

      Als er een populist is dan ben jij het wel, ik kan het formuleren jij bent niks anders dan een die hard linkse fundamentalist waar bijna iedereen over kosts.

 3. Jack Flash

  Sans rancune@ A u zegt maar weer wat.
  Hoezo “weer”
  B Elektoraat
  Al die eeuwige PvdA,GL,D66
  stemmers
  Duidelijk?

 4. ikweetwatikwil

  In mijn ogen heeft denk niets in te brengen want het is een buitenlandse club. Half Turks-Marokkaanse Nederlanders met een geheel andere cultuur.

 5. RvdBe

  Hij wil de moslims zo aan het stemmen krijgen, de meeste zijn te lui om uit zichzelf te stemmen.

  1. merlot

   “Hij wil de moslims zo aan het stemmen krijgen.”

   Dat denk ik ook. Achter dit soort voorstellen zit bijna altijd eigenbelang.

   1. Ben Venuti

    Toch ben ik een voorstander voor het verplicht naar de stembus gaan, niet omdat dit Turkse varken er mee komt maar het lijkt mij dat het in het belang is voor de democratie. Nu zitten we met het feit dat hele volksstammen de moeite niet nemen naar de stembus te gaan, iets wat links natuurlijk geweldig uitkomt!

    1. merlot

     “Nu zitten we met het feit dat hele volksstammen de moeite niet nemen naar de stembus te gaan, iets wat links natuurlijk geweldig uitkomt!”

     Als we Vlaanderen als indicator nemen zou je gelijk kunnen hebben: mede door de opkomstplicht zitten N-VA en VB samen aan een kleine 50%.

     Maar ook DENK zou van een stemplicht profiteren.

     Het meeste nadeel zouden de partijen met een vaste achterban ervan hebben: SGP, CU, CDA en op links met name GL.

    2. ShaoKahn

     Ja net zoals de laatste keer toen 25% van het volk van nederland vierkant werd genegeerd want drie van de vier grootste partijen sloten nummer vier gewoon buiten. Wie zegt dat ik uberhaupt wel een kabinet wil. T zijn stuk voor stuk prutsers.

     1. Wesley Benbow

      “Wie zegt dat ik uberhaupt wel een kabinet wil. T zijn stuk voor stuk prutsers.”

      Zie je meer heil in een frisse Führer, ShaoKahn?

 6. ikweetwatikwil

  denk Stelt dat voor uit eigenbelang en ik hoop dat de kamer dat doorheeft.

 7. StanleyC

  In dit geval ben ik het met de beste man eens. Vooral fe digitalisering is een goeie

 8. Cycle25

  Mild handhaven ? Mild ronselen heet dat, en Den Haag gaat gewoon mee.

 9. Dries1940

  Nederlanders blijven thuis omdat de gekozenen uiteindelijk zaken totaal anders regelen dan waarvoor ze zijn gekozen. De fout ligt niet bij de kiezer, maar bij zijn/haar partij.
  Kiezers worden al jaren voor gek gezet door hun wettelijk vertegenwoordigers.
  Iets anders is dat dit voorstel uit de Denk stal komt. Loopjongens van Erdogan.
  Dan kan het gelijk de prullenbak in. Er is ongetwijfeld een onderliggend motief.
  Nu we het toch over dit soort zaken hebben, net als TPO gaat DDS de verkeerde kant op. Jullie hebben een rechts publiek opgebouwd, of, wilden een rechts publiek dienen. Ga dan niet op een andere manier dingen beschrijven.

 10. Bas1974

  dit riekt naar “democratische” onderdrukking net als in Turkije onder Erdogan. Moeten we maar helemaal niet aan beginnen. Als men democratisch wil vernieuwen moet men maar weer volksraadplegingen en referenda invoeren net als in Zwitserland of ook Denemarken en niks anders dan dat en al helemaal niks met een verplichting.

 11. Pescador

  Stemplicht , ja dat wil die domme rot turk wel dan kan hij de turken enz. Dwingen om te gaan stemmen op die domme turken partij .

  Je gaat toch niet stemmen als je dat niet wilt dikke l*l

 12. JFU

  Een bindend referendum invoeren, en beveiligd digitaal stemmen , waar niet mee geknoeid kan worden is pas democratie. Daarnaast de drempel voor nieuwe partijen flink ophogen, zodat wildgroei wordt voorkomen. Afsplitsing van je partij waarin je aan deel nam die in de kamer zit, en dan zelf een andere partij beginnen die in de kamer mag blijven, moet verboden worden. Er uit is gewoon uit de kamer. Niet zoals DENK die hebben dat ook geflikt met de PvdA waarin ze eerst zaten.

 13. Lex

  Ze Hebben het in 1970 niet voor niet voor niets afgeschaft.

 14. NoDoubt

  Dit voorstel komt er niet doorheen omdat er een heel groot belang ligt om vooral heel jonge kiezers te laten stemmen. Daarnaast lijkt mij het heel zinvol dat mensen met alleen een NL paspoort mogen stemmen. Anderen met meerdere paspoorten stemmen niet voor een democratisch NL maar voor een kalifaat en roeptoeteren uit een torentje vanwege een massamoordend ´geloof´ waar je je mag vergrijpen aan kinderen en alle vrouwen.

 15. Kristalix

  Gestoorde Turk? Hoort geen plek te hebben in landsbestuur, geitenøkers en islam horen geen invloed te hebben op Nederland.

  Eruit die snikkel.

 16. Gerlos

  En dat zegt zo’n gladjanus

 17. Rode Schelpen

  Waarom stemmen? Voor velen maakt het niet uit of je door de kat of door de hond wordt gebeten.

  1. weer opnieuw

   das nu juist het probleem , je kan ook een huiskat uitzoeken die niet bijt maar huiselijkheid komt brengen

   stem sociaal stem pvv

  2. Rechtsaf

   Gasten als Rode schelpen zijn de types die geen keuzes kunnen maken, die besluiteloos zijn en vooral over zich heen laten fietsen..

 18. weer opnieuw

  een goeie vernieuwing is een kiesdrempel van 5 zetels , daaaaaaaaaaaaaaag domme haatzaaiers

 19. DennisEijs

  Ik denk,…. dat zijn ‘achterban’ te weinig gaat stemmen. Verplicht stemmen lost dat voor hem op. Ik denk,…. dat mensen met twee paspoorten, maar voor 1 land mogen stemmen. Welke mogen ze zelf kiezen.
  Dat wil ik dan weer. En zo willen we allemaal wat.

 20. Rechtsaf

  Als iedereen verplicht is te stemmen worden PVV en FvD de ab-so-luut de grootste en gaat Nederland de goeie kant weer op..

 21. Lampje

  Wij denken dat hij nog één motie vergeet, namelijk het invoeren van een kiesdrempel om dit soort gestoorde buitenlanders uit de Nederlandse 2de kamer te weren.

 22. musicmaniac

  Een betere motie zou zijn: Verbod op een cordon-sanitair. Wel zo democratisch, niet waar? Partijen uitsluiten waar veel Nederlanders op hebben gestemd riekt meer naar dictatuur, dan naar democratie.

  1. Vlaswiek

   “dan naar democratie.”

   Welke democratie?

   1. musicmaniac

    Men beweert dat wij in een democratisch land wonen. Ja, dat heb ik helaas niet verzonnen. Geloof maar niet wat ze beweren, dat doe ik namelijk ook niet!

    1. Vlaswiek

     @Musicmaniac: Democratie betekent dat het volk heerst, helaas is dat (nog) niet het geval. Maar als je bedoelt dat we om de zoveel tijd een vakje rood mogen kleuren dan heb je gelijk.

 23. Branke

  eerst maar eens al die dubbele nationaliteiten afschaffen; zéker voor Turken en Marokkanen

  1. Hiddema

   Helemaal eens met Branke.

 24. Wim Vreeswijk

  Herinvoering van de stemplicht lijkt me een goed plan als voorlopige vervanging van het referendum want het parlement maakt er nu continu een zooitje van.

 25. Sando

  Ik stem al jaren niet meer ga steeds de boot in dan leer je het wel af om mijn stem uit te brengen en ikvoel mij daar goed bij.

 26. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Als ik ergens wel een hekel aan heb zijn het wel de woorden moeten en plicht. Men denkt met een stemplicht het opkomst percentage te verhogen. Maar in feite is dat een illusie, thuis blijvers zijn hoofdzakelijk PVV/FVD stemmers. En dan hebben ze nog gelijk ook, immers die partijen worden ongeacht dat ze de grootste of 2e partij zijn toch in de oppositie gebonjourd. Een verbod op het cordon- sanitair is een veel betere oplossing. Stemplicht is net zoiets als die donorwet (lees : Slagerswet) de bevolking te dwingen om een keuze te moeten maken. Terwijl het notabene mijn organen zijn en niet van DENK’66. Met een stemplicht dwing je om burgers te interesseren voor politiek. Lang niet alle burgers zijn geïnteresseerd in politiek. Zelf ben ik niet of nauwelijks geïnteresseerd in politiek. Bovendien kan je die stemplicht ook nog eens makkelijk omzeilen door gewoon niks in te vullen en de stemlijst zo blanco in de bus te doen. Stemmen voor 2e kamer verkiezingen kan je in 1 adem noemen met het stemmen op de top 2000 of 4000. Heb ik ooit een paar keer gedaan, maar ben er definitief mee opgehouden. Er verandert in feite helemaal niets aan de lijst en dat geldt ook voor 2e kamer verkiezingen. En dan die belachelijke cliché : Je gaat stemmen om wat proberen te veranderen”, maar er veranderd helemaal niets of je nou wel of niet stemt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.