Leuk dat idealisme, maar… Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren nog steeds in bouw nieuwe kolencentrales

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen blijken nog steeds te investeren in nieuwe kolencentrales. ING, ABP, Nationale-Nederlanden, PGGM en Aegon zijn (in die volgorde) de grootste boosdoeners. Schiet lekker op zo!

Ik ben echt niet zo’n linkiewinkie die zich enorm druk maakt over het klimaat en het zielig vind als Amsterdam wordt opgeslokt door de zee. Het idee dat er maatregelen moeten worden genomen lijkt mij prima. Maar het mij begint te storen wanneer er maatregelen worden genomen die geen zoden aan de dijk zetten. Al dat alarmistische gedram gericht op hoe schuldig ik mij als consument wel niet zou moeten voelen en wat ik kan doen om mijn steentje bij te dragen, leg ik vrij makkelijk naast me neer. Om de simpele reden dat het echt geen ene donder uitmaakt of ik vlees eet, lang douche en de verwarming de hele dag laat loeien.

Het probleem ligt overduidelijk bij grote industriële bedrijven, die verrekt weinig zin hebben om aan hun eigen concurrentiepositie te gaan zitten zagen, en al helemaal niet als de rest niet meedoet. En wat we ook keer op keer weer zien is dat landen met een belangrijke ‘concurrentiepositie’ in een politieke dimensie daar nóg minder zin in hebben dan industriële bedrijven. Kort gezegd heb je dus als groen consumentje in Nederland de minst mogelijke impact op het terugdringen van CO2, op Afrikaanse burgers na dan.

En nou blijkt dus ook nog dat zo’n beetje iedereen die in Nederland werkt, indirect meebetaalt (in de vorm van beleggingen en dergelijke) aan nieuwe kolencentrales. Al dat ‘consuminderen’, zebrapaden blokkeren voor aandacht, gemekker over warmtepompen en fietsen naar je werk is dus tenietgedaan en ook nog eens met (indirect) je eigen geld.

En wat zegt een bank als ING, die iets minder dan een miljard euro per jaar pompt in bedrijven die kolencentrales bouwen? “Ja maar we investeren ook het meest in hernieuwbare energie.” Oh nou dan is het niet erg. Allemaal ophef om niets.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Wesley Benbow

  “Ik ben echt niet zo’n linkiewinkie die zich enorm druk maakt over het klimaat en het zielig vind als Amsterdam wordt opgeslokt door de zee. ”

  Wat je wel bent zullen we maar niet zeggen.

  🙁

  1. Boeddha

   quote: en het zielig vind als Amsterdam wordt opgeslokt door de zee.

   Zo zie je maar, ieder nadeel heeft zijn voordeel.

   Zijn we van die criminele broedplaats ook af

   1. weer opnieuw

    quote Zijn we van die criminele broedplaats ook af end

    Die broedplaatsen kraken elders wel wat

   2. Mycase

    Je voert een enorme trol beter is het om dat stuk vreten te negeren hij leeft van reacties

 2. weer opnieuw

  tja , wat moeten de pensioenfondsen anders doen dan ? obligaties kopen met een negatieve rente ?

  Enkel Nederland is zo achterlijk bezig. Heel duitsland gaat aan het gas en Nederland gaat van het gas af. We zijn krankzinnig , de netto betaler aan de EU die zijn bewoners uitkleed

 3. Top

  Oh jee! Wat te doen, wat te doen?

  1. weer opnieuw

   pvv stemmen , je enige en laatste redding om het partijkartel weg te sturen

   1. Top

    Gelukkig, zijn we niet meer stemgerechtigd in mijn ‘oude vaderland’. maar ik volg alles wel. Triest! Hoe NL naar de vaantjes gaat, met alle leugens en bedrog. En niet te vergeten, de armoedezaaiers, die linkse wijsheid aandragen en er zelf van overtuigt zijn, dat het werkt. Ten minste op de dag dat ze weer kunnen pinnen.

    “Socialism is workable only in heaven where it isn’t needed, and in hell where they’ve got it”

    Cecil Palmer

 4. fusilier

  Kolen stoken met goede filters op het dak.

 5. dinaro

  @ Wesley
  en wie jij bent , dat weten we onderhand wel..
  Trol!

  1. Ben Venuti

   Kennis maken met Wesley Bimbo de trol?

   ‘de kunst van het niet doorsnijden’

   even googlen en zijn scheve tronie staart u tegemoet…..

  2. Top

   Het wordt tijd voor de blaaskaak, dat hij een bordje euthanassi met een portie saté geserveerd krijgt!

   1. weer opnieuw

    waar te bestellen ? laat het graag bezorgen liefst van islamitische slager

 6. Job Jansen

  “het zielig vind als Amsterdam wordt opgeslokt door de zee”

  Persoonlijk ben ik meer voor een groot hek om de bende te kunnen concentreren, maar misschien is deze optie inderdaad wel beter.
  Dus beste mensen, investeer in kolenmijnen, cv ketels, en rijdt uw oude diesel op totdat deze door zijn wielen zakt!

 7. Ted Vreden

  Goede investering. Rendement ligt een stuk hoger dan de spaarrente, dus geef me eens 1 goede reden waarom dit slecht is?

  Stilstaand geld is achteruitgang!

  1. weer opnieuw

   stilstaand geld bestaat niet , in de meeste gevallen holt het in zijn achteruit door draakie zijn negatieve rente

  2. Top

   In ieder geval, beter dan ING. Daar heb ik aardig aan verloren vorig jaar. Maar Royal Dutch Shell, heeft weer heel veel goed gemaakt.

 8. C.A.Barstow

  Maar natuurlijk,
  dit is Nederland man, zodra het om de pegels gaat dan kan alles.
  En waarom niet?

  Stem FvD/PVV.

 9. FVD

  Dat “onze investeerders” nog steeds investeren in kolencentrales geeft aan dat ze oog hebben voor de toekomst.

  “Onze investeerders” hebben allang begrepen dat het huidige klimaat hysterie op drijfzand is gebaseerd, en deze luchtbel over niet te lange tijd zal imploderen.
  De grote industrielanden als Amerika, China, India, Rusland enz. steken hun middelvinger op naar de VN en Europa, en vragen zich af of het masochistische zootje ongekozen “bestuurders” in Brussel het verstand wel helemaal op een rijtje heeft.
  Wij “de kiezers” in Nederland vragen zich bovenstaande inmiddels ook af.

  We zijn op dit moment ongeveer nog een jaar af van de officiële inwerkingtreding van het van klimaatakkoord van Parijs, waar 196 landen het akkoord ondertekenden, maar de joke is dat er pas 66 landen zich bereid hebben verklaard hun klimaatdoelen te verbeteren. Deze 66 landen staan voor 8% van de wereldwijde CO2 productie. Tel uit je winst!

  China en India hebben de overeenkomst ondertekend, maar hebben tot nu toe volledige radiostilte, dus reken er maar op dat deze 2 landen hun economie niet te grabbel gooien voor een idee-fixe van enige klimaat hotemetoten. Amerika, heeft inmiddels de overeenkomst opgezegd. Die Trump heeft meer verstand in zijn pink, als al die nitwits in hun bolle hoofd (o.a.Timmermans) in Brussel.

  Dan Rusland, waar Poetin zich de ballen uit de broek lacht om die armzalige klimaatzeloten in West Europa. De uitvoer van zijn goedkope kolen zorgt ervoor dat er in Azië om de week nieuwe kolencentrales worden bijgebouwd. Documenteren lieve klimaatzeloten, ongeveer 80% van de wereldwijde gewonnen steenkool wordt in Aziatische landen verbruikt.

  Nu maar hopen dat altijd de wind uit het westen waait, en Nederland en West Europa vrij blijft van kooldioxide. Anders net als Trump maar een muur bouwen, maar dan met een dak erop.

 10. FVD

  KOLENCENTRALES, onze klimaatgoeroes krijgen acuut rode vlekken over hun hele lichaam als het alleen maar het woord horen. Het is als vloeken in de kerk, voor deze klimaat sekte.

  Uitbannen die CO2 uitstotende kolencentrales, en over op een klimaatneutraal alternatief.
  Wat werd er door “onze” klimaatzeloten bedacht, we gaan terug naar de steentijd, de tijd van de Neanderthalers. Deze oermensen wisten in die tijd al hoe men klimaatneutraal moest stoken, terug naar de basis, TERUG NAAR HOUT!

  Rutte en co, worden al snel om de “subsidie” vinger gewikkeld, enige miljarden euro wordt er in het project “BIOMASSACENTRALES” gepompt. Dat deze miljarden ten koste gaat van noodlijdende projecten als ouderenzorg, politie, defensie enz. zal het “groene” kabinet een rotzorg zijn. Maar als zo vaak, bij bestuurders zonder enige mate van kennis, is het project “BIOMASSACENTRALES” een levensgroot fiasco!

  Als grote kolencentrales omgebouwd worden tot biomassacentrales leidt dit tot 5% meer uitstoot. Maar eigenlijk was men meer geporteerd tot het opwekken van elektriciteit in kleine centrales, maar zoals “onze” klimaatspecialisten steeds maar weer een verkeerde inschatting maken, geen afname van uitstoot in deze kleine centrales, maar een toename tot 20%, fijnstof en stikstof dan een centrale die volledig op steenkool draait.

  Zelfs de Europese koepel van wetenschappers (EASAC) oordeelde dat de miljardensubsidies voor biomassacentrales weggegooid geld is, omdat de centrales weinig energie leveren en meer CO2 vrij komt dan bij centrales die op kolen en gas draaien. Dus al met al weer een vreselijke miskleun van de klimaatzeloten en “onze” dementerende premier en zijn klimaat aanhang.

  Van Gaal zou zeggen, “ben ik nou zo slim, of ben jij zo dom!”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.