Klassiek ‘links lullen, rechts vullen’ bij NPO, saneren die hap! Zware kritiek op publieke omroep door Rekenkamer

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt zware kritiek vanuit de Algemene Rekenkamer. Er is te weinig zicht op bestedingen van het belastinggeld en de verantwoording ervoor. Ook lijkt er sprake van belangenverstrengeling te zijn!

Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer genaamd Hilversum in beeld, trachtte de doelmatigheid bij de publieke omroep in kaart te brengen. Dat bleek moeilijker te zijn dan in eerste instantie gedacht. Sterker nog, de centrale conclusie van het onderzoek is eigenlijk dat de NPO actief moeilijk doet!

Inzicht in de kosten van programma’s is ronduit onvoldoende. Omroepen krijgen een zak geld per programma maar kunnen daar vervolgens gewoon mee schuiven. Omroepen werpen, volgens de Rekenkamer, barrières op als je ze er naar vraagt. De NPO zelf blijkt “niet stelselmatig kritisch” naar kosten van succesvolle programma’s te kijken. En het meest belachelijke van alles is nog wel dit:

“En als er wel vragen worden gesteld over kosten, zoals toen de talkshows Jinek en Pauw meer geld vroegen, slaagt de organisatie er volgens de onderzoekers niet in hier iets aan te doen.”

Want hier schuurt het op z’n minst héél dicht tegen corruptie aan. De situatie is ongeveer dit: een talkshow wordt een succes en krijgt meer budget. Vervolgens wordt de productie van de talkshow uitbesteed aan een andere (particuliere) producent. Raar? Nee hoor, dat is (héél toevallig) het productiebedrijf van de talkshowhost zelf! En omdat de NPO via een omroep het ‘externe’ productiebedrijf inhuurt, zijn de kosten ineens heel wat minder inzichtelijk!

En zo kunnen Eva Jinek, Jeroen Pauw, Floortje Dessing en dergelijke, die met belastinggeld kijkcijferkanonnen zijn geworden, voor nog veel méér belastinggeld exact hetzelfde blijven doen! Klassieke gevallen van ‘links lullen, rechts vullen’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. weer opnieuw

  links heeft schijt aan zorgvuldige kritiek , links noemt dat populisme en nepnieuws

  1. Blitzkrieg

   weer opnieuw : Geen trillen dit keer, vreemd?!

 2. DidiMadloba

  Wat een ontzettend LINKS jammerverhaal van DDS!
  Het is vreselijk links om te vinden dat succesvolle presentatoren te veel geld verdienen. Wijlen mijn vader noemde de PvdA de “Partij van de Afgunst”.
  Populaire presentatoren brengen veel reclamegeld in het laatje, en zijn dus veel waard op de markt. Een rechtse visie daarop is dat de marktwaarde bepalend moet zijn.
  Maar nu zijn en zure linkse zeurpieten die vinden dat een presentator niet meer mag verdienen dan een minister (*). En wat doen ze dus? ZZP constructies bedenken!

  (*) Ministers verdienen weinig in vergelijking met managers in het bedrijfsleven. Dus zorgen ze op een andere manier dat ze er toch wat aan verdienen. De legale manier is dat ze streven naar een veel beter betaalde baan na hun ministerschap, maar er zijn er ook die minder legaal te werk gaan. Een béétje corruptie moed toch kunnen, als het om een goede zaak gaat? Zo krijgt Rutte een fabelachtige reiskostenvergoeding, om te zorgen dat hij niet wegloopt naar het bedrijfsleven.

 3. Jumping

  Inderdaad Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  STUUR ZE WEG die Linkse zakkenvullers van de NPO.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 4. Politiek Profeet

  Is dit nieuws?
  NPO ,de staatsomroep en propagandamachine van links gajes kost klauwen met geld en verziekt de gehele nederlandse samenleving met hun leugens en nepnieuws….

 5. Jack Flash

  Didi@Het gaat hier om NPO gefinancierd door belastinggeld en niet om een vrije marktsector,dus het past niet om hier over links gejammer te spreken.Beter nadenken voor het reageren.

 6. NoDoubt

  Heel bijzonder dat het nu pas een keer naar buiten komt. Waar is de controle / toezicht van de overheid??????

 7. Westerling 1

  Links en corruptie, dat zijn twee handen op één buik. Of het nou een linkse omroep of een linkse regering is.

 8. Pronounce

  Dit is echt niets nieuws, het was meteen al duidelijk dat de NPO’ers een constructie zouden gaan bedenken om toch lekker ruim boven de balkenendenorm te kunnen blijven. En het was ook meteen duidelijk dat ze dat zouden gaan doen door het programma uit te laten besteden aan externe productiebedrijven, waar die NPO’ers zelf mede-eigenaar van zijn. En dus een torenhoge winstmarge kunnen vragen zonder dat dit in de NPO boeken als ‘salaris’ geboekt staat. Links lullen en rechts zakken vullen in optima forma. Fijn dat de meestal nog wel nuchtere Rekenkamer dit nu glashard bevestigt.

  En waarom is dit alles schadelijk? Niet alleen is het cliëntelisme – om maar niet te zeggen ronduit corruptie – het wordt ook gefinancierd uit belastinggeld. Ja maar ja maar ja maar die commerciëlen en reclame en dat wordt ook doorberekend zullen types als DiDiMafketel dan roepen. Je wordt niet gedwongen om die producten te kopen. Je wordt echter wél gedwongen om mee te betalen aan de NPO – óók als je er nooit of zeer sporadisch naar kijkt. Gedwongen winkelnering noemen we dat. En nee, het is allerminst normaal. We worden ook niet van staatswege gedwongen om allemaal een abonnement op de Staatscourant te nemen en kranten worden ook met het belastinggeld in leven gehouden. Voor de publieke omroep gelden blijkbaar hele andere regels.

  De NPO is een relikwie uit de jaren ’20 van de vorige eeuw toen ons land nog sterk verzuild was, elke zuil zijn eigen radio-omroep wilde en er sprake was van frequentieschaarste. En dus dwong de overheid af dat de omroepen moesten samenwerken, frequenties en zendtijd moesten delen maar liet de zuilen in stand.
  Bijna honderd jaar later is dit volstrekt achterhaald. Door digitalisering is er geen sprake meer van frequentieschaarste, de zuilen zijn allang niet meer gescheiden van elkaar en jongeren zijn inmiddels massaal afgehaakt. Die komen ook echt niet meer terug bij dit achterhaalde instituut. De NPO is daarmee een sterfhuisconstructie geworden, want wie de jeugd niet heeft, heeft ook geen toekomst. En daarom is het motto nu graaien wat je kan, voordat het feestje voorbij is.

  Ik zou zeggen, stem met je voeten en laat deze leugenachtige, propagandistische, vooringenomen agitpropkanalen letterlijk links liggen. Dat is de snelste en meest effectieve manier om ze naar de uitgang te begeleiden.

 9. C.A.Barstow

  Het linkse ratten nest genaamd NPO is alleen maar bezig met hoe men koste wat het kost het linkse gif onder de bevolking kan verspreiden.
  Weg met die giftige staatsomroep,

  Stem op
  FvD/PVV.

 10. Response

  Volgens de NOS; ‘Ook zijn omroepen vaak niet bereid om in detail inzage te geven in programmakosten.’
  Dat is dan heel simpel op te lossen. Geen verantwoording door de omroepen over de uitgaven van publiek geld, dan geen publiek geld naar diezelfde omroepen. Moet je eens zien hoe snel die info komt.

 11. Abraham50

  Wesley Benbow

 12. JFU

  Die wordt door hun als nep nieuws gezien, en besteden daar verder geen aandacht aan.

 13. Baron von Munchhausen

  Ach,…ach….
  ” Ons” kabinet heeft besloten dat er, “maar” 800 Miljoen jaarlijks naar, Links introductineerd) NPO moet!
  Daarbij, dit jaar, 40 miljoen extra! ( voor wat????)
  En deze NPO is niet in staat om de 12,50 Miljoen op te brengen voor een GBLTH t.e.m Z, kut festival!?
  Nog meer?
  NPO gaat GEEN antwoord geven; want, ja,…ja,… Slob Minister CU, wil/eist dat NPO geen kritiek op de Nederlandse politiek geeft!
  Uiteraard onder de dwang van Groen-Links!
  Reageert u maar!!!

  1. Limburgse Separatist

   Maastricht had dat lachend zelf betaald. maarja .. Holland moest zichzelf weer bestrelen en gunde het feest aan een derde wereld stad waar Nederlanders een minderheid zijn.

 14. Bockbeer

  Het gelijk van Martin Bosma.

 15. Limburgse Separatist

  Is JOOP al gewaarschuwd dat het haatblog naar /dev/null wordt verplaatst en hoe gaat haat-opa de winter doorkomen?

 16. Jozias Visser

  Wesley Benbow

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.