Noord-Korea weigert verder gesprek met Verenigde Staten: 'kat in het nauw'-scenario wordt waarschijnlijker

Geen categoriedec 07 2019, 21:20
De gesprekken tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten over nucleaire ontwapening zijn vastgelopen, dat laat de Noord-Koreaanse ambassadeur weten bij de Verenigde Naties. De Koreanen willen dat de Verenigde Staten eerst een 'teken van goede wil' schenken en de economische sancties tegen het land verlichten. Zodra de sancties zijn verlicht wil het land weer verder spreken met de VS, maar de kans dat men in Washington gehoor geeft aan deze eis is klein.
Ambassadeur Song liet bij de Verenigde Naties weten dat de gesprekken over denuclearisatie nu definitief voorbij zijn:

"We hoeven nu geen lange gesprekken met de VS te voeren en denuclearisatie is al van de onderhandelingstafel verdwenen"

Het is een slecht teken dat de Noord-Koreanen niet langer in gesprek willen met de VS. Om allerlei redenen, maar hieronder wordt één alvast benoemd. De Amerikaanse sancties hielpen natuurlijk bij het forceren van gesprekken over denuclearisatie, maar nu deze zijn vastgelopen en de sancties nog in stand zijn is een 'kat in het nauw maakt wilde sprongen'-scenario waarschijnlijker geworden.
Immers zijn de sancties van de Amerikanen geen lichte kost en wordt de situatie in Noord-Korea steeds slechter. Het land kampt met handelsbelemmeringen en exportsancties, waardoor het inkomen opdroogt en de mensen letterlijk honger lijden. Het embargo is een tactiek die vaak wel werkt: zodra een land onder druk komt draait het bij, maar bij Noord-Korea lijkt hier vooralsnog geen sprake van. Waarschijnlijk vanwege ideologische bias en 'trots'.
Nu de gesprekken voorbij zijn kan het zijn dat de stoppen doorslaan in Pyongyang. In zo'n hypothetisch scenario maakt het de mensen in Noord-Korea niet meer uit wat de toekomst hen brengt en willen ze slechts nog één ding: hun leven verdedigen met geweld en wraak nemen op degenen die hen volgens hun perceptie heeft geschaad, de Verenigde Staten dus.
Deze geopolitieke risico's worden door de zeer kundige schrijver J.P. Goldman beschreven in het boek 'How Civilizations Die', waarin hij beschrijft dat landen soms irrationele keuzes maken. Goldman schrijft in ieder geval het volgende over het 'kat in het nauw'-scenario zoals ik het beschrijf in zijn introductie, of soort van:

"Analysis of national interests cannot explain why some nationas go to war without hope of winning, or why other nations will not fight even to defend their vital interests. It cannot explain the historical fact that peoples fight harder, accepting a higher level of sacrifice in blood and treasurem, when all hope of victory is past."

Ondanks dat ik het niet geheel eens ben met Goldman brengt hij toch twee zeer sterke punten naar voren die van toepassing lijken op Noord-Korea. De sancties doen het land pijn, maar de geest van de Noord-Koreanen is nog niet gebroken. Maar het kan natuurlijk ook een bluf zijn, op termijn moeten er natuurlijk effecten zijn van zo'n embargo. De wond waaraan zij lijdt lijkt daarom ook steeds groter te worden. En zodra die wond begint te stinken moeten de Noord-Koreanen reageren. Dat is slechts een kwestie van tijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten