Minister Stef Blok hekelt ‘assertief’ Rusland, blijft wel in gesprek met Poetin

In de Europese geest van Frans Timmermans is minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tot dezelfde conclusie gekomen: Rusland probeert EU-lidstaten tegen elkaar uit te spelen. Volgens Blok keert Rusland zich steeds verder af van de internationale rechtsorde en treedt het land steeds repressiever op tegen bedreigingen voor de gevestigde orde. 

Volgens de minister wijst alles erop dat “Rusland doelbewust desinformatie verspreidt” en zich in tal van Europese landen schuldig maakt aan spionagepraktijken: “Rusland beschikt over een offensief cyberprogramma.”

Daarmee doelt Blok op de poging om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken. Ook de zogenoemde desinformatie over MH17 speelt hierin een rol, aldus de minister.

Stef Blok:

“Het strategische belang van de Nederlandse politiek en rechtspraak is voor Rusland sterk toegenomen sinds het besluit van Nederland en Australië om Rusland aansprakelijk te stellen voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17 . Rusland is de afgelopen jaren voortgegaan met op grote schaal te investeren in militaire capaciteiten en afschrikking. Met name in het Europese deel van Rusland zijn de Russische conventionele en nucleaire strijdkrachten daardoor, zowel kwantitatief als kwalitatief, sterk verbeterd.”

Ook de situatie in Rusland zelf zorgt voor kopzorgen bij Blok. De staat heeft volgens hem de greep op de politiek, media en maatschappij verder verstevigd. “Daardoor is de mensenrechtensituatie de afgelopen jaren, ook op de bezette Krim, verslechterd”, zo concludeert de minister.

Ondanks alles pleit de minister er voor om in gesprek te blijven met de Russen:

“Als Rusland onze (veiligheids)grenzen overschrijdt, zal Nederland, zoveel mogelijk in internationaal verband, stelling nemen en op gepaste wijze optreden. Tegelijkertijd is Rusland een belangrijke geostrategische speler op het Europese continent. Daarom is het cruciaal met Rusland in gesprek te blijven.”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Drollevanger

  Rusland heeft schijt aan de heer Blok van een meeheulend partijtje uit het kleine Nederland. Als meneer Blok net zoveel verstand heeft van Rusland als van het zogenaamde stikstof probleem, zal hij het bij de Russen niet ver brengen.
  Houdt hij er ook rekening mee dat Rusland de grootste reserves aan grondstoffen bezit, en dat de Russen nu dankzij onze sancties meer dan 50 soorten uitstekende kazen produceren.
  Ik denk dat de Engelsen straks na de Brexit, met de Russische grondstoffen gaan strijken.

  1. Ab Infinitum

   Van wie komt dat verhaal van uitstekende kazen. Proef eens een Edammertje of Goudse kaas. Het zuivelgenoot schap zal zich de kleren van het lijf lachen met deze opmerking.
   Zelf verzonnen zeker. Broodjes Aap doen het wel goed, daar zijn het meesterbakkers in.
   De Engelsen vluchten de EU weer in bij het horen van deze bewering.

   1. Blitzkrieg

    Ab Infinitum : De Engelsen bekijken de dictatoriale EU met afschuw neem dat maar van mij aan.

    1. DidiMadloba

     En dat de EU een “dictatuur” is heeft Boris J. zelf verzonnen omdat dit hem te pas kwam voir zijn eigen carriére.

     1. AS210854

      DM, dat de WAARHEID voor jou zwaar is weten we nu wel.

     2. Top

      hahahaha! Nog meer van dit soort flauwekul? BoJo, heeft met een ‘landslide’ gewonnen, alleen om hij dat wil? Laat je nakijken het zit niet goed in je domme hoofdje.

   2. JochemX

    Dat van die kazen is niet essentieel. Feit is dat een boycot de beste manier is om een economie minder afhankelijk te maken. Zelf bloemen kweken en kazen maken is nu ook weer niet zo moeilijk.

   3. Freba

    Wie zit er nou op NL kaas te wachten in Rusland? De meeste Russen weten niet eens hoe die kazen smaken. Die mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd. Nederlanders zijn het meest arrogante, eigenwijze volk op Aarde. Als je uberhaubt van een volk kunt spreken. De meesten gedragen zich nog steeds als in de verachtelijke V.O.C. tijd. NL kan niet eens zijn eigen huisvesting op orde brengen, overvolle wegen, met voornamelijk buitenlandse sterk vervuilende diesels. (uiteraard worden de tanken in het buitenland gevuld met goedkopere diesel) Pensioenfondsen die geplunderd worden. Een koningshuis dat zich verrijkt met kunst, die hen niet toebehoort. Nee, we hebben het uitstekend voor elkaar hier. Ga vooral zo door. Sjalom.

 2. Kretoloog

  Iedereen met kerstreces. Maar Stef Blok gaat stug door met Rusland-bashen. Blok verwijt de Russen dat zij hun militaire capaciteit sterk uitbreiden.

  Wat een gotspe is dat verwijt! Tegen de afspraken in is de invloed van de NAVO sinds 1989 (de val van de Berlijnse Muur) sterk naar het oosten opgeschoven richting Polen en de Baltische Staten. Rusland kwam pas 25 jaar later in actie, toen Oekraïne in 2014 door de NAVO en de EU dreigde te worden ingelijfd.

 3. DidiMadloba

  Heeft Blok dan geen gelijk?

  Laten we ons wel realiseren dat Rusland wel een reusachtige oppervlakte heeft, maar dat die voornamelijk uit ijzige toendra’s bestaat. Er wonen maar 140 miljoen mensen in Rusland, nog niet tien keer zo veel als in Nederland, maar wel een tiende van het aantal Chinezen.

  Het grote gevaar is dat de Russische economie instort, o.a. doordat die te eenzijdig op olie is gebaseerd

 4. rexm

  Men zou eens moeten vragen aan Sjefke wat de sancties hebben gekost en nog kosten die het westen heeft opgelegd, van de gehele EU, men zal schrikken.
  Heeft Sjef een beetje het licht gezien, hij staat op het trein station, maar de trein is al weg.
  In Nederland moeten wij ons overal mee bemoeien, arrogantie ten top.

 5. Kretoloog

  Ook leuk: “Blok verwijt Rusland dat zij bewust Desinformatie verspreidt”.

  Wat is het verschil met Nederland? Ik ken een Minister van Buitenlandse Zaken (toevallig een partijgenoot van Blik) die overal rondbazuinde dat hij met Poetin in zijn dasja had gesproken. Ik ken een staatssecretaris van Belastingen die de Kamer jarenlang met met verkeerde informatie het bos instuurde. Ik ken een minister-president en een minister van Economische Zaken (he, weer 2 partijgenoten van Blok) die glashard logen over een memo over de dividendbelasting.

  We kunnen hieruit concluderen dat Stef Blok een plaat voor z’n kop heeft van hier tot Moskou.

 6. jan1

  en zich in tal van Europese landen schuldig maakt aan spionagepraktijken??
  Onze duikboten zijn er om walvissen te tellen?
  Wij worden veelvoudig door andere diensten gevraagd om hun hand en span diensten te verlenen? Iran??
  Was de Krim bij de oekraïne gebleven? hoelang zal het geduurd hebben voor er NAVO of Eu schepen de toegang beheerste naar de zee van Azov?
  En die daar dan een echte crisis opgang gebracht zouden hebben?
  Schepen en manschappen naar de Krim ?met de kennis van hoe erdogan denkt en handelt?
  Dit zal pas echt internationaal een rel geven?
  Denk niet dat het kabinet zichzelf een dienst bewijst met deze uitlatingen.

 7. RS

  ach,. laat Blok zijn mond maar houden, wij zijn wel van Rusland afhankelijk van het gas…….( ten minste zo ijkt het ) je weet immers hoe de beer zich gaat gedragen. Enge man die Blok.

 8. Cycle25

  Gluiperige liberalen, Zijlstra’s geframe gebaseerd op een leugen en vervolgens rotzooi trappen in Kiev om Zijlstra’s leugen kracht bij te zetten.

  Liberalen willen na de Oekraïne ook Rusland inpikken, globalisten hebben de drang om de hele wereld onder controle te krijgen.

  Als er één partij is die je eigen nationaliteit en volk verraad is het de VVD wel.

 9. maartenvasbinder

  Aan de incompetentie in deze regering schijnt geen eind te komen.
  Niet zo gek dat Rusland wantrouwend is ten opzichte van een EU en NAVO die alle afspraken, gemaakt na de perestroika, aan de laars hebben gelapt.

  1. DidiMadloba

   Met een democratie is het ook lastiger zaken doen dan met een standvastige dictator die niet voor de voeten wordt gelopen door een oppositie, en voor het leven wordt benoemd (dwz totdat hij vermoord wordt)

 10. marco kruidenberg

  De kool en de geit sparen. Veel meer zit er niet in als klein landje. Terecht om aandacht te blijven vragen voor MH17, dat valt niet goed te praten uit principieel oogpunt.

 11. Madpo

  Zal flink wat opschudding hebben veroorzaakt in Rusland, Poetin zal wel niet weten waar hij het moet zoeken. Maar……je kunt niet zeggen dat Blok geen ballen heeft. Zeg nou zelf??

 12. Politiek Profeet

  Wat Poetin is kunnen vette timmerfranz en kaasblokje alleen maar van dromen….

  1. Fortiori

   Poetin in nog steeds de jeugdbende leider die hij ooit was. Lees de autobiografie van Kysia Hekster: “de Poetin show”

   1. weer opnieuw

    hahahaha , de volwassen EU met de akela en de welpenleider weten dan enkel niet wat ze aan moeten met de leider van de jeugdbende. Zet hem in de linkse top 600

    🙂 🙂

 13. Bes Tolen

  Italië; Berlusconi, die vier keer na twee jaar moest aftreden. Een onderonsje van de hoogste leiding van het christendom met de communistische president van de republiek. Trump. Poetin. Alle leiders van ”populistische” partijen. Enzovoort. Steeds gaat weer de trukendoos van ”Rome” open. En wie geloven dat? Alle bedrog en laster. Juist, de mensen, die niet nadenken omdat ze dat niet mogen. Omdat ze morele conformisten zijn. Niemand mag van ”Rome” nadenken. Dat is altijd zo geweest. Altijd was er de weerstand. Nu minder dan ooit?

  1. DidiMadloba

   Vanwaar al die aandacht opeens voor “Rome”. Omdat het Kerstmis is?

 14. DidiMadloba

  Blok heeft al lang een erg Russisch kapsel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.