Minister eist opheldering over valse informatie kostenexplosie NPO: ‘Productiekosten niet gestegen?!’

Minister Slob van Media is mooi te kakken gezet door BBNVARA en de NTR. Toen hij vroeg naar een overzicht van de kostenstijgingen van programma’s zoals College Tour, werd hij foutief geïnformeerd. Waar de Telegraaf zei dat er sprake was van salarisconstructies en de NPO dat bij hoog en laag ontkende, erkent ook de Algemene Rekenkamer dat daar wel degelijk sprake van was!

De NTR zag Twan Huys vertrekken bij College Tour en zocht naar een vervanger. ‘Ik wil het wel’, zei Matthijs van Nieuwkerk, ‘maar dan wil ik wel dat mijn productiebedrijf het programma maakt.’ Dat vonden ze bij de NTR helemaal prima want Van Nieuwkerk is wel een zwaargewicht natuurlijk. ‘En omdat ik dan naast presentator ook formatontwikkelaar ben,’ ging Matthijs verder, ‘hoor ik daar óók voor te worden betaald én telt het niet mee voor de beloningsnorm voor presentatoren!’ Dat was kennelijk allemaal prima bij de NPO. De Telegraaf zag dat dus anders.

Laten we beginnen met het volgende citaat uit het NPO-onderzoek en knoop het volgende zinnetje goed in je oren:

“Rond de presentatie van het programma College Tour is geen ‘salarisconstructie’ geconstateerd.”

Nou dus als we de NPO moesten geloven dan riep de Telegraaf maar wat, is het maar een nepnieuws-fabricerende kutkrant én is de minister destijds wel degelijk goed geïnformeerd. Tot de Algemene Rekenkamer óók constateerde dat het hier wel degelijk om een salarisconstructie gaat…

Nou, minister Slob boos want wel degelijk verkeerd geïnformeerd en de Telegraaf krijgt gelijk, maar denk je dat er bij de NTR een excuus vanaf kan? Nee hoor! Sterker nog, mediadirecteur Willemijn Francissen kreeg spontaan last van acuut financieel autisme. Leest u maar mee:

‘De omroepen valt niets te verwijten over de informatievoorziening aan de minister. Hun is gevraagd of de productiekosten zijn gestegen, maar die bleven juist binnen de perken. Andere kosten explodeerden wel, maar daar werd niet naar gevraagd.’

Daar valt je de bek toch gewoon spontaan van open? Minister Slob krijgt hem de eerstkomende dagen in ieder geval niet meer dicht. Die is helemaal klaar met dit gesjoemel en wil dergelijke constructies nu aan gaan pakken. Stel zakkenvullers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Agios

  Eigenlijk is dit overbodig nieuws. We weten toch allang hoe links tikt? Links was, is en blijft het probleem.

 2. Ego-non-solus

  Ik maak mij geen illusies, er verandert weinig tot niets. De NPO/NTR zal betogen dat het weliswaar met de kennis van nu niet fraai is maar dat betrokkenen inmiddels aan het hogere bestedingspatroon gewend zijn. Een vermindering van welke vergoeding ook zou hen daarom kwetsen.

  Nou en dat wil toch niemand?

 3. henkie

  Die popie jopie moet bij ministeriele decreet per direkt ontslagen worden.
  Oplichtertje; links lullen rechts vullen

 4. Kretoloog

  Minister Arie Slob wordt aan alle kanten gepiepeld. Door de islamitische scholen, door de NPO en zelfs door zijn eigen ambtenaren.

  Nou ja, die 144.000 euro jaarsalaris vergoedt veel, zullen we maar denken. En daarna 3 jaar en 2 maanden wachtgeld en lokt het pensioen.

 5. Mar

  @Wout

  “Sterker nog, mediadirecteur Willemijn Francissen kreeg spontaan last van acuut financieel autisme.”

  Wat is autisme?

  Volgens psychiater en hoogleraar autisme Wouter Staal kan autisme het beste worden omschreven als verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie.

  Sterke punten die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn onder andere: oog voor detail, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht.

  Oké, het is een graag gebezigd woord tegenwoordig, maar te pas en te onpas autisme gebruiken oogt niet slim.

  Ik heb geen flauw idee wat je bedoelt te zeggen met “acuut financieel autisme”.

  Wat wil je nu die man precies toedichten?

  1. merlot

   “Wat wil je nu die man precies toedichten?”

   “Het” heet Willemijn dus een man zal het wel niet wezen.

   Ik neem aan dat de auteur doelt op de gebrekkige poging van Willemijn om te verhullen dat het hier wel degelijk om salarisconstructies gaat: “Andere kosten explodeerden wel, maar daar werd niet naar gevraagd.”

   …”Daar werd niet naar gevraagd”…

   Godallemachtig, zelfs een puber verzint betere uitvluchten.

   1. Mar

    Dan nog, waar komt het woord autisme ineens vandaan zeilen in dit geval?

    merlot = Wout?

    1. merlot

     “Dan nog, waar komt het woord autisme ineens vandaan zeilen in dit geval?”

     Omdat ik Wout niet ben laat ik het hierbij.

     Nog een prettige avond.

 6. Jozias Visser

  Wesley Benbow

  1. Abraham50

   Wesley Benbow inderdaad

   1. Top

    Wesley Benbow inderdaad! Ja!

  2. Vliegenvanger

   Wat is dat voor gezeik, continu Wesley Benbow. Ga wat anders doen, of liever nog doe niks, dan ergerd een ander zich er ook niet over.

 7. ZiggyStardust

  750 miljoen subsidie aan boeren levert 90,3 miljard export met bijbehorende belastinginkomsten aan landbouwgoederen op.
  Net zoveel subsidie aan de NPO levert Matthijs van Nieuwkerk op.

 8. Jumping

  Kijk men hoeft elkaar geen Mark , Feras , Rob of Klaas te noemen maar het feit is, dat
  Nederland een keiverrot land is geworden.
  Dat staat als een paal boven water.

  Dat Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, Nederland in een poel van ellende stort is ook duidelijk.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

 9. J.C.

  Wat een gezag heeft die minister Slob toch, niet? Die is (al bijna 3 jaar) niet gemakkelijk voor het lapje te houden, ha, ha, ha.

 10. Abraham50

  Wesley Benbow

 11. Timber

  tijd om de belasting inspecteur te sturen ter controle van de boekhouding

  1. Abraham50

   Wesley Benbow?

   1. Top

    Wesley Benbow? Mmmmmm? Mischien heb je gelijk. Maar Wesley Benbow? Het zou zo maar kunnen.

 12. Jv

  Ah goh………opheldering? En dan? Om vervolgens de zaak in de doofpot te stoppen? Tja dat heb je, de linkse rotzooi laat de rechtsen keihard werken om het linkse tuig kadootjes aan zichzelf te laten uitdelen.
  En de minister??? Die zal via de achterdeur ook wel meekomen, alleen weten we dat nu nog niet, maar dat komt met destijds wel boven water.
  Wie controleert de ministeries eigenlijk, de minister, kamer ?? Dat geloven we toch niet. Net als de slager dat z’n eigen vlees keurt?

 13. Pescador

  We weten toch al jaren dat Matthijs een zakken vuller is, op de tv leuk lopen doen maar het gaat hem alleen maar om uw centen verder niks

 14. Pronounce

  “Acuut financieel autisme” – een geweldig gevonden term en iets wat je overal bij overheidsgesponsorde instituties tegenkomt. Het was trouwens jaren geleden al duidelijk dat de NPO graaiers dit soort potsierlijke constructies hadden bedacht om onder de norm uit te komen. Zo’n Floortje Dessing heeft het helemaal voor elkaar: die heeft niet eens een eigen huis want altijd op reis op kosten van de belastingbetaler. En zo kun je dus het hele jaar doen wat je leuk vindt op kosten van een ander (en in haar geval ook de planeet), je krijgt er bovenop een vorstelijk salaris, daarnaast ook nog eens een ongetwijfeld al even vorstelijke ‘productiefee’ en je hebt géén kosten voor hypotheek of huur. En reken maar dat als ze straks is uitgerangeerd het alsnog gaat knagen want geen man en kinderen.

 15. C.A.Barstow

  Onze hele maatschappij is doodziek gemaakt door de linkse kanker.
  Werkelijk alles is aangetast, de media is hier het sprekend voorbeeld van.
  Er zal niets veranderen zolang vervloekt links politiek niet volledig wordt vernietigd.

  Stem FvD/PVV.

 16. goedisfout

  Slob gaat niks aanpakken, een songfestivalletje naar Nederland, Gooise matras eist 40 miljoen extra en Arie zegt zonder met zijn ogen te knipperen ‘alstublieft’. De Hilversumse propagandafabriek zijn schoorsteen zal altijd blijven roken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.