Noord-Korea weigert verder gesprek met Verenigde Staten: ‘kat in het nauw’-scenario wordt waarschijnlijker

De gesprekken tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over nucleaire ontwapening zijn vastgelopen, dat laat de Noord-Koreaanse ambassadeur weten bij de Verenigde Naties. De Koreanen willen dat de Verenigde Staten eerst een ‘teken van goede wil’ schenken en de economische sancties tegen het land verlichten. Zodra de sancties zijn verlicht wil het land weer verder spreken met de VS, maar de kans dat men in Washington gehoor geeft aan deze eis is klein. 

Ambassadeur Song liet bij de Verenigde Naties weten dat de gesprekken over denuclearisatie nu definitief voorbij zijn:

“We hoeven nu geen lange gesprekken met de VS te voeren en denuclearisatie is al van de onderhandelingstafel verdwenen”

Het is een slecht teken dat de Noord-Koreanen niet langer in gesprek willen met de VS. Om allerlei redenen, maar hieronder wordt één alvast benoemd. De Amerikaanse sancties hielpen natuurlijk bij het forceren van gesprekken over denuclearisatie, maar nu deze zijn vastgelopen en de sancties nog in stand zijn is een ‘kat in het nauw maakt wilde sprongen’-scenario waarschijnlijker geworden.

Immers zijn de sancties van de Amerikanen geen lichte kost en wordt de situatie in Noord-Korea steeds slechter. Het land kampt met handelsbelemmeringen en exportsancties, waardoor het inkomen opdroogt en de mensen letterlijk honger lijden. Het embargo is een tactiek die vaak wel werkt: zodra een land onder druk komt draait het bij, maar bij Noord-Korea lijkt hier vooralsnog geen sprake van. Waarschijnlijk vanwege ideologische bias en ‘trots’.

Nu de gesprekken voorbij zijn kan het zijn dat de stoppen doorslaan in Pyongyang. In zo’n hypothetisch scenario maakt het de mensen in Noord-Korea niet meer uit wat de toekomst hen brengt en willen ze slechts nog één ding: hun leven verdedigen met geweld en wraak nemen op degenen die hen volgens hun perceptie heeft geschaad, de Verenigde Staten dus.

Deze geopolitieke risico’s worden door de zeer kundige schrijver J.P. Goldman beschreven in het boek ‘How Civilizations Die’, waarin hij beschrijft dat landen soms irrationele keuzes maken. Goldman schrijft in ieder geval het volgende over het ‘kat in het nauw’-scenario zoals ik het beschrijf in zijn introductie, of soort van:

“Analysis of national interests cannot explain why some nationas go to war without hope of winning, or why other nations will not fight even to defend their vital interests. It cannot explain the historical fact that peoples fight harder, accepting a higher level of sacrifice in blood and treasurem, when all hope of victory is past.”

Ondanks dat ik het niet geheel eens ben met Goldman brengt hij toch twee zeer sterke punten naar voren die van toepassing lijken op Noord-Korea. De sancties doen het land pijn, maar de geest van de Noord-Koreanen is nog niet gebroken. Maar het kan natuurlijk ook een bluf zijn, op termijn moeten er natuurlijk effecten zijn van zo’n embargo. De wond waaraan zij lijdt lijkt daarom ook steeds groter te worden. En zodra die wond begint te stinken  moeten de Noord-Koreanen reageren. Dat is slechts een kwestie van tijd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. weer opnieuw

  quote Deze geopolitieke risico’s worden door de zeer kundige schrijver J.P. Goldman beschreven in het boek ‘How Civilizations Die’, waarin hij beschrijft dat landen soms irrationele keuzes maken. end

  weer zo een idioot met bangmakerij , angst zaaien , haat prediken en onzin verkopen

  Dat zo een randdebiel een boek mag schrijven

 2. Wesley Benbow

  Voila, het enorme diplomatieke succes van Trump.

 3. Rammstein

  Speculaties op niets af.

  1. weer opnieuw

   exact , klinkklare glazen bol theorie en we weten allemaal wat de glazen bol van de tar-rel waard is ? Trump wordt NOOIT president.

 4. Stamvader

  Kim geniet de onvoorwaardelijke, niet te breken, trouw van zijn volk. Zij zijn bereid gras te eten. Niets kan de geliefde leider van zijn stuk brengen in die wetenschap. Dus Kim zet Trump opzij zoals het hem uitkomt dat hij alleen bepaalt.

  1. merlot

   “Kim geniet de onvoorwaardelijke, niet te breken, trouw van zijn volk.”

   Onder welke steen leef jij?

   Als ze protesteren krijgen ze een enkeltje concentratiekamp.

  2. Wesley Benbow

   Kim vestigde een totalitaire dictatuur op de wijze waarop Hannah Arendt dat beschreef. In dat geval is de liefde voor de Grote Leider die in dienst staat in de natuurwetten inderdaad vanzelfsprekend. Noord-Koreanen kunnen de afwezigheid ervan niet meer denken.
   In combinatie met het kernwapen geeft dit Kim een machtspositie waar Trump slechts van kan dromen.

   1. weer opnieuw

    blablabla stront vlek, Kim heeft geen machtspositie. Helemaal niets , 0,000 niets . Kim is geisoleerd door de wereld sukkel door zijn totalitaire dictatuur!

    slechts een tar-rel weet de feiten om te draaien

    1. Vlaswiek

     @weer opnieuw: Negeren is beter, dat vindt hij namelijk verschrikkelijk.

    2. Veteraan

     @ Weer opnieuw

     Hou eens op met reageren op deze Trol man. Wordt er stront ziek van en het gaat maar door. Wat denk je nu te bereiken behalve de Trol laten masturberen op jouw reacties en de rest van de mensen hier irriteren.
     Jammer dat ik het zo moet zeggen maar het gaat maar door.
     Negeren die handel

     1. weer opnieuw

      ik reageer waar ik op wil PUNT , als de stront vlek onzin verkoopt reageer ik op die trol. Vraag anders of je zijn scr*pt kan kopen of lenen.

 5. Vrijedenkert

  Sancties vanuit de VS en het westen hebben veel minder invloed op dictator en opperste-trol Kim en Noord-Korea dan dat wij denken, Noord-Korea grenst direct aan de twee wereldmachten China en Rusland en kan daar gewoon mee handeldrijven als het wil of beter gezegd zoveel als China en Rusland toelaten!
  Sancties vallen of staan met de toepassing ervan door Rusland en China, deze beide kunnen het regime in stand houden of breken en niet de VS die dat alleen maar met een gewapend conflict kunnen bewerkstelligen.

 6. Ted Vreden

  Goede vent die Kim, kunnen wij hier in Nederland nog wat van leren.

 7. Baron von Munchhausen

  Kim Jong-Un:
  “Door zonlicht beschenen leider die ons naar een stralende toekomst leidt!”
  Uhm,…
  tekst gepikt van “onze” Goeroe Jakkes Klaver?

 8. Boeddha

  Alleen de foto al daar wordt je toch misselijk van.
  Een speklap die appels plukt.

  Een oorlog arsenaal die de wereld kan bedreigen.
  Terwijl er geen voedsel te verkrijgen is, de bevolking moet op een rantsoen rijst leven.

 9. Veteraan

  Waarom wordt deze vetlap niet afgemaakt als een dolle hond, wat dat is het.
  Verantwoordelijk voor vele miljoenen doden en vele concentratiekampen anno onder zijn bewind, de bevolking sterft van de honger en als iemand durft te protesteren wordt zijn familie gedood. En dit tolereren wij al vele decennia. Walgelijk.
  Maar Europa met NL voorop blijft deze terroristen steunen en blijft maar NIET INGRIJPEN. Net als Iran waar we maar mee blijven praten.
  Wat een laffe hap en de omvolking gaat maar door, de fanatieke grootmachten zoals China maken zich op voor WW 3 en we blijven maar praten.

 10. Timber

  De meeste Amerikanen hebben een kort geheugen. N-Korea heeft al eerder in deze situatie gezetten. Nu is de situatie beter voor ze. Ze kunnen handel drijven met China, Rusland en andere wel willende landen.

  Tevens is het Swift betalingssysteem niet een noodzaak. De Russen hebben een nieuw systeem ontwikkeld en zelfs de EU wilt deze nu gaan gebruiken. O.a. om zaken met Iran te kunnen doen. Met andere woorden. De Amerikanen doen een zinloze actie.

  1. Wesley Benbow

   Trump heeft de machtspositie van Noord Korea inderdaad behoorlijk versterkt.

 11. DidiMadloba

  Als Kim Jong Oen het echt te grijs maakt zal buurland China razendsnel ingrijpen.

  1. weer opnieuw

   ben ik het toch nog een keer eens met mad lola

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.